Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Xella-interview olivier dullier

465 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Xella-interview olivier dullier

  1. 1. Architect Olivier Dullier is overtuigd van een contextuele aanpak als kern voor zijn projecten. Zowel zijn eigen woning als de vele andere projecten die hij ontwerpt, tonen zijn voorkeur voor strakke lijnen en sobere duurzame materialen. Zijn eigen woning is in weinig tijd het voornaamste visitekaartje van de architect geworden. “De pers heeft uitvoerig geschreven over het project en daaruit zijn verscheidene nieuwe opdrachten Tekst | Chloé Martine voortgekomen. Vandaag kunnen we Fotografie | Laurent Brandajs een architectuur voorstellen zonder compromissen, omdat de meest mensen Olivier Dullier Projecten één met de natuur 1 die ons opzoeken een uitgevoerd project als voorbeeld voor ogen hebben.” Na in 1996 te zijn afgestudeerd aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel en een stageperiode bij Dominique Bertrand te hebben doorlopen, begint Olivier Dullier een eigen architectenbureau. “Beetje bij beetje, dankzij een bank waarvoor ik regelmatig enkele renovaties kon uitvoeren, zijn de particuliere opdrachten A vermeerderd.” rchitectuur 2
  2. 2. Een contextuele benadering Ytong, het veelzijdig materiaal De voorgestelde architectuur is minimalistisch: « Wij vermijden Overtuigd van het materiaal besluit Olivier Dullier ook voor ingewikkelde volumes om ons zo op het essentiële te kunnen zijn eigen woning Ytong in te zetten. Het concept voorzag focussen, en om te kunnen voldoen aan de wensen van onze een gemengde draagstructuur. Ytong was voorzien voor alle klanten.” Die bestaan voor 80% uit jonge koppels waarvan het gesloten gevelmuren en hout voor de open gevelzijde. “Maar beschikbare budget voor hun eengezinswoning zelden hoger ook hier kreeg Ytong toch onze voorkeur door verschillende ligt dan 250.000 euro. facetten, waaronder de eenvoud en snelheid van uitvoering. De aanpak van het bureau is dus steeds gekoppeld aan het Bovendien was het niet nodig extra isolatie aan te brengen en programma, het budget en de context. Dat is één van de is mijn woning volledig vrij van koudebruggen. » redenen waarom de architecten voor hun concepten dikwijls Waarom een houten gevel? “Om te beantwoorden aan de teruggrijpen op Ytong, dat verschillende afwerkingen eenvoudig wens van integratie in de omgeving, iets wat steeds de toelaat, bijv. crépi, metaal, hout, … boventoon voert bij elk project dat we ontwerpen. In een De eerste Ytong-woning die Dullier ontwierp in 2002 staat te landelijke omgeving kiezen we zoveel mogelijk voor een Biesmes. “Het bouwterrein kende een grote helling, dus hebben natuurlijk materiaal. De houten gevelbekleding bestaat we ervoor gekozen om een gedeelte van het gebouw in te uit horizontale lijnen. Die onderstrepen het horizontale graven en het dak dezelfde hellingsgraad te geven als zijn landschapsverloop van de omgeving.” directe natuurlijke omgeving.” De ingang bevindt zich aan de De verschillende kamers werden ingedeeld in functie straatkant, op het bovenste niveau van de woning, net zoals de van het licht en de omgeving. Het gebouw is gesloten slaapkamers en de badkamer. Buiten loopt een trap naast de aan de noordzijde en opent zich naar het zuiden. Op de blinde muur tot in de tuin. De woning bevat op dit tuinniveau benedenverdieping bevinden zich de verblijfplaatsen en de zit- en eetkamer, de keuken en de wasplaats. Voor alle niet- boven de slaapvertrekken. “Deze schikking geeft het gevoel ingegraven muren werd Ytong gebruikt. « Ook de aannemer was in het veld te leven. Het was ook onze wens het volume er zo hier onmiddellijk akkoord mee. Wat onze voorkeur voor Ytong volledig en eenvoudig mogelijk in te plaatsen.” ook mee bepaalde was het feit dat we een materiaal wilden dat verschillende afwerkingen toelaat, crépi en zink, zonder dat de constructie ingewikkeld wordt.” 3 Het budget van jonge koppels bedraagt zelden meer dan 250.000 €. Naast een initiële eigen inbreng van gemiddeld 70.000 €, besteden zij 25 % van hun inkomen aan een afbetaling. Dit is een zware belasting voor een jong gezin. Betaalbare kwailitatieve woningen vormen de uitdaging voor de toekomst. 4
  3. 3. Zicht op de Moezelvallei In Evrehailles een andere realisatie in Ytong, eveneens op een hellend terrein, waarbij rekening gehouden moest worden met de opgelegde bouwkundige beperkingen van de gemeente (RGBSR). “We hebben de traditionele plaatselijke bouwstijl volledig gerespecteerd en tegelijkertijd een hedendaags bouwprogramma geïntegreerd.” Binnenin het zeer compacte volume werden ook hier de functies van de verschillende ruimtes omgedraaid, met de slaapvertrekken op de beneden- en de verblijfplaatsen op de bovenverdieping. De oostelijke straatgevel werd bewust gesloten gehouden met discrete kleine vensters. De westelijke gevel aan de achterzijde is daarentegen rijkelijk open zodat de benedenverdieping baadt in het licht en de tuin via een klein loopbruggetje direct toegankelijk is. De hele woning werd gebouwd met Ytong cellenbeton. De gevels werden afgewerkt met een sierpleister, behalve de zuidelijke puntgevel die bekleed werd met afzeliahout. Het ‘loft-gevoel’ In Profondeville werd zojuist een eengezinswoning gerealiseerd. « Het betreft hier een woning voor een samengesteld gezin met 3 kinderen. Alle gezinsleden zijn om de 2 weken allen samen. Het opzet was een verblijf te creëren dat aangenaam Architect Olivier Dullier 70 rue de Crupet om wonen is wanneer het koppel allleen is, maar ook wanneer het volledige gezin aanwezig is.” De ruimte werd als volgt geordend: de kinderkamers en natte plaatsen (badkamer, toilet, wasplaats, …) bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping, 5330 Maillen T +32 83 21 74 72 G +32 478 43 15 10 terwijl de leefkamers en de ouderlijke slaapkamer onder het F +32 83 21 83 73 hellende dak ingedeeld werden. “Dat geeft het koppel meer olivier.dullier@skynet.be intimiteit en de mogelijkheid op 1 verdieping te leven wanneer www.olivierdullier.be de kinderen afwezig zijn.” Het ouderlijke slaapvertrek bevindt zich in een box, die ook een bureauhoek omhelst, midden in de ruimte. “Een knipoog naar een hemelbed.” Gepolijste beton op de vloeren, zichtbaar gelaten draagbalken, ruwe maar toch verzorgde afwerking van muren, … Ook voor deze eengezinswoning werd Ytong gebruikt vanwege zijn isolerende kwailiteiten en zijn flexibiliteit. 5 6

×