SlideShare a Scribd company logo
1 of 7
Download to read offline
PLAN AKTIVITETIME NXËNËSIT E
KLASËS SË PESTË NË KUADËR TË
SHKOLLËS SI
QENDËR KOMUNITARE.
Lënda : Dituri Natyre
Punoi: Entela Kreka
Shkolla 9 –vjeÇare
“ Myrteza Gjoni “ BalËz
Klasa V
Lënda : DITURI NATYRE
Tema : Orë e lirë. NE DHE MJEDISI
Objektivat e orës së mësimit : Në fund te orës së mësimit nxënësit të jenë të
aftë :
 Të përcaktojnë llojete ndotjeve që janë prezente në mjedisin tonë .
 Të analizojë llojet e ndotjeve në mjedis dhe ndikimin e shoqërise sonë
shqiptare në të.
 Të jape gjykimin e tij mbi shkallën e lidhjes mjedis – shoqëridhe të
aftësohet për të qënë individ aktiv në mbrojtje dhe përmirësim të
mjedisit që e rrethon.
Koha ne disposicion:45 min
Mjetet që do te përdoren: materiale të sjella nga nxenesit; fakte, argumente,
statistika, modele , fotografi,albume esse.
Fjalë kyçe: mjedis, flora, fauna, produkte bujqesore, produkte industriale
Puna përgatitore: Nxënësit njihen që më parë me tematiken .Pasindahen në
grupe, secili grup merr orientimet në lidhje me punën që do të bëjnë për
grumbullimin e materialit që do të shrfytëzohet dhe do të ekspozohet në klasë.
STRUKTURA E MESIMIT
PARASHIKIMI Punë në grupe
NDERTIMI I NJOHURIVE Stuhi mendimesh
PERFORCIMI Turi i galerisë
Ndaj klasënnë 3 grupe dhe bëj caktimin e kryetarëve të grupeve .Ndaj
detyrat për cdo grup.
Grupi I.
Ekspozitë fotografike.
Grupi II.
Ese
Grupi III.
Hartë mendore.
Grupi 1. Nxënësit ekspozojnë pamje dhe fotografi që paraqesin mjedise që kanë
pësuar ndryshime nga ndërhyrja e shoqërise njërëzore në periudha të ndryshme
kohore.
Gjatë kësajfaze nxënësit arrijnë të dallojnë :
 Forma të ndryshme të ndotjes së mjedisit në qytet e në fshat
 Prezencën e faktorit njeri në këtë mjedis.
Grupi 2. Nxënësit që kanë talent në letërsi bëjnë një ese për ndotjen dhe
mbrojtjen e mjedisit me temë :
 “ Njeriu e ka shfrytëzuar shumë mjedisin por pa dashjen e tij ,mjedisi
është dëmtuar”
 “Mbeturinat Urbane”
 Ngrohja globale
Grupi 3. Bëjnë paraqitjen skematike të “ hartës mendore.
U lë kohë nxënësve të punojnë rreth 20 minuta. Grupi që mbaron i pari ka të
drejtë të paraqesë punën e grupit te tij (kryetari i grupit) . Më pas bëjmë
krahasimin dhe realizimin e punëve praktike ndërmjet grupeve, bëjmë ndreqjen e
gabimeve dhe zhvillimin e diskutimeve të lira.
Ndërtim njohurish . Stuhi mendimesh .Diskutim
Nxënësit kalojnë në gjykimet e tyre dhe mbajnë qendrim:
 Mbi shkallën e ndryshimeve të mjedisit nga dora e njeriut.
 Përcaktojnë pasojat që do të rrjedhin në qoftë se vazhdohet me këto ritme.
 Nxjerrim në pah edhe ndikimin pozitiv të shoqërisë njërëzore mbi mjedisin.
Resurset
Resurset Kapitale
(Monedha,makineri,industri)
Resurset Natyrore
Resurset Njerëzore
(punëtoret)
Të ripërtëritshme
(dielli,dherat,ujërat,ajri,flora,fauna
Të paripërtëritshme
(mineralet,lendet djegeseetj)
 Pozicionojnë qëndrimin e tyre (si do te ishin me aktivë në ndihmë të
mjedisit dhe uljen e nivelit të ndotjes në të ).
Përforcim . Turi i galerisë .
Punimet e nxënësve i afishojmë në ambjentet e klasës . Nxënësit ngrihen e
shëtisin nëpër punimet e njeri – tjetrit ,mund të bëjnë pyetje , komente e shenime
te tjera pozitive .Ata krahasojne punimet e tyre.Përgëzoj nxënësit për punën që
kanë bërë. Bej vleresimin e orës së mësimit
.
Pritshmëritë
 Të ndërgjegjësohen për një mjedis sa
më të pastër.
 Të listojnë ndotësit kryesore të
mjedisit.
 Të tregojnë si e mbrojnë mjedisin nga
problemet e mëdha mjedisore
si : ngrohja globale,ndotja e ujit,
e ajrit, shpyllëzimet etj.
Të marrin një nismë për pastrimin e
ambjentit përreth shkollës.
Nëpërmjet njohurive të marra të
nxjerrin përfundimin e mbrojtjes së
mjedisit duke e transmetuar me brezat
e tjerë.

More Related Content

What's hot

Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Valbona Imeraj
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMegi Braka
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipebusinessforlife
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessRexhino Kovaci
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliirena kotobelli
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliEgi Zenelaj
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Rregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkollesRregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkollesEimeraj
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 

What's hot (20)

Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor Modeli i një planifikimi ditor
Modeli i një planifikimi ditor
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
 
Mjedisi armela-braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin AccessNdërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
Ndërtimi i bazës së të dhënave në programin Access
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelliPlan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
Plan individual për fëmijët me AK byirenakotobelli
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Duhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
 
Mbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisitMbrojtja e mjedisit
Mbrojtja e mjedisit
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Rregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkollesRregullore e brendeshme e shkolles
Rregullore e brendeshme e shkolles
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 

Viewers also liked

4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vititAnisa Kreka
 
Planifikimi ditor bazuar ne kompetenca
Planifikimi ditor bazuar ne kompetencaPlanifikimi ditor bazuar ne kompetenca
Planifikimi ditor bazuar ne kompetencaValbona Imeraj
 
Testimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelliTestimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelliirena kotobelli
 
Vleresimi ne fund te tremujorit
Vleresimi ne fund te tremujoritVleresimi ne fund te tremujorit
Vleresimi ne fund te tremujoritValbona Imeraj
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorAn An
 
Biologj droga drogari
Biologj droga drogariBiologj droga drogari
Biologj droga drogarinilaalila123
 
Projekt Elbasani
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt ElbasaniAnisa Kreka
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)Dajana Gjini
 
Flora dhe fauna e beratit gjeografi
Flora dhe fauna e beratit gjeografiFlora dhe fauna e beratit gjeografi
Flora dhe fauna e beratit gjeografijona velkaj
 
Arsimi fillor programi i trajnimit
Arsimi fillor programi i trajnimit Arsimi fillor programi i trajnimit
Arsimi fillor programi i trajnimit shkelqimcakoni
 
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariirena kotobelli
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresKlarisa Klara
 
2.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 1
2.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 12.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 1
2.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 1My English Online
 
Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaErdi Dibra
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...
Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...
Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...Valbona Imeraj
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajKlarisa Klara
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeErgi Nushi
 

Viewers also liked (20)

4 stinet e vitit
4 stinet e vitit4 stinet e vitit
4 stinet e vitit
 
Planifikimi ditor bazuar ne kompetenca
Planifikimi ditor bazuar ne kompetencaPlanifikimi ditor bazuar ne kompetenca
Planifikimi ditor bazuar ne kompetenca
 
4 Stinet e Vitit
4 Stinet e Vitit4 Stinet e Vitit
4 Stinet e Vitit
 
Testimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelliTestimi 2015 by irenakotobelli
Testimi 2015 by irenakotobelli
 
Vleresimi ne fund te tremujorit
Vleresimi ne fund te tremujoritVleresimi ne fund te tremujorit
Vleresimi ne fund te tremujorit
 
Projekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
 
Biologj droga drogari
Biologj droga drogariBiologj droga drogari
Biologj droga drogari
 
Projekt Elbasani
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt Elbasani
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
 
Flora dhe fauna e beratit gjeografi
Flora dhe fauna e beratit gjeografiFlora dhe fauna e beratit gjeografi
Flora dhe fauna e beratit gjeografi
 
Arsimi fillor programi i trajnimit
Arsimi fillor programi i trajnimit Arsimi fillor programi i trajnimit
Arsimi fillor programi i trajnimit
 
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallariORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
ORË MODEL GJUHË SHQIPE by almahamzallari
 
Era dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
 
2.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 1
2.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 12.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 1
2.0 - Plano de estudos - nível 3 - parte 1
 
Biologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - Frymemarrja
 
Shkenc Toke
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Toke
 
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...
Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...
Planifikim mesimi ne Gjuhe shqipe 2, bazuar ne kompetenca "Krahasojme person...
 
Toka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e sajToka dhe brendesia e saj
Toka dhe brendesia e saj
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 

Plan aktiviteti me nxënësit si qender komunitare

 • 1. PLAN AKTIVITETIME NXËNËSIT E KLASËS SË PESTË NË KUADËR TË SHKOLLËS SI QENDËR KOMUNITARE. Lënda : Dituri Natyre Punoi: Entela Kreka Shkolla 9 –vjeÇare “ Myrteza Gjoni “ BalËz
 • 2. Klasa V Lënda : DITURI NATYRE Tema : Orë e lirë. NE DHE MJEDISI Objektivat e orës së mësimit : Në fund te orës së mësimit nxënësit të jenë të aftë :  Të përcaktojnë llojete ndotjeve që janë prezente në mjedisin tonë .  Të analizojë llojet e ndotjeve në mjedis dhe ndikimin e shoqërise sonë shqiptare në të.  Të jape gjykimin e tij mbi shkallën e lidhjes mjedis – shoqëridhe të aftësohet për të qënë individ aktiv në mbrojtje dhe përmirësim të mjedisit që e rrethon. Koha ne disposicion:45 min Mjetet që do te përdoren: materiale të sjella nga nxenesit; fakte, argumente, statistika, modele , fotografi,albume esse. Fjalë kyçe: mjedis, flora, fauna, produkte bujqesore, produkte industriale Puna përgatitore: Nxënësit njihen që më parë me tematiken .Pasindahen në grupe, secili grup merr orientimet në lidhje me punën që do të bëjnë për grumbullimin e materialit që do të shrfytëzohet dhe do të ekspozohet në klasë. STRUKTURA E MESIMIT PARASHIKIMI Punë në grupe NDERTIMI I NJOHURIVE Stuhi mendimesh PERFORCIMI Turi i galerisë
 • 3. Ndaj klasënnë 3 grupe dhe bëj caktimin e kryetarëve të grupeve .Ndaj detyrat për cdo grup. Grupi I. Ekspozitë fotografike. Grupi II. Ese Grupi III. Hartë mendore. Grupi 1. Nxënësit ekspozojnë pamje dhe fotografi që paraqesin mjedise që kanë pësuar ndryshime nga ndërhyrja e shoqërise njërëzore në periudha të ndryshme kohore. Gjatë kësajfaze nxënësit arrijnë të dallojnë :  Forma të ndryshme të ndotjes së mjedisit në qytet e në fshat  Prezencën e faktorit njeri në këtë mjedis. Grupi 2. Nxënësit që kanë talent në letërsi bëjnë një ese për ndotjen dhe mbrojtjen e mjedisit me temë :  “ Njeriu e ka shfrytëzuar shumë mjedisin por pa dashjen e tij ,mjedisi është dëmtuar”  “Mbeturinat Urbane”  Ngrohja globale
 • 4. Grupi 3. Bëjnë paraqitjen skematike të “ hartës mendore. U lë kohë nxënësve të punojnë rreth 20 minuta. Grupi që mbaron i pari ka të drejtë të paraqesë punën e grupit te tij (kryetari i grupit) . Më pas bëjmë krahasimin dhe realizimin e punëve praktike ndërmjet grupeve, bëjmë ndreqjen e gabimeve dhe zhvillimin e diskutimeve të lira. Ndërtim njohurish . Stuhi mendimesh .Diskutim Nxënësit kalojnë në gjykimet e tyre dhe mbajnë qendrim:  Mbi shkallën e ndryshimeve të mjedisit nga dora e njeriut.  Përcaktojnë pasojat që do të rrjedhin në qoftë se vazhdohet me këto ritme.  Nxjerrim në pah edhe ndikimin pozitiv të shoqërisë njërëzore mbi mjedisin. Resurset Resurset Kapitale (Monedha,makineri,industri) Resurset Natyrore Resurset Njerëzore (punëtoret) Të ripërtëritshme (dielli,dherat,ujërat,ajri,flora,fauna Të paripërtëritshme (mineralet,lendet djegeseetj)
 • 5.  Pozicionojnë qëndrimin e tyre (si do te ishin me aktivë në ndihmë të mjedisit dhe uljen e nivelit të ndotjes në të ). Përforcim . Turi i galerisë . Punimet e nxënësve i afishojmë në ambjentet e klasës . Nxënësit ngrihen e shëtisin nëpër punimet e njeri – tjetrit ,mund të bëjnë pyetje , komente e shenime te tjera pozitive .Ata krahasojne punimet e tyre.Përgëzoj nxënësit për punën që kanë bërë. Bej vleresimin e orës së mësimit .
 • 6. Pritshmëritë  Të ndërgjegjësohen për një mjedis sa më të pastër.  Të listojnë ndotësit kryesore të mjedisit.  Të tregojnë si e mbrojnë mjedisin nga problemet e mëdha mjedisore si : ngrohja globale,ndotja e ujit, e ajrit, shpyllëzimet etj.
 • 7. Të marrin një nismë për pastrimin e ambjentit përreth shkollës. Nëpërmjet njohurive të marra të nxjerrin përfundimin e mbrojtjes së mjedisit duke e transmetuar me brezat e tjerë.