Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

El paper de les associacions en primera persona dins del model social en salut mental

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
capital social
capital social
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 14 Ad

El paper de les associacions en primera persona dins del model social en salut mental

Download to read offline

Josep Cazorla, Coordinador del Servei de Rehabilitació Comunitària Bètula, presenta "El paper de les associacions en primera persona dins del model social en salut mental" a la Jornada "Dimecres Docents" de la Xarxa de Salut Mental celebrada a l’Hospital Santa Caterina.

Josep Cazorla, Coordinador del Servei de Rehabilitació Comunitària Bètula, presenta "El paper de les associacions en primera persona dins del model social en salut mental" a la Jornada "Dimecres Docents" de la Xarxa de Salut Mental celebrada a l’Hospital Santa Caterina.

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Similar to El paper de les associacions en primera persona dins del model social en salut mental (20)

More from Badalona Serveis Assistencials (20)

Advertisement

Recently uploaded (20)

El paper de les associacions en primera persona dins del model social en salut mental

 1. 1. EL PAPER DE LES ASSOCIACIONS “EN PRIMERA PERSONA” DINS DEL MODEL SOCIAL EN SALUT MENTAL Josep Cazorla Palomo Girona, 2021
 2. 2. L’ésser humà, un ésser social Els éssers humans construeixen el món a la seva mida i segons les seves necessitats, i és només quan aquestes construccions fracassen que el món real es manifesta (Watzlawick, 1995)
 3. 3. Fonaments inicials Font: Elaboració pròpia a partir de Palacios i Bariffi (2007). Model cut out Model rehabilitador o biomèdic Model social   Creença que es una pertorbació i és necessària la supressió per l’equilibri de la societat.   Limitacions estructurals, impera l’adaptació al medi social per arribar a la normalització.   La societat ha de vetllar per l’eliminació de barreres i brindar una adequada equiparació d’oportunitats.  La deficiència és una construcció, un mode d'opressió i justifica la exclusió social.  La discapacitat és una construcció i un mode de opressió.  La diversitat forma part de la societat i l’enriqueix.  A la participació social s’omet i no es contempla la possibilitat per ser inferiors i incapaços.  En la participació social s’exclou a aquells que no compleixen amb les expectatives marcades per els estàndards normatius.  Tots els subjectes són imprescindibles a la contribució de la societat.  Rol passiu, les respostes són fruit de la beneficència i la caritat amb el propòsit de perpetuar el aïllament.  Rol passiu, les respostes a les situacions que creen dificultats d'accés o d’oportunitats, són dissenyades per professionals sobre la base d’un diagnòstic.  Rol actiu, les respostes a les diferents situacions són elaborades amb la participació de les persones a les que van dirigides.
 4. 4. Font: Elaboració pròpia. Mecanisme de creació de representacions Interacció Entorn Experiènci a
 5. 5. Les categoritzacions i la construcció de la identitat En l’intercanvi social, las categories per a concebre a la persona es basen a les experiències passades,(…) per tant, és probable que el primer contacte amb un/a estrany/a permeti preveure en quina categoria es troba i quins són els seus atributs, es a dir, la seva identitat social (Goffman, 1963)
 6. 6. Procés de creació del pensament únic genera Poder Cultur a Pensament únic Diferència Assimilació de mecanismes de subordinació Objectivació Abstracció dels atributs Ideals Pèrdua de les singularitats genera Font: Elaboració pròpia a partir de Merton (1938), Foucault (1964, 1982), Benjamin (1973), Derrida (1997), Butler (2001), Bailey i Liyanage (2012).
 7. 7. 1. Dificultats en el desenvolupament personal. 2. Desavantatges socials. 3. Vulnerabilitat- exclusió. 4. Dificultats en l’exercici de la ciutadania. 5. Diagnòstic trastorn mental. 6. Estigma-exclusió. Cicle de desavantatges socials Font: Elaboració pròpia a partir de Saraceno (2017).
 8. 8. Prehistòria Edat Antigua Edat mitjana Renaixement Revolució francesa Revolució industrial Segle XX Evolució de la ideació de la salut mental Màgic Mite Sobre- natural Enemic Diferent Inadaptat Divers Mag Dominació de la naturalesa Oracle Comunicació amb els deus Bruixeria Inquisició Salvació de l’anima  Boig 1era revolució psiquiàtrica Creació d’hospitals psiquiàtrics Malaltia mental 2ona revolució psiquiàtrica Creació institucions psiquiàtriques Institucions Psiquiàtriques Divisió de tècnica del treball versus exclusió Antipsiquiatria Rebuig del tractament i etiqueta Trastorn mental Obertura dels hospitals psiquiàtrics Activisme/ Advocates Fuente: Elaboración propia
 9. 9. El món associatiu Les entitats de les persones diagnosticades amb trastorn mental “esdevenen representants del col·lectiu, ja que donen un lloc a la veu de la persona usuària [...] en tant que parlen des del col·lectiu” (Caussa et al., 2009, p. 29)
 10. 10. Fuente: Elaboració pròpia. Evolució del món associatiu en “primera persona” Jerarquia relacional Limitacions participació Des de fora del sistema cap a dins del mateix   Desacord al tractament i direcció dels serveis  Autodeterminació   Apropiació poder   Promoció de drets Autonomia Relació de ajuda Procés empoderament   Activisme (individual) Alternative s als serveis  Associacionisme (col·lectiu) El criteri professional i institucional és el predominant
 11. 11. Món associatiu Font: Elaoració pròpia.
 12. 12. Es un espacio en que todos hemos pasado por lo mismo, en el que no hay juicio entre unos y otros. Por eso para mí es súper necesaria, solo por el contacto con personas, como lugar de encuentro en el que puedes entender que una persona esté realmente mal (componente de ADDEM) Cobrim un buit, és un espai que no havien trobat enlloc perquè enlloc han tingut la possibilitat d’anar a reunir-se, a parlar, amb gent que els comprèn i que no els jutja i que no els dona consells que els semblen inútils (componente de ActivaMent)
 13. 13.  Donar valor a l'experiència “en primera persona” dels/les usuaris/es dels servies.  Mediar comunicació entre els/les professionals i les persones usuàries.  Integració en els servies.  Participar en els dissenys i planificacions dels serveis i programes.  Fomentar els grups d’ajuda mútua com espais propis.
 14. 14. Moltes gràcies per la vostra atenció

×