Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rapport Veurne

284 views

Published on

Mystery guest-rapport Bibliotheek Veurne

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rapport Veurne

  1. 1. Bibliotheek Veurne: modern met veel ruimteRapportLocatieCentraal gelegen. Dichtbij gemeentediensten, winkels en cultuurcentra. De bus stopt vlakbijen er is een ruime parkeergelegenheid met fietsenstalling. Het plein is echter niet echtaantrekkelijk en de fietsenstalling niet overdekt.ExterieurHet mooie moderne glazen hoekgebouw valt op op het sobere plein. Spijtig dat het van eenafstand niet herkenbaar is. Pas als je er vlakbij bent, herken je de bib, vooral door de inkijkop de boekenrijen. Een duidelijk opschrift of banner zou veel goedmaken.InterieurModern, met antracietgrijs en wit als hoofdkleuren. De afwerking met oranje accenten en devele TL-lampen geven de ruimte luchtigheid. Voor sommigen kan dit wel wat koeloverkomen. Centraal vind je een sobere grote balie. Deze is wel mooi, maar niet zofunctioneel. De medewerkers kunnen hierdoor minder vlot achter de balie vandaan komenom mensen te begeleiden. Spijtig dat er niet enkele infopunten zijn. Strakke zitgelegenhedenzijn hier en daar wel te vinden, maar toch ontbreekt soms een bepaalde gezelligheid. Er zijnzelfuitleenautomaten met mobiele kasten. Hier profiteert zowel de gebruiker als hetpersoneel van.UitstralingHet is vooral een open bibliotheek met veel ruimte. Je hebt nergens een opgesloten gevoel.De oranje accenten - standjes en banken - geven de ruimte warmte, hoewel het desondankstoch nog koel kan overkomen. De jeugdafdeling is mooi en kleurrijk, maar mist ook warmte.Een leuke zithoek met kussens zou daar zeker niet misstaan.CollectieRuim genoeg en actueel. Er is ook geen overaanbod, waardoor de plaatsing ordelijk enaantrekkelijk is. De tijdschriften en de dvd’s staan geïntegreerd opgesteld, wat de uitleen tengoede komt. De collectie jeugd- en kinderboeken lijkt mij nogal beperkt. Er zijn veel openruimtes in de rekken en dat komt nogal leeg over. Er is een beperkte cd-collectie.LogistiekEr wordt gebruikgemaakt van ZIZO voor jeugd en volwassenen. Dit plaatsingssysteem metduidelijke pictogrammen en trefwoorden zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijk kangrasduinen op de informatieve afdeling. Op de romanafdeling wordt frontale plaatsing veeltoegepast, maar spijtig is dat er niet is gekozen voor genreopstelling.ComputersEr staan redelijk wat pc’s, zowel voor internet als voor de catalogus. Er was, ondanks dedrukte, altijd wel een computer vrij. Het kunnen doorschakelen vanuit de catalogus naar hetinternet zou echter wel moeten kunnen.
  2. 2. WebsiteSober. Een kleine foto van de inkom en een heel duidelijke presentatie van de openingsurenvallen op. Wat meer speelsheid en animatie zou hier zeker niet misstaan.OpeningstijdenOp maandag van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Op dinsdag en donderdagvan 15.00 tot 19.00 uur. Op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot18.00 uur. Op zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur. In totaal 30 uur. Dat is ruim, maar de tijdenzijn niet erg eenduidig. Wel heeft de gebruiker de gelegenheid om of in de ochtend, of in demiddag, of in de avond te komen.TarievenHeel laag: 2,5 euro op jaarbasis is niets in vergelijking met wat je kunt krijgen in dezebibliotheek. Je mag maximaal vijf stuks van elk soort materiaal meenemen. Voor boeken isdat wel wat aan de lage kant. Het maningsgeld is beperkt tot 0,25 euro per week voorboeken.PersoneelGoed herkenbaar. De meeste medewerkers waren druk bezig, maar kwamen vriendelijkover. Spijtig dat bij de begeleiding niet echt werd ingegaan op de vraag. Anderzijds kreeg ikwel uitgebreide info over de interactieve tafel.Algehele indrukDe bibliotheek van Veurne mag er zeker wezen en is volgens mij terecht bij de laatste twaalfgenomineerden. Het is een stijlvolle, professioneel ogende bibliotheek waar je merkt datmen waarde hecht aan zijn job.

×