Successfully reported this slideshow.

Rapport Genk

660 views

Published on

Mystery guest-rapport Bibliotheek Genk

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rapport Genk

  1. 1. Bibliotheek Genk straalt kwaliteit uitRapportLocatieMidden in het centrum, naast het gemeentehuis, dicht bij winkels en tegenover hetbusstation, ligt de bibliotheek. De locatie kan niet beter, de bibliotheek vormt het hart vande stad.ExterieurDe bibliotheek is een groot vierkant gebouw, dat vrijwel aan alle kanten vrij staat endaardoor nog meer opvalt. De bouwstijl heeft een bepaalde tijdloosheid en straalt kwaliteituit. Op de donkere steen staat aan de stadskant met witte letters ‘bibliotheek’ . Op deramen staat ‘De Bib’. Niemand kan deze bibliotheek over het hoofd zien. De vele ramenmaken potentiële gebruikers bovendien nieuwsgierig naar wat zich binnen afspeelt.InterieurHet gebouw heeft binnen dezelfde tijdloosheid als buiten en straalt ook kwaliteit uit doorhet gebruik van duurzame materialen, die ook na vier jaar nog nauwelijks geleden hebbenonder het intensieve gebruik. De stenen vloer in de hal is praktisch, de houten vloer in derest van het gebouw zorgt voor sfeer. De kasten zijn donker grijs/bruin, wat zorgt voor bodyin het lichte gebouw. Door af en toe een felle kleur te gebruiken, zoals de cerise banken,krijgt de inrichting net de nodige pep.UitstralingWie de bibliotheek binnenkomt, voelt zich snel thuis door het vele daglicht en demogelijkheid om voor een drukke of juist een stille plek te kiezen. De inrichting en dearchitectuur vormen een geheel en zijn beide van bovengemiddelde kwaliteit, wat ervoorzorgt dat de bibliotheek een internationale uitstraling heeft. Investeren in duurzaamheidloont!CollectieDe bibliotheek heeft een grote collectie van goede kwaliteit, waarbij alleen het aantalkranten en tijdschriften een beetje tegenvalt. De dvd-collectie bestaat uit de betere filmhuis-en bekroonde films. De collectie stripboeken en prentenboeken is opvallend goed. Depresentatie is vrij traditioneel, weinig verrassend en nauwelijks frontale plaatsing.LogistiekDe grote collectie informatieve materialen is op ZIZO (Zonder Inspanning ZOeken) geplaatst,dat wil zeggen met behulp van pictogrammen en alfabetische aanduidingen. Voor wie wilsnuffelen werkt dat goed, wie een specifiek boek zoekt, is wat langer bezig. De romans staanalfabetisch op schrijversnaam. De bewegwijzering door het gebouw heen, te beginnen meteen duidelijke zuil in de hal en informatie bij de trappen, werkt goed. Waar je bij de romansvan de ene kast naar de andere moet - waar het zoeken in de praktijk vaak mis gaat - heeftmen met pijlen op de vloer aangegeven waar het alfabet verder gaat: simpel endoeltreffend.
  2. 2. ComputersDe 15 computers waarop klanten 1 uur per dag gratis mogen internetten (wisselen op dehele uren) zijn voortdurend bezet. Ook is er gratis wifi in het gebouw en veel bezoekerszitten er met hun eigen pc te werken. Genk zou, zeker gezien het grote aantal jongeren, nogwel wat meer pc’s kunnen gebruiken.WebsiteEen eigentijdse, heel toegankelijke site, die goed bij de bibliotheek past. Het taalgebruik valtop door de heldere stijl en je vindt er snel je weg. De site geeft een overzicht van de veleliteraire en culturele activiteiten waar de bibliotheek bij betrokken is en laat zien dat debibliotheek ook digitaal met haar tijd mee gaat. Leden kunnen bijvoorbeeld eenwaarschuwingsmailtje krijgen als de uitleentermijn bijna verloopt.OpeningstijdenBehoorlijk ruim en bovendien heel helder: de bibliotheek is iedere werkdag van 10.00 tot19.00 uur open en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Dat is 51 uur in totaal. Alleen voorfulltime werkenden die ook nog moeten reizen zou een avond wat langer open wel praktischzijn. Er is ook nog een inleverbrievenbus.TarievenJongeren tot maar liefst 25 jaar lenen gratis. Daarna betaalt een lid € 5,- per jaar en krijgtdaarvoor meer dan waar voor zijn geld!PersoneelHet personeel is proactief: de mystery guest kreeg meerdere keren op uiterst vriendelijkewijze hulp aangeboden. Ook het afluisteren van verschillende gesprekken met klanten lietzien dat de medewerkers hun uiterste best doen om klanten zo goed mogelijk te helpen. Hetis echter niet altijd makkelijk om een personeelslid te vinden in het enorme gebouw en zijnzij slechts herkenbaar door een niet consequent gedragen en weinig opvallend keycord.Algehele indrukTerecht genomineerd voor de verkiezing van de Beste Bibliotheek. Zowel het gebouw als decollectie zijn van bovengemiddelde kwaliteit en het personeel heeft een open en actieveuitstraling. Dat de bibliotheek bezocht wordt door zeer veel jongeren draagt nog eens bij aanhaar eigentijdse en levendige uitstraling.In kader:‘Geen moeite is ze te veel’‘Door school worden we heel erg gestimuleerd om naar de bieb te gaan, we krijgen somszelfs tijd om tijdens de les naar literatuur te zoeken. Ik vind het daar erg prettig, er hangt eenfijne sfeer en de mensen die er werken zijn erg aardig en behulpzaam. Geen moeite is ze teveel. Laatst konden ze een boek niet vinden dat er volgens de catalogus wel moest zijn, dankeren ze bijna de hele bieb ondersteboven. Die man die mij hielp, belde mij de volgende dagdat het gevonden was. Het lag ergens op de administratie of zo. Dat is toch geweldig?
  3. 3. Ik vind het er ook mooi uitzien, met lekkere banken en werkplekken. De computerruimte zitaltijd vol, die zou wel wat groter mogen zijn. Ik mag thuis net zo veel internetten als ik wil,maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk. De bieb is heel populair bij jongeren, ik kom erbijna altijd vrienden tegen. Soms als ik loop te winkelen en zin heb om even met iemand tekletsen, loop ik speciaal daarvoor de bieb in!Ik maak een werkstuk over Herman Brusselmans, over hem heb ik al heel veel gevonden.Eerst vond mijn leerkracht hem niet serieus genoeg, maar ik heb haar toch kunnenovertuigen. Zo iemand als hij brengt juist veel jongeren aan het lezen. Er zitten maffe tekstenbij, maar hij heeft ook echt mooie dingen geschreven.’Meisje, 16 jaar

×