Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rapport amsterdam def

477 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Rapport amsterdam def

  1. 1. Rapport Bibliotheek AmsterdamAmsterdam: internationale allure en oog voor detailLocatieHet is nog steeds behelpen om vanaf het centraal station naar de OBA te komen, mettijdelijke loopbruggen en dergelijke. Er is een fietsenstalling (die veel Amsterdammersnatuurlijk niet gebruiken), een dure parkeergarage en geen openbaar vervoer. Maar debezoekers komen toch!ExterieurDe OBA ligt inmiddels helaas behoorlijk ingebouwd en is alleen vanaf de Prins Hendrikkadein vol ornaat te zien. Het gebouw ziet er niet erg opvallend uit, maar is wel mooi enduurzaam. De belettering is bescheiden. Het bij goed weer altijd drukke terras met rodestoelen biedt een vrolijke aanblik.InterieurEr is gekozen voor duurzame materialen en klassieke ontwerpen. Hout op de vloer is eengeweldig goed idee voor een bibliotheek. Het geeft warme en kan - mits je de juiste soortkiest - tegen intensief gebruik. Dat je bij de OBA op heel veel plekken kunt zitten, alleen of ingroepjes, relaxed of in werkhouding, is echt een sellingpoint.UitstralingDe OBA is een prachtige bibliotheek, waar je je als bezoeker ondanks de enorme oppervlaktegeborgen voelt. Er valt veel te kiezen qua uitzicht, manier van zitten, drukte of stilte. Het isduidelijk dat de OBA inmiddels voor veel bezoekers een soort tweede huis is en vooranderen een publieksattractie. Het gebouw en de inrichting zijn mooi, maar men doet er ookecht iets mee in de vorm exposities en displays.CollectieDe OBA heeft zeer veel media en laat in vitrines ook zijn oude schatten zien. Ondanks alleandere mogelijkheden, van horeca tot exposities, blijft de OBA toch een echte bibliotheek.De collectie is goed gesaneerd en het geringe aantal reserveringen zegt wel iets over dekwaliteit!LogistiekDe OBA heeft gekozen voor een klassieke indeling van romans op alfabet en non-fictie opSISO-nummer. De bewegwijzering is redelijk, al zou het met name op de kasten watspecifieker kunnen. Er wordt gewerkt met ouderwetse maar duidelijke boekblokken.Ondanks een folder die de weg moet wijzen, komt iemand die bijvoorbeeld de boeken voorjongeren of over ‘wonen’ zoekt daar zonder hulp niet uit.ComputersDe OBA biedt veel verschillende werkplekken en heeft overal in het gebouw - sinds korttegen betaling - wifi. Cataloguscomputers staan op de balies. Ze zijn niet eenvoudig tebedienen.
  2. 2. WebsiteDe OBA heeft een fijne site met een duidelijk eigen gezicht. Er staat veel informatie op, die jesnel kunt vinden en de site wordt goed bijgehouden. De site past echt bij de bibliotheek endat kom je niet zo vaak tegen.OpeningstijdenDie kunnen niet beter: de OBA is (nog steeds) 7 dagen per week van 10.00 tot 22.00 uuropen. In totaal: 96 uur.TarievenHier is begin 2012 een belangrijke verandering in gekomen: de wifi-gebruikers betalen € 15voor een wifipas, die (50%) korting biedt op OBA-activiteiten. Kennelijk is dit bedrag goedingeschat, want er is nauwelijks terugloop te merken. Lenen en wifi kost € 30 voor wie 50materialen per jaar wil lenen. Een leenpas+ kost € 50 voor wie onbeperkt wil lenen, 10 keergratis wil reserveren en 10 gratis dvd’s, games of cd’s wil lenen. Een heel goede deal! DeOBA kent ook een vriendenpas voor € 100 met alle voordelen van de leenpas+. Geen durebibliotheek voor het gebodene! Een kopje koffie in een kartonnen bekertje voor € 2,95 is welweer duur.PersoneelAls je een oude rot treft, heb je geluk, want die hebben gemiddeld veel culturele bagage. Degastvrouwen beneden in de hal zijn een goede aanwinst, je voelt je meteen welkom en datwas voorheen achter de drukke balie wel eens anders. De OBA wordt gerund met weinigpersoneel, dat een compliment verdient voor hun inzet. Bezoekers zien dat kennelijk ook,want zij wachten over het algemeen geduldig op hun beurt.Algehele indrukFenomeen met internationale uitstraling. Voor veel gebruikers een soort tweede huis, vooranderen een publieksattractie. De mogelijkheden van het gebouw worden goed benut.

×