Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
PSALMI 91 Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia
PSALMI 91 Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia <ul><li>Çfarë mendoni? Për çfarë flet ky psalm?
Të ardhmen?
Të kaluarën?
Rreziqe!? Siguri!?
Si është mesianik?
Keqinterpretim dhe keqpërdorim nga Satani!
“ Psalmi im”. </li></ul>Më 1922, në Uestern Hibrajds (Western Hebrides, një ishull i Skocisë), një djalosh pesëvjeçar po v...
PRIT PAK! Si mund të përputhen këto premtime me faktin që... <ul><li>Jezusin e vranë?
Disa besimtarë sëmuren, edhe për vdekje?
Ose vdesin nga aksidente të ndryshme?
Gjoni 11:7-10
Zoti na flet përmes disa vargjeve.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Psalmi 91 - Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia

806 views

Published on

Kush banon në strehën e Shumë të Lartit, pushon në hijen e të Plotfuqishmit. Unë i them Zotit: "Ti je streha ime dhe kështjella ime, Perëndia im, të cilit i besoj". --Psalmi 91:1-2

Published in: Spiritual
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Psalmi 91 - Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia

 1. 1. PSALMI 91 Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia
 2. 2. PSALMI 91 Siguria e atij që gjen strehë te Perëndia <ul><li>Çfarë mendoni? Për çfarë flet ky psalm?
 3. 3. Të ardhmen?
 4. 4. Të kaluarën?
 5. 5. Rreziqe!? Siguri!?
 6. 6. Si është mesianik?
 7. 7. Keqinterpretim dhe keqpërdorim nga Satani!
 8. 8. “ Psalmi im”. </li></ul>Më 1922, në Uestern Hibrajds (Western Hebrides, një ishull i Skocisë), një djalosh pesëvjeçar po vdiste nga difteria. Një membranë mukoze po formohej përgjatë fytit të tij dhe frymëmarrja sa vinte e i bëhej më e vështirë. Nëna e tij e krishterë ktheu kurrizin për të mos e parë frymëmarrjen e tij të fundit. Në atë çast u dëgjua një trokitje në derë. Ishte kunati i saj nga një fshat fqinj. Ai tha: &quot;Kam ardhur t’ju them se nuk keni pse të shqetësoheni për fëmijën. Ai do të shërohet dhe një ditë Perëndia do ta shpëtojë shpirtin e tij&quot;. Ajo u habit dhe nuk po besonte: &quot;Çfarë të shtyn ta thuash një gjë të tillë?&quot;. Atëherë ai shpjegoi se ishte ulur pranë zjarrit dhe po lexonte Psalmin 91 kur Perëndia në mënyrë të veçantë i kishte folur atij përmes tri vargjeve të fundit (14-16). Unë isha ai djalë. Perëndia më çliroi nga vdekja atë natë; Ai e shpëtoi shpirtin tim trembëdhjetë vjet më vonë dhe Ai më ngopi me jetë të gjatë. Kështu, do të kuptoni pse më pëlqen më tepër Psalmi 91 duke e quajtur Psalmi im. Zakonisht shtoj, me shaka, jam gati që ta ndaj me të tjerët- por, përfundimisht, është Psalmi im!
 9. 9. PRIT PAK! Si mund të përputhen këto premtime me faktin që... <ul><li>Jezusin e vranë?
 10. 10. Disa besimtarë sëmuren, edhe për vdekje?
 11. 11. Ose vdesin nga aksidente të ndryshme?
 12. 12. Gjoni 11:7-10
 13. 13. Zoti na flet përmes disa vargjeve.
 14. 14. Parimi: Ka siguri në Zotin! </li></ul><ul><li>GJONI 11:7-8
 15. 15. 7 Pastaj u tha dishepujve: “Të kthehemi përsëri në Jude’’
 16. 16. 8 Dishepujt i thanë: “Mësues, pak më parë Judenjtë kërkonin të të vrisnin me gurë dhe ti po shkon përsëri atje?’’
 17. 17. 9 Jezusi u përgjigj: “Nuk janë vallë dymbëdhjetë, orët e ditës? Kur dikush ecën ditën, nuk pengohet, sepse sheh dritën e kësaj bote,
 18. 18. 10 por nëse dikush ecën natën, pengohet, sepse drita nuk është në të’’ </li></ul>
 19. 19. STREHA E SHUMË TË LARTIT Mbrojtësi ynë <ul><li>Kush është Mbrojtësi ynë? </li><ul><li>Shumë i Larti – El Elyon
 20. 20. I Plotfuqishmi – Shaddai
 21. 21. ZOTI – Jehovai
 22. 22. Perëndia – Elohim </li></ul><li>Mbrojtje (1) me butësi dhe (2) me ashpërsi (v. 4).
 23. 23. E vërteta e tij do të të shërbejë si mburojë dhe parzmore (v. 4b). </li></ul>
 24. 24. TI NUK DO TË KESH FRIKË që e ke bërë Shumë të Lartin strehën tënde <ul><li>Mbrojtje 24 orë në ditë! (v. 5-6).
 25. 25. Mbrojtje nga kundërshtimet e njerëzve të pabesë (v. 7-8; cf. v. 4).
 26. 26. Mbrojtje nga zemërimi i drejtë i Perëndisë (v. 9-10; cf. 90:7-10).
 27. 27. Asnjë FRIKË dhe asnjë RRËZIM PËR SHKATËRRIM! </li></ul>
 28. 28. AMEN? A ke dyshime për mbrojtjen e Perëndisë? ROMAKËVE 8:31-39 31 Çfarë të themi, pra, për këto gjëra? Në qoftë se Perëndia është me ne, kush mund të jetë kundër nesh? 32 Sepse ai që nuk e kurseu Birin e vet, por e dha për të gjithë ne, qysh nuk do të na dhurojë të gjitha gjëra bashkë me të? 33 Kush do t’i padisë të zgjedhurit e Perëndisë? Perëndia është ai që i shfajëson. 34 Kush është ai që do t’i dënojë? Krishti është ai që vdiq, po për më tepër ai u ringjall; ai është në të djathtë të Perëndisë dhe ai ndërmjetëson për ne. 35 Kush do të na ndajë nga dashuria e Krishtit? Pikëllimi, a ngushtica, a përndjekja, a uria, a të zhveshurit, a rreziku, a shpata? 36 Siç është shkruar: “Për ty po vritemi gjithë ditën; u numëruam si dele për therje’’ 37 Por në të gjitha këto gjëra ne jemi më shumë se fitimtarë për hir të atij që na deshi. 38 Sepse unë jam i bindur se as vdekja, as jeta, as engjëjt, as pushtetet, as fuqia dhe as gjërat e tashme as gjërat e ardhshme, 39 as lartësitë, as thellësitë, as ndonjë tjetër krijesë, nuk do të mund të na ndajë nga dashuria e Perëndisë që është në Jezu Krishtin, Zotin tonë.
 29. 29. A DO TË THONË KËTO QË NUK DO TË VUAJMË? Paradoksi????? <ul><li>Psalmi 90 flet për gjendjen e njerëzve në këtë botë.
 30. 30. Do të kemi tmerre të natës! (v. 5)
 31. 31. Do të dështojmë, por nuk do të shkatërrohemi!
 32. 32. Rom. 8:28 nuk e përjashton “të zhveshurit, a rrezikun, a shpatën” (Rom. 8:35). </li></ul>
 33. 33. JEZUSI KA FOLUR PËR NJË PARADOKS TË TILLË Luka 21:16-18 <ul><li>16 Dhe ju madje do t’ju tradhtojnë edhe prindërit, dhe vëllezërit, dhe farefisi dhe miqtë; dhe disa prej jush do t’i vrasin.
 34. 34. 17 Dhe të gjithë do t’ju urrejnë për shkak të emrit tim.
 35. 35. 18 Por as edhe një fije floku e kokës suaj nuk do t’ju humbasë. </li></ul>Pali, Apoli, Kefa, bota, jeta, vdekja, gjërat e tanishme dhe gjërat e ardhshme, të gjitha gjërat janë tuajat. Dhe ju jeni të Krishtit dhe Krishti është i Perëndisë. 1 Kor. 3:22-23
 36. 36. ENGJËJT E PERËNDISË Instrumente të mbrojtjes së Tij <ul><li>Perëndia > Satani
 37. 37. Kujdes!
 38. 38. Mbrojtje “në të gjitha rrugët e tua” (v. 11-12).
 39. 39. Edhe në çështje të vogla...
 40. 40. Kjo nuk do të thotë që nuk do të kemi sprova!
 41. 41. Të mira mohuese (v. 5-10) – asnjë FRIKË, asnjë RRËZIM PËR SHKATËRRIM </li></ul><ul><li>Të mira pohuese (v. 13).
 42. 42. Frika – një forcë paralizuese!
 43. 43. Na pengon të marrim iniciativa për të bërë diçka që nuk është “e sigurt”.
 44. 44. Na bën të stepemi, kur duhet të jemi në betejë!
 45. 45. Kjo siguri mund të shkojë në ekstreme jobiblike! </li></ul>
 46. 46. PREMTIME HYJNORE Ne kemi një Perëndi “Unë do të”...! <ul><li>Unë do ta çliroj
 47. 47. Unë do ta çoj lart
 48. 48. Unë do t'i përgjigjem
 49. 49. Unë do të jem me të në fatkeqësi
 50. 50. Unë do ta çliroj dhe do ta përlëvdoj [nderoj].
 51. 51. Unë do ta ngop [kënaq]
 52. 52. Unë do t'i tregoj shpëtimin tim </li></ul><ul><li>Për cilin janë këto premtime?
 53. 53. Për ata që janë NË RREZIK! (v. 14-15)
 54. 54. Për ata që e njohin Perëndinë (v. 14; 1-2; 9).
 55. 55. Për ata që i kërkojnë ndihmë Perëndisë kur e shohin rrezikun! (v15). </li></ul>
 56. 56. PËRFUNDIMI DHE ZBATIME Dy ekstreme në zbatimin e këtij psalmi që duhen shmangur <ul><li>Çlirim nga rreziku më i madh!
 57. 57. Ekstremi 1 : Nuk e merr mjaft seriozisht mbrojtjen e Perëndisë!
 58. 58. Frika e Zotit (Psa. 90)
 59. 59. Frika paralizuese! (Psa. 91).
 60. 60. Abrahami, Moisiu, izraelitët </li></ul><ul><li>Mund të na “bjerë të fikët” nga frika!
 61. 61. Ose mund të jetojmë aq me kujdes, që nuk kemi shumë përse të kemi frikë!
 62. 62. Dështojmë që të përjetojmë rreziqe për hirin e Krishtit! </li></ul>
 63. 63. PËRFUNDIMI DHE ZBATIME Dy ekstreme në zbatimin e këtij psalmi që duhen shmangur <ul><li>Të jetosh me besim = të jetosh rrezikshëm!
 64. 64. Dishepullimi është i rrezikshëm!
 65. 65. Studimi i së mërkurës!
 66. 66. Përndjekje (2 Tim. 3:12).
 67. 67. Heronjtë e besimit në Heb. 11 – tre trimat e Davidit!
 68. 68. Sepse kush do ta shpëtojë jetën e vet, ... (Lu. 9:24). </li></ul><ul><li>Ekstremi 2 : “Të rrezikojmë për hir të rrezikut”.
 69. 69. Satani e keqinterpretoi dhe keqpërdori Psalmin 91 me Zotin tonë!
 70. 70. Besimi vs. Guximi i tepruar
 71. 71. “ Është shkruar gjithashtu...” (Mt. 4:7).
 72. 72. “ Mos e tundo Zotin...”. </li></ul>
 73. 73. PERËNDIA ËSHTË NDIHMUESI IM Hebrenjve 13:5-7 <ul><li>5 Sjellja juaj të jetë pa lakmi paraje dhe kënaquni me atë që keni , sepse vetë Perëndia ka thënë: “Nuk do të të lë, nuk do të të braktis’’
 74. 74. 6 Kështu mund të themi, me plot besim : “Perëndia është ndihmuesi im dhe unë nuk do të kem frikë; ç’do të më bëjë njeriu?’’
 75. 75. 7 Kujtoni të parët tuaj , që ju shpallën fjalën e Perëndisë dhe, duke çmuar rezultatin e sjelljes së tyre, merrni si shembul l besimin e tyre. </li></ul>

×