Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Sådan laver du gode
billedtekster
Oplæg ved journaliststuderende
Anette Lillevang Kristiansen
De berejstes Klub, Oktober 2...
Som læser ser man:
Billederne: Er de flotte, indbydende, delikate,
interessante?
Rubrikken (overskriften): Er den fangende...
Når vi har læst billedtekster og
manchet, først der går vi i gang med at
læse selve brødteksten, og har
indledningen først...
Billedtekster
Folk tror altså at selve brødteksten er det
allervigtigste, men:
Amerikanske Eye Track undersøgelser viser, ...
Udnyt at du har den viden om dine læsere til at lave
billedtekster, som fortæller mere end det, man konkret ser
på billede...
Skriv ikke:
Her trykker bestyrelsesformand Niels Nielsen den heldige
vinder i hånden (det kan alle se på billedet)
Skriv h...
Billedteksten skal:
- Give læseren lyst til at læse artiklen
- Lægge spor ud og pejle læseren ind på tekstens
indhold
En b...
Forskellige typer af billedtekster
- Et eksempel
- Et citat
- En opfordring
- En forklaring
- En iagttagelse
- Hvad foregå...
- Hvor og hvornår giver en bedre mulighed for at
forstå billedet og den sammenhæng, det er taget i.
- Skal spørgsmålet hvo...
En forklaring på, hvad der skete lige før eller efter
billedet blev tager kan være nødvendig for forståelsen
af billedet.
...
Eksempler på billedtekster:
Abel Tasman Nationalpark i New Zealand er et af
landets smukkeste områder.
Alle kan se på billedet at nationalparken er et smukt
sted, det behøver vi ikke at få at vide.
I stedet kunne man:
- Lægge...
Her ses Usamacintafloden i Mexico, hvor man kan leje
både
Her får vi godt nok navnet at vide på floden og hvor vi er henne i
verden, men igen læseren kan godt se at der ligger både...
Mayaruinen Palenque i Mexico
Den har læseren også fanget, han eller hun kan godt se
at det er en gammel ruin og bliver da også ledet i retning
mod Lati...
På tur udenfor Santiago i Chile
Her bliver vi ikke særlig godt informeret, vi ved kun, at vi er udenfor
Santiago i Chile, og når der står en flok menneske...
Kilder:
Bog: ”Sådan gør journalister – Håndbog for alle
andre”, af Kim og Eva Tverskov, Forlaget Ajour
Kompendium: ”Billed...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Sådan laver du gode billedtekster

3,521 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Sådan laver du gode billedtekster

 1. 1. Sådan laver du gode billedtekster Oplæg ved journaliststuderende Anette Lillevang Kristiansen De berejstes Klub, Oktober 2012
 2. 2. Som læser ser man: Billederne: Er de flotte, indbydende, delikate, interessante? Rubrikken (overskriften): Er den fangende, æggende, vækkende, dækkende, og syntes vi den er interessant? Billedtekster og manchet: De små tekster sporer os ind på historien og det er her, vi beslutter os for om det er en artikel, vi har lyst til at læse
 3. 3. Når vi har læst billedtekster og manchet, først der går vi i gang med at læse selve brødteksten, og har indledningen først fanget os, så er der stor chance for, at vi bliver hængende 
 4. 4. Billedtekster Folk tror altså at selve brødteksten er det allervigtigste, men: Amerikanske Eye Track undersøgelser viser, at mere end en tredjedel af læserne læser billedteksten før de læser brødteksten. Så altså få en krog i læseren allerede med dine billedtekster.
 5. 5. Udnyt at du har den viden om dine læsere til at lave billedtekster, som fortæller mere end det, man konkret ser på billedet Giv læseren en ekstra information – også gerne udover det, som man kan læse i brødteksten, så billedteksten i sig selv bliver en lille historie og dermed en ekstragevinst. Brug din viden om læsernes adfærd
 6. 6. Skriv ikke: Her trykker bestyrelsesformand Niels Nielsen den heldige vinder i hånden (det kan alle se på billedet) Skriv hellere noget man ikke kan se på billedet, for eksempel en information, som man måske ikke kunne få med ind i teksten. Gem gerne ”noget guf” til billedteksterne  Hvad skal med i billedteksten?
 7. 7. Billedteksten skal: - Give læseren lyst til at læse artiklen - Lægge spor ud og pejle læseren ind på tekstens indhold En billedtekst kan godt være lang, og give en masse svar, men må ikke blive et resumé af teksten. Billedteksten kan også være helt kort, et eller to ord. Her fungerer den så mere som en idé eller en fortællemetode.
 8. 8. Forskellige typer af billedtekster - Et eksempel - Et citat - En opfordring - En forklaring - En iagttagelse - Hvad foregår der? (uden at beskrive billedet) - Hvem optræder på billedet (det giver en følelse af nærhed hos læseren)
 9. 9. - Hvor og hvornår giver en bedre mulighed for at forstå billedet og den sammenhæng, det er taget i. - Skal spørgsmålet hvorfor besvares i en billedtekst? Ikke altid, det vil fratage læseren muligheden, for at digte videre på billedet – lad læseren bruge sin fantasi. - Et citat fra den fotograferede person, kan fint bruges som billedtekst, husk altid at få navnet på kilden, og hvis der er flere personer opstillet på billedet (f.eks. en familie), så få navne på samtlige personer
 10. 10. En forklaring på, hvad der skete lige før eller efter billedet blev tager kan være nødvendig for forståelsen af billedet. - Hvad foregår der? (uden at beskrive billedet) - Hvem optræder på billedet (det giver en følelse af nærhed hos læseren)
 11. 11. Eksempler på billedtekster: Abel Tasman Nationalpark i New Zealand er et af landets smukkeste områder.
 12. 12. Alle kan se på billedet at nationalparken er et smukt sted, det behøver vi ikke at få at vide. I stedet kunne man: - Lægge nogle faktuelle ting ind i billedteksten, som størrelse, dyre – og planteliv, muligheder for trekking og kajakroning, overnatning osv. - Beskrive i billedteksten, hvad man selv følte da man stod og så denne udsigt (det egner sig fint til Globen, da teksterne i vores blad skal være subjektive, altså selvoplevede).
 13. 13. Her ses Usamacintafloden i Mexico, hvor man kan leje både
 14. 14. Her får vi godt nok navnet at vide på floden og hvor vi er henne i verden, men igen læseren kan godt se at der ligger både, og at man garanteret kan leje en og sejle ned af floden. - Man kan for eksempel beskrive, hvor man kommer hen, når man sejler ned af floden, det ville jo pirre læsernes eventyrlyst – altså ikke beskrive billedet, men at løfte et flig af, hvad man kan vente sig rundt om næste flodsving – der ligger for eksempel en mayaruin osv. -Eller skriv lidt om, hvordan andre har oplevet stedet, selvfølgelig helt afhængig af hvilket indhold og vinkel man har i sin tekst, men put lidt krydderi på og fortæl måske om at den danske mayaarkæolog Frans Blom har lavet udgravninger i området – altså giv læseren noget han kan blive klogere af, ved at læse din artikel.
 15. 15. Mayaruinen Palenque i Mexico
 16. 16. Den har læseren også fanget, han eller hun kan godt se at det er en gammel ruin og bliver da også ledet i retning mod Latinamerika, men: - Man kunne med fordel kaste mere lys over, hvor mere præcist ruinkomplekset ligger (i hvilken ende af Mexico, hvilken stat osv. – læseren kan godt lide at blive guidet præcist) - Brug billedteksten til at fortælle om at pyramiden er Kong Pakals gravmægle, og hvornår krypten blev opdaget osv. - Hvis man falder i snak med folk, der dagligt har deres gang i ruinen, så snak med dem, og brug måske et citat af dem, hvis de siger nogle guldkorn.
 17. 17. På tur udenfor Santiago i Chile
 18. 18. Her bliver vi ikke særlig godt informeret, vi ved kun, at vi er udenfor Santiago i Chile, og når der står en flok mennesker, som vi kan se helt tydeligt, så vil vi også meget gerne vide navnene på folk og hvad de laver. - Hvor er vi mere præcist? - I hvilken anledning? - For eksempel, hvad er der gået forud? - Siger de noget? (brug et godt citat og få det gjort mere levende for læseren, hvad det egentligt er, der sker på billedet) - Eller endelig, skriv en meget kort billedtekst og overlad resten til læserens fantasi, men det er altid en god idé at præsentere folkene på billedet ved navn (fra venstre er det….)
 19. 19. Kilder: Bog: ”Sådan gør journalister – Håndbog for alle andre”, af Kim og Eva Tverskov, Forlaget Ajour Kompendium: ”Billedtekster – et stedbarn inden for journalistikken”, af Søren Pagter, Update, Danmarks Medie – og journalisthøjskole, 2003 Kompendium: ”Historien skal kunne læses i billederne”, af Søren Rud, Update, Vidbase, 1999

×