Portefolie eksamen

574 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
574
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Portefolie eksamen

  1. 1. ITBPDSKI EMNEKODE: EKS 1202 Eksamensnummer: 2011
  2. 2. IntroduksjonDe siste ukene har vi fått en introduksjon i hovedemnene innen eksponeringsde-sign, som er butikkplanlegging, dekorasjon, stands og kommersielt interiør.I denne perioden har vi lært om materialbruk, belysningsteknikker, arealdisposis-jon, utarbeiding av presentasjonsmapper og øvd på å presentere og selge idéerfor en kunde.Mappen har jeg valgt å dele opp i de forskjellige delemnene, først med innle-dende tekster og refleksjonsnotat, før man får se resultatet i form av bilder og teg-ninger. Kommersielt interiør har jeg valgt å dele opp i to deler. Den første delenbestår av Studenthybel mens del to er kontorlokalet.
  3. 3. Kommersielt interiør: Del I, Student HybelInnledningOppgaven gikk ut på å innrede en studenthybel i et kommersielt miljø, som skulle inneholde en arbeidsone, sovedel og et sted å slappe avmed venner for en selvalgt målgruppe. Her valgte jeg å innrede en hybel for en jente på 22år som studerer klesdesign i utlandet. Målgrup-pen er unge drømmende jenter mellom 18 og 26 som er glade i rosa og smarte løsninger. Siden det var en studenthybel valgte jeg å hentemøbler fra IKEA sitt sortiment, siden man der finner rimelige løsninger for en med trang økonomi, samtidig som det er bredt nok utvalg til åvelge ut gjenstander som skaper et personlig preg over hybelen. Fargepaletten gikk i hovedsak i rosa og lillatoner, men med innslag av bruntog noen sterke farger for å vise at det var en litt vågal person som er glad i å leke med mønstre og former som bor her.ProsessOppgaven ble presentert som en mappe, og for å komme frem til en løsning startet vi å lage røffe skisser på kalkerpapir over arealdisposis-jonen av rommet. Selv om rommet er lite finnes det utrolig mange forskjellige måter å løse dette på. Når vi drev med dette hadde jeg allerededannet meg et bilde av personen som skulle bo her, så å lage et moodboard over personen gikk nesten av seg selv.Når den endelige arealdisposisjonen var valgt ble den konstruert opp i ArchiCAD før konstruksjonen ble printet ut i riktig målestokk og tegnetover. Tilslutt ble alle tegninger Scannet og fikset på i Photoshop og alt ble satt sammen til en mappe som ble levert inn.RefleksonerFor å få frem at jenten som bor i hybelen driver med klesdesign valgte jeg å sette inn en byste, som jeg bygde opp en liten arbeids- oginspirasjons-sone rundt. Jeg synes jeg klarte å formidle dette greit, men det kunne sikkert ha vært enda litt mer. Når det kommer til soneinn-delingen burde jeg kanskje ha satt av større plass til å henge med venner, kanskje satt inn en soffa. Men min personlige mening er at detholder sånn det er nå, og jeg så for meg at dette var en rolig person som ikke ville hatt mange venner på besøk samtidig. Når det kommer tillysplanen føltes det som om jeg bare endte opp med å sette inn noe fordi jeg ikke hadde peiling på hva jeg gjorde, og jeg skulle ønske jeg varmye tryggere på dette. I oppgaven ble det brukt ArchiCAD, et program jeg virkelig skulle ønske jeg kunne bedre og det er alltid frustrerendeå føle at det oppfører seg litt forskjellig fra gang til gang.
  4. 4. Kommersielt interiør: Del II, KontorInnledningOppgaven gikk ut på å innrede et kontor til to designere på 37 og 45 år. Dette skulle tilpasses et varehus, så vi måtte tenke kommersielt menogså at de skulle ha alle funksjoner vi mente var viktige å ha med. Oppgaven ble utført av Karoline Nygaard Petersen og meg, og vi valgteå innrede et kontor til to grafiske designere. Oppgavebesvarelsen ble presentert muntlig for lærer. Det første vi gjorde var å definere hvilkefunksjoner to grafikere måtte trenge og vi kom frem til at en stor arbeidspult med plass til Macer og tegnesaker, tusjer, masse oppbevaring tiltegninger, regninger og diverse, en inspirasjonsvegg, en liten matkrok og et sted med plass til å ha små kundemøter med en til to kunder somogså kunne benyttes til nyting av morgenkaffen var det viktigste å ta med. Den tenkte målgruppen er mennesker som er opptatt av grafiskdesign, som er glade i sterke farger og liker ting med litt humor. Og med et barnslig sinn.ProsessDet ble skisset opp noen arealdisposisjoner, men vi endte i hovedsak opp med å prøve ut ting og å bruke det vi fant. Det hadde foreksempelvært ønskelig med en større arbeidspult. Vi fant ut at det ville gjøre seg med en møtekrok på veggen med glassvindu og her ble det satt innto stoler. Det ble også montert opp et stativ på veggen med to klappstoler i tilfelle det ble behov for flere sitteplasser ved kundemøter, ogdet er samtidig greit at dette ikke tar unødvendig med plass når de ikke er i bruk. Det er også montertopp et bladstativ, så man kan la seginspirere av morsomme ting fra blader og magasiner mens man nyter morgenkaffen.RefleksjonDet jeg likte best med besvarelsen må ha vært knaggene til å henge yttertøy på. De er enkelt lagd av avkappede trestubber og bare spikretopp på veggen og gir et lekent og nordisk utrykk.Siden det var to grafiske designere det var snakk om, valgte vi å lage en kontrastvegg som vi malte blå, og som kontrast til denne satt vi innto oransje stoler. Jeg ser i ettertid at den blå veggen antagelig burde vært på langveggen for å trekke folks oppmerksomhet rett inn i rommetistedenfor ut til siden. Det ble også printet ut en logo på foliemaskinen som med hell kunne vært større og blitt plassert lenger ned på vegen.Det som er komponert på den blå veggen blir også litt rottete og det kunne godt vært plassert enda litt flere gjenstander på den. Men alt i alter dette en oppgave jeg er veldig fornøyd med.
  5. 5. DekorasjonInnledningI denne oppgaven skulle vi presentere to individuelle vindusutstillinger i plenum, levere en skissebok der disse to vinduene var tegnet opp,presentere en utstillingsfigurkomposisjon med et utdelt plagg og lage en internutstilling. I det første vinduet fikk jeg utdelt krom som produk-tet som skulle eksponeres og i det andre fikk jeg fargen rosa, og jeg valgte å trekke inn maling. Internutstillingen fikk jeg temaet baderom ogsom plagget jeg skulle style på en utstillingsfigur fikk jeg en sportsjakke for menn.ProsessHer ble det mye jobbing med komposisjon, og i de fleste utstillingene valgte jeg å jobbe med å formidle en stemning. Dette spesielt i vinduetmed fargen rosa, et vindu som ble litt som en collage. I internutstillingen med tema baderom ønsket jeg en feminin stemning, og fant ting jegville ha inn før jeg startet å komponere istedenfor omvendt, noe som fungerte bra i dette tilfellet.RefleksjonNoe av det vanskeligste jeg gjorde under denne oppgaven var å style en utstillingsdokke. Det første forsøket ble bare en dukke med klær,men etter at jeg hadde startet på nytt for tredje gang startet ting å gå mer min vei, selv om det ikke nødvendigvis var så heldig å style en gut-tejakke som en jentejakke. Men jeg tenker at det kan få frem at jakken er unisex og at det kunne gjort seg med to dukker til som viser jakkenpå to andre måter.I vinduet med krom slet jeg veldig med dokumentasjonen, jeg synes det så bra ut når jeg så på det men å prøve å ta bilde av en utstillingmed sort bakgrunn viste seg å være veldig krevende. Derfor er ikke sort lenger noe førstevalg når det kommer til vinduer, selv om det kanvære en utrolig kul effekt og noe som gjør at produktene kommer godt fram. På den posetive siden gjorde den sorte veggen at jeg fikk detrocka utrykket jeg ønsket.
  6. 6. Stands: Notodden KommuneInnledningGruppeprosjekt der jeg samarbeidet med Alison Van Scheers, der vi sammen utarbeidet en stand for Notodden kommune tilreiselivsmessen på Lillestrøm. Der hovedbudskapet var å lokke norske turister til Notodden kommune. Standen er en båsstand på 10x4 me-ter, med et lite lager og man skulle ta hensyn til at elementer i standen skulle kunne brukes på nytt ved en senere anledning.ProsessHer måtte vi først definere hvem disse norske turistene som vi ville skulle besøke Notodden er, og hvorfor de skulle velge akkurat Notodden.Vi kom fram til en familie med barn, som ville vise barna hvor vakkert Norge er, og at Notodden er et stopp på veien og ikke nødvendigvishovedmålet for reisen. Vi valgte å legge hovedfokus på vakker natur og at Notodden ligger nede i en dal med fjell rundt og å trekke innstavkirken i det hele. Standen fikk et veldig grafisk preg, og det var viktig at elementene fra stavkirken som vi trakk inn var riktige i forhold tiloriginalen.RefleksjonDette er en oppgave jeg ikke er helt fornøyd med, litt fordi jeg ikke vet hvordan standen faktisk ville fungert og litt fordi det visuelt så myebedre ut inne i hodet mitt. Men alt i alt synes jeg konseptet er morsomt, og det ville helt klart vært noe som skilte seg ut i mengden.
  7. 7. Butikkplanlegging: JeppeInnledningDenne oppgaven ble løst av Helle Alnes, Ane Getz, Karoline Nygaard Petersen og meg og ble presentert muntlig i bassenget foran restenav klassen ved oppgavens slutt.Oppgaven gikk ut på å planlegger relevante løsninger for en herrebutikk for unge gutter med middels/god økonomi. Vi valgte å sette inn fåvarer for et mer eksklusivt preg, selv om de fleste butikker vil ha mest mulig inn i butikklokalene sine valgte vi å gjøre det motsatte, dette fordidet var noe vi savnet når vi så på tilsvarende butikker. Klærne som blir solgt i Jeppe butikken finnes også i begrenset opplag.ProsessFor å løse oppgaven måtte vi ut å se i relevante butikker, her gjorde vi oss mange observasjoner som vi hadde i bakhodet under løsingenav oppgaven. Vi gjorde også en produktanalyse, målgruppeanalyse, arealdisposisjon og tegnet opp en forbruker adferd over arealdisposis-jonen for å se om plasseringen av stativer, kassadisk og prøverom ville fungere. Belysningsplanen vår bestod kun av funksjonslys, noe somskapte et stilig og spesielt utrykk i butikken. For å skape nysgjerrighet valgte vi å ikke plassere logoen på fasaden som rammet inn butik-ken, men at den heller gikk igjen inne i butikken. Den ble derfor plassert på podiet nærmest inngangen og over kassadisken. Materialene ibutikklokalet består i hovedsak av betong og lyst treverk og det er en veldig åpen løsning, dette for å få frem et rolig og nordisk preg for denmotebeviste unge mannen.RefleksjonEtter min mening kunne butikken med hell hatt flere varer, men ikke så mange varer heller, for sånn arealet i butikken er disponert nå får detfrem det utrykket vi ønsket, og dette kan lett bli ødelagt om det blir satt inn for mye. Men flere varer rundt disk og noen morsomme løsningerfor eksponering av klær på vegg kunne fungert bra. Vi valgte også å droppe utstillingsvinduer og heller lage en stor åpning, dette synes jegvar en god avgjørelse og fungerer bra til butikkens profil. Jeg tror dette er en butikk mange unge ville besøkt, og at jenter virkelig ville pushetpå kjæresten eller kompisene for å ha en unnskyldning for å gå inn i butikken.
  8. 8. SammendragDe siste ukene har vært veldig lærerike, og jeg føler meg mye tryggere på kom-posisjon enn jeg gjorde før vi startet. Jeg har også lettere for å se en helhet i enkomposisjon fremfor små detaljer i form av grupperinger eller detaljer som lett blirborte i mengden. Lysplan derimot er fortsatt noe jeg synes er skummelt ogvanskelig, men jeg sitter i hvertfall igjen med mer praktisk erfaring innen emneenn før, og de fire fagfasene har virkelig lært meg at det noen ganger er best åbare hoppe ut i det og håpe på det beste, for du har ikke nødvendigvis tid til åfeile.

×