KISHA PA DASHURI - Zbulesa 2:1-7

1,991 views

Published on

1 “Engjëllit të kishës në Efes shkruaji: këtë thotë ai që mban të shtatë yjet në të djathtën e tij dhe që ecën në mes të shtatë shandanëve prej ari.
2 Unë i njoh veprat e tua, mundin tënd dhe durimin tënd edhe se ti s’mund t’i durosh të këqijtë; ti i vure në provë ata që pretendojnë se janë apostuj dhe nuk janë dhe i gjete gënjeshtarë.
3 Ti ke duruar, ke qëndrueshmëri dhe për hir të emrit tim je munduar pa u lodhur.
4 Por kam diçka kundër teje, sepse dashurinë tënde të parën e le.
5 Kujtohu, pra, se nga ke rënë, pendohu, dhe bëj veprat e para; në mos do të vi së shpejti te ti dhe do ta luaj shandanin tënd nga vendi i vet, nëse nuk pendohesh.
6 Por ti ke këtë, që i urren veprat e Nikolaitëve, që i urrej edhe unë.
7 Kush ka veshë, le të dëgjojë atë që u thotë Fryma kishave: kujt fiton do t’i jap të hajë nga pema e jetës, që është në mes të parajsës së Perëndisë’’

Published in: Spiritual, Technology, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,991
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

KISHA PA DASHURI - Zbulesa 2:1-7

 1. 1. MISTERI I TË SHTATË SHANDANËVE Një përshkrim i përgjithshëm i kishës së Jezu Krishtit në këtë epokë. <ul><li>Zbu. 1:19 Shkruaj, pra, gjërat që pe, ato që janë dhe ato që do të ndodhin pas atyre.
 2. 2. Një zbatimi i trefishtë
 3. 3. Ngjashmëri me shëmbëlltyrat në Mt. 13
 4. 4. (1) Përshkrim, (2) Lavdërim, (3) Qortim, (4) Nxitje ndreqëse, (5) Premtim! </li></ul><ul><li>LAVDËRIM përpara QORTIMIT!
 5. 5. Engjëllit të kishës në Efes... </li></ul>
 6. 6. 1. PËRSHKRIMI I ZOTIT JEZUS Çfarë PËRSHKRIMI të Zotit Jezus ke nevojë të shohësh ti? <ul><li>i. SIGURI, &quot;ai që kishte në dorën e tij të djathtë&quot;, Zbu. 1:6
 7. 7. ii. MBËSHTETJE, &quot;[ishin] në/mbi të djathtën time&quot;, Zbu. 1:20
 8. 8. iii. KONTROLL, &quot;ai që mban të shtatë yjet në të djathtën e tij&quot;, Zbu. 2:1
 9. 9. iv. ZOTËRIM, &quot;ai që ka [...] të shtatë yjet&quot;, Zbu. 3:1 </li></ul>
 10. 10. QYTETI I EFESIT! <ul><li>Qyteti më i rëndësishëm i Azisë së Vogël!
 11. 11. Qendra e adhurimit të Dianës (gr. Artemis, Vep. 19:28).
 12. 12. Idhujtari
 13. 13. Pali me Akuilën dhe Priskilën.
 14. 14. Timoteu, Onesifori, Tikiku
 15. 15. Apostulli Gjon
 16. 16. Gjithë këshilla e Perëndisë! </li></ul>
 17. 17. 2. LAVDËRIMI Kisha e Efesit vs. Asambleja Biblike <ul><li>2 Unë i njoh veprat e tua, mundin tënd dhe durimin tënd edhe se ti s’mund t’i durosh të këqijtë; ti i vure në provë ata që pretendojnë se janë apostuj dhe nuk janë dhe i gjete gënjeshtarë.
 18. 18. 3 Ti ke duruar, ke qëndrueshmëri dhe për hir të emrit tim je munduar pa u lodhur. </li></ul><ul><li>Një asamble vepruese
 19. 19. Një asamble sakrifikuese
 20. 20. Një asamble këmbëngulëse
 21. 21. Një asamble që praktikonte disiplinë
 22. 22. Një asamble e shëndoshë në besimin </li><ul><li>Paralajmërim nga Pali, Vep. 20:28-29
 23. 23. Apostujt të rremë, v. 2; 2 Kor. 11:13
 24. 24. Profetë të rremë, 1 Gjo. 4:1-3
 25. 25. Mësues të rremë, 2 Pje. 2:1
 26. 26. Ungjilltarë të rremë, Gal. 1:7 </li></ul></ul>
 27. 27. 3. QORTIMI Kujt do t'i shkonte mendja? <ul><li>4 Por kam diçka kundër teje, sepse dashurinë tënde të parën e le.
 28. 28. “ Probleme me zemrën”.
 29. 29. Çfarë është &quot;dashuria e parë&quot;? - 'Dashuri e rëndësisë së parë' për Zotin Jezus - Dashuri për njëri-tjetrin. - Dashuri për njerëzit në përgjithësi. - 'Dashuri që është e para në kohë'. - &quot;Ju nuk doni si deshët në fillim&quot; (J. B. Phillips). </li></ul><ul><li>Jer 2:2 &quot;Shko dhe bërtit në veshët e Jeruzalemit, duke thënë: Kështu thotë Zoti: Unë të kujtoj ty, kujdesin e dhembshur të rinisë sate, dashurinë në kohën e fejesës sate, kur më ndiqje në shkretëtirë në një tokë të pa mbjellë.
 30. 30. Jer. 2:32 &quot;...populli im më ka harruar nga një numër shumë i madh ditësh&quot;.
 31. 31. Jer. 2:13 &quot;Sepse populli im ka kryer dy të këqija: më ka braktisur mua, burimin e ujit që rrjedh, për të hapur sterna, sterna të prishura, që nuk e mbajnë ujin. </li></ul>
 32. 32. 3. QORTIMI Ti nuk më do siç më deshe në fillim! <ul><li>Entuziazmi, zjarri & pasioni për Zotin Jezus, për njëri-tjetirn dhe për të humburit?!
 33. 33. Motivi i shërbimit tonë!
 34. 34. Idhulli i doktrinës së shëndoshë??!!
 35. 35. Rrezik i madh kur zelli ia kalon dashurisë për Krishtin!
 36. 36. Marta dhe Maria </li></ul><ul><li>&quot;Ruhu nga çdo gjë që konkurron besnikërinë ndaj Jezu Krishtit. Konkurruesi më i madh i përkushtimit ndaj Jezusit është shërbimi ndaj Tij&quot; --Oswald Chambers </li></ul>
 37. 37. 4. NXITJE NDREQËSE 3 fjalë në formën urdhërore <ul><li>I. KUJTOHU NGA KE RËNË
 38. 38. Efesianëve 1:15, 16
 39. 39. Efesianëve 6:24
 40. 40. Efe. 4:2
 41. 41. Efe. 4:15, 16
 42. 42. Brezi i dytë i të krishterëve!
 43. 43. &quot;Vazhdo të kujtosh, rroke në mendje, mos harro në mënyrë të vazhdueshme dashurinë që ke patur dikur për Zotin!&quot; </li></ul><ul><li>Shoqëritë e këqija!
 44. 44. Shkolla e lartë!
 45. 45. Ndikimet e këqija (TV, FB, WWW).
 46. 46. Shqetësimet e kësaj bote!
 47. 47. Mashtrimet e pasurisë!
 48. 48. Lakmitë për gjëra të tjera që hyjnë!
 49. 49. Efes = e dëshirueshme </li></ul>
 50. 50. 4. NXITJE NDREQËSE 3 fjalë në formën urdhërore <ul><li>Kisha e Efesit vs. Asambleja Biblike - A është Asambleja Biblike ajo që ishte dikur? - A je ti ai që ke qenë dikur në fillimet e besimit? - &quot;E, si ishim në fillim&quot;. - Kishat tona do të jenë çfarë ishin dikur, kur ne të jemi çfarë ishim dikur!
 51. 51. 2 Pjetrit 1:12, 13 </li></ul>
 52. 52. 4. NXITJE NDREQËSE 3 fjalë në formën urdhërore <ul><li>II. PENDOHU
 53. 53. Ndryshoje krejt mendjen për mëkatin dhe Zotin Jezus!
 54. 54. Rrëfim dhe braktisje, Fja. 28:13
 55. 55. &quot;Më fal, Zot, nëse kam mëkatuar sot&quot;!!!
 56. 56. Ndryshimi i mendjes; jo ndryshim i ndjenjave! </li></ul>
 57. 57. 4. NXITJE NDREQËSE 3 fjalë në formën urdhërore <ul><li>III. BËJ VEPRAT E PARA
 58. 58. Veprat e motivuara nga dashuria për Krishtin!
 59. 59. Shërbimi që ka në qendër Krishtin!
 60. 60. Ne nuk do ta rigjejmë kurrë dashurinë e parë, derisa të bëjmë &quot;veprat e para&quot;, - pra, devocionet herët në mëngjes (John Wesley, Journal). </li></ul><ul><li>A të kujtohet se me sa dashuri e lexoje Biblën, luteshe dhe dëshmoje dhe ishe i pranishëm në takimet e kishës menjëherë mbas shpëtimit?
 61. 61. Lexoje Biblën siç e lexoje atëherë!
 62. 62. Lutu siç luteshe atëherë!
 63. 63. Kalo kohë me Jezusin siç kaloje atëherë!
 64. 64. Mal 3:4 Atëherë oferta e Judës dhe e Jeruzalemit do të pëlqehet nga Zoti, si në kohët e shkuara, si në vitet e mëparshme </li></ul>
 65. 65. PËRNDRYSHE... 1 fjalë në formën paralajmëruese <ul><li>5b ...në mos do të vi së shpejti te ti dhe do ta luaj shandanin tënd nga vendi i vet, nëse nuk pendohesh.
 66. 66. &quot;Kisha që e humbet dashurinë e saj do ta humbasë shumë shpejt dritën e saj, pavarësisht se sa e shëndoshë mund të jetë doktrinalisht&quot; (Warren W. Wiersbe).
 67. 67. Jo thjesht &quot;humbje e dëshmisë&quot; apo &quot;një asamble e ftohtë&quot;;
 68. 68. Cili është mësimi? Si mund ta shmangim? </li></ul>
 69. 69. NJË LAVDËRIM TJETËR... Të urresh ato gjëra që urren Zotin! <ul><li>6 Por ti ke këtë, që i urren veprat e Nikolaitëve, që i urrej edhe unë.
 70. 70. Të urresh ato gjëra që urren Zoti!
 71. 71. 2 Kro. 19:2 Por shikuesi Jehu, bir i Hananit, i doli përpara dhe i tha mbretit Jozafat: &quot;A duhet të ndihmoje ti një të pafe dhe të doje ata që urrenin Zotin? Prandaj mëria e Zotit është mbi ty. </li></ul><ul><li>Psa. 26:5 Unë urrej tubimin e njerëzve të këqij dhe nuk bashkohem me të pabesët.
 72. 72. &quot;Sundues të popullit&quot;, sistemi klerikal
 73. 73. Kishë sipas Dhiatës së Re
 74. 74. Çfarë ishin VEPRA në EFES, u bënë një DOKTRINË në PERGAM, 2:15
 75. 75. Mësimi? </li></ul>
 76. 76. 5. PREMTIMI Kush ka veshë, le të dëgjojë ato që Fryam u thotë kishave! <ul><li>7 Kush ka veshë, le të dëgjojë atë që u thotë Fryma kishave: kujt fiton do t’i jap të hajë nga pema e jetës, që është në mes të parajsës së Perëndisë.
 77. 77. I. 1 Gjo. 5:4-5 Sepse çdo gjë që ka lindur nga Perëndia e mund botën; dhe kjo është fitorja që e mundi botën: besimi ynë. Cili është ai që e mund botën, veç se ai që beson se Jezusi është Biri i Perëndisë?
 78. 78. II. Premtimi i kushtëzuar? &quot;Nëse bën këtë, do të fitosh&quot;. - Premtim që lidhet me gjendjen në atë kishë përkatëse! </li></ul><ul><li>Mirëpo këto bekime janë trashëgimi e çdo besimtari!!!???
 79. 79. Këta që fitojnë janë çfarë pritet nga një besimtar i vërtetë në një asamble ku mbizotërojnë këto gjendje!
 80. 80. Turmë e përzier!
 81. 81. Ardhja në këtë &quot;kishë&quot; nuk të bën një të krishterë!
 82. 82. Pendim te Perëndia dhe besim në Zotin tonë Jezu Krisht! Vep. 20:21 </li></ul>

×