Cahaya, warna & penglihatan

39,606 views

Published on

Science Form 4 Chapter 7

Published in: Education
6 Comments
29 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
39,606
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
111
Actions
Shares
0
Downloads
2,223
Comments
6
Likes
29
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cahaya, warna & penglihatan

 1. 1. CAHAYA, WARNA & PENGLIHATAN7.1: Pembentukan imej Cermin satah & Kanta
 2. 2. Ciri imej CERMIN SATAH Sinar tuju Sinar pantulan Garis normal i r Titik pantulan Cermin satahi = sudut tujur = sudut pantulan Cahaya menuju permukaan cermin satah pada suduti=r tuju (i), akan terpantul pada sudut pantulan (r).
 3. 3. • Cermin satah membentuk imej: i. songsang sisi ii. sama saiz dengan objek iii. maya (tak terbentuk pada skrin) iv. tegak v. pada jarak yang sama antara objek dengan cermin.
 4. 4. Ciri imej kanta 2objek 1 titik fokus imej Songsang kecil sahih
 5. 5. Ciri imej kanta CEMBUNG 2 titik fokusobjek 1 imej Sahih/ nyata Songsang Lebih besar
 6. 6. Imej kanta CEKUNG 2objek 1 titik fokus imej Maya Tegak Lebih kecil
 7. 7. Ciri imej terbentuk oleh kanta Kanta cembung Kanta cekung (menumpu) (mencapah)Imej bagi Imej bagi Imej bagi Imej bagiobjek yang objek yang objek yang objek yangjauh dekat jauh dekatNyata/ sahih Maya Tiada imej MayaSongsang Tegak terbentuk TegakLebih kecil Lebih besar pada skrin Lebih kecil
 8. 8. PERBANDINGAN ANTARA KAMERA DAN MATA KAMERA PERBEZAAN MATADengan menggerakkan Bagaimana Dengan mengubahkanta ke hadapan dan ke memfokus ketebalan (jarak fokus)belakang kantaDengan mengawal saiz Bagaimana kawal Dengan mengawal saizbukaan dan kelajuan cahaya pupil/ anak matapenutupFilem (dilapisi oleh bahan Bahagian yang Retina (mengandungi selpeka cahaya) peka kepada peka cahaya) cahayaDinding dalamnya dicat Bahagian yang Lapisan koroid adalahhitam serap cahaya hitam
 9. 9. Kamera Lubang Jarum Sebuah kamera berupa kotak dengan permukaan dinding dalamnya yang gelap dan cahaya tidak boleh keluar daripadanya. Imej yang dibentuknya sahih/nyata, songsang dan lebih kecil. Saiz imej bergantung kepada jarak objek, sementara jarak imejnya tetap.
 10. 10. Kamera lubang jarum objekimejKamera dengan lubang sebesarmata jarum.Ciri imej: sahih, songsang & lebihkecil
 11. 11. Kamera lubang jarum objekimejKamera semakin dekat dengan objek:imej semakin besar dan terang tetapikurang tajamCiri imej: sahih, songsang & lebih kecildaripada objek.
 12. 12. Alat-alat Optik PeriskopKanta pembesar Mikroskop Teleskop
 13. 13. PERISKOP Imej: maya, tegak, sama saiz dengan objek
 14. 14. KANTA PEMBESARImej: maya, tegak, lebih besardaripada objek
 15. 15. MIKROSKOPCiri imej: maya, songsang, lebihbesar
 16. 16. TELESKOPCiri imej: maya, songsang, lebihbesar, pada infiniti
 17. 17. PENYEBARAN CAHAYA Berlaku apabila cahaya putih dipecah kepada 7 komponen cahaya berwarna. Ini berlaku kerana setiap cahaya berwarna mempunyai halaju berbeza apabila bergerak melalui prisma kaca.
 18. 18. Penyebaran cahaya oleh prisma Cahaya merah paling kurang dibias, kerana bergerak paling laju dalam kaca. Cahaya ungu paling banyak dibias, kerana bergerak paling perlahan dalam kaca. Turutan cahaya berwarna dibias melalui prisma kaca:  Merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo, ungu
 19. 19. Penyebaran cahaya oleh prisma kaca Cahaya putih melalui kaca prisma tersebar kepada 7 komponen cahaya.
 20. 20. Pelangi
 21. 21. Pelangi
 22. 22. PENYERAKAN CAHAYASenja- matahari merah Tengahari- langit biru
 23. 23. Penyerakan cahaya• Apabila cahaya berwarna yang berlainan diserap dan dipantul pada kadar berbeza oleh zarah gas, debu dan asap di atmosfera.• Cahaya biru bergerak paling perlahan jadi, paling mudah diserak oleh zarah-zarah di atmosfera.• Cahaya merah bergerak paling laju jadi, paling sedikit diserak oleh zarah-zarah di atmosfera.
 24. 24. Penyerakan cahaya• Langit biru waktu tengahari – Pada waktu tengahari, matahari tegak di atas kepala. – Cahaya matahari bergerak menerusi lapisan atmosfera yang nipis. – Molekul gas, debu dan wap air dalam atmosfera menyerak cahaya biru lebih daripada cahaya berwarna yang lain. – Menyebabkan langit kelihatan biru.
 25. 25. Penyerakan cahaya• Matahari merah waktu senja – Pada waktu senja, matahari sudah condong di langit. – Cahaya matahari bergerak menerusi lapisan atmosfera tebal. – Cahaya merah diserak paling sedikit apabila melalui lapisan atmosfera. – Matahari kelihatan merah.
 26. 26. Penyerakan cahaya
 27. 27. CAHAYA BERWARNA• Cahaya berwarna juga mempunyai warna-warna asas yang dipanggil warna primer dan warna-warna sekunder (hasil campuran warna primer)• Warna primer/ asas bagi cahaya berwarna: – Merah – Biru – Hijau• Warna sekunder bagi cahaya berwarna: – Magenta – Sian – Kuning
 28. 28. Penambahan cahaya berwarna
 29. 29. Formula penambahan warnaWarna primer + Warna primer = Warna sekunderMerah (M) Biru (B) Magenta (Mag)Merah (M) Hijau (H) Kuning (K)Biru (B) Hijau (H) Sian (S) Merah + Biru + Hijau = Putih
 30. 30. Penolakan cahaya berwarna oleh penapis berwarna~ apabila penapis berwarna menyerap cahaya berwarna danmembenarkan cahayanya sahaja lalu Cahaya putih Penapis Primer BIRU MERAH HIJAU
 31. 31. Penolakan cahaya berwarnaCahaya putih Penapis sekunder MAGENTA MERAH BIRU KUNING MERAH HIJAU SIAN BIRU HIJAU
 32. 32. Penolakan cahaya berwarna oleh penapis primer Cahaya biru dari cahaya putih dibenarkan melalui penapis biru Cahaya merah dari cahaya putih dan merah dibenarkan melalui penapis merah Cahaya hijau dari cahaya putih dan hijau dibenarkan melalui penapis hijau
 33. 33. Penolakan cahaya berwarna oleh penapis sekunder P K= M+H H M H M P S= B+H B M H H P Mag= M+B M M B H
 34. 34. Penolakan cahaya berwarna oleh objek berwarna~ apabila objek berwarna menyerap cahaya berwarnadan memantul cahayanya sendiri sahaja ke matapemerhati. Mata Mata pemerhati pemerhatiObjek merah menyerap warna Objek magenta menyerap warnalain tetapi memantul cahaya lain tetapi memantul cahayamerah ke mata pemerhati. Objek magenta (M+B) ke matakelihatan merah. pemerhati. Objek kelihatan magenta.
 35. 35. Penolakan cahaya warna oleh objek berwarna Mata Mata pemerhati pemerhati Magenta (M+B) Sian (B+H)Jika objek (merah) menyerapcahaya berwarna (biru), tiada Objek sian menyerap cahayacahaya tiba ke mata pemerhati. merah dan memantul cahayaObjek kelihatan hitam. biru. Cahaya biru tiba ke mata pemerhati. Objek kelihatan biru.
 36. 36. Latihan• Jika seorang pelakon di atas pentas memakai baju magenta dan seluar sian disinari cahaya kuning, apakah warna baju dan seluarnya dilihat oleh mata pemerhati?• Jika seorang penyanyi memakai skirt hijau dan blaus kuning disinari cahaya biru, apakah warna blaus dan skirtnya pada mata pemerhati?
 37. 37. PIGMEN Bahan berwarna yang menyerap dan memantul cahaya berwarna tertentu. Pigmen boleh didapati dari garam mineral dan bahan organik tertentu. Dengan mencampur 3 warna primer pada nisbah kadar yang berlainan, hampir semua warna boleh dihasilkan.
 38. 38. PIGMEN
 39. 39. PIGMEN merah + kuning = jingga merah + biru = ungu merah + hijau = kuning kuning + biru = hijau jingga + ungu = merah ungu + hijau = biru merah + biru + kuning = hitam Semua warna boleh dihasilkan kecuali putih.
 40. 40. Kepentingan warna Percetakan berwarna  Kuning, magenta, sian dan hitam digunakan.  Setiap gambar dicetak 4 kali, setiap kali menggunakan warna yang berbeza. Pendawaian elektrik  Perang untuk wayar hidup  Biru untuk wayar neutral  Kuning dan hijau untuk wayar bumi
 41. 41. Kepentingan warna Lampu isyarat  Merah  Kuning  Hijau Organisma hidup  Menarik perhatian pasangan– musim mengawan  Memberi amaran kepada musuh  Penyamaran – melindungi diri daripada pemangsa  Pendebungaan– bunga yang berwarna-warni menatik perhatian lebah dan rama-rama.
 42. 42. Warna untuk menarik perhatian
 43. 43. Warna sebagai amaran kepada musuh
 44. 44. Warna sebagai penyamaran

×