Vrste reklama na vebsajtu
www.marketingnainternetu.com
Vrste reklama na vebsajtovima
1) Obični baneri
2)Međuprostorni baneri
3) Pop-ups i pop-unders
4) Plivajuće reklame
5) Proš...
Obični baneri
Baneri predstavljaju najpopularniji oblik reklamiranja. Baner predstavlja sliku ili malu animaciju koja se n...
Međuprostorni baneri (Interstitial ads)
To su baneri koji se prikazuju između veb stranica. Kada želite da odete sa jedne ...
Pop-ups i Pop-under
Popapovi predstavljaju čest oblik reklame na internetu. To su obaveštenja koje „iskaču iz brauzera“, o...
Plivajuće reklame (Floating ads)
Plivajuće reklame se ne pojavljuju u posebnom prozoru već se pojavljuju iznad teksta i ug...
Proširivajuće reklame (Expanding ads)
Proširivajuće reklame su reklame koji mogu da se proširuju. Klikom na reklamu zainte...
Reklama u obliku pozadine (Wallpaper ads)
U ovom slučaju reklame se pojavljuje u slicu pozadini vebsajta. Na ove reklame ...
Video reklame (Video ads)
Video reklame su slične banerima, ali se umesto slike prikazuje video. Video reklame nisu popula...
www.marketingnainternetu.com
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vrste reklama na internetu

2,169 views

Published on

Reklamiranje na Internetu
Promicija na Internetu
Vrste reklama

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,169
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vrste reklama na internetu

 1. 1. Vrste reklama na vebsajtu www.marketingnainternetu.com
 2. 2. Vrste reklama na vebsajtovima 1) Obični baneri 2)Međuprostorni baneri 3) Pop-ups i pop-unders 4) Plivajuće reklame 5) Proširivajuće reklame 6) Reklame u obliku pozadine 7) Video reklame www.marketingnainternetu.com
 3. 3. Obični baneri Baneri predstavljaju najpopularniji oblik reklamiranja. Baner predstavlja sliku ili malu animaciju koja se nalazi na sajtu najčešće sa strane pored teksta i ne može se ukloniti. Klikom na baner odlazi se na sajt firme koja se reklamira. Može biti različitih dimenzija. Ne narušavaju iskustvo čitanje veb sadržaja ali postoji opasnost da ne budu primećeni. Njihova zapaženost opada sa vremenom.
 4. 4. Međuprostorni baneri (Interstitial ads) To su baneri koji se prikazuju između veb stranica. Kada želite da odete sa jedne stranice sajta na drugu, prikazaće vam se reklama pre nego što se učita naredna stranica. Ponekada je moguće zatvoriti ovu reklamu. Prednost predstavlja činjnice da možemo birati veličinu reklame. Ove reklame imaju viši procenat klikova ali mogu da iritiraju posetioce.
 5. 5. Pop-ups i Pop-under Popapovi predstavljaju čest oblik reklame na internetu. To su obaveštenja koje „iskaču iz brauzera“, odnosno reklama se pojavljuje u novom, manjem prozoru. Reklama se uglavnom mora ručno ugasiti, ako nije podešena automatski tako da definitivno privlači pažnju posetioca. Međutim ove vrste reklama takođe mogu da veoma iznerviraju posetioca, i time izazovu negativan efekat na celokupnu kampanju. Tokom godina mnogi virusi su se širili putem pop-upova, tako da sada postoji delimična averzija prema ovakvim reklama, barem na stranom tržištu. Pop-underi su manje korišćenja vrsta reklama. Manje su nametljivi od pop-upova . Za razliku od popapa koji se prikazuje preko postojeće stranice, pop-under se neprimetno loduju ispod glavne stranice i vidi se tek nakon što želimo da napustimo vebsajt. Postoje indicije da je pop-under efektniji od pop-up ali to još uvek nije potvrđeno.
 6. 6. Plivajuće reklame (Floating ads) Plivajuće reklame se ne pojavljuju u posebnom prozoru već se pojavljuju iznad teksta i uglavnom su aktivne od 3 do 30 sekundi. Opcija isključivanje reklame ne postoji uvek. Naprednije verzije ovih reklama, uključuju muziku, video, animacije i ako je sve to upakovano na interesantan način mogu izazvati veliku pažnju posetilaca. Jedan od primera kretivne upotrebe ove reklame je reklama za kućnu dostavu novina kada preko celoga ekrana vidite kamion koji preleti preko stranice i iz njega ispadaju novine. Nažalost najveći procenat plivajućih reklama je veoma nametljiv i korisnici ga samo vide kao smetnju. Plivajuće reklame na sebe nesumnjivo privlače pažnju i imaju visok brending efekat.
 7. 7. Proširivajuće reklame (Expanding ads) Proširivajuće reklame su reklame koji mogu da se proširuju. Klikom na reklamu zainteresovani posetilac može dobiti više informacija. Ove reklame su manje nametljive i ne narušavaju iskustvo čitanja stranice, baš zbog toga što se sam posetilac može birati da li želi da vidi reklamu i u kom obliku. Isto tako ne narušava izgled i sadržaj stranice. Prošireni pogled reklame se ne uključuje automatski nego samo ako korisnik klikne na reklamu.
 8. 8. Reklama u obliku pozadine (Wallpaper ads) U ovom slučaju reklame se pojavljuje u slicu pozadini vebsajta. Na ove reklame se uglavnom ne može kliknuti pošto je reklama prikazana u obliku slike.
 9. 9. Video reklame (Video ads) Video reklame su slične banerima, ali se umesto slike prikazuje video. Video reklame nisu popularne kod posetilaca baš zbog zvuka koji remeti pažnju ili izaziva konfuziju u pogledu toga odakle zvuk dolazi.
 10. 10. www.marketingnainternetu.com

×