Vad är egentligen ett skolbibliotek?

814 views

Published on

Presentation chefsmöte 2011-11-23 - Vad innebär skrivningen i skollagen? Vad kan vi utläsa av Skolinspektionens definition? Vilka strategier ska vi ha i Östergötland?

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
814
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vad är egentligen ett skolbibliotek?

 1. 1. Vad är egentligen ett skolbibliotek?
 2. 2. <ul><li>&quot; Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasie-skolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek.” </li></ul>Nytt lagkrav på skolbibliotek från 1 juli 2011 Skollag (2010:800) svensk författningssamling (SFS)
 3. 3. <ul><li>Var tredje grundskola saknar ett bemannat skolbibliotek. </li></ul><ul><li>Mer än hälften av dessa bara öppet 10 timmar eller mindre per vecka. </li></ul><ul><li>Läsförmåga en demokratifråga: Betydelsen av bemannade skolbibliotek, rapport 2011 Centrum för lättläst/Lärarförbundet </li></ul>
 4. 4. <ul><li>− Skollagen är tydlig. Det måste finnas ett skolbibliotek på skolan. Det finns inget utrymme för en skolledare att säga: Jag har inte råd. Det här handlar om att det är en lagstadgad skyldighet för alla att ha ett skolbibliotek och då måste man lokalt prioritera och avsätta pengarna. </li></ul>Bertil Östberg statssekreterare Utbildningsdepartementet:
 5. 5. <ul><li>1. Eleverna har tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna. </li></ul><ul><li>2. Biblioteket omfattar böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier. </li></ul><ul><li>3. Biblioteket är anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning . </li></ul>Skolinspektionens krav
 6. 6. <ul><li>” Det innebär en fysisk lokal där biblioteket finns, till skillnad från till exempel att det finns böcker spridda i olika klassrum. Skolbiblioteket ska också, enligt bibliotekslagen, inte bara rymma böcker utan även ”informationsteknik och andra medier ”. </li></ul>Skolinspektionens definition: ”…en gemensam och ordnad resurs av information”
 7. 7. <ul><li>” Eleverna ska alltså ha tillgång till ett bibliotek som är anpassat till och en del av deras utbildning” </li></ul><ul><li>”… uttrycket ”tillgång till”, i stället för att reglera att varje skolenhet ska ha ett skolbibliotek, öppnar för olika fysiska lösningar …” </li></ul>Skolinspektionens definition: Krav på fysisk närhet till skolbibliotek?
 8. 8. <ul><li>” Skolbiblioteket bör därför ligga så att det går att använda i undervisningen, antingen i skolans egna lokaler eller på rimligt avstånd från skolan. Det kan röra sig om att en skola och ett folkbibliotek, med lokaler i direkt anslutning till varandra, har ett samarbete som innebär att alla krav på ett skolbiblioteks funktion är uppfyllda.” </li></ul>Skolinspektionens definition: Krav på fysisk närhet till skolbibliotek?
 9. 9. <ul><li>Skolinspektionen har fram till i oktober i år avslagit 75 % av alla ansökningar om att starta friskola. </li></ul><ul><li>Hälften av avslagen beror helt eller delvis på av avsaknad av skolbibliotek. </li></ul>Friskolor får avslag…
 10. 10. <ul><li>Eleverna ska ha tillgång till skolbibliotek. Med skolbibliotek avses vanligtvis en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande. Sökanden ska i ansökan uppge hur skolan ska tillgodose elevernas tillgång till skolbibliotek. </li></ul>Orsaker till avslag. Om skolbibliotek:
 11. 11. <ul><li>” Det vi tittar på är hur de har tänkt sig att hantera skolbiblioteket i den dagliga pedagogiska verksamheten. Vi vill att de ska ha skolbibliotek som en funktion på skolan. Det ska både finnas skönlitterära och fack- och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier.” </li></ul>Andreas Spång, tf enhetschef för Skolinspektionens tillståndsprövning
 12. 12. <ul><li>” I så fall bör man använda det som ett komplement” </li></ul><ul><li>” Det är inte alls säkert att de böcker som finns på ett stadsbibliotek är anpassade för just de kurserna som eleverna läser.” </li></ul>” Stadsbibliotek inte tillräckligt” Andreas Spång, tf enhetschef för Skolinspektionens tillståndsprövning.
 13. 13. <ul><li>” Vidare framgår att biblioteksverksamheten inte handlar om något särskilt rum på skolan samt att man endast kommer att ha tillgång till en begränsad mängd böcker … </li></ul><ul><li>Enligt Skolinspektionen är det även oklart hur det virtuella biblioteket (Progress) kommer att organiseras. Det framgår inte heller om sökande har något avtal med folkbiblioteket/stadsbiblioteket om att kunna nyttja det som ett skolbibliotek i den dagliga undervisningen.” </li></ul>Ur avslag till Thoréngruppens ansökan Linköping
 14. 14. <ul><li>” Skolbibliotek är en del av skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande. Skolbibliotek kan därmed betraktas dels som en materiell resurs som är en del i en skolas läromedel och övrig utrustning, dels som en funktion som bidrar aktivt i kunskapsutvecklingen och svarar för viss service.” </li></ul>Skolinspektionens definition:

×