Ulqini dhe Kapaciteti Turistik

1,636 views

Published on

Prezantim i qytetit.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,636
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ulqini dhe Kapaciteti Turistik

 1. 1. Në hapësirën e rruzullit tokësor ky qytet do të zinte një vend të vogël ku brezi midis 19 8 (fshati Fraskanjel) e 19 23 (Ulqini i Vjetër - ujdhesa Kruçit) të gjatësisë gjeografike lindore kryqëzohet me atë midis 41 50 (Ada e Vogël) dhe 42 5 (Kozjakui vogël) të gjerësisë gjeografike veriore, që do të thotë se rruzulli i kuqërremë i madhia lëshon rrezet e veta të ngrohta këtij qyteti nën të njëjtin kënd sikurse Barcelonës ose edhe Romës.
 2. 2. Ulqini i takon zonës së skajshme subtropike të Mesdheut evropian me variantin adriatik të klimës mesdhetare dhe me vegjetacion subtropik. Kjo zonë shquhet për pasurinë e dritës e të nxehtësisë me 2700 orë me diell në vit, me dimër të butë ku temperatura mesatare e ajrit në muajin më të ftohtë - në shkurt, është 7,1 C, kurse dëbora është fenomenshumë i rrallë dhe paraqet ngjarje të vërtët për vendasit; me pranverë të hershme, të ngrohtë dhe të bujshme, me vjeshtë të gjatë, të ngrohtë e të pasur dhe me verë të zjarrtë e të thatë kur zhiva në termometër ngritet edhe deri në 38 C në muajin më tënxehtë - në korrik (me temperaturë mesatare 25,2 C), ndërsa dielli nxeh pa pushim edhe deri 11,5 h në ditë.
 3. 3. Popullsia e Ulqinit me rrëth 22.000 banorë, për nga prejardhja e vet,tradita, vetitë kulturore dhe shoqërore, përbën një bashkësi komplekse qëi jep një sharm unik dhe piktoresk këtij qyteti. Në Ulqin jetojnë shqiptarët, malazeztë dhe pjesëtarët e kombeve dhe të kombësive të tjera tëJugosllavisë, kurse shumicën e populisisë e përbëjnë shqiptarët. Në Ulqin jetojnë dhe janë të asimiluar pasardhësit e maorëve berberë të Algjerisë, që kanë qenë vendosur nga pushtuesit turq për mbrojtjen e qytetit, pastaj zezakët, pasardhësit e skllevërve që kanë qenë sjellë dikur në një numër bukur të madh nga Afrika.
 4. 4. Në luftë me Turqinë Mali i Zi epushtoi Ulqinin më 20.01.1878. Mepaqen e Shën-Stefanit Ulqini mbeti nëTurqi, kurse Malit të Zi i takuan Plava,Gucia, fshatrat shqiptare: Gruda, Hotidhe Kastrati, pjesa me e madhe e liqenittë Shkodrës dhe territori në perëndim tëMërkojeviqit deri në det. Fuqitë e mëdhatë Evropës (Britania e Madhe,Gjermania, Austro-Hungaria, Francadhe Italia), duke i kontestuar dispozitate Paqes së Shën-Stefanit, në verë të vitit1878, e organizuan Kongresin e Berlinit,në të cilin morën pjesë edhe nërshkruesite Paqes së Shën-Stefanit (Rusia, Turqia,Bullgaria, Serbia, Greqia dhe Mali i Zi).Në këtë Kongres u vendos që lokalitetete përmendura ti takojnë Malit të Zi.Porta otomane nuk e respektoi këtb,prandaj filloi një aktivitet i madhdiplomatik në Stamboll, Cetinë,Peterburg, Vjenë, Londër dhe nëkryeqytetet e tjera të fuqive të mëdha.
 5. 5. Kongresi i Berlinit(13.6.1878-13.7.1878) mevendimet e veta që solli ndryshime konkrete në hartëngjeopolitike të Ballkanit apo më saktë në EvropënJuglindore.Në saje të një vendimi të tillë, LëvizjaKombëtare Shqiptare e udhëhequr nga LSHP përgatitidhe dërgoi dhjetëra memorandume dhe protesta që iudërguan Kongresit të Berlinit(1878), Fuqive të Mëdhadhe Konferencës së Berlinit(1880). Traktati parashihejqë përveç Podgoricës, Shpuzës, Zhablakut e TivaritMalit të Zi t`i jepej edhe krahina e Plavës së bashkume Gucinë. Por, ishin shqiptarët të udhëhequr ngaLSHP, të cilët rezistuan kundër aneksimit të këtyreterritoreve nga Mali i Zi, sepse u organizuanushtarakisht dhe arritën fitore(dhjetor 1879-janar 1880)në luftën e Nokshiqit, duke mposhtur ushtrinëmalazeze. Fuqitë e Mëdha menduan që si kompensimt`i jepen krahina e Grudës, Hotit dhe një pjesë eKëlmendit. Por edhe ky propozim dështoi, sepse ishinshqiptarët të cilët më 22 prill 1880, te Ura e Rzhanicësnë lumin Cem, forcat ushtarake të LSHP shënuanfitoren e radhës ndaj ushtrisë malazeze.U vendos në mënyrë të jashtëzakonshme sipas oreksittë Fuqive të Mëdha, të cilat haptazi e kërcënuanPerandorinë Osmane, se nëse nuk bëhet dorëzimi iUlqinit, flota e kombinuar e Fuqive do ta pushtonte sipeng Izmirin. Dhe në një situatë të tillë Porta e Lartë ekishte më lehtë të sakrifikonte Ulqinin.
 6. 6.  Nga një qëndrim i tillë doli qartë se në planet gjeopolitike të Fuqive të Mëdha, trojet shqiptare u bënë "plaçkë tregu" për të kënaqur lakmitë pushtuese të shteteve fqinje dhe për të vendosur "ekuilibrin" ndërmjet Fuqive të Mëdha, të prishur nga lufta ruso-turke dhe Traktati i Shën Stefanit (3 mars 1878). Nga një veprim i tillë pasojat për shqiptarët të cilët u aneksuan nga Mali i Zi ishin të mëdha si në aspektin politik dhe atë demografik, që do të dëshmohet në vitet në vijim. Nuk ka dilemë se përgjegjësinë kryesore e kanë Fuqitë e Mëdha të cilat nuk morën parasysh kriterin etnik të territoreve përkatëse si dhe angazhimin konkret politik dhe ushtarak të shqiptarëve për të qenë pjesë e pandarë e terësisë etnogjeografike shqiptare. Për ngjarjet e kësaj periudhe ekziston një material i tërë arkivor, por po ashtu ato janë përjetësuar në epikën tonë historike, që dëshmon se LSHP ishte interpretuesja më e devotshme e vullnetit politik të popullit shqiptar. Dhe në fund duhet cekur se një veprim i tillë arbitrar i Fuqive të Mëdha në lidhje me Ulqinin, i cili për disa muaj ishte në qendër të dilpomacisë ndërkombëtare si asnjë qytet tjetër, ishte një paralajmërim për shqiptarët se në ketë mënyrë do të veprohet edhe më pas, kur janë në pyetje interesat e tyre për dominim gjeopolitik ne ketë pjesë të Evropës. Dhe një fat të tillë tragjik shqiptarët do ta përjetojnë më pas me rastin e luftërave ballkanike dhe me vendimet e Konferencës së Ambasadorëve në Londër në vitin 1912/13, kur u përcaktuan kufijtë e Shqipërise, në të cilën u morën vendime kriminale, sepse jashtë shtetit shqiptar mbetën gjysma e territoreve dhe e popullsisë shqiptare.
 7. 7.  Në ishuilin e vogël, në të vërtetën në gumën në veriperëndim të Ulqinit, në gjirin e Kruçit, gjenden gërmadha për të cilat është menduar se janë mbeturina të Ulqinit të Vjetër >>Dolcigno Vecchio«. Sipas dokumenteve historike venedikase, supozohej se Olciniumi antik ishte i dislokuar ndërmjet kësaj gume e tokës dhe se ishte fundosur, Mirëpo, më kërkimet e mëvonshme arkelogjike është konstatuar se në këtë shkëmb, përkatësisht në këtë ishulth, në kohën antike gjendej një stacion i vogël sinjalizues (specula), kurse në mesjetë një kështjellë që shëbente si vrojtore.
 8. 8.  Në gjirin e Kurçës, me rastin e hapjes së themeleve për një shtëpi, para pak kohe është zbuluar villa rustica e antikes së vonë, do të thotë shtëpia e madhe e pronarit të një latifondi, që sipas të gjitha gjasëve, shtrihej në tërë hapësirën e Kruçit. Sipas mozaikut, qeramikës dhe monedhave të perandorëve Anastasit I, Justinit I dhe Justinianit I), që janë zbuluar në këtë lokalitet, vila rrjedh nga shekulli VI i erës sonë dhe njëkohësisht, pas bedenit ilir në Qytetin e Vjetër, tash për tash është kompleski më i vlefshëm i gërmuar në rajonin e Ulqinit.
 9. 9.  Qyteti i Vjetër është bërthama e trashëgimisë kulturore-historike të Ulqinit. Në platonë e epërme të kalasë, menjëherë mbi portën veriore, gjendet kompleksi muzeal i qytetit. Në këtë hapësirë janë edhe monumentet më interesante të historisë së Ulqinit. Aty është kisha-xhamia e shndërruar në muze, ku janë ekspozuar të gjitha gjetjet nga Qyteti i Vjetër.
 10. 10. Nën pushtetin turk qyteti pësoi një transformim si në periferi ashtu edhe në qytet, ku janë ndërtuar xhamitë: >>Xhamia e pashës<< me hamam është ndërtuar në vitin 1719 me meritën e Kliç ALIUT nga Stambolli. Hamami është i vetmi objekt i këtij Iloji në territorin e Malit të Zi. Hamami është fjalë turke me prejardhje arabe dhe do të thotë banjë. Sipas doktrinës se fesë islame, me rastin e ndërtimit të xhamisë si ndërtesë e shenjtë më parë duhej të ndërtohej hamami, në mënyre që punëtorët, para se fillonin punën, aty të mund të laheshin dhe të merrnin »abdes<<. Për të marrë >>abdes<< duhet larë pjesët e trupit (duart, këmbët, fytyrën, qafën e të tjera, para se të hyhet në xhami dhe të fillojë falja). Më vonë hamami është shndërruar ne banjë publike. Ai gjendet nën Qytetin e Vjetër afër Plazhit të Vogël.
 11. 11.  Xhamia kryesore (Xhamia e Mezgjahut) është ndërtuar në vitin 1828. E ka ndërtuar Sulejman Mujaliu në qendër të qytetit. Afër kësaj xhamie dikur ekzistonte medreseja (shkolla e mesme fetare). Xhaminë e Bregut e ka ndërtuar kapiteni i detarisë Ahmet Gjyli në vitin 1783. Ajo gjendet para tregut të ri në qendër të qytetit.
 12. 12.  Kisha e shën Nikollës nën Malin e Bardhë (Bijela Gora) është ndërtuar në vitin 1869 në gërmadhat e kishës së vjetër, mbase nga koha e Balshajve. Kisha është njeanijat është me absidë gjysmërrethore. Është ndërtuar në kohën e sundimit turk. Pushteti i atëhershëm nuk lejonte që të ndërtohej asnjë objekt, sidomos jo ndonjë objekt sakral i religjionit tjetër, me lartësi më të madhe ose me lartësi të njëjtë si lartësia e minareve të xhamive. Për këtë arsye edhe dy-shemeja e kishës është futur në tokë.
 13. 13.  Kisha e kuvendit, katedralja e shën Nikollës nën Meteriz, është ndërtuar në vitin 1890 për nder të malazezve të rënë në luftërat e vitit 1878. Poashtu është njëanijatëshe me absidë gjysmërrethore në lindje, kurse, në vitin 1933 është shtuar edhe kambanarja. Në Vendin e kësaj kishe, në shekullin XV, ekzistonte manastiri i shën Arkangjelit. Pas ardhjes së turqve është shndërruar në xhami, kurse me 1890 mbi themelet e saj është ndërtuar kisha e sotme. Lkonostasi i kësaj kishe ortodokse është thesar i vlefshëm kulturo- historik, të cilin e kanë pajisur ikonografët e njohur nga Rusia.
 14. 14.  Përshkrimi i bukurive të natyrës së Ulqinit mund të jetë vetëm provë. Le të mbetet, pra, edhe me këtë rast vetëm provë. Si rralië kund natyra ka qenë jashtëzakonisht bujare ndaj këtij vendi. Në një mënyrë karakteristike të saj, natyra e ka bashkuar këtu një mozaik kontrastesh shumëngjyrëshe jashtëzakonisht tërheqëse. Shekuj me radhë në këtë hapësirë të vogël janë grumbulluar bukuritë dhe e kanë ruajtur freskinë o natyrshmërinë e vet në mënyrë që qëndrimi i mysafirit të lodhur nga vështirësitë e jetës së zhvilluar të jetë sa më i këndshëm dhe ai të jetë sa më i lirë dhe i çliruar.
 15. 15.  Natyra thuajse e ka studjuar qëmoti Ilojllojshmërinë e kërkesave dhe të dëshirave të njeriut bashkëkohës për kontakt dhe shoqërim me natyrën e paprekur dhe të shëndoshë, prandaj edhe ia ka dhuruar kësaj treve: detin e kthjellët të kaltër të mbyllur, lumin sygjelbër të Bunës dhe ishuilin e Adës në grykën e saj, liqenin e pasur të Shasit, ullishten mijavjeçare, grykën shumë të bukur të Valdanosit, burimet mjekuese dhe pyllin dehës të pishave, e pastaj edhe plazhet e rërës së njohur në mbarë botën.
 16. 16.  Sharmi i natyrshëm dhe bukuria e këtij qyteti kane qene frymëzim për shumë artistë. Ekzotikën e natyrës e kanë bartur edhe në pëlhura të artit të shtatë regjisorët e njohur, Zhivko Nikoliq, Dushan Vukotiq, në filmat: >Anijet e gjata<, »Kontinenti i shtatë«, »Bukuria e veseve<< etj, Ajo për çka ky qytet ndryshon dhe veçohet nga të gjithë në bregdetin adriatik, gjithesesi janë plazhet shumë të bukura të rërës që janë shenjë e njohjes dhe simbol i ekskluzivitetit, diçka që ruhet me xhelozi, kurse adhuruesin e sinqertë të natyrës dhe të bukurisë e admiron. Prej 32,7 km të gjatësisë së tërësishme të plazheve në bregdetin e Malit të Zi 50% gjenden në rivierën e Ulqinit.
 17. 17.  Eshtë i gjatë 12,5 km, kurse gjerësia mesatare është 50 m. E quajnë Bostani, sipas bostanit që kultivohet me sukses në afërsi të tij, në fushën e Shtojit, kurse, për shkak të hapësisë tij, adhuruesit e tij e kanë quajtur »Kopakabana jugosllave<<. Shtrihet në drejtimin veriperëndim-juglindje në një hark të butë prej gjirit të Porto Milenës deri në grykën e Bunës. Nga qendra e qytetit është larg 4 km. Tërë plazhi është i mbuluar me rërë të mrekullueshme ngjyre të zbardhëllemë në të murrmë, me kokrra të mëdha prej 0,1 deri 0,5 mm. Po këtë përbërje e ka edhe fundi i cekëtinave dhe i hapësirës për larje, kështu që larja është kënaqësi e jashtëzakonshme sidomos për personat më të vjetër, kurse për fëjmijët është gëzim i madh. Nja 4 km larg gjirit - kanalit të Milenës në drejtim të grykës së Bunës, para Plazhit të Madh, ngritet prej detit Guri i Gjeranës (Skolj-Krs od Djerana). Ky është krijuar nga lëvizja tektonike o tokës, duke u ndarë nga pjesa tokësore juglindore. Nja 4 km larg gjirit - kanalit të Milenës në drejtim të grykës së Bunës, para Plazhit të Madh, ngritet prej detit Guri i Gjeranës (Skolj-Krs od Djerana). Ky është krijuar nga lëvizja tektonike o tokës, duke u ndarë nga pjesa tokësore juglindore. Prapavija e plazhit të Madh është e mbuluar me pisha, makie, drurë gjithmonë të gjelbër dhe gietherëns. Mu në fillim të këtij plazhi, në sipërfaqen e parkut shumë të bukur, 150 m larg detit, është vendosur kompleksi i hoteleve: "Olimpic<<, "Grand Lido<< dhe "Otrant<<, të gjithë të Kategorisë )A" dhe >>Belvi<<, >>Lido bungalovi" të Kategorisë "B<<. Përpos vendosjes dhe ushqimit, kompleksi i hoteleve ofron edhe një varg të tërë përmbajtjesh të tjera të argëtimit dhe të rekreacionit. Pak më larg, nën flladin e pyllit të dendur, është autokampi >>Neptun<< dhe vendbanimi >Safari. Afër kampit është pushimorja e të rinjve të Lidhjes së Ferialistëve. në prapavijën e Plazhit, buzë rrugës moderne, e cila e lidh Plazhin e Madh, Shtojin e Epërm dhe të Poshtëm, është ndërtuar një numër i madh shtëpish private për pushim, që u ofrojnë konak turistëve.
 18. 18. Plazhi i Vogël (Rana) me gjirin - është vendosur ndërmjet kepit tëPuntës së Nuradinit dhe kepit të Ratislavës ose Sukës. EmriRatislava është krijuar nga fjalët >>Rat i Slava<<(Lufta dheLavdia) me këto fjale princ Nikolla,duke qëndruar në Ulqin, nëvilën e tij të vogël në kepin e Sukës, e pat përfunduar telegramin,me të cilin po e Iajmëronte mbretin e Serbisë Petrin për vendiminme të cilin po i shpallte luftë Turqisë (luftërat ballkanike). Ky gjinjëkohësisht është edhe liman, në të vërtetë, port Ulqinit për anije,jahte, barka të peshkatarëve dhe objekte të tjera lundruese.
 19. 19.  Rëra e Plazhit të vogël është e gjatë 600 m, kurse e gjerë mesatarisht 25 m. Plazhi ka formën gjysmërrethore. Rëra ka të njëjtat cilësi sikurse Rëra e Plazhit të Madh. Në këtë plazh, që nga fundi i shekullit XIX laheshin turistët e parë të këtij qyteti të veshur në brekë të gjata. Verës hapësira buzë plazhit shndërrohet në qendër të jetës së qytetit, shëtitore dhe vend takimi për turistët dhe nikoqirët. Është e rrethuar me restorante, taverna, kopshte të verës dhe park. Më e bukur është kur të shikohet nga kështjella e Qytetit të Vjetër dhe nga kepi i Ratislavës ku dikur ishte hoteli impozant >>Jadran<< ish-hoteli i banovinës, që u rrëzua me rastin e tërmetit që e goditi Ulqinin në vitin 1979. Afër Plazhit të vogël në vendin e hotelit të dikurshëm "Koop" nga viti 1939, është ndërtuar hoteli modern "Galeb", kurse pranë tij hoteli "Mediteran". Nga hoteli >>Galeb<<, nëpër shëtitore nëpër pyllin e dendur të pishave, duke e dëgjuar shushurimën e detit dhe cërcërimin e shpendëve e duke thithur ajër të përzier me erën e burimeve sulfurike dhe të bimëve aromatike, arrihet deri te hoteli i bukur >>Albatros<<. Në drejtim të këtij plazhi shtrihet shikimi nga ballkonet dhe tarracat e shumta të apartamenteve komfore moderne dhe dhomave të familjeve që i presin turistët. Në Qytetin e Vjetër gjithashtu Afër këtij Plazhi, janë ndërtuar apartamentet "Dvori Balshiqa" dhe,>>Venecijanska pallata<< në stilin oriental dhe venedikas.
 20. 20. Ka dashur rasti që në grykën e lumit kufitar të Bunës jo fort moti të krijohet ishulii Ada. Në vitin 1858 anija >>Merito<<, pronë e Antun Allegrettit nga Trogiri, nën komandën e kapiten Naporelit, u fundos në lumë. Në këtë vend ekzistonin edhe dy ishuj të vegjël. Supozohet se me kohë, rreth trupit të anijes së fundosur dhe këtyre dy ishujve është mbledhur lymi i lumit prej të cilit më parë është formuar duna e pastaj ishulli i sotëm.
 21. 21.  Duke dalë mbi sipërfaqen e ujit, ishulli e ka ndarë lumin në dy degë, kurse vetë e ka marrë formën e trakëndëshit. Në drejtim nga rrjedh lumi, ishulli është i gjatë 2,8 km, i gjerë 1,8 km, kurse i lartë 3,4 m. Dy anë të tij rrah uji i ëmbël i lumit, kurse anën e tretë - plazhin ranor, e lajnë valët e detit. Ada është e lidhur me urë mbi degën e djathë të Bunës, e cila e ndan ishullin nga Plazhi i Madh. Në brigjet e kësaj pjese të Bunës janë ndërtuar shtëpiza të drurit me vegla të mrekullueshme për peshkim - kalimera, të cilat, me dukjen e vet të jashtëzakonshme, më tepër na kujtojnë ndonjë peizazh ekzotik të Lindjes së Largme.
 22. 22.  Ada, »larg botës«, është oazë e vërtetë e qetësisë dhe e relaksimit. Qetësinë absolute të saj e then vetëm cërcërima e zogjve të një Iloji të rrallë dhe shushurima e valëve. Bota e saj e dendur dhe e pasur bimore e bën të veçantë dhe eshndërron në një hapësirë të posaçme mikroekologjike, në tëcilën rriten Iloje të rralla bimësh dhe jetojnë disa përfaqësues të rraIë të botës shtazore. Në këtë ishull është ndërtuarvendbanimi modern natyrist >>Ada-Bojana<<, i gatshëm qëti gëzoje adhuruesit e trupit lakuriq dhe të kontaktit të plotë me natyrën. Shumë prej tyre këthehen përsëri në Adë.
 23. 23.  Kanali Milena (Porto Milena) është hapur në vitin 1885 sipas projektit të inxhinierit të oborrit të Malit të Zi, rus Vladimir Ivanoviq - Varmanit për derdhjen e ujit të liqenit të Zogajve në det. Urdhrin për këtë ndërmarrje e dha princi i Malit të Zi, Nikolla, pas vizitës së parë në Ulqinin e çliruar, kur nga paria e Ulqinit dëgjoi se fëmijët po u vdisnin nga malaria. Kanali u hap në sistetim zigzag në një gjatësi prej 4,5 km. Mirëpo, pas hapjes, uji, në vend që të shkonte nga liqeni në det, në të depërtoi uji i detit, për shkak të kriptodepresionit në relacion me nivelin o detit. Në këtë mënyrë u arrit efekti edhe më i madh se sa ai që ishte planifikuar, sepse uji i liqenit në këtë mënyrë u kripos dhe e bëri të parnundshëm shumëzimin e mushkajeve. Fëmijët vdisnin më pak nga malaria, kurse në shenjë falënderimi vendësit e quajtën kanalin me emrin e princeshës Milena.
 24. 24.  Më tij u derdh në Bunë, nën Shkodër, uji i rritur iBunës doli nga shtrati, e vërshoi fushën e Ulqinit dhe e zgjeroi Kanalin gati në dimensionet e sotme dhe me një degë dirdhej në det, te kepi i Gjeranës. Kanali i zgjeruar u bë edhe liman natyror per anije më të vogla e barka. Pas tërheqjes së ujit të Bunës e të Drinit, kanali mbeti si degë lumi e gji deti në baltën e Zogajve - varësisht nga sasia e ujit që vjen ose shkon ose nga lartësia e baticës dhe e zbaticës. Kur uji në liqenin e Zogajve ftohet nën ndikimin e erërave të dimrit, atëherë prej tij nisen në drejtim të detit qefujt, levrekët, njalat dhe peshqit e tjerë që zihen në kanal me vegla të mbushura peshkimi - kalimera.Kjo mënyrë e peshkimit përdoret edhe në lumin Buna.
 25. 25.  Në largësi prej 4 miljesh nautike në veri-perëndim të Ulqinit, midis Mavrianit dhe Mendrës, në forme patkoi të ngushtë,shtrihet gjiri i Valdanosit, Kepat e tij që e mbrojnë lëshohen pingul dhe fundosen thellë në det, kurse plazhi është zallishtë, e përbërë nga gurët ne diametër 1-20 cm. Është i gjatë 600 m, kurse i gjerë mesatarisht 20 m. Për ndryshim nga gjiret e tjerë, ky është i mbrojtur nga erërat e jugut e të veriut dhe shpeshherë, në kohë shtrëngate ka shërbyer për strehimin e anijeve.
 26. 26.  Në Valdanos arrihet nëpër det dhe nëpër tokë. Të dy rrugët janë interesante dhe të bukura dhe, pa marrë parasysh se cilën e zgjedhim, bukuria e gjirit përjetohet ndryshe. Që përjetimi të jetë i plotë rekomandojmë ardhjen nëper tokë kurse kthimin nëpër det. Në Valdanos është ndërtuar pushimorja ushtarake e tipit të hapur. Pamja më e bukur shtrihet nga zgjërimi në rrugën ndërmjet Mavrianit dhe Malit të Bardhë (Bijela Gora). Lugina e Valdanosit është e mbuluar me drurë më të vjetër të mbëltuar - me trupa ulliri me të Ulqinit.
 27. 27.  Ullishta e Ulqinit, me 74.000 trupa, pas ullishtës së Tivarit, është e dyta në bregdetin e Adriatikut. Në një pikëpamje është unike sepse pjesa më e madhe e saj, rreth 75%, gjendet në një kompleks. Vjetërsia mesatare e ullinjve është më se 300 Vjet, por disa trupa janë që nga koha e Greqisë antike (shekulli V para erës së re). Ullishta e vjetër përbëhet nga ullinjtë e vajit. Vaji i njohur i Ulqinit, në amfora e qypa të dheut, ishte mall tregtar barazi me arin, dhe arrinte deri në Trieste, në Venedik, në Romë e në Kairo, si dhe në brendinë e vendit (në Shkodër, Shkup, Diokle, Ras, Prizren etj.). Në kohën kur bëhej vjelja - mbledhja e ullinjve, nga ullishta jehonte kënga e mbledhësve.
 28. 28.  Midis Valdanosit dhe gjirit të Plazhit të Vogël fshihet një varg gjiresh të vogla me plazhe ranore elugje shkëmbore. Këto janë: plazhi i Uliqinit të Vjetër (Ada e Kruçes), Plazhi (Lugu) i Xhemiles, Lëmi malazias, plazhi Bashbylyk, Plazhi i Madh (Reimet) etj., kurse midis hoteleve "Galeb" dhe >>Albatros" është Plazhi (shërues) i femrave. Lundrimi buzë këtyre plazheve dhe larja në to janë përjetime që nuk duhet lënë pa i shijuar, Kjo është mënyra që të njihet edhe një anë e bregdetit - Ulqini i shikuar nga deti. Menjëhërë prapa Qytetittë Vjetër gjendet gjiri i Limanit paratë cilit është Guri i Madh dhe Guri i Vogël. Gjiri është i banuar, kurse nga ballkonet dhe tarracat e shtëpive nën ullinji shtrihet pamja impresive e Qytetit të Vjetër dhe e hapësirës së kaltër të detit.
 29. 29. Në veriperëndim të Valdanosit, në drejtim të Tivarit, shtrihen gjiret e Krythes, Ulqinit të Vjetër dhe Kruçes. Me ndërtimin e rrugës magjistrale Ulqin - Tivar, buzë bregut të gjireve jane ndërtuar vendbanime me shtëpi e shtëpiza. Plazhet në këto gjire janë të ngushta, ranore dhe shkëmbore. Gjelbërimin në këto gjire e përbëjnë ullishtat, pyjet me ilqe e bung dhe drure të tjerë gjithmonë të gjelbër halorë dhe gjetherënës. Në shpatin e kodrës së Mendrës gjendet shpëlla, gryka shkëmbore e gërryer nga deti, e ashtuquajtur Mjekra e Vezirit. Kjo është prova më e vjetër e shprehjes figurative; monument unik parahistorik i pikturës në bregdetin e Ulqinit.
 30. 30.  Karakteristikat e klimes se Ulqinit
 31. 31.  Rëra e detit. - Ulqini ka rreth 17 km plazh me rërën më të mirë të detit me cilësi të jashtëzakonshme. Fundi i detit është gjithashtu i mbuluar me këtë rërë, e kjo është ajo që nuk gjendet në asnjë vend tjetër në tërë bregdetin e Adriatikut dhë të Mesdheut. Rëra ka një ngjyrë të murrme të bardhë dhe është jashtëzakonisht e imtë dhe shumë e pastër, kështu që në të nuk ka as thërrime më të vogla të dhuet, të lymit, të materialeve organike etj. Shpjegimet për këto cilësi të rërës mund të gjenden në faktin se Ulqini e ka ambientin e pandotur, pa kurrfarë stabilimentesh industriale, të cilat do ta ndotnin. Rëra gjendet në sasi sInumë të mëdha të cilat mbase në pjesën më të madhe i sjellin rrymat dhe valët e detit, më së tepërmi gjatë vjeshtës e dimrit. Kjo duhet të ketë lidhje edhe me sasitë shumë të mëdha të lymit që sjellin Buna e Drini, që rrjedhin nga Komi, Pushim e shëndet . turistët prej kohëve më të hershme që në mëngjes herët Përgatisin »(çerdhen« e vet në rërë epastaj futen në të dhe rreziten në diell Bjeshkët e Nemura dhe malet e tjera dirdhen në detin Adriatik krejt afër Ulqinit. Për nga përberja kimike rëra e Ulqinit ka rreth 30 minerale ose përbërje, nga te cilat disa janë shumë të rralla (si rubidiumi, censiumi, stronciumi, sfeni, etj.), e që në pikëpamje biologjike janë shumë aktive. Në pikëpamje të radioaktivitetit, është vërtetuar se rëra e Ulqinit përmbar radium, uran dhe torium në sasi të vogIa, prandaj mund të thuhet se është »butësisht<< radioaktive, e këto të gjitha bëjnë shumë të përshtatshëm për qëllime mjekësore, sidomos per sëmundjet organeve të lëvizjes dhe të kurrizit, pastaj per reumatizëm, diskopati e ishiatik dhe per gjendjet pas lëndimit të këtyre organeve. Në këtë rërë mjekuese prej kohëve me të lashta të sëmurët nga sëmundjet e ndryshme kane gjetur ilaç per vete. Është interesante të shikohet se si të sëmut e mbështjellin vetveten dhe mbulohen me rëre të nxehtë, të thatë dhe rrinë shtrirë në të edhe nga disa orë. Ka shumë shembuj të pabesueshëm kur cilësia mjekuese e rërës se Ulqinit e ka treguar të tërë fuqinë e vet. Duhet thënë se këto procese shpeshherë bëhen në mënyrë të paorganizuar dhe pa kontrole e mbikëqyrjen mjekësore, gje që në disa raste mund të jetë edhe e dëmshme për organet e tjera, sepse temperatura e rërës ne korrik dhe në gusht mund të jetë më se 60°. Për këtë arsye këshilla e mjekut mund të jetë shumë e dobiheshme.
 32. 32.  Balta minerale (peloidi) Pellgjet e baltës mjekuese gjenden rreth basenit të kripores se Ulqinit, rreth 1-2 km largbregdetit. Studimet shkencore të kësaj balte vërtetojnë se ajo, për nga cilësitë e veta mjekuese, është një prej baltave deri tash më kualitivative të zbuluara dhe të hulumtuara deritash në Adriatik, kurse për nga sasia e sulfideve ua kalon tegjithave. Ajo mund të përdoret për të njëjtat qëllime sikurseedhe rëra dhe uji mineral, vetëm ose në kombinim me këto, në çmënyrë fitohet një kuaëitet i ri. Duke marrë parasysh cilësitë e këtilla të peloidit dhe radioaktivitetin e butë të tij, mund te perdoret me shumë sukses edhe per qëllime kozmetike.
 33. 33.  Ditëve të pazarit, të marten dhe të premten, qendra e qytetit, me pjacën e vet të pemëve e të perimeve dhe me tregun e vet të suvenireve shndërrohet në atraksion të vërtetë. Koloriti i kostumeve kombëtare të grupeve të ndryshme etnike nga fshatrat e afërta bëhet motiv i jashtëzakonshëm për fotoaparatet dhe kamerat e turistëve që vijnë edhe nga Dubrovniku, Boka e Kotorrit, Budva dhe vendet e tjera. Për turistët që e kalojnë pushimin në Ulqin, kjo është një përparësi e cila duhet të shfrytëzohet, edhe sikur të humbet një larje e paraditës në plazh. Pjaca e gjelbër është shumë e pasur me pemë, perime, produkte qumështore, peshk e shpeshherë aty ofrohen edhe egërsira sapo të zëna. Ajo është pamje, shprehje e tokës pjellore, e detit të pasur dhe e popullsisë së zellshme të kësaj krahine
 34. 34.  Kostumet e Ulqinit Kostumet e Ulqinit janë karakteristikë tradicionale e këtij rajoni që edhe gjatë shekullit XX e ka ruajtur origjinalitetin e vet. Pa marrë parasysh kontaktet e shumta kulturore, kostumet e kanë ruajtur atë pjesë të kulturës kombëtare që ka ndryshuar më pak dhe që është ruajtur më gjatë.
 35. 35.  Kuzhina e Ulqinit Duke e respektuar lirinë tuaj që ta zgjedhni vetë menynë tuaj, ju rekomandojmë specialitetet e kuzhinës së Ulqinit: specialitetet me peshk të përgatitur në shumë mënyra - në skarë, lesho ose brodet, peshkun "kapamë" (peshkun e dinstuar me perime ne vaj ulliri), tavën e Ulqinit (me mish qengji në oriz e perime ... ), mish qengji të pjekur nën saç, japrakun (me mish të bluar me oriz, perime e mëlmesa të ndryshme ... në fletë hardhie), patlixhanët në kos, piten me mish shpendiësh të egër (piten e pjekur të ulur me supë nga mishi i zier i shpendëve të egër), specat e mbushur në mënyre ulqinake (specat e mbushur me copëza mishi, oriz, qepë ... ), pastaj kotëleta malazeze (kotëleta viçi të mbushura me proshutë e kajmak të Njegushit), biftekë të ndryshëm, mish të pjekur etj., një numër të madh paragjellësh: proshutë të vendit, djathë të vendit, ullinj, gambore, sallata me peshk, kalmarë, supje, gaforre, pite të ndryshme etj. Për aperitiv ju ofrojmë "medicinë",raki rrushi, kurse gjatë ngrënies verëra cilësore. Nga verërat e zeza më e mirë është vera e vendit e Ulqinit, pastaj verërat e njohura "Vranac"me etiketë tëbardhë, -"Dingaç", "Postup", "Rubin", kurse nga verërat e bardha "Kërstaç, "Kashtelet", "Poship" etj. Këtu pihet edhe birra e njohur e Nikshiqit. Për desert, përpos pastave të ndryshme, pemëve, akullores etj., mund ta provoni edhe baklIavanë e vendit, hurmaxhikun,Kur bëhet natë . muzika dhe kënga dëgjohen në çdo hap.Me kafshatë të majmë e pije edhe më të mirë të gjithë bëhen muzikalë kadaifin, e natyrisht edhe "kafenë turke". Fillet e para të traditës se pasur hoteliere të Ulqinit përmenden nga fundi i shekuliit XIX dhe fillimi i këtij shekulli, kur Ulqini ishte vend i njohur tregtar dhe krahinë e pasur bujqësore. Në këtë qytet bregdetar vinin shpeshherë nëpër det dhe nëpër tokë tregtarët dhe udhëtarët nga Shkodra, Stambolli, Triestja, Selaniku, Podgorica (Titogradi), Boka e Kotorrit, Dubrovniku dhe vendet e tjera. Aty qëndronte shpeshherë edhe mbreti Nikolla me ministrat e vet dhe shtetasit e huaj. Në atë kohë, në një rrugë të ngushtë afër Plazhit të qytetit, gjendej hoteli i vogël (pansioni) "Grand", ose si e quanin vendasit "Lokanda", e Shpiros, sipas "Lokandës" së Cetinës. Pronari i hotelit, Shpiro Bjelica, ishte mjek popullor, hotelier shërbyes por edhe i "rreptë". Për organizimin e tij të jetës në hotel tregohet edhe ky tregim: Në rendin e shtëpisë së hotelt shkruante: "Mysafirë e udhëtar", mirë se keni ardhur! Dera e shtëpisë sime është e hapur prej orës katër të mëngjesit deri në orën dhjetë në mbrëmje.
 36. 36.  Sport dhe rekreacion Për pjesën me aktive të pushimit - për sport dhe rekreacion është kujdesur personeli profesionist i shumë hoteleve të Rivierës së Ulqinit. Në kuadrin e kompleksit të hoteleve në Plazhin e Madh në orët e mëngjesit dhe pas dite në terrenet sportive në dhe të butë dhe të fortë, mund të luani tenis; ping- pong; në plazh, në rërë - volejboll, pastaj basketboll, topkëmbë (futboll), lojë me boca, bowling, në plazh mund të vraponi lirisht, jogging e të tjera. Në ujë mund të lundroni në dërrasë - Wind surfing, me ski, me rema. Vogëlushët, përpos në rërë dhe në cekëtina, mund të luajnë edhe në fushat e tyre të lojës, kurse më të vjetrit mund të shëtisin në shëtitore deri te deti midis palmave, agavave dhe luleve. Për sportistët - fillestarë kujdesen animatorët e durueshëm. Shërbime të këtilla ofron edhe vendbanimi i nudistëve në Adë të Bunës dhe hotelet në qytet "Galeb", "Albatros" dhe "Mediteran". Në secilin plazh mund të lundrohet me barkë, kurse kënaqësi e voçantë është kalirimi në Adë.
 37. 37.  Jeta e nates ne Ulqin frekuentoret shume, sidomos gjate sezonit turistik.Pubet e Ulqinit ofrojne muzike te zgjedhur me Dj profesioniste por gjithashtu dhe muzike live e cila preferohet shume nga te gjithe turistat pa dallim moshe.
 38. 38. Shume njerez preferojne te dalin per shopping dhe kete mundesi ja ofrojne dyqanet tek plazhi i vogel te cilat jane nga me te ndryshmet.
 39. 39. Moteli "Shas,< në breg të liqenit të Shasit Pasi të jeni nxirë mirë dhe ta keninjohur jeten në qytet, qëndrimin tuaj plotësoni me ekskursione atraktive. Atodo të ju bëjnë të mundshme që të zbuloni doket popullore, monumentetkulturore,historike dhe natyrën Organizatori më I madh i ekskursioneve ështeagjencia turistike "Montenegroexpress". Shoferët e sprovuar, autobusëtmoderne të aklimatizuar dhe ciceronët Profesionistë do të ju zbulojnë sekretetqë fsheh prapavija e Ulqinit. Ekskursioni që ju mundëson me së miri njohjen errethinës së Ulqinit është i ashtuquajturi "Kufiri shqiptar". Rruga kalon nëpërpeizazhin piktoresk mbi lumenjtë që në muajt e verës, për shkak të thatësisë,dhe shtratit gëlqeror, thahen. Atër fshatët më të madh - Vlladimirit(Katërkollës), njërit nga 38 vendbanimet fshatare afër lumit kufitar Bunës, 16km buzë ujit prej grykës së saj në detin Adriatik, gjendet Liqeni i Shasit, qëështë i lidhur me një kanal të ngushtë me Bunën. Deri në liqenin e Shasitarrihet nëpër rrugën e ngushtë të asfaltuar 22 km prej Ulqinit, kurse në bregunverior të liqenit është ndërtuar moteli "Shas",
 40. 40.  Mënyra e vjetër e Iarjes së petkave në lumë Në muajt e verës liqeni është i gjatë 3.210 m, i gjerë 1.500 m, kurse thellësinë me të madhe e ka te Syri i Beut, 7,8 m, dhe hyn në radhën e 10 liqeneve me të mëdha në Jugosllavi. Kur vjen dimri dhe fillojnë shirat, sipërfaqja e liqenit rritet përgjysmë, kurse sasia e ujit 17%. Pjesa e liqenit buzë bregut, për shkak të cektësisë, është e mbuluar me vegjetacion kënetor. Aty fshiher >>caqet<< e gjuetarëve ? egërsirat kënetsor, rosat e patat e egra, kormoranët, shaptoret, zhytësit, bajzat etj. Në ujin e liqenit jetojnë gjithashtu 23 Iloje peshqish prej të cilëve më së shumti (11 Iloje) nga familja e krapave (ciprinidëve), pastaj lloje të peshqve të ardhur nga deti ? qefull, perka, karashë ("kinezë") të rëndë deri në 1,5 kg, por në liqe mund të zihet edhe levreku. Liqeni i Shasit, bashkë me liqenin e Zogajve dhe me rajonin e Shtojit, hyn në radhën e njërit prej rajoneve më të pasura per gjueti e peshkim në Jugosllavi, interesant sidomos për ata që shpendët i >>gjuajnë" me >>arme" - të tjera - fotoaparate, kamera, dylbi etj. Ornitologët e njohur Fyreri (Führer) dhe Raizeri(Reiser) këtë rajon e vlerësojnë si rajonin më interesant në pikëpamje të faunës dhe të gjuetisë, të shdëlqyeshëm edhe për gjuetarët edhe për hulumtuesit, duke nënvizuar se "këtu ekzistojnë të gjitha kushtet jetësore për shtazët dhe bimët, sa vetëm mund të merren me mend<<.
 41. 41.  Liqenin e Shkodrës dhe liqenin e Shasit me rrethinë Fyreri i quan >>eldorado të shpendëve<<. Në rrajun mbi liqenin e Shasit gjendet qyteti i vdekur mesjetar Shasi, kurse në luginën perërdimore, fshati idilik Kllezna e Poshtme. Po të vazhdohet ekskursioni më tutje arrihet në Ostros, në fshatin kryesor të Krajës midis Rumisë dheliqenit të Shkodrës. Pas ngritjes graduale arrihet deri në qafën e Stegvashit në Tarabosh, i njohur sipas betejës së Malit të Zi me Turqinë për pushtimin e Shkodrës, prej nga shtrihet pamja unike në detin Adriatik nga njëra anë dhe në liqenin o Shkodrës nga ana tjetër. Përpara, nja njëqind metra larg, shihet qarte kufiri shqiptar, e prapa kufirit një pjesë e territorit të Shqipërisë. Kur qelli është i kthjellët shihet edhe një pjesë e qytetit shqiptar Shkodrës (Skadar) dhe bregu i liqenit të Shkodrës. Prej këtu mund të përcillet me shikim rrjedha zigzage (meandra) e Bunës në formë gjarpërore deri të gryka e saj në det, kurse nga ana tjetër, në drejtim të Krajës, arkipelagu shumë i bukur i liqenit të Shkodrës. Buna është degë e liqenit të Shkodrës, e prej vendit Bori bëhet kufi natyror midis RSF të JugosIlavisë dhe të Shqipërisë. Te vendi Shën Kollë (Sv. Nikola) ndahet në dy degë. Afër Shkodrës, Drini që del nga liqeni i Ohrit, del nga shtrati i vet dhe dirdhet në Bunë dhe tash rrjedh nëpër shtratin e saj në det.
 42. 42. AKOMODIMI Ulqini ofron per vizitoret tipe te ndryshme hotelesh dhe apartamentesh, nga me modernet deri tek apartamentetantike.Vizitoret rekomandohen te pronotojne perpara ardhjes, me ane te internetit, agjensive turistike, ose direkt me hotelet.
 43. 43.  Hotel Mediteran Resort Nr.kontakti:00382/69524232 Website:www.mediterran.al
 44. 44.  Hotel ImperialNr. kontakti:00382/50123 Website:www.imperialhotel.net
 45. 45.  Apartaments BazarNr.kontakti: 00382/853122 Website:www.bazar.com
 46. 46. Kuzhina e Ulqinit,restorantet,perfaqsojne larmine e areas historike dhe kulturore.Restorantet jane nga me tradicionalet tek me modernet.
 47. 47.  Restorant Hollegro ju ofron ushqim te mrekullueshem,muzike live dhe nje pamje te jashtzakonshme. Nr.kontakti:00382/6783565
 48. 48.  Restorant Kalaja ofron ushqim tradicional. Nr.kontakti:00382/68237654
 49. 49. Vizitoni qytetin magjik te Ulqinit, plazhet e tij te mrekullueshme dhe ju sigurojme qe do te mbeteni te kenaqur.

×