HGDCG-Arhiva, godina 2002.

685 views

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
685
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
218
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

HGDCG-Arhiva, godina 2002.

  1. 1. Prvi politički kontakt s visokim državnicima Republike Crne Gore održan je 17.01.2002.Izaslanstvo HGDCG (Tripo Schubert, Zoran Nikolić) primljeno je kod predsjednika Republike MilaĐukanovića.Gostovanje vokalno-instrumentalnog sastava "Trio Gušt" iz Splita u Kotoru i Tivtu 18. i 19.01.2002. prva je kulturna manifestacija u organizaciji našeg Društva i jednog hrvatskog glazbenogsastava nakon 90-tih godina. Vokalno-instrumentalni sastav "Trio gušt"Prva posjeta izaslanstva HGDCG (Tripo Schubert, Zoran Nikolić, Slavko Marović, VedranMilošević) Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu u siječnju. Prijem kod veleposlanikaDavora Božinovića.Prvi gospodarski susret privrednika i turističkih organizacija Dubrovačke regije i Crne Gore uorganizaciji HGDCG, održana u Tivtu 9.02.2002.Prijem izaslanstva HGDCG (Tripo Schubert, Zoran Nikolić) kod predsjednika Vlade RCG FilipaVujanovića 26.02.2002. i razgovor o ustrojstvu Društva, programima i projektima, ističući važnostaktivnosti oko prijema TV signala Hrvatske televizije za područje kotorskog zaljeva.Održana tribina "Aktualni sadašnji trenutak Hrvatske " 17.03.2002. u Tivtu u suradnji saNacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka politologa saZagrebačkog sveučilišta .Začetak ideje formiranja Hrvatskog nacionalnog Vijeća i političke stranke. HGDCG i HKD"Napredak" formirali koordinacijski odbor 2.04.2002. za realizaciju te ideje.U povodu Uskrsnih blagdana Hrvatska televizija po prvi put nakon 90-tih dolazi u Kotor uorganizaciji našeg Društva i snima emisiju "Bokeljska balada" uz sudjelovanje klape "Raguza" izDubrovnika, lokalnih glazbenih sastava i plesnih grupa iz Kotora i Tivta na pjaci sv.Tripuna6.04.2002.
  2. 2. Klapa "Raguza" pred katedralom sv.TripunaNa sjednici Upravnog Odbora društva 01.03.2002 izabrano Predsjedništvo od 5 članova: TripoSchubert za predsjednika, Dario Musić za tajnika, prof.dr Milenko Pasinović (Kotor) AndrijaKrstović i Albin Polak (Tivat). Predsjedništvo 2002-2003 Dario Musić,Tripo Schubert, Andrija Krstović, Albin PolakU travnju mjesecu započeta je suradnje sa Ministarstvom prosvjete Republike Hrvatske i Hrvatskematice iseljenika iz Zagreba oko realizacije projekta školovanja završenih srednjoškolaca iz CrneGore na Hrvatskim sveučilištima. U lipnju mjesecu prva grupa od 12 maturanata iz Kotora, Tivta iPodgorice upisala se na sveučilišta u Hrvatskoj u školskoj godini 2002/2003. Dubravka Šuica, gradonačelnica DubrovnikaPrvi kontakt s čelnicima Dubrovnika – gradonačelnicom Dubravkom Šuicom, naše izaslanstvoimalo je u Dubrovniku 7.06.2002. Na tom sastanku razgovaralo se o mogućoj budućoj suradnjidviju regija Bokeljske i Dubrovačke na kulturnom i sportskom području uz posredovanje našegDruštva.
  3. 3. Đurđa Adlešić, potpredsjednik HSLSPrilikom posjete Đurđe Adlešić - gradonačelnice Bjelovara, potpredsjednika HSLS i predsjedniceSaborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, Hrvatima Boke u prisustvu Generalnog konzula PetraPoljanića razgovaralo se u Kotoru 13.06.2002. o položaju Hrvata u CG i budućoj suradnjiinstitucija Vlade RH sa Hrvatskim društvima u Boki.Na poziv Hrvatske matice iseljenika-Zagreb izaslanstvo HGDCG (Tripo Schubert, Dario Musić)sudjelovalo je na međunarodnom znanstvenom skupu u Subotici 15.06.2002. na temu "Gradnjapovjerenja i pomirenja-neuralgične točke u normalizaciji odnosa između RH i SRJ." Tema našegizlaganja je bila "Položaj Hrvatske manjine u Crnoj Gori u svijetlu recentnih odnosa između Srbije iCrne Gore".Obilježen dan Društva i Dan Državnosti Republike Hrvatske. U prostorijama društva u Kotoru23.06.2002. domjenak za članove društva . Domjenak u dvorištu-prostorije društvaSudjelovanje predstavnika Društva (Tripo Schubert) na javnoj tribini u Splitu 3.07.2002. na temu"Nacionalne manjine u Hrvatskoj i Jugoslaviji – sličnosti i razlike, u organizaciji NVO "Splitskagrupa TOD".Tjedan hrvatskih manjina održan je u Zagrebu od 23.-29.09.2002 na kojemu je po prvi put na"Forumu " sudjelovao predstavnik HGDCG (Tripo Schubert) sa temom "Organiziranje Hrvata uCrnoj Gori".Iz Biskupskog ordinarijata u Kotoru 17.10.2002. , Hrvatski radio emitira "u živo" dvosatnu emisijuo Hrvatima u Boki gdje je govorio i predstavnik našeg Društva .Pod pokroviteljstvo OSCE u Hrvatskoj i Crnoj Gori a u organizaciji HGDCG i Splitske grupe TODu hotelu "Fjord" u Kotoru 22-23.10.2002. održan je Okrugli stol na temu "Prekogranična suradnjaDalmacije i Boke". Okrugli stol u hotelu "Fjord" – Kotor „Prekogranična suradnja Dalmacije i Boke“
  4. 4. Ideja o tiskanju hrvatskog glasila realizirana je 14.11.2002. usvajanjem elaborata o programskimopredjeljenjima prvog glasila Hrvata Crne Gore na književnom hrvatskom jeziku pod nazivom"Hrvatski glasnik", izabran je Glavni urednik Tomislav Grgurević i članovi uredništva: TripoSchubert, Dario Musić, Silvio Marković, don Srećko Majić, Siniša Luković i Neven Staničić . Sjednica uredništva "Hrvatskog glasnika"Upravni odbor HGDCG na 12 sjednici 14.11.2002 donosi odluku o osnivanju povjerenstva pogradovima i većim mjestima Crne Gore i predstavništvo u Hrvtaskoj.Za grad Kotor imaneovana je Veselinka Janković; Tivat Andrija Krstović; Herceg Novi SekaTonsati; Cetinje Anđelko Pali; za Bar i bližu okolicu Dragan Marstjepović i Zdenka Đurović;Budva Ljerka Dragičević; Prčanj Božo Usanović; Bijela, Đurići, Kostanjica i Morinj Jakša Andrić;Bogdašići, Ljubinko Biskupović; Perast i Risan Stanka Montan. Za budućeg predstavnika uHrvatskoj imenovan je Luka Ciko.Na Cetinju 18.11.2002. osnovano povjerenstvo HGDCG i za povjerenika imenovan Anđelko Pali.HGDCG 23.11.2002.podnosi zamolbu Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske za registracijuDruštva i otvaranje predstavništva u Zagrebu.U povodu Božićnih blagdana 21.12.2002. održan je domjenik za članove u prostorijama društva uKotoru. Božićni domjenak u prostoriji DruštvaRavnatelj Hrvatske matice iseljenika Boris Maruna kao božićni poklon Društvu 21.12.2002. doniraoračunalo i Hrvatski riječnik.Tiskan kalendar i novogodišnje čestitke za 2003.god.

×