PTH Magazine

968 views

Published on

De PTH Groep biedt vanuit drie bedrijven een complete oplossing voor audiovisuele communicatie.

PTH Stadion Facilities installeert en beheert zowel de permanente als tijdelijke audiovisuele faciliteiten in het Abe Lenstra Stadion, Sportstad en Thialf.

PTH Rental ondersteunt al uw evenementen met audiovisuele faciliteiten. U heeft de boodschap, wij de techniek.

PTH AV & ICT biedt communicatieoplossingen met de synergie van audiovisuele, informatie- en communicatietechniek. Daarnaast zijn wij lid van de VSI en erkend dealer van het Promethean ActivBoard.

Published in: News & Politics, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
968
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PTH Magazine

 1. 1. Gewoon bijzonder.
 2. 2. Bijzonder geworden VOORWOORD door gewoon te doen. Hoe bijzonder is het als een bedrijf 12½ jaar bestaat? Het ligt niet in De kans is groot dat wij ze hebben aangestoken en bij deze bieden de aard van PTH Groep om veel ophef te maken over een jubileum. we onze mensen onze oprechte excuses aan. Want we weten uit Gewoon doen is ons credo. Maar we zagen in het 12½ jarig bestaan eigen ervaring dat je er nooit meer vanaf komt. wel een mooie aanleiding om ons bedrijf eens in de volle breedte aan u voor te stellen. De komende 12½ jaar zal er dan ook niet veel veranderen. Mis- schien wel in techniek, want de ontwikkelingen gaan hard en waar- We hebben ons ontwikkeld van verhuurbedrijf tot system integrator. schijnlijk zal ook de omvang van het bedrijf toenemen. PTH Rental Tien jaar geleden hadden we bij wijze van spreken nog nooit van het zal binnenkort in een nieuw pand gevestigd zijn!. Maar wat niet zal woord gehoord, maar nu zijn we volgens de branchevereniging VSI veranderen is de sterke wil om steeds de beste AV-oplossing te één van de beste system integrators van het land. Hoe we dat heb- vinden voor onze klanten. Juist daaruit halen we met z’n allen iedere ben klaargespeeld, leest u in dit magazine. keer weer de voldoening. Cruciaal in die ontwikkeling is de inzet en betrokkenheid geweest Gewoon doen is het kenmerk van PTH Groep. Dat neemt niet weg van onze medewerkers. Inmiddels zijn het er al dertig, stuk voor dat we wel van bijzondere dingen houden, zeker als het om beeld stuk bekwame vaklui en allemaal hebben ze “last” van het beeld- en en geluid gaat. In dit magazine vindt u diverse voorbeelden van geluidsvirus dat wij al van jongs af aan met ons meedragen. bijzondere projecten die we gerealiseerd hebben door het gewoon te doen. Wat ons betreft doen we binnenkort ook (weer) iets bijzonders voor u! Willem KOOistRa WijnanD FijnVanDRaat Technisch directeur Commercieel directeur
 3. 3. De top is nog steeds in RazenD tempO De beRg beKlOmmen DE GESCHIEDENIS VAN PTH GRoEP niet in zicht. Gestart als verhuurbedrijf van geluidsinstallaties groeide PTH Groep Van WasKemeeR naaR KOllumeRzWaag uit tot een van de beste system integrators van Nederland. Wie dat Na enkele jaren verhuisde PTH Groep naar Kollumerzwaag. In 12½ jaar geleden had voorspeld, had in ieder geval twee lachers in goed overleg nam de derde partner afscheid van PTH. Fijnvandraat: het publiek gehad: de beide oprichters Willem Kooistra en Wijnand “Jan wilde een andere kant op met het bedrijf en we hebben toen Fijnvandraat. De DJ en de muzikant vonden elkaar in de geluids- besloten dat we ieder onze eigen weg zouden vervolgen. Willem en branche en zagen al snel de kansen in de combinatie met beeldtech- ik kozen voor een nieuw pand in Kollumerzwaag om ons volledig te niek. concentreren op de audiovisuele presentatietechniek.” Dat die stap een goede zet is geweest, blijkt uit de enorme groei van “We begonnen met z’n drieën”, vertelt technisch directeur Willem het bedrijf dat op dit moment dertig medewerkers telt en iedere week Kooistra. “Jan Witteveen, Wijnand en ik waren toen gevestigd in ook nog eens tussen de vijf en tien freelancers inhuurt. Waskemeer en in die eerste periode lag de nadruk sterk op verhuur Kooistra: “We klimmen in een razend tempo tegen de berg op en van installaties. Maar al na een paar jaar bleek dat we met de ver- de top is nog steeds niet in zicht. Men zegt wel eens dat een bedrijf koop van beamers, schermen en bedieningspanelen goed konden dat sterk groeit, lastig te besturen is, maar wij weten niet beter. Zo inspelen op ontwikkelingen in de markt.” moeilijk is het volgens mij niet. Als je maar gewoon doet wat je moet doen, de taken goed verdeelt, enthousiaste en gedreven medewer- “Dat had vooral te maken met de vooruitgang in de techniek”, vult kers zoekt en het steeds weer goed wilt doen. Dan gaat het eigenlijk commercieel directeur Wijnand Fijnvandraat aan. “Audiovisuele in- vanzelf.” stallaties waren tot tien jaar geleden alleen bereikbaar voor grote be- drijven met een ruim budget. Een beamer kostte zomaar 20.000 tot 30.000 gulden en had een lichtsterkte van 600 tot 700 ansi-lumen.” Kooistra: “De gordijnen moesten dicht, alle lampen uit en iedereen sprak vol verwondering over het prachtige beeld dat op het scherm geprojecteerd kon worden.” Fijnvandraat: “Maar nu heb je al een beamer voor 1200 euro met een lichtsterkte van 4000 ansi-lumen. Zonlicht is nog steeds niet aan te raden maar bij daglicht heb je een uitstekend beeld op het scherm. Door die sterk verbeterde techniek en door de scherpe prijsdaling werd de AV-techniek voor ieder bedrijf bereikbaar. Die ontwikkeling zagen we aankomen en daar hebben we op ingespeeld door technieken te integreren.”
 4. 4. In onze eigen regio is de system integRatORs Van beelD en geluiD DE ACTIVITEITEN VAN PTH GRoEP inrichting van de raadszaal in Leeuwarden een goed voorbeeld van wat we in “We zijn system integrators”, antwoordt Wijnand Fijnvandraat op de onze mars hebben. vraag welke omschrijving het best past bij PTH Groep. We bieden geïntegreerde presentatietechnieken voor beeld en geluid aan en die technieken worden aangestuurd door software”, verduidelijkt hij. Fijnvandraat beseft dat system integration nog geen gangbare term is buiten het eigen vakgebied. Fijnvandraat schetst in het kort de kernactiviteiten van het bedrijf. ”Een groot deel van onze werkzaamheden betreft de verkoop en het installeren van beamers, projectieschermen en touchscreens, waar- mee alle apparatuur bediend kan worden. De beamer, het projectie- scherm, het geluid, maar ook de verlichting en de gordijnen kunnen met enkele knoppen bediend worden. Dat kan allemaal vanaf een eenvoudig bedieningspaneel ter grootte van een bureauagenda. We leveren alle producten voor presentatietechniek en we zorgen voor een geïntegreerd systeem zodat iedereen ermee kan werken. Natuurlijk zorgen we ook voor het onderhoud ervan.” beDienbaaR VOOR ieDeReen “Juist in het toegankelijk maken van gecompliceerde en geavan- ceerde techniek schuilt onze kracht”, meent zijn zakelijk partner Willem Kooistra. “We maken de techniek bereikbaar en bedienbaar voor iedereen.” “Ik vergelijk het altijd met een auto”, aldus Fijnvandraat. “Daarin zit zoveel techniek en zitten ook zoveel computers zonder dat de bestuurder daar bemoeienis mee heeft. Hij start de auto, geeft gas en rijdt weg. Hij hoeft zich niet druk te maken over de boordcomputer voor de motor, ook niet over de computer van de klimaatregeling en ook niet over de computer van de audio-installatie. Met een paar knoppen en pedalen kan hij alles bedienen. Zo is het ook met de AV- systemen van PTH. We leveren de techniek en we zorgen dat alles bedienbaar is met enkele knoppen op een draadloos paneel.”
 5. 5. Kantelpunt VeRtROuWelijK Het inrichten van presentatiezalen, vergaderzalen of ruimtes waar Inmiddels is de AV-installatie van de raadszaal in Leeuwarden één bijeenkomsten zijn, is een belangrijke activiteit van PTH Groep. Dat van de vele paradepaardjes van PTH Groep. In dit project brengen kan een eenvoudige opstelling zijn met een beamer en een projec- de camera’s de spreker in beeld en de beelden worden gelijktijdig tiescherm, het kan ook om een complexere opdracht gaan. “Een geprojecteerd op een groot scherm van twee bij drie meter voor de belangrijk kantelpunt voor PTH was het jaar 2003”, vertelt Kooistra. publieke tribune. ook zijn de raadsvergaderingen live op internet en “Toen hebben we de keuze gemaakt fors te investeren in kennis en via de lokale omroep te volgen. Een extra functie is het vastleggen werd de component ICT ook toegevoegd aan onze naam: PTH AV & van vergaderingen op DVD. ICT. Een leuk praktijkvoorbeeld van deze strategische ommezwaai “Maar met een simpele knop kan alles worden afgesloten”, zegt is het project voor de gemeente Leeuwarden. De vraag van de Kooistra. “Dan vallen alle opnames stil, zowel van beeld als geluid. gemeente was of we de raadszaal konden inrichten. Een belangrijk Sommige vergaderingen zijn vertrouwelijk en vinden plaats achter onderdeel van het pakket van eisen was het vastleggen van raads- gesloten deuren.” vergaderingen op video voor live-projectie op een groot beeldscherm voor de publieke tribune.” Andere complexe opdrachten die PTH Groep heeft uitgevoerd zijn onder andere N.V. Nederlandse Gasunie, Saxion Hogescholen, WTC Expo Leeuwarden, Rabobank, Friesland Bank en diverse overheids- en zorginstellingen. Fijnvandraat: “Dat soort opdrachten zijn de specials. Dan zitten we met z’n allen te brainstormen over hoe we het gaan aanpakken. Het vereist veel kennis en we moeten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op de markt. Dat betekent dat we veel beurzen bezoeken. onze mensen krijgen veel opleiding, de programmeurs werken met de beste en nieuwste technieken.”
 6. 6. pROFessiOnele geïntegReeRDe geluiDsOplOssingen ELECTRIC SouND BENELux Electric Sound levert via partners als PTH professionele geluidsop- lossingen op maat. onze systemen zijn excellent voor (achtergrond) muziek, vergaderingen, toespraken, presentaties, teleconferenties, oproepen en ontruimingen. Ze worden gebruikt in boardrooms, aula’s, raadzalen, fabrieken, (voetbal)stadions, theaters, hotels, sporthallen, discotheken, boorplatforms, vliegvelden en door mobiele facilitaire bedrijven. Electric Sound levert topapparatuur van microfoon tot luidspreker, zoals versterkers, routingappara- tuur, audioprocessors, equalizers en messagecenters. Met Electric Sound hebben relaties één aanspreekpunt voor alle audiovragen. Maar Electric Sound gaat verder. Met een besturingssysteem van electRic sOunD benelux Cue bijvoorbeeld tovert u met één druk op de knop elke ruimte om VOeRt uitsluitenD geRenOmmeeRDe meRKen: tot presentatieruimte. Automatisch zakt de zonwering, dimt het licht, Beyerdynamic verschijnt het projectiescherm en gaan beamer, luidsprekers en mi- Biamp crofoon aan. En met nog een druk op de knop is de ruimte even later CuE Systems geschikt te maken voor een andere gebruiksfunctie. De combinatie DNH van audiokennis en geïntegreerde eenvoudige bediening van audio-, Dynacord video- en randapparatuur vindt u alleen bij Electric Sound partners König & Meyer als PTH. Rane Revoluto: revolutionair draadloos vergadersysteem electRic sOunD benelux Met de Revoluto introduceert Beyerdynamic een compleet nieuw Radioweg 5 concept voor conferentiemicrofoonstations. Bij dit station, zonder 1324 KW Almere zwanenhalsmicrofoon, maakt de positie van de spreker achter Nederland de microfoon niet uit: staan, achterover leunen of naar de zijkant T +31(0)365 460 020 spreken, de microfoon pikt de spraak verstaanbaar op. De stations F +31(0)365 460 029 zijn volledig draadloos te leveren, waardoor in elke ruimte in een handomdraai een vergadering is te houden. Revoluto is beveiligd tegen afluisteren en wordt onder andere gebruikt door grote banken. Het systeem is ook draadgebonden te leveren en te koppelen aan vaste luidsprekers in een ruimte. PTH heeft voor de gemeente Abcoude een Revoluto-systeem samengesteld, dat door het ontbreken van zichtbare microfoons, niet conflicteert met het historische karakter van de raadzaal. Het systeem is zo uitgevoerd dat toekomstige uitbreidingen zoals came- rasturing en internetuitzendingen mogelijk zijn.
 7. 7. Het pRODuct- en DienstenaanbOD VAN PTH GRoEP De ptH gROep bestaat uit DRie OnDeRDelen. ptH aV & ict verzorgt de verkoop en installatie van alle AV-producten voor presen- taties. Deze afdeling is gevestigd op het hoofdkantoor in Kollumer- zwaag. ptH staDiOn Facilities is gevestigd in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen en verzorgt de audiovisuele faciliteiten van stadions en evenementhallen. De afdeling verhuurt, verzorgt en onderhoudt de AV-installaties in het Abe Lenstra stadion, Thialf en Sportstad Heerenveen. auDiOVisuele bestuRingssystemen pROFessiOnele auDiO systemen CuE besturing Apparatuur racks ptH Rental AMx besturing Luidsprekers en monitoren is vanaf 2009 gevestigd in een eigen nieuwbouwpand in Kollumer- Draadloze microfoons zwaag en verzorgt AV-presentaties op locatie. PTH Rental biedt inFORmatie VeRspReiDing Vergadersystemen apparatuur aan, met of zonder bediening door eigen specialisten. Informatiezuilen Digitale versterkers Vaak werkt het verhuurbedrijf ook als partner van andere bedrijven Narrowcastingsystemen zoals evenementen- en reclamebureaus. Daarnaast is PTH Rental Kabelkrant panelen pROFessiOnele ViDeO appaRatuuR toeleverancier voor collega-bedrijven. LCD- en LED-walls Professionele camera’s Statieven staal en Digitaal pResentatie HulpmiDDelen Recorders opmerkelijk in het productaanbod van PTH Groep zijn de innovaties Projectoren/beamers die het bedrijf zelf ontwikkelt en daarbij het “ouderwetse” staal met Flatscreens Diensten het digitale weet te combineren. Fijnvandraat: “We hebben een elek- Full HD Videoconferencing Service & onderhoud trisch bedienbaar wandliftsysteem ontwikkeld voor een beamer die Wireless IP webcams Programmeren in combinatie met een interactief whiteboard gebruikt kan worden. Digitale schoolborden Akoestische simulaties Vooral in leslokalen is dat handig, omdat de docent het bord traploos Projectieschermen Bestek schrijven naar beneden en naar boven kan verplaatsen. De beamer zit aan het Beamer-lampen bord bevestigd en gaat dus gewoon met het interactieve bord mee. Digitale designkatheders Daardoor blijft het beeld volledig op het scherm geprojecteerd.” Whiteboards Video-on-demand Een andere succesvolle uitvinding is de multimedia trolley, een Multimediatrolleys handig karretje op wielen voor patiënten in ziekenhuizen. De trolley bevat een klein molest- en vochtbestendig TV-scherm plus enkele bedieningsknoppen. De trolley is zo gemaakt dat er precies een dienblad op past: makkelijk voor gebruik tijdens de maaltijden. Er zijn al diverse ziekenhuizen die met de trolley werken.
 8. 8. Het lidmaatschap van de liDmaatscHap Vsi als beKROning en als KeuRmeRK DE KWALITEIT VAN PTH GRoEP VSI zegt iets over onze totale dienstverlening. De integratie van systemen is niet van meet af aan de insteek beste tien Van neDeRlanD geweest van PTH Groep. “We zijn erin gerold”, zegt Kooistra. “We “De VSI is een landelijke vereniging waarvoor je je niet zomaar kunt leverden AV-producten en zagen dat er behoefte was aan geïnte- aanmelden”, zegt Kooistra. “Je moet ervoor gevraagd worden en greerde oplossingen. Die kennis hadden we in het begin nog niet alleen de beste system integrators van Nederland mogen lid worden. maar we kwamen natuurlijk veel bij klanten en leveranciers over de Dat we gevraagd werden in 2007, was voor ons een complete ver- vloer. We zagen wat mogelijk was.” rassing. We deden ons werk, dat deden we best goed, dat zagen Fijnvandraat vult aan: “op dat moment hebben Willem en ik tegen we zelf ook wel. Maar dat we door de andere system integrators zo elkaar gezegd: dit is de toekomst, dit kunnen wij ook, dit gaan we nauwlettend gevolgd werden, was nieuw voor ons. Daar waren we doen.” helemaal niet mee bezig.” PTH Groep investeerde enorm in opleiding en kennis. Medewer- Het lid zijn van de VSI is een eer, vinden Fijnvandraat en Kooistra. kers werden opgeleid om de integratie van presentatiesystemen te “Je kunt het zien als een keurmerk”, zegt Fijnvandraat. “Lid zijn van kunnen verzorgen, ICT-programmeurs werden aangetrokken om de de VSI zegt niet alleen dat je het integreren van systemen onder de oplossingen te kunnen bouwen. Inmiddels loopt PTH voorop in de knie hebt, het zegt iets over je totale dienstverlening. orderafhan- system integration en het bewijs daarvan is het lidmaatschap van de deling, logistiek, onderhoud, after-sales en klanttevredenheid zijn VSI, Vereniging System Integrators. De leden van deze branchever- allemaal factoren die door de VSI onderzocht en beoordeeld worden. eniging voor de audiovisuele sector voldoen aan strenge selectie- Dat betekent dat we al onze activiteiten moeten documenteren. criteria en moeten bewezen hebben dat ze know-how hebben in het Ieder jaar krijgen we een audit en dan moeten we laten zien wat we ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van complexe gedaan hebben. Ja, ook de omzet wordt bekeken en eveneens welk audiovisuele installaties. deel van de omzet behaald is in system integration. De branchever- eniging is bezig om het VSI-lidmaatschap in bestekbeschrijvingen te krijgen bij Europese aanbestedingen. opdrachtgevers die in zee gaan met een VSI-lid hebben de garantie dat over het hele proces is nagedacht, van levering en installatie tot after-sales en klachtaf- handeling. Als er een storing of klacht binnenkomt, lossen we deze zo snel mogelijk op. Een klant betaalt daarvoor, maar weet dan ook zeker dat hij er kwaliteit voor terugkrijgt.”
 9. 9. pROjecta: scHeRmen met KWaliteit Projecta is al meer dan vijftig jaar een internationaal toonaange- vende fabrikant en leverancier van hoogwaardige, innovatieve projectieschermen en presentatiemeubelen. Projecta opereert wereldwijd in meer dan zeventig landen vanuit het hoofdkantoor in Weert. Daar produceren we jaarlijks meer dan honderdduizend schermen. Nederlands fabrikaat dus. Dat betekent snelle leve- pROjecta leVeRt: ring plus kennis, ervaring en service binnen handbereik. De hoge elektrische schermen kwaliteit van onze producten, onze leverbetrouwbaarheid en ons grootbeeld schermen goed ontwikkeld gevoel voor de eisen en wensen van de markt handbediende schermen zorgen ervoor dat Projecta Europees marktleider is op het gebied mobiele schermen van projectieschermen. Projecta biedt een breed assortiment, zowel spanschermen richting de zakelijke als de consumentenmarkt (Home Cinema). Wij inbouwoplossingen hebben een zeer uitgebreide catalogus en daarnaast leveren we projectortafels voor elke denkbare situatie maatwerk. onze schermen treft u aan in presentatiemeubelen vergaderzalen, boardrooms,.presentatieruimtes, aula’s, auditoria en computermeubelen bij beurzen en evenementen. Steeds meer organisaties beseffen dat accessoires voor montage en bediening een presentatie van topniveau een projectiescherm van topkwaliteit vereist. Kostbare beamers en laptops en arbeidsintensieve video- of Projecta laat de kwaliteit van haar producten bewaken door powerpointpresentaties vragen om een briljante weergave. Iedere het TÜV/GS-programma. situatie is uniek en de keuze van het juiste projectiescherm wordt beïnvloed door factoren als omgevingslicht, lichtopbrengst, (opstel- pROjecta b.V. ling van) de projector, signaal, content en presentatieruimte. Projecta Franklinstraat 14 heeft samen met haar partners als PTH kennis van alle factoren die 6003 DK Weert bepalend zijn voor een optimale weergave. Projecta staat voortdu- T 0495 580 850 rend in contact met haar partners, eindgebruikers en met fabrikanten F 0495 580 860 van projectie- en presentatieapparatuur. Wij hechten veel waarde screens@projecta.nl aan het uitwisselen van informatie met onze partners als PTH om onze schermen te kunnen blijven innoveren. Door trainingen te geven aan onze partners komen zij altijd goed beslagen ten ijs als het gaat om advies, techniek en service. In onze showroom in Weert laten we u graag de mogelijkheden zien van onze schermen.
 10. 10. Het grensoverschrijdende FRieslanD is eigenlijK zuiD-scanDinaVië DE MENTALITEIT VAN PTH GRoEP geluid van PTH Groep. “Friesland is niet het einde van Nederland”, zegt Willem Kooistra tecHnieK mOet DienenD zijn luisteRen als hem gevraagd wordt naar de vestigingskeuze van het PTH Fijnvandraat noemt het Saxion project als voorbeeld van hoe PTH Hoe komt PTH Groep tot een geavanceerde en innovatieve oplos- hoofdkantoor in Kollumerzwaag. “Je zou Friesland eigenlijk Zuid- werkt. “We beginnen bij het begin. Een docent wil lesgeven en de sing als deze? “Het begint met luisteren”, zegt Kooistra. “Als we Scandinavië moeten noemen. Kijk naar de producten die uit Zweden techniek moet dienend en onopvallend zijn. Een beamer moet het al- in gesprek gaan met een klant, willen we alle wensen en eisen zo komen. Allemaal betrouwbaar, degelijk en nuchter. Dat zijn eigen- tijd doen want als die het laat afweten, kan de docent geen lesgeven. helder mogelijk hebben. We willen alles van hem weten. Wat wil schappen die je ook in Friesland terugvindt. Als je Friesland voortaan Lesuitval moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat is de core hij presenteren, waarvoor gaat hij de apparatuur gebruiken en heel Zuid-Scandinavië noemt, wordt er ineens heel anders naar ons business van de school. Het kost de school veel geld als er een uur belangrijk: wie gaat het gebruiken? We stellen veel vragen en wijzen gekeken.” uitvalt. We hebben daarom een systeem uitgedacht om de beamers de klant op zaken waar hij misschien zelf nog niet aan had gedacht.” optimaal te laten werken. Bij een eventuele storing wordt er zo snel Kooistra zegt het met een grijns en ook Fijnvandraat moet lachen om en adequaat mogelijk actie ondernomen.” Fijnvandraat: “We doen veel meer dan alleen maar apparatuur de definitie van Friesland door zijn collega, maar afstand is eigenlijk leveren en installeren. Wij zorgen dat alles in orde is. Met één druk geen probleem, meent Fijnvandraat. “Voor ons niet en voor onze op- PTH introduceerde op de school het remote management system op de knop moet alles het doen, de microfoon moet goed functione- drachtgevers evenmin. Wie kwaliteit wil, zoekt de beste leverancier waarbij alle beamers – het zijn er bij elkaar wel tweehonderd – altijd ren zonder gekraak, de katheder moet juist belicht zijn, het geluid in en dan maakt een paar uur reistijd niet veel uit. We doen ook al veel in verbinding staan met een centrale computer van de eigen facili- de zaal moet goed zijn en de beamer moet werken. De presentator projecten in andere delen van het land, we zitten al lang niet meer taire dienst van de school. Fijnvandraat: “Als er een lamp vervangen moet daar blind op kunnen vertrouwen. Hij of zij moet zich volledig alleen in het noorden.” moet worden omdat hij het maximale aantal branduren heeft bereikt, kunnen concentreren op de presentatie.” Fijnvandraat doelt onder andere op de inrichting van leslokalen en komt er automatisch een melding op de computer of PDA van de De techniek kan nog zo goed zijn, als de spreker op een verkeerde collegezalen van de Saxion Hogescholen in Enschede en Deven- medewerker. ook bij storing verstuurt de beamer automatisch een plek staat of niet weet hoe hij de microfoon moet hanteren, is de ter. PTH installeerde daar beamers, videoconferencingsystemen, signaal. De docent hoeft niet eens meer te bellen, de medewerker presentatie alsnog gedoemd te mislukken. Fijnvandraat: “Daarom narrowcastingsystemen, projectieschermen, ACTIVboards, LCD van de facilitaire dienst neemt direct contact op met de docent en werken we bijvoorbeeld samen met een styliste. Zij traint mensen monitoren, touchscreen besturingssystemen, geluidsinstallaties, kan hem via de telefoon instrueren hoe te handelen. De facilitaire hoe ze moeten presenteren. Aan de kleinste details wordt gedacht, theaterverlichting en een breed scala aan randapparatuur. medewerkers hebben van PTH een training gekregen en kunnen zoals het op de juiste wijze opspelden van een microfoon.” kleine storingen zelf verhelpen. Mocht dat niet lukken dan nemen ze Fijnvandraat haalt een mooie herinnering op aan de samenwerking contact met ons op en zetten “de poort open” zoals we dat noemen. met Riemer van de Velde, toen deze nog voorzitter was van sc Via de computer kunnen we de beamer en randapparatuur recht- Heerenveen. “Als hij ’s avonds een toespraak moest houden voor de streeks vanuit Kollumerzwaag besturen. We kunnen dus op afstand sponsors, dan liep hij ’s middags even de zaal in waar wij geluid en kijken wat er aan de hand is. Indien nodig gaan we er natuurlijk zelf licht aan het opbouwen waren. “Even soundcheck, heren”, zei hij dan naar toe.” en samen zorgden we dat het geluid helemaal goed was. Vervolgens gaf hij alle technici een hand en vroeg of ze er die avond ook waren. ‘s Avonds hield hij een perfecte toespraak. Die man wist hoe het moest en wist dat hij op ons kon vertouwen.”
 11. 11. We schilderen met techniek. tOtaalOplOssing Klanten vragen steeds vaker om een totaaloplossing. “Als we in Die nuchtere mentaliteit van PTH Groep vertaalt zich in onortho- gesprek raken, kunnen we mensen altijd overtuigen dat wij die oplos- doxe en pragmatische oplossingen. Voor Saxion Hogescholen sing kunnen bieden”, is de ervaring van Kooistra. “Als we een offerte dacht Kooistra een logistiek systeem uit waardoor de installatie van uitbrengen, winnen we het vrijwel nooit op prijs”, zegt hij. “We zijn de tweehonderd leslokalen veel sneller en efficiënter uitgevoerd niet de goedkoopste en dat willen we ook niet zijn. We kiezen voor kon worden dan gebruikelijk. “Ik ga niet vertellen hoe we die klus langetermijnrelaties, zowel met onze klanten als met leveranciers. aangepakt hebben”, vertelt Kooistra met een glimlach en een vette Dat betekent dat een klant veel van ons mag verwachten. Mocht knipoog, “we hoeven onze collega’s niet onnodig wijzer te maken, er een probleem zijn, dan lossen we het altijd op, indien nodig in maar we konden twee keer zo snel werken. Sindsdien doen we het samenwerking met onze leveranciers. Iedereen maakt wel eens vaker op deze manier en de betreffende leveranciers stemmen het een fout. Het gaat ons erom dat we ervan leren en dat we samen aanleveren van goederen af op onze werkwijze.” voorkomen dat die fout vaker gemaakt wordt. We hebben overigens altijd vervangende apparatuur op voorraad zodat we snel kunnen geWOOn je WeRK DOen schakelen.” Kooistra noemt nog een aansprekend voorbeeld. “In Rotterdam moesten we de calamiteitenkamer van het waterschap inrichten. Een offerte maken kan iedereen, vindt PTH Groep. Gewoon de prijs Daar zou een team van twee man een week lang aan werken. Wij van de beamer op papier zetten plus de prijzen van alle stekkertjes, pakten dat anders aan en zeiden: jongens we gaan met acht man boutjes, schroefjes en kabeltjes. Maar dat is niet de methode van naar Rotterdam en we klaren die klus in één dag. Dan staan ze wel PTH. Fijnvandraat: “We schetsen de grote lijn. Wat wil de opdracht- even raar te kijken als er ’s ochtends om 8 uur een groep Friezen op gever? Daar geven we in de offerte antwoord op! We gaan hem niet de stoep staat die onderling in een taal spreken die ze niet verstaan. vermoeien met allerlei kleinmateriaal. Als het om een complexe op- Maar aan het eind van de dag was de calamiteitenkamer in één keer dracht gaat, is het de kunst om het terug te brengen tot iets simpels. werkend opgeleverd. Voor velen een verrassing, voor ons gewoon We doen dat door – zoals ik dat graag noem – te schilderen met een kwestie van je werk doen.” techniek. We zetten ons voorstel op papier en maken daar verhelde- rende illustraties bij. Daardoor gaat de offerte veel beter leven. Het is leuk om te zien hoe een klant zo’n uitgebreide offerte doorbladert als we ‘m aanbieden. Hij kijkt alle bladzijden even door en houdt stil bij de plaatjes. Is het zo simpel? is een reactie die we vaak horen. Ja, zo simpel is het. Het feit dat we zijn vraag of probleem kunnen terugbrengen tot de essentie en dat goed kunnen presenteren, geeft de klant veel vertrouwen.”
 12. 12. luisteR VOOR u KOOpt bij bOse Hotel, restaurant, grote locatie, stadion, winkelcentrum - wat de situatie ook mag zijn, de Bose® Professional Systems Division biedt een totale audio-oplossing. Daarbij werkt Bose met een netwerk van geautori- seerde Pro Partners waaronder de PTH groep. Alleen aangesloten geautoriseerde dealers hebben toegang tot de professionele produc- ten en systemen van Bose. De PTH Groep beschikt als bedrijf over de benodigde vakkennis, apparatuur, hulpmiddelen en gereedschap- pen om u adequaat terzijde te staan bij het ontwerpen, installeren en realiseren van uw project met professioneel beeld en geluid. De PTH bOse pROFessiOnal systems DiVisiOn Groep doet er alles aan om de hoge kwaliteit van het product te on- Nijverheidstraat 8 dersteunen met een onberispelijke installatie. ook biedt de PTH Groep 1135 GE Edam een reeks referentielocaties aan waar u als toekomstig Bose-gebruiker T 0299 390139 de Bose-ervaring kunt ondergaan. Kort gezegd biedt de PTH Groep F 0299 390109 professionele en vakkundige ondersteuning vanaf het advies tot en infopro_nl@bose.com met de nazorg. www.bose.com natuuRgetROuWe DemOnstRatie Bose heeft samen met PTH gewerkt aan audio-oplossingen Bij Bose kunt u altijd vooraf luisteren hoe uw toekomstige installatie voor o.a.: Thialf, Sportstad Heerenveen en het Abe Lenstra klinkt. Dit kan in de showroom van Bose, haar partners of bij referen- Stadion. tieprojecten. Bij complexe situaties creëert Bose met haar gepaten- teerde Modeler® Sound System Software een exact akoestisch model Wereldwijd worden Bose-systemen toegepast in o.a. van uw locatie en voorspelt de prestatie van het nieuwe geluidsys- de Space Shuttle, luxe auto’s, hotels, voetbalstadions teem, zelfs als deze locatie alleen nog maar op de tekentafel bestaat. en kerken zoals de Sint Pieterskerk in Rome. Het Auditioner® demonstratiesysteem stelt u in staat om het systeem te beluisteren nog vóór het is geïnstalleerd. Met de Bose Performance Guarantee garanderen wij dat u met het eindresultaat net zo tevreden zult zijn als tijdens de demonstratie. Zo niet, dan verwijderen wij de installatie en betalen het gehele aankoopbedrag terug. uitgebReiD assORtiment Het uitgebreide productassortiment van Bose omvat kwalitatief hoog- waardige componenten voor achter- en of voorgrondmuziektoepas- singen, zowel binnen- als buitenshuis. De Bose Professional Systems Division beschikt over de middelen en de technologie om voor vrijwel elke situatie op professioneel audiogebied een passende oplossing te bedenken, ook daar waar u het niet zou verwachten.
 13. 13. Toen ik die hal binnenstapte, aVOntuuR in RuslanD HET GRENSoVERSCHRIJDENDE GELuID VAN PTH GRoEP wist ik meteen dat het goed zou komen. Het Thialf stadion in Heerenveen is wereldberoemd. op deze laag- eeR landbaan wordt het ene na het ander record geschaatst. Het ijs is “Dan moet het natuurlijk nog wel even gebeuren”, zegt Kooistra. “We goed, de sfeer is goed en wat misschien niet iedereen meteen opvalt zijn er bijna drie weken geweest met een team van vier mensen. Het maar de kenners wel: het geluid is fantastisch! Zo goed dat de ijshal is helemaal geworden zoals we het hadden uitgedacht.” van Kolomna in Rusland hetzelfde geluid ambieerde. En dus werd “Ik had Willem aan de telefoon toen hij de hal binnenstapte”, herin- PTH Groep, installateur van de geluidstechniek in Thialf, gevraagd nert Fijnvandraat zich, “het eerste dat hij zei was: het komt goed.” om naar Kolomna af te reizen. Momenteel staat er een identiek Kooistra: “Tja, dat is de ervaring van de verhuurman die ik nog hypermodern project in Kazachstan op stapel. steeds ben. Als ik een ruimte binnenstap, hoor ik meteen wat er gedaan moet worden om het geluid goed te krijgen. Toen ik die hal Wie het schaatsen op TV volgt, hoort de speaker van Thialf luid en binnenstapte, wist ik meteen dat het goed zou komen.” duidelijk de rondetijden omroepen. Het ultieme bewijs dat de geluids- Het kwam goed. Zó goed zelfs, dat PTH Groep binnenkort de ge- techniek in de hal van goede kwaliteit is. luidsinstallatie mag ontwerpen en installeren in een nieuw te bouwen Wat is er moeilijk aan het geluid in een ijshal? “De demping”, ijshal in Kazachstan. Kooistra: “Ik zeg met opzet dat we het mogen antwoord Kooistra. “Er is maar weinig ruimte om de akoestiek te doen. We zien dit soort opdrachten als een eer. We zijn er trots op beïnvloeden. De ijsvloer kan niet gedempt worden, dus moet je het dat we hiervoor gevraagd worden.” zoeken in wanden en plafonds. Hoe meer galm, hoe langzamer de speaker moet spreken, terwijl hij soms juist wat snelheid wil brengen Als u straks voor de buis zit te kijken naar het schaatsen in Heeren- om het publiek mee te krijgen.” veen, Kolomna of in Kazachstan, let dan even op de stadionspeaker en bedenk dat de techniek gewoon uit Kollumerzwaag komt. aKOestiscHe simulatie “In Thialf hebben we veel kunnen doen met grote vlaggen van alle deelnemende landen. Daardoor konden we de galm terugbrengen met twee seconden. Toen we de opdracht kregen voor het geluidont- werp in Kolomna, hebben we meteen alle informatie opgevraagd van de bouwmaterialen. Na een uitgebreide analyse hebben we geadvi- seerd akoestisch dempende materialen te verwerken in de plafonds en wanden. Door de dempende werking hebben we de galm van de gigantische ijshal enorm kunnen reduceren. Het klinkt nu alsof je in een kleine bedrijfsloods staat. We hebben in de computer een akoestische simulatie kunnen bouwen met een programma van onze vaste leverancier Bose. Daardoor konden we onze opdrachtgevers al van tevoren laten horen hoe het zou klinken.”
 14. 14. Alle werkzaamheden zijn alles Via De Digitale WeRKbOn DE INTERNE oRGANISATIE VAN PTH GRoEP terug te vinden in het automatiseringssysteem. Een strak en modern ingerichte conferentiezaal met een ingebouwde Kooistra en Fijnvandraat geven aan dat ze belang hechten aan een beamer in het plafond, videoschermen in de tafel, onzichtbare spea- goede interne organisatie. Niet alleen vanwege het eigen werkge- kers rondom. Het lijkt eenvoudig. Maar dergelijke kwalitatieve en mak, maar ook om bij klanten aan te kunnen tonen dat er gestruc- geïntegreerde AV-oplossingen ontstaan niet vanzelf. PTH Groep kan tureerd, planmatig en efficiënt gewerkt wordt. Kooistra: “Gemiddeld deze systeemoplossingen aanbieden, omdat er een strakke interne kan een monteur in een jaar ongeveer 1600 werkuren maken. Het is organisatie staat. onze uitdaging om hem iedere dag acht uur daadwerkelijk te laten werken. Dus geen tijd verspillen met het zoeken naar het juiste adres Automatisering speelt binnen PTH Groep een cruciale rol. De mon- of met het verzamelen van de benodigde materialen. Daarom heb- teurs gaan aan de slag met digitale werkbonnen. Dat werkt zeer ef- ben we gekozen voor een integrale automatiseringsslag.” ficiënt en wijzigingen kunnen tot op het laatste moment doorgevoerd worden. Iedere monteur heeft een PDA (een eenvoudige zakcom- Fijnvandraat vult aan: “Klanten willen kunnen zien hoe er gewerkt is. puter met GPS) met daarin de digitale werkbonnen. De bon bevat Stel dat er een creditnota gemaakt moet worden, dan moet dat snel alle noodzakelijke gegevens: het adres van de klant, de uit te voeren en zorgvuldig gebeuren. Vroeger moesten we het archief induiken werkzaamheden, de benodigde materialen, alles wat de monteur om iets te achterhalen. Nu is het in enkele seconden oproepbaar. moet weten, staat erin. Sommige klanten eisen dat, ze willen dat we gegevens snel boven Als de klus geklaard is, geeft de monteur op de werkbon aan of alle water kunnen krijgen. We zijn een van de eerste system integra- werkzaamheden zijn uitgevoerd. Tenslotte zet de klant op de digitale tors in Nederland die de automatisering op deze manier hebben werkbon zijn handtekening voor akkoord en bevestigt daarmee dat doorgevoerd. Het is efficiënt en het vergroot onze mogelijkheden om hij een goed werkend systeem heeft ontvangen. Gegevens worden complexe en grote opdrachten aan te kunnen.” real time doorgezonden naar het hoofdkantoor. Dat betekent dat alle werkzaamheden terug te vinden zijn in het automatiseringssysteem. autOmatiseRingsslag In 2003 heeft PTH Groep een automatiseringsslag gemaakt. Daarna kon het bedrijf verder groeien. “Juist in de interne organisatie was veel te winnen”, vertelt Fijnvandraat. “Het was de grootste frustratie van Willem en mij om na iedere klus te kijken wat we nou eigenlijk gedaan hadden. Het werken met excel-sheets was te omslachtig. Nu weten we precies waar alles ligt en ook wat de voorraad is. Het loopt nu als een geoliede machine.”
 15. 15. Sony en PTH Groep, partners in business
 16. 16. geWOOn DOORWeRKen DE ToEKoMST VAN PTH GRoEP Het vak van AV-presentatietechniek is in enkele jaren tijd snel ver- anderd. PTH Groep is meeveranderd en meegegroeid. Waar ligt de horizon? “We zien een aantal ontwikkelingen”, betoogt Fijnvandraat. “Al- lereerst is er de verschuiving van hardware naar software. Tien jaar geleden draaide het om apparatuur. De beamers, schermen, geluidsinstallaties, de klant vroeg erom en wij installeerden het. Vaak hadden we dan te maken met de facilitaire dienst van een klant. Nu de hardware veel goedkoper is geworden, verschuift de focus naar kennis. Waar eerder kasten vol apparatuur nodig waren, kunnen we nu volstaan met een klein kastje en een laptop. Maar het vereist veel kennis om te programmeren. Dat is wat we nu doen. We zijn nu meer georiënteerd op de diensten. De klant komt met een vraag en tegenwoordig praten we dan met de afdeling IT, communicatie of de facilitaire dienst. Vervolgens gaan we intern sparren en de diverse mogelijkheden onderzoeken. uiteindelijk leveren we een custom- made oplossing die door onze eigen programmeurs en monteurs ontwikkeld en geïnstalleerd kan worden. Hoeveel groter kan PTH Groep worden? “We hebben niet de ambitie om heel groot te worden”, zegt Kooistra. “Groeien is geen doel op zich. ons doel is simpelweg kwalitatieve AV-oplossingen aanbieden en we zijn inmiddels wel zo groot geworden dat we interessant zijn voor iedere landelijke opdrachtgever. Dat hebben we ook al wel be- wezen met klanten als N.V. Nederlandse Gasunie, GasTerra, CJIB, Shell en Saxion Hogescholen. Maar we zijn nooit bezig geweest met groei. We doen gewoon ons werk. Dat is waar we goed in zijn. Dat blijven we doen.”
 17. 17. ptH WeRKt O.a. VOOR alimaK-HeK (miDDelbeeRs) aVeRO acHmea bataViastaD (lelystaD) belastingDienst (Den Haag) bestuuRscOmmissie OpenbaaR OnDeRWijs menalDumaDeel cbO (menalDumaDeel) cjib (leeuWaRDen) DiVeRse KeRKen (Heel neDeRlanD) FRieslanD banK (leeuWaRDen) gasteRRa (gROningen) gemeente amsteRDam OuD zuiD gemeente bOaRnsteRHim gemeente DOngeRaDeel (DOKKum) gemeente leeuWaRDen (leeuWaRDen) gemeente littenseRaDiel gemeente WieRDen geReFORmeeRDe OOsteRKeRK HOOgeVeen gOlDen tulip tjaaRDa ORanjeWOuD (HeeRenVeen) gROlscH bieRbROuWeRijen neDeRlanD bV gti (RODen) HistORiscH centRum leeuWaRDen ingenieuRsbuReau ORanjeWOuD (HeeRenVeen) KOlOmna ijsstaDiOn (RuslanD/KOlOmna) KOninKlijKe bOsKalis WestminsteR nV (papenDRecHt) meDiscH centRum leeuWaRDen (mcl) museum belVéDèRe (ORanjeWOuD) nbD bibliOn (leiDscHenDam) nHl (leeuWaRDen) nuOn (leeuWaRDen) n.V. neDeRlanDse gasunie (gROningen) O.b.s. buttinga (OOsteRWOlDe) O.b.s. zWettescHOOl (sneeK) OmRin (leeuWaRDen) OpO tytsjeRKsteRaDeel pcbO DOngeRaDeel (DOKKum) pcbO tytsjeRKsteRaDiel pOstbanK (aRnHem, leeuWaRDen) info@pthgroep.nl F +31 (0)511 449 536 T +31 (0)511 460 200 9298 RE Kollumerzwaag Harm Smidswei 9 ptH aV & ict pROVincie FRyslân (leeuWaRDen) RabObanK RDW (VeenDam) RijKs uniVeRsiteit gROningen Rug (gROningen) ROc FRiese pOORt (leeuWaRDen, DOKKum, DRacHten, sneeK) saRa lee (utRecHt) saxiOn HOgescHOlen (enscHeDe, DeVenteR) sc HeeRenVeen sHell (amsteRDam) spORtstaD (HeeRenVeen) stadionfacilities@pthgroep.nl F +31 (0)511 449 536 T +31 (0)511 460 200 8440 AA Heerenveen Postbus 2 ptH staDiOn Facilities stenDen HOgescHOOl sticHting OuD DOKKum sticHting pROmOtie lauWeRsOOg talma siOnsbeRg (DOKKum) tHeOlOgiscHe uniVeRsiteit apelDOORn tHialF (HeeRenVeen) tHuiszORg Het FRiese lanD tOpa DOpaK (lelystaD) VeRpleegcentRum linDesteDe WOlVega WensinK meRceDes DealeR (zWOlle) rental@pthgroep.nl F +31 (0)511 460 207 T +31 (0)511 460 206 9298 RE Kollumerzwaag Harm Smidswei 26a ptH Rental We HORen gRaag Van u! gemeente WesteRVelD (DieVeR) Wtc expO (leeuWaRDen) KijK VOOR meeR inFORmatie en ReFeRenties Op WWW.ptHgROep.nl
 18. 18. auDiOVisuele cOmmunicatie ptH aV & ict ptH staDiOn Facilities ptH Rental Harm Smidswei 9 Postbus 2 Harm Smidswei 26a 9298 RE Kollumerzwaag 8440 AA Heerenveen 9298 RE Kollumerzwaag T +31 (0)511 460 200 T +31 (0)511 460 200 T +31 (0)511 460 206 F +31 (0)511 449 536 F +31 (0)511 449 536 F +31 (0)511 460 207 info@pthgroep.nl stadionfacilities@pthgroep.nl rental@pthgroep.nl

×