Extra tillfälle_TG

323 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
323
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Metodkursen är alltså en del i projektet som ni har i skolan, där meningen är att studerar verkligheten så som ungdomar i er ålder upplever den. Detta är viktig fakta i den slutgiltiga debatten, för ni har en chans att argumentera med fakta från flera perspektiv.

  För att få reda på det verkliga användandet/bruket är bra att göra observationer,
 • Observationer grundar sig i hermenutiken, vilken står för tolkningslära.

  Lära sig att tolka situationer, händelser, uttryck och utsagor genom att försöka förstå och finna betydelser.

  Detta gör vi genom att använda oss av kvalitativa metoder - förmågan att strukturera och analysera

  Genom egna upplevelser kunna känna igen och förstå andra människors känslor och upplevelser - intersubjektivt och är inte testbara, vilket gör det svårt att bevisa om det är sant. Men det är lite av poängen - när man studerar människors upplevelser och tolkar deras utryck så är dessa inte alltid densamma för alla. Så det som är sant här för den som blir studerad och tolkad av dig behöver inte vara densamma i en annan situation med andra inbladade. Därför är det viktigt att förklara VAD som fått en att tolka situationen på just det sättet.


 • Observationer är Etnografi vilket handlar om att studera kulturer genom så kallade fältstudier
  Varpå fältstudier är de undersökningar man gör ute på fältet dvs. den miljö eller kontext som skall studeras.

  Grunden tanken inom Etnografi är inget kan förstås avskiljt och som oberoende av dess kontext - hur någon beter sig är inte enbart ett resultat av individen själv utan också hennes omgivning och hur hennes förstår och tolkar situationen, det finns många faktorer som spelar in.

  Det sägs att en observation kan vara deltagande eller icke deltagare,

  Säg att vi skall studera en grupp - tex. ett motorcykel gäng. Deltagande observationer är när man är med som vilken medlem som helst för att verkligen förstå alla koder och budskap som inte förstås av utomstående, och förstå hur kulturen ser ut och relationerna därinom. Kritik mot denna metod är att man påverkar [vilket man egentligen alltid gör] men man måste vara väldigt medveten om sin egen roll.

  Icke deltagande är när man som utomstående tittar på, lite avskilt. lite på håll och tittar vad som sker, hur folk beter sig och beskriver detta. det är viktigt att så objektivt och tydligt beskriva allt för att sedan kunna vara tydlig och redogöra för varför man tolkar situationen på just det sättet.

  Men se det som två ytterligheter på en skala; i verkligheten finns det en skala där emellan och man kan växla mellan de olika rollerna.
 • Dokumentation är jätte viktigt- beroende på var ni är och observerar kan olika insamlings metoder vara mer eller minde lämpliga-
  film, foto och ljud alla kan vara mer el. mindre användbara.
  Bra är dock alltid att komplettera med egna anteckningar - särskilt till ljud eller bild - där man missa mycket av sammanhanget.

  Hawthorne-effekten - man påverkar sin omgivning - är man med i motorcykelgruppen så är det klart att man som gängmedlem påverkar gänget.
  Men även i en icke deltagande observation så påverkar man - tänk er att ni sitter och tittar på ett par som äter middag - så fort de rör sig eller säger något så antecknar ni. Det kommer påverka vad paret vill och känner sig bekväma med att visa upp när du är närvarande.

  Etik - handlar om att vara ärlig och rättvis mot de observerade - man får inte fota, filma eller spela in ljud utan att fråga innan om det är okej, inget smygfilmande alltså. Berätta vilket sammanhang och vad det skall användas till. Berätta att allt anonymiseras och att ingen annan får veta vem det är som sagt eller gjort detta. Och tänk på att göra det också, använd alias och påhittade namn. men det är viktigt att det är samma åldersgrupp och samma bakgrund.

  Jag rekommenderar, och vill att ni gör skriftliga anteckningar. Då kan ni göra det diskret och behöver inte fråga om lov OM ni anonymiserar, så att vi eller någon annan kan avgöra vem det är. Dvs. hitta på, men överdriv inte.
 • Skillnaden mellan skoltid och fritid • På tisdag nästa vecka skall ni ha gjort uppgiften och då är tanken att vi tillsammans skall titta på era observationer och analysera dem, därför är det viktigt att ni tänker på dessa frågor

  Att ni tar med anteckningarna och att ni tänker på att anonymisera, ni får alltså inte avslöjja någon.
 • ×