Temaattiset Torstait - Verkostosymposium

456 views

Published on

Temaattiset Torstait - Verkostosymposiumin dokumentointi

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
456
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Temaattiset Torstait - Verkostosymposium

 1. 1. VERKOSTOSYMPOSIUM 17.4.2012
 2. 2. OSAAMISEN NÄKYVÄKSI TEKEMINENVerkostosymposiumissa tehtiin näkyväksi omaaosaamista. Jos oman osaamistaustan konkretisointion haastavaa pelkästään toiselle ihmiselle, miten seonnistuu projektiryhmän tai verkoston tasolla?Tämä liittyy suoraan hankkeen osallistujien sekä sensidosryhmien osaamisen ja voimavarojenparempaan hyödyntämiseenhyödyntämisessä projektin tavoitteidentoimeenpanemisessa.
 3. 3. HANKEHUUTOKAUPPA Verkostosymposiumissa järjestetyssä hankehuutokaupassa tehtiin näkyväksi vanhoista hankkeista syntyneitä käytäntöjä, toimintamalleja, konsepteja ja palveluita, jotka ovat jääneet unholaan hankeraportoinnin mappien väliin. Hankehuutokauppa osoitti selvästi, että vaikka kyse on pienestä maantieteellisestä alueesta ja samojen aihepiirien kanssa painivista hankkeista, hanketoimijat eivät ole tietoisia aikaisemmin tehdystä työstä. Pyörä keksitään usein uudelleen. Vaikka hanke olisi asianmukaisesti dokumentoitu, tieto katoaa. Vaihdoitko sinä yhteystietoja sinua kiinnostaneiden hanketoimijoiden kesken?
 4. 4. BENCHMARKING: FRANCHISE-LIIKETOIMINTA Hankkeissa tarvitaan tuotteistamista; miten paketoidaan tarkoitus, hyödyt ja sisältö? Ideoiden siirrettävyys on syytä tehdä helpommaksi. Voisiko hankemaailmalla olla tässä oppimista franchising-liiketoiminnasta? Franchising-yritykset harjoittavat pääasiassa koulutusliiketoimintaa. Ne siirtävät ja monistavat valmiiksi hiotut konseptinsa ja mallinsa käytäntöön tuhansille yrittäjille ympäri maailmaa, jotka ne valitsevat ja kouluttavat.
 5. 5. IFOR FFOWCS-WILLIAMS 1/3 ALUEEN TARPEISTA SYNTYISIN OLEVA TODELLINEN KEHITYSTARVEVerkostosymposiumin erityisvieras Ifor Ffowcs-Williamsvei osuudessaan osaamisen näkyväksi tekemisen alueidentasolle. Alueiden tulee tunnistaa erityiset vahvuutensa jaalat, jotka tuovat lisää hyvinvointia. Maailma on piikikäs, eitasainen. Tekeminen ja osaaminen keskittyvät; 80% maailman ISO KOKONAISUUS:sukista valmistetaan yhdessä kiinalaisessa kaupungissa. monivuotinen rahoitus, kestävä pohja valmiit verkostot ja infrastruktuuri hyödynnettäväksiLyhyet yksittäiset hankkeet tuleekin aina kytkeä osaksilaajempia monivuotisia kokonaisuuksia. Niitä ei HANKE 1) HANKE 2)tule toteuttaa irrallaan laajemmista tarpeista. Osana isoa - vastaa spesifiin tarpeeseen - vastaa spesifiin tarpeeseenkehityskokonaisuutta, pienemmät hankkeet saavat suoria - lyhyt 2 vuoden rahoitus - lyhyt 1,5 vuodensovelluskohteita ja sitä kautta vastaavat paremmin rahoitusolemassa oleviin strategisiin tarpeisiin. Kun laajempi kokonaisuustarjoaa valmiin alustan ja toimintakentän, ei aikaa kuluvalmistelevaan työhön.
 6. 6. IFOR FFOWCS-WILLIAMS 2/3 Mikäli hanke koskee yrityksiä tai järjestöjä, niille tulee kyetä tarjoamaan selkeitä hyötyjä sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä. Harvalla yrityksellä on varaa lähteä mukaan hankkeeseen ilman, että sille osoitetaan mitkä selkeät ja nopeasti realisoituvat (mielellään rahalliset) hyödyt ovat. Matalalla roikkuvat hedelmät eli nopeat tulokset sitouttavat mukaan. Toteutus vaatii hanketoimijalta asiantuntijapalvelun myyntityötä ja ydintekemiseen keskittymistä. Lisäksi yrityksien tai järjestöjen toimintaedellytyksien kehittämiseen keskittyvän hankkeen ohjausryhmässä tulee olla myös vahva edustus kohderyhmän eli yrityksien tai järjestöjen osalta. He avaavat ovia, varmistavat asiakaslähtöisen toimintatavan ja helpottavat kulttuurien törmäystä.
 7. 7. IFOR FFOWCS-WILLIAMS 3/3 Esimerkiksi Kataloniassa on toteutettu klusterihanke, johon osallistuneet tahot määräytyivät yhteisen loppukäyttäjän - lasten - perusteella. Ryhmittämällä osallistujat heille yhteisen tuotteiden jaJulkisen kehittäjän on hyvä ymmärtää, että kilpailu, palveluiden loppukäyttäjän ympärille luotiin avointa ja ristiinpölyttävääjossa yhdistyy myös yhteistyö, on kehitykselle kehitystoimintaa. Samalla myös vältyttiinterveellistä: coopetition (cooperation - suoralta keskinäiseltä kilpailulta.competition) Tiiminä työskentely ei missäännimessä tarkoita kilpailuelementin puuttumista.Tärkeintä on luoda mahdollisimman paljonrakentavaa keskustelua.
 8. 8. OSALLISTUJIEN IDEOITA Keskity niihin töihin mitkä osaat hyvin, lopeta liika haaliminen - keskity kokonaisuuteen Hankkeista osaamisklustereita - keskity omiin vahvuuksiin ja osoita ne selvästi - miten tunnistan vahvuudet - miten hyödynnän ne? Keskitytään omiin vahvuuksiin - alueella Oman organisaation johdonHankebrokereita, jotka myyvät - hankkeessa sitouttaminen tulosten juurruttamiseenhankkeiden tuotoksia eteenpäin? - hankkeen toimijoiden kesken - omana itsenä Pop-up hallinto - hallinto, joka syntyy Co-opetition; kilpaillaan ja tehdään yhdessä asiakastarpeesta (projekteille) - terve kilpailu on hyvästä - mitä voidaan tehdä yhdessä paremmin, vaikka ollaan kilpailijoita? ELY:n iso kuva parempaan käyttöön - ennakointitietoa siitä miten alueena mennään paremmin, ELY:n kautta paremmin yhteystietoja eri Vastuualueet + selkeä roolitus kuntoon alueaiheisiin ja aluetarpeisiin - johdetaan projekteja ja hankkeita selkeillä tavoitteilla - hankkeet toimivat nyt erillään ja yksinään ja roolituksella
 9. 9. AIHE-EHDOTUKSIA TEMAATTISET TORSTAIT -KOKOONTUMISIIN Näitä aiheita on toivottu eri yhteyksissä seuraavien kokoontumisten käsiteltäväksi. Voit äänestää suosikkiasi Facebookissa www.facebook.com/ TemaattisetTorstait tai sähköpostitse toni.pienonen@businessarena.fi . Otamme vastaan myös uusia ehdotuksia.1) HANKKEIDEN IPR JA TUOTTEISTAMINEN 3) HANKKEIDEN TULOKSIEN LEVITTÄMINEN - FRANCHISING-Miten aineettomat oikeudet oikein menevätkään ESR- ja EAKR- TOIMINNAN OPIThankkeissa? Kuka saa ja millä tavalla hyödyntää syntynyttä Franchising-yritykset monistavat toimintansa onnistuneesti eri yrittäjienaineetonta pääomaa? Miten sitä pitäisi hyödyntää? Kenen pitäisi käyttöön. Niiden pääasiallinen liiketoiminta onkin koulutusta janiin tehdä? Millainen on hankkeen polku ideasta tuotteeksi? palvelumallin tuotteistamista. Mitä oppimista hanketoimijoilla on tästäTapahtumaan tulisi asiantuntija-alustaja, jolla on kokemusta maailmasta?hanketoiminnan ja liiketoiminnan IPR-asioista. Aihetta on toivottuuseaan kertaan ja se tullaan toteuttamaan syksyllä 2012. 4) HANKKEISTA OSAAMISKLUSTEREITA Kuinka luoda käynnissä olevista hankkeista laaja-alaisempia2) HANKEHALLINTO 2020 osaamiskeskittymiä, joilla saavutetaan riittävä kriittinen massa? MitenJos hankkeiden hallinnon ja raportoinnin voisi tehdä tyhjältä lyhyempikestoiset hankkeet nidotaan olemassa oleviin suurempiinpöydältä, millainen siitä tulisi? Millä datalla on arvoa tavoitteiden kehittämiskokonaisuuksiin.saavuttamiselle? Minkä asioiden raportoiminen edistää alueidenkilpailukyvyn kehittymistä, mikä ei? Mitä asioita tehdään vain 5) YRITYSYHTEISTYÖvanhasta tottumuksesta, mitä voitaisiin jo unohtaa? Mitä tietoa Aihe keskittyy auttamaan hanketoimijoita konkretisoimaan hankkeistaemme kerää, visualisoi ysi raportoi, mutta mistä olisi kaikille saatavia hyötyjä yrityksille ja järjestöille. Se vastaa kysymykseen miksihyötyä? Miten ELY-keskuksen tieto Uudenmaan tarpeista niiden pitäisi olla mukana? Tästä tulee linkki siihen, mitä Ifor kertoi, elisaadaan parempaan hyötyyn ja mitä konkreettisia tarpeita juuri loppujen lopuksi kaikkien hankkeiden pitäisi tukea alueennyt on? Kohtaamisen tavoitteena on pyrkiä luomaan välittömiä elinkeinotoiminnan ja organisaatioiden toimintaedellytyksien kehittymistä.parannuksia ELY-keskuksen ja hanketoimjoiden väliseen Kuinka huolehtia roolituksesta, tavoitteiden asetannasta, välittömientoimintaan sekä tuoda framille ne seikat, jotka askarruttavat, hyötyjen luomisesta ja argumentoinnista.mutta josta ei ole saanut mahdollisuutta kysyä.
 10. 10. AIHE-EHDOTUKSIA TEMAATTISET TORSTAIT -KOKOONTUMISIIN Näitä aiheita on toivottu eri yhteyksissä seuraavien kokoontumisten käsiteltäväksi. Voit äänestää suosikkiasi Facebookissa www.facebook.com/ TemaattisetTorstait tai sähköpostitse toni.pienonen@businessarena.fi . Otamme vastaan myös uusia ehdotuksia.1) HANKKEIDEN IPR JA TUOTTEISTAMINEN 3) HANKKEIDEN TULOKSIEN LEVITTÄMINEN - FRANCHISING-Miten aineettomat oikeudet oikein menevätkään ESR- ja EAKR- TOIMINNAN OPIThankkeissa? Kuka saa ja millä tavalla hyödyntää syntynyttä Franchising-yritykset monistavat toimintansa onnistuneesti eri yrittäjienaineetonta pääomaa? Miten sitä pitäisi hyödyntää? Kenen pitäisi käyttöön. Niiden pääasiallinen liiketoiminta onkin koulutusta janiin tehdä? Millainen on hankkeen polku ideasta tuotteeksi? palvelumallin tuotteistamista. Mitä oppimista hanketoimijoilla on tästäTapahtumaan tulisi asiantuntija-alustaja, jolla on kokemusta maailmasta?hanketoiminnan ja liiketoiminnan IPR-asioista. Aihetta on toivottuuseaan kertaan ja se tullaan toteuttamaan syksyllä 2012. 4) HANKKEISTA OSAAMISKLUSTEREITA Kuinka luoda käynnissä olevista hankkeista laaja-alaisempia2) HANKEHALLINTO 2020 osaamiskeskittymiä, joilla saavutetaan riittävä kriittinen massa? MitenJos hankkeiden hallinnon ja raportoinnin voisi tehdä tyhjältä lyhyempikestoiset hankkeet nidotaan olemassa oleviin suurempiinpöydältä, millainen siitä tulisi? Millä datalla on arvoa tavoitteiden kehittämiskokonaisuuksiin.saavuttamiselle? Minkä asioiden raportoiminen edistää alueidenkilpailukyvyn kehittymistä, mikä ei? Mitä asioita tehdään vain 5) YRITYSYHTEISTYÖvanhasta tottumuksesta, mitä voitaisiin jo unohtaa? Mitä tietoa Aihe keskittyy auttamaan hanketoimijoita konkretisoimaan hankkeistaemme kerää, visualisoi ysi raportoi, mutta mistä olisi kaikille saatavia hyötyjä yrityksille ja järjestöille. Se vastaa kysymykseen miksihyötyä? Miten ELY-keskuksen tieto Uudenmaan tarpeista niiden pitäisi olla mukana? Tästä tulee linkki siihen, mitä Ifor kertoi, elisaadaan parempaan hyötyyn ja mitä konkreettisia tarpeita juuri loppujen lopuksi kaikkien hankkeiden pitäisi tukea alueennyt on? Kohtaamisen tavoitteena on pyrkiä luomaan välittömiä elinkeinotoiminnan ja organisaatioiden toimintaedellytyksien kehittymistä.parannuksia ELY-keskuksen ja hanketoimjoiden väliseen Kuinka huolehtia roolituksesta, tavoitteiden asetannasta, välittömientoimintaan sekä tuoda framille ne seikat, jotka askarruttavat, hyötyjen luomisesta ja argumentoinnista.mutta josta ei ole saanut mahdollisuutta kysyä.
 11. 11. HALI - HANKKEESTA Oleellisia kysymyksiä, johon hanketoimijan tulee kyetä vastaamaan: LIIKETOIMINTAA - Vastaako hanke todelliseen markkinalähtöiseen tarpeeseen tai ongelmaan; onko siihen aito tarve?Hankkeen polku pysyväksi toimintamalliksi, palveluksi, tuotteeksi tai - Pystytkö tiivistämään hankkeen tuomat hyödyt 30 sekunnin hissipuheeseen?yritykseksi on harvoin niin lineaarinen, kuin mitä Hali-pelilauta (seuraavallasivuilla) esittää. Eri vaiheiden järjestys myös vaihtelee. Keskusteltuamme - Salliiko hankesuunnitelma luovan haahuilun?kymmenien eri hanketoimijoiden kesken uskallamme kuitenkin väittää,että nämä kaikki vaiheet ovat oleellisia mikäli hankkeella halutaan - Kuka tai ketkä ovat mahdollisia hankkeen tuotoksien loppukäyttäjiä?synnyttää pysyviä tuloksia. Ainakin ne tulee tavalla tai toisella huomioida. - Onko asiaa ajateltu jo hankkeen alkuvaiheessa?Hanketoimijat hyötyvät työssään tuotteistamisen perusopeista.Tuotteistaminen ei tarkoita voitontavoittelua, vaan tehokkaampaa, - Kuinka hankkeen aikana syntyvät IPR-oikeudet on huomioitu? Onko niihin kiinnitetty jo alkuvaiheessa huomiota? Kenelle IPR-oikeudet tullaantoimitusvarmempaa ja selkeämpää palvelua, joka on helposti luovuttamaan hankkeen päätyttyä?monistettavissa. Kyse on palvelumuotoilusta. - Tiedätkö tarpeeksi IPR-oikeuksista?Uskomme myös ICT-maailmassa yleiseen ”test fast, learn fast” -periaatteeseen eli nopeaan prototyypin testaamiseen ja parasteluun - Onko hankkeen tuotoksia testattu riittävän usein oikeissa ympäristöissä?oikeissa olosuhteissa. Tällöin vältytään kuoliaaksi suunnittelulta, mihinlyhyt hankeaika harvoin antaa mahdollisuuksia. Paras palaute saadaan - Mikäli hankkeessa syntyy uusia palvelu- tai tuoteaihioita, voisiko neulkomaailmalta. Tämä säästää aikaa sekä resursseja. myydä tai lisensoida eteenpäin? - Mikäli hankkeessa syntyy pohja uudelle yritystoiminnalle, kenen tulisiMiten sinä voit hyödyntää tätä työssäsi? ottaa vastuu yrityksen perustamisesta? - Jos hankkeella on mahdollisuuksia kansainvälisille markkinoille, oletko hyödyntänyt erilaisten verkostojen ja kotimaan julkisen sektorin roolia sen puolestapuhujana ja ovien avaajana?
 12. 12. HALI - HANKKEESTALIIKETOIMINTAA
 13. 13. SEURAAVAT TEMAATTISET TORSTAIT- VERKOSTOKOHTAAMISET 24.5.2012 Temaattiset Torstait: Verkostokohtaaminen 30.8.2012 Temaattiset Torstait: Hanketoimijoiden Klubi 27.9.2012 Temaattiset Torstait: Verkostokohtaaminen 8.11.2012 Temaattiset Torstait: VerkostokohtaaminenKESKUSTELU JATKUU, LIITY MUKAAN:www.facebook.com/TemaattisetTorstait

×