What are the quality criteria for the software itself? First, it is reasonable to ask that the
content be accurate and up ...
komponen perisisan kursus . Ia terbahagi kepada tiga peringkat iaitu induksi yang berfungsi
untuk menarik tumpuan murid-mu...
iii. Reka bentuk antaramuka dan persembahan - menentukan bagaimana bentuk
perisian yang akan digunakan. Bahagian ini, stai...
integrasi
Salam 1 Malaysia,
Benar seperti yang diperkatakan iaitu, pemilihan warna, bentuk paparan dan
sebagainya.
Selain ...
sesebuah perisian tetapi hasil yang terbentuk tidak dapat disimpan dan
disebarkan kepada pengguna.
Maka perisian tersebut ...
sesebuah perisian tetapi hasil yang terbentuk tidak dapat disimpan dan
disebarkan kepada pengguna.
Maka perisian tersebut ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ciri perisian

217 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
217
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ciri perisian

  1. 1. What are the quality criteria for the software itself? First, it is reasonable to ask that the content be accurate and up to date. Some content is relatively static; other content may date rapidly so that currency can be maintained only by frequent new releases of the multimedia package. As we shall see, frequent updates bring their own inimitable problems. Secondly, it is a basic requirement - often sadly neglected - that there should be no typographical errors. Thirdly, we need to think about the number of software errors that an average user should have to endure while using the package. Let us consider two examples. Salam 1 Malaysia, Pengunaan perisian multimedia membolehkan perisian dicipta mengikut visual sendiri dan membenarkan visual tersebut digunakan oleh pengguna lain. Perisian multimedia ini mampu untuk membentuk bagaimana seorang pengguna itu berfikir, belajar dan boleh mencorak pemikiran dan tingkahlaku seseorang. Berikut ialah 3 ciri-ciri penting yang perlu ada dalam perisian tersebut. 1. Integrasi Dua perisian yang berbeza tetapi boleh digunakan dalam dokumen. Contohnya apabila hendak membuat graf, perisian data excel dan data word boleh disepadukan. 2. Kebolehgunaan (usability) Seterusnya kebolehgunaan atau mesra pengguna dimana pengguna mudah menggunakannya(tidak mendatangkan masaalah pada pengguna). Mestilah terkini. perisian tersebut mestilah selari mengikut peredaran masa.Perisian yang diguna boleh digunapakai walaupun berlakunya kemajuan dalam bidang ICT. Contohnya, windows 7, boleh digunapakai walaupun kini telah ada program windows 8. 3. Smoothness / kelancaran Perisian tersebut mestilah mudah untuk diselenggarakan dan berterusan. Contoh, jika ada masalah kehilangan data, kita ada simpanan untuk data (back up) dalam perisian tersebut.
  2. 2. komponen perisisan kursus . Ia terbahagi kepada tiga peringkat iaitu induksi yang berfungsi untuk menarik tumpuan murid-murid terhadap pengajaran yang hendak diajar. Peringkat seterusnya adalah perkembangan di mana penyediaan langkah-langkah penyampaian isi kandungan melalui pendekatan pengajaran dan pembelajaran. Peringkat terakhir ialah penilaian untuk menentukan tahap penguasaan murid sama ada tercapai objektif atau tidak. ii)Rekabentuk antara muka(interface) perisian kursus. Antara muka ini mestilah mempunyai gambar yang menarik bagi semua ikon,arahan bersuara jika pengguna tidak begitu lancar membaca,kurang penggunaan istilah dan laras computer,penggunaan ikon ‘bantuan’ dan penyediaan peta topic. iii)Kualiti media perisian kursus dengan imej statiknyang menunjukkan gambar untuk menjelaskan konsep atau gambaran. Imej haruslah terang,jelas ,tajam dan tidak berubah warna dan bentuk asalnya. Contohnya, animasi berupaya menarik dan bermakna bagi menjelaskan konsep dan kefahaman. Audio yang digunakan hendaklah sesuai ,jelas dan tiada gangguan. Teks yang dipilih mestilah yang mudah dibaca,font yang sesuai,bebas dari kesalahan serta warna yang sesuai. A Reka bentuk dalam proses pembangunan aplikasi atau perisian multimedia pendidikan merujuk kepada suatu proses yang melibatkan pelbagai aspek.Menurut Kristof dan Satran (1995), menjelaskan bahawa sesuatu aplikasi multimedia boleh dibahagikan kepada bahagian utama. Pembahagian setiap bahagian atau fasa kerja ini dilakukan mengikut kesesuaian serta keperluan masing-masing. Setiap proses kerja alam reka bentuk tersebut saling berhubung antara satu sama lain dan diperlukan bagi memastikan perisian yang dihasilkan menepati ciri-ciri serta kualiti yang dikehendaki. Tiga bahagian utama tersebut meliputi : i. Reka bentuk informasi - perperanan untuk membentuk apakah bentuk bahan yang ingin dibangunkan serta strategi yang akan digunakan. Dalam proses ini, para pengguna perisian yang sksn digunakan akan dikenalpasti. Setelah itu, proses perancangan dan pengaturan isi kandungan dan maklumat yang ingin disampaikan akan dilakukan. Strategi penyampaian maklumat juga akan ditentukan di dalam bahagian ini. Kesemua maklumat kemudiannya diringkaskan dalam bentuk carta alir perisian. ii. Reka bentuk interaksi - bertujuan untuk menentukan bagaimana perisian berfungsi dan beroperasi. Dalam bahagian ini, lakaran perjalanan perisian akan dibangunkan. Selain itu, penetapan jenis-jenis interaksi dan penetapan elemen kawalan yang lain bagi perisian akan ditetapkan. Seterusnya, kesemua ini kemudiannya dipersembahkan dalam bentuk papan cerita atau dikenali 'storyboard'.
  3. 3. iii. Reka bentuk antaramuka dan persembahan - menentukan bagaimana bentuk perisian yang akan digunakan. Bahagian ini, stail paparan dan susun atur elemen-elemen multimedia yang akan digunakan akan ditentukan. Hal ini meliputi pelbagai aspek seperti aspek pemilihan warna, bentuk paparan, jenis media dan saiz media yang digunakan. Kesemua ini akan ditambahkan ke dalam papan cerita yang telah sedia ada. Kemudian, proses pembangunan prototaip bagi perisian yang akan dibangunankan akan dihasilkan. Memudahkan perhubungan Menggunakan jaringan, orang mampu berhubung dengan efisen dan mudah melalui surat eletronik, perutusan segera, bilik borak, telefon, panggilan telefon video, dan sidang video. Membenarkan perkongsian file, data, dan maklumat jenis lain Dalam persekitaran jaringan, pengguna dibenarkan mampu mencapai data dan maklumat tersimpan pada komputer lain di jaringan. Keupayaan memberikan capaian pada data dan maklumat di peranti simpanan berkongsi merupakan ciri penting kebanyakan jaringan. Berkongsi sumber jaringan dan komputer Dalam persekitaran jaringan, setiap komputer di jaringan mampu mencapai dan menggunakan sumber diberikan oleh peranti di jaringan, seperti mencetak dokumen pada pencetak jaringan dikongsi. Pekomputeran taburan menggunakan sumber komputer di jaringan bagi melaksanakan sesuatu tugasan. Mungkin tidak selamat Jaringan komputer mungkin boleh digunakan oleh hacker komputer bagi melaksanakan viris komputer atau cecacing komputer pada peranti yang disambung pada jaringan atau menghalang peranti ini daripada mencapai jaringan secara normal (serangan penafian perkhidmatan). Mungkin mengganggu teknologi lain Talian kuasa perhubungan menganggu dengan kuat bentuk perhubungan radio tertentu, contoh., radio amateur.[4] Ia juga mungkin mengganggu dengan teknologi langkah terakhir ("last mile") seperti ADSL dan VDSL.[5] Mungkin lebih sukar untuk disediakan Jaringan komputer rumit mungkin sukar untuk disediakan. Ia juga mungkin amat mahal bagi memasang jaringan komputer efektif dalam organisasi atau syarikat besar.
  4. 4. integrasi Salam 1 Malaysia, Benar seperti yang diperkatakan iaitu, pemilihan warna, bentuk paparan dan sebagainya. Selain itu, ciri lain ialah perisian tersebut hendaklah mempunyai ruang storan yang besar bagi media-media yang dinamik seperti video, animasi dan sebagainya. Fail-fail atau dokumen juga perlu disimpan serta diselenggarakan bagi mengelakkan ianya rosak, hilang dan sebagainya. Fail-fail elemen multimedia perlu dibuat salinan (back up) bagi mengelakkan sebarang masalah yang tidak disangka-sangka. Sebarang kerja yang melibatkan elemen multimedia memerlukan ruang storan yang tinggi turut memerlukan kuasa pemproses serta ruang ingatan utama (RAM) yang juga tinggi. Kadang kala sekiranya spesifikasi yang disediakan tidak memadai ianya mungkin boleh menyebabkan gangguan pada fail tersebut dan mungkin juga boleh merosakkan (corrupt) fail tersebut. Maka salinan pendua amat diperlukan bagi menangani keadaan yang sedemikian rupa. Salam sejahtera, Terima kasih atas maklumat yang diberi. Sedikit perkongsian daripada saya. Pembangunan sesebuah perisian multimedia merupakan suatu proses yang sistematik serta mempunyai pelbagai fasa dan biasanya mengambil masa yang agak panjang untuk diselesaikan. lanya menggabungkan pelbagai idea, kemahiran dan pengalaman sebelum boleh disiap serta digunakan untuk kegunaan orang ramai. Adalah amat malang dan merugikan sekali jika setelah sekian lama menganalisa, merancang, membina, menguji dan menilai
  5. 5. sesebuah perisian tetapi hasil yang terbentuk tidak dapat disimpan dan disebarkan kepada pengguna. Maka perisian tersebut perlu cirri-ciri seperti ruang storan atau proses penyimpanan yang sesuai. Oleh yang demikian, proses penyimpanan dan juga penyebaran perisian multimedia perlu dilaksanakan dan perkara ini tidak boleh dipandang remeh. Semua aspek serta teknologi yang terbabit perlu dikenalpasti dan seterusnya digunakan sebaiknya bagi memastikan semua kerja yang terbabit sebelum ini tidak berakhir dengan kekecewaan.
  6. 6. sesebuah perisian tetapi hasil yang terbentuk tidak dapat disimpan dan disebarkan kepada pengguna. Maka perisian tersebut perlu cirri-ciri seperti ruang storan atau proses penyimpanan yang sesuai. Oleh yang demikian, proses penyimpanan dan juga penyebaran perisian multimedia perlu dilaksanakan dan perkara ini tidak boleh dipandang remeh. Semua aspek serta teknologi yang terbabit perlu dikenalpasti dan seterusnya digunakan sebaiknya bagi memastikan semua kerja yang terbabit sebelum ini tidak berakhir dengan kekecewaan.

×