Skype

226 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
226
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Skype

 1. 1. SKYPESITI ZUBAIDAH ZAINAL AFANDI 198368
 2. 2. DEFINISI Skype ialah sebuah program komunikasidengan teknologi P2P (peer to peer). Skypedigunakan untuk melakukan sesuatu perkarabersama – sama walau dimana anda berada.Skype juga merupakn satu perisian percumayang membolehkan seseorang itu berbualdengan sesiapa sahaja di seluruh duniamelalui internet secara percuma.
 3. 3. Skype dalam pengajaran &pembelajaran : Kerja kumpulan – pelajar bolehberhubung antara satu sama lain di luarkelas untuk bekerjasama dalam satuprojek. Kerjasama – kongsi projek pengumpulandata dengan pelajar dari tempat lain. Ketidakhadiran – pelajar yang tidakhadir kelas kerana masalah kesihatanmasih boleh mengikuti pembelajaranmelalui sambungan Skype.
 4. 4.  Panel – meminta pelajar di tempat lainuntuk ikut serta dalam perbincangandengan kelas anda. Video call – Guru boleh mengadakankelas tambahan kepada pelajar – pelajarhanya bermula di rumah sahaja melaluivideo call dalam Skype. Berkongsi fail – Para pelajar bolehberkongsi latihan dan soalan denganrakan-rakan mereka bukan sahaja disekolah yang sama bahkan di negeri lain.
 5. 5. Cara penggunaan Skype www.skype.com
 6. 6.  Muat turun aplikasi Skype
 7. 7.  Sign in @ Create an account
 8. 8.  Isikan butir – butir peribadi
 9. 9.  Sign In
 10. 10.  Carian rakan
 11. 11.  Mengadakan perbualan
 12. 12.  Menghantar fail
 13. 13.  Mengadakan perbincangan secara kumpulan
 14. 14. Sekian, terima kasih

×