AZAH FARIDAH BINTI PAIRAN NORAZLINDA BINTI ADAM    PEDAGOGI       (DPLI-SR:PSV)
Dikelaskan kepada 2 kategori:(iii)Pengayaan  Mendatar  Aktiviti berdasarkan kebolehan murid dalam  sesuatu kumpulan.  ...
(ii)  Pengayaan Menegak  Aktiviti berdasarkan minat dan bakat  murid dalam kumpulan cerdas sahaja.  Aktiviti akan d...
  Pengayaan Mendatar        Pengayaan Menegak   Dirancang untuk         Dirancang untuk   kumpulan...
  Pengayaan Mendatar       Pengayaan Menegak   Jenis aktiviti         Jenis aktiviti   pengayaan bia...
  Pengayaan Mendatar      Pengayaan Menegak   Tujuan :           Tujuan : Mewujudkan   Mengukuhkan ...
  Mengikut konsep pengayaan dalam konteks  KBSR & KBSM, pengayaan harus diberikan  kepada semua murid dalam kelas, t...
  Setiap murid mempunyai peringkat kebolehan &  taraf pencapaian yang berlainan, maka isi &  bentuk aktiviti pengaya...
  Aktiviti boleh dilakukan pada:   Setiap hari.   Selepas murid telah menguasai sesuatu atau   beberapa kemahir...
  Setiap aktiviti harus dijalankan secara individu  atau kumpulan.  Bagi kumpulan, murid cerdas akan membantu  mur...
  Bahan yang digunakan terdiri daripada kad-kad  bacaan tambahan, lembaran kerja dan alat bantu  mengajar.  Harus ...
  Sesebuah kelas KBSR boleh dibahagikan kepada  3 jenis:    (cerdas, sederhana, lambat)  Murid dipindahkan Mengi...
 Aktiviti    pengayaan untuk semua murid melalui kumpulan mengikut kebolehan. Aktiviti    kumpulan dilaksanakan...
Pengajian profesional(siap)2
Pengajian profesional(siap)2
Pengajian profesional(siap)2
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pengajian profesional(siap)2

441 views

Published on

aktiviti pengayaan

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
441
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengajian profesional(siap)2

 1. 1. AZAH FARIDAH BINTI PAIRAN NORAZLINDA BINTI ADAM PEDAGOGI (DPLI-SR:PSV)
 2. 2. Dikelaskan kepada 2 kategori:(iii)Pengayaan Mendatar  Aktiviti berdasarkan kebolehan murid dalam sesuatu kumpulan.  Aktiviti pengayaan akan dirancang dan dilaksanakan berdasarkan kepada taraf pencapaian murid.  Lebih bertujuan untuk memperluaskan pengalaman pelajar-pelajar daripada memperdalami pengetahuan mereka.
 3. 3. (ii) Pengayaan Menegak Aktiviti berdasarkan minat dan bakat murid dalam kumpulan cerdas sahaja. Aktiviti akan dirancang dan dilaksanakan dalam bentuk yang lebih kompleks, mencabar dan dalam peringkat yang lebih tinggi daripada taraf pencapaian murid darjah biasa.
 4. 4.  Pengayaan Mendatar  Pengayaan Menegak  Dirancang untuk  Dirancang untuk kumpulan mengikut kumpulan cerdas kebolehan. sahaja.  Kadar kesukaran aktiviti  Kadar kesukaran aktiviti pengayaan adalah pengayaan bagi murid berlainan mengikut kumpulan cerdas adalah kumpulan cerdas, sama. sederhana dan lambat.
 5. 5.  Pengayaan Mendatar  Pengayaan Menegak  Jenis aktiviti  Jenis aktiviti pengayaan biasanya pengayaan biasanya terdiri daripada terdiri daripada kerja lembaran kerja. projek.  Aktiviti pengayaan ini  Aktiviti pengayaan ini biasanya diberikan biasanya diberikan mengikut unit lebih daripada unit kemahiran yang kemahiran yang diajarkan. diajarkan.
 6. 6.  Pengayaan Mendatar  Pengayaan Menegak  Tujuan :  Tujuan : Mewujudkan Mengukuhkan kegembiraan dalam kemahiran yang aktiviti pembelajaran dikuasai serta mencungkil bakat menimbulkan minat serta memupuk sikap dalam aktiviti. kepimpinan.  Setiap kumpulan akan  Kumpulan cerdas menjalankan aktiviti menjalankan aktiviti pengayaan dengan pengayaan lebih menggunakan mencabar sedangkan kemahiran yang kumpulan sederhana sama. dan lambat menjalankan aktiviti pengukuhan atau aktiviti pemulihan.
 7. 7.  Mengikut konsep pengayaan dalam konteks KBSR & KBSM, pengayaan harus diberikan kepada semua murid dalam kelas, tidak kira sama ada mereka daripada kumpulan cerdas, sederhana atau lambat. Setiap murid atau kumpulan mempunyai peringkat kebolehan pencapaian berlainan, maka objektif aktiviti pengayaan bagi setiap kumpulan adalah berlainan.
 8. 8.  Setiap murid mempunyai peringkat kebolehan & taraf pencapaian yang berlainan, maka isi & bentuk aktiviti pengayaan haruslah berlainan. Murid cerdas – aktiviti yang lebih kompleks & mencabar. Murid sederhana – aktiviti yang sederhana susah. Murid lambat – aktiviti yang lebih mudah tetapi menarik.
 9. 9.  Aktiviti boleh dilakukan pada:  Setiap hari.  Selepas murid telah menguasai sesuatu atau beberapa kemahiran.  Selepas murid menguasai semua kemahiran dalam sesuatu unit pembelajaran.
 10. 10.  Setiap aktiviti harus dijalankan secara individu atau kumpulan. Bagi kumpulan, murid cerdas akan membantu murid lambat supaya lebih berkesan. Murid cerdas dapat mengasah bakat kepimpinan. Semangat kerjasama di antara murid dapat dipupuk di dalam dan di antara kumpulan.
 11. 11.  Bahan yang digunakan terdiri daripada kad-kad bacaan tambahan, lembaran kerja dan alat bantu mengajar. Harus mengandungi arahan penerangan yang jelas. Isi dan corak aktiviti haruslah menarik, mencabar dan sesuai dengan kebolehan Bahan untuk aktiviti boleh disediakan oleh guru sendiri.
 12. 12.  Sesebuah kelas KBSR boleh dibahagikan kepada 3 jenis: (cerdas, sederhana, lambat) Murid dipindahkan Mengikut kemajuan mereka dalam sesuatu mata pelajaran Penyusunan meja kerusi dalam bilik darjah disusun mengikut kumpulan.
 13. 13.  Aktiviti pengayaan untuk semua murid melalui kumpulan mengikut kebolehan. Aktiviti kumpulan dilaksanakan mengikut kumpulan cerdas, sederhana dan lambat. Aktiviti dengan melibatkan pelajar-pelajar cerdas dan sederhana ketika pelajar-pelajar lambat menjalankan aktiviti pemulihan.

×