Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

A10 - FISA 10 - ppt

2,751 views

Published on

A10 - FISA 10 - ppt

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

A10 - FISA 10 - ppt

 1. 1. Investeşte în oameni!   ACTIVITATEA  10  –  PowerPoint   Folosirea  instrumentelor  TIC  –  programe  de   prezentare     SCOP   1  oră   DURATA   1. Parcurgeți Fisa de lucru 10 pentru a aprofunda: - cum se pot insera imagini, clipart-uri, obiecte grafice, casete de text, tabele în prezentari. - cum se anima obiectele si slide-urile - cum se ruleaza si printeaza prezentarea   2. Realizați, in cadrul lectiei planificate in prima zi, o activitate de învățare în care să utilizați INDICAȚII   PowerPoint. Ghidați-vă după exemplele date la finalul fisei de lucru. 3. Postati prezentarea facuta pe pagina personala de pe site-ul ticlimbimoderne.wikispaces.com. Fisa  de  lucru  10  –  PowerPoint Calculator Internet   Fisiere auxiliare: Birthday.ppt MATERIALE   at zoo.pps NECESARE  
 2. 2. Investeşte în oameni! Fisa 10: PowerPoint Utilizarea programelor pentru realizarea prezentarilor „Prezentarea” este un mod de reprezentare a unui continut informational(notiuni, date) cu ajutorul textelor, imaginilor grafice si a sunetelor prin intermediuldiapozitivelor, care se desfasoara automat sau interactiv.Panglica(ribbon)Suprafata de lucru Crearea de noiprezentariPentru a crea o prezentarefolosind un sablon fara continut, urmati pasii: 1.click pe Buton Office (Office Button) 2.click pe Nou (New), se deschide caseta de dialog O noua prezentare(New Presentation)
 3. 3. Investeşte în oameni! 3. Din panoul Sabloane (Templates), selectati categoria dorita. 4.click pe butonul Creare (Create) 5. Se deschide un fisier nou cu numele Prezentare1 (Presentation1) cu unsingur diapozitiv. Adaugarea diapozitivelor fara continut Pentru a insera un diapozitiv nou intr-o prezentareurmati pasii: 1. Selectati diapozitivul dupa care doriti inserareaunuia nou 2. Selectati fila Pornire → grupul Diapozitive (Home→ Slides), care contine comenzi pentru diapozitive . 3. Faceti click pe butonul Diapozitiv Nou (New Slide)in partea de sus a acestuia, daca doriti sa inserati undiapozitiv cu aspect implicit, sau click pe sageata de langa elpentru a alege din galeria de aspecte (layout) acel aspect decare aveti nevoie Daca doriti un aspect (layout) diferit pentru diapozitivulcurent, se poate alege un alt tip de aspect diapozitiv cucontinut propus. Pentru aceasta se procedeaza astfel: 1. Se selecteaza diapozitivul pentru care se va aplica un alt tip de aspect. 2.click pe fila Pornire→ grupul Diapozitive →buton Aspect (Home →Slides → Layout) care deschide o galerie cu imaginile reduse ale mai multor aspectede diapozitive disponibile 3.click pe una dintre ofertele din lista. Mai jos aveti un tip de Aspect diapozitiv (Layout), care contine elementelede baza ale unui diapozitiv:
 4. 4. Investeşte în oameni! Inserare text Exista cateva tipuri de text pe care aveti posibilitatea sa le adaugati unuidiapozitiv: 1. text de substituenti (placeholder) – casete text propuse de anumitesabloane pentru aspect diapozitiv, alese din galeria de aspecte (layout) 2. text intr-o caseta text (text box) 3. text ce poate fi adaugat in orice forma desenata(shapes) 4. text WordArt – text decorativ introdus prinintermediul unor sabloane ceofera un aspect spectaculos. Text intr-un substituent (placeholder) de tip text Textul de substituent este textul pe care il tastati in casete cu bordurapunctata sau hasurata din care se constituie majoritatea diapozitivelor care continelementul text. Aceste casete de tip substituent pentru text se obtin prin alegereaunui aspect diapozitiv (layout) corespunzator. Substituenti intr-o Forma automata (Shape) Pentru a adauga text care sa devina parte dintr-o formasi sa se mute odatacu forma urmati pasii: 1.click fila Inserare → grupul Text → butonul Caseta Text (fila Insert →grupul Text → butonul Text Box) 2.click in interiorul formei, in locul in care vreti sa scrieti
 5. 5. Investeşte în oameni! 3. Apare cursorul pentru introducerea textului, fata de care tastati textul dorit. Text intr-o Caseta text (TextBox) Pentru a introduce text oriundein diapozitiv folositi elementul Casetatext (Text Box). Pentru a crea uncaseta text procedati astfel: 1. Selectati diapozitivul caruia ii adaugati o caseta text. 2. Fila Inserare → grupul Text→click pe butonul Caseta text (fila Insert →grupul Text→click pe butonul Text Box) 3. Apare un cursor specific cu care descrieti o caseta dreptunghiulara 4. Tastati sau lipiti textul. Adaugarea unei miniaturi Inserarea unei miniaturi intr-un diapozitiv se poate realiza prin doua metode: 1. Alegeti un Aspect Diapozitiv (Slide Layout) care sa contina pictogramaMiniatura(Clip Art) In diapozitiv efectuati un click pe aceasta. Apare in dreapta ferestrei panoulde activitati Miniatura(Clip Art) Se introduce fie un cuvant cheie de cautare a unei imagini, sau click peOrganizare Miniaturi (Organize clips), care deschide aplicatia Microsoft ClipOrganizer cu acces la colectia de miniaturi a pachetului Office Click pe imaginea doritasi trageti-o in diapozitiv. 2. Selectati fila Inserare grupul Ilustratii → butonul Miniatura(fila Insertgrupul Illustrations Clip Art) Inserarea unei imagini Inserarea unei imagini intr-un diapozitiv se poate realiza prin doua metode: 1. Alegeti un sablon pentru Aspect Diapozitiv (Slide Layout) care sacontina pictograma Imagine (Picture) In diapozitiv efectuati un click pe aceasta. Apare fereastra Inserare Imagine(Insert Picture)
 6. 6. Investeşte în oameni! Selectati discul, locul pe disc unde se afla fisierul al carui continut vrem sa-linseram. Selectati fisierul dorit din lista de fisiere existente Click pe butonul Inserare (Insert). 2. Selectati fila Inserare grupul Ilustratii → butonul Imagine (fila Insertgrupul Illustrations Picture) Se deschide fereastra Inserare Imagine (Insert Picture) si se procedeazaincontinuare ca la punctul 1. Inserarea unui tabel Inserarea unui tabel intr-un diapozitiv se poate realiza prin doua metode: 1. Alegeti un Aspect Diapozitiv (Slide Layout) care sa contina pictogramaTabel In diapozitiv efectuati click pe pictograma de tabel, introduceti numarul decoloane si de randuri dorite. In tabelul care se creeaza introduceti datele Cand ati terminat de introdus datele,click in exteriorul tabelului.
 7. 7. Investeşte în oameni! 2. Fila Inserare → grupul Tabele →click pe butonul Tabel (fila Insert →grupul Table → butonul Table), alegeti prin selectie cu ajutorul mouse-ului un numarde coloane si de randuri, apoi pasii sunt cei de la punctul 1. Diagrame, Ilustratii SmartArt, Forme Diagrame (Chart), ilustratii SmartArt (SmartArt), Forme (Shapes) suntelemente pe care le poate contine un diapozitiv, ce pot fi adaugate folosindpictogramele corespunzatoarele oferite de substituentii dinaspectele diapozitivpropuse sau folosind butoanele de comenzi din fila Inserare (Insert). Aplicarea unei teme prezentarii Aplicarea unei Teme (Theme) diapozitivelor selectate sau prezentarii se faceastfel: • Selectati diapozitivul sau diapozitivele carora vreti sa le aplicati o temaanume • Selectati fila Proiectare → grupul Teme (fila Design grupul Themes), esteafisata o lista de teme, sau prin click pe butonul Mai multe (More), aveti acces latoate temele propuse, iar prin comanda Mai multe teme la Microsoft Office Online(More Themes on Microsoft Office Online), puteti avea acces la teme online. Click dreapta pe tema dorita si alegeti una din variantele: - Se aplica la toate diapozitivele selectate (Apply to Selected Slides) - Se aplica la toate diapozitivele (Apply to All Slides) - pentru a aplica temaaleasa prezentarii Puteti personaliza tema aplicata prezentarii folosind butoanele Culori(Colors), Fonturi (Fonts), Efecte (Effects) din grupul Teme (Themes), pentru
 8. 8. Investeşte în oameni!modificarea schemei de culori, fonturilor, efectelor aplicate elementelor dinprezentare. Tema modificata poate fi salvata daca folositi comanda Salvare temacurenta(Save Current Theme). Comanda Rasfoire dupa teme (Browse for Themes)– este de rasfoire prin dosare pentru a gasi teme suplimentare, eventual teme createde utilizator. Aplicarea unui efect de animatie standard unuielement: 1. Selectati textul sau obiectul pe care doriti sa il animati 2. Fila Animatii → grupul Animatii click pe lista Animare(Fila Animations grupul Animations Animate), selectati un efect deanimatie din lista de efecte predefinite. Puteti aplica oricate efecte de animatie obiectelor dintr-undiapozitiv, cu conditia sa nu ingreuneze prezentarea. Pentru areda animatia asociata obiectului ales, lansati examinare animatiiurmand calea: fila Animatii → grupul Examinare → butonulExaminare (Fila Animations grupul Preview Preview).
 9. 9. Investeşte în oameni! Aplicarea unui efect de animatie particularizat unui element: 1. Selectati textul sau obiectul pe care doriti sa il animati 2. Fila Animatii → grupul Animatii buton Animatie particularizata(FilaAnimations grupul Animations Custom Animation), se deschide panoul cu acelasinume in partea dreapta a ferestrei. 3. In panoul de activitati deschis, faceti click pe Adaugare efect (AddEffect), apoi alegeti una sau mai multe din variantele urmatoare: • Efecte din grupul Intrare (Entrance) pentru intrarea cu efect a textuluisau obiectului dorit • Efecte din grupul Accent (Emphasis) pentru a adauga un efect demarire/micsorare, rotire unui text sau unui obiect • Efecte din grupul Iesire (Exit) pentru a adauga unui text sau unui obiectun efect de iesire din diapozitiv • Efecte din grupul Cai de miscare (Motion Paths) pentru a adauga unefect care face ca textul sau obiectul sa se deplaseze In diapozitiv pe anumitedirectii, cai. Eliminarea efectelor de animatie 1. In modul de vizualizare Normal, selectati obiectul caruia vreti sa-ieliminati un efect atasat. 2. Fila Animatii → grupul Animatii buton Animatie particularizata(FilaAnimations grupul Animations→ Custom Animation), se deschide panoul de activitaticorespunzator 3. Click pe butonul Eliminare (Remove ). Adaugarea efectelor de tranzitie intre diapozitive Tranzitiile intre diapozitive sunt efecte asemanatoare animatiilor, care selanseaza in vizualizarea Expunere diapozitive (Slide Show), atunci cand se trece dela un diapozitiv la altul. Aveti posibilitatea sa controlati viteza fiecarui efect detranzitie intre diapozitive si sa adaugati sunete. Microsoft Office PowerPoint 2007 ofera multe tipuri diferite de tranzitii intrediapozitive. Aplicarea efectelor de tranzitii in prezentare se face cu ajutorul filei Animatii
 10. 10. Investeşte în oameni!→ grupul Tranzitie la acest diapozitiv (fila Animations → grupul Transition to ThisSlide). Aplicarea unui efect de tranzitie unui diapozitiv 1. Selectati diapozitivul pentru care vreti sa adaugati un efect de tranzitie 2. Fila Animatii → grupul Tranzitie la acest diapozitiv (fila Animations →grupul Transition to This Slide), click pe unul din efectele vizibile, sau pe altul dingaleria de efecte existente, deschisa prin click pe butonul Mai multe (More) 3. Daca doriti sa aplicati efectul de tranzitie tuturor diapozitivelor folositibutonul Se aplica tuturor (Apply To All). 4. Setati viteza de tranzitie din lista care se deschide prin click pe lista Vitezade tranzitie (Transition Speed) 5. Setati un tip de sunet din lista Sunet de tranzitie (Transition Sound) caresa insoteasca tranzitia 6. Stabiliti metoda de trecere de la un diapozitiv la altul in cadrul prezentarii:metoda automata sau cu ajutorul mouse-ului, sau amandoua, folosind varianteledinAvansare diapozitiv (Advance Slide). Daca doriti sa aplicati un efect de tranzitie tuturor diapozitivelor click pebutonul Se aplica tuturor (Apply To All) Eliminarea unui efect de tranzitie asociat unui diapozitiv 1. Selectati diapozitivul caruia vreti sa-i indepartati un efect de tranzitie 2. Selectati Fara tranzitie (No Transition) din galeria de efecte de tranzitii Salvarea unei prezentari Pentru prima salvare a unui fisier, la fel ca si in celelalte aplicatii Office,urmati pasii: 1. Click pe Buton Office (Office Button) 2. Click pe Salvare (Save) deschide olista de tipuri de fisiere posibile pe care lepoate crea aplicatia 3. Alegeti unul din tipurile propuse,implicit Prezentare PowerPoint (PowerPointPresentation) 4. Se deschide caseta de dialogSalvare ca, stabiliti locul pe disc unde va fisalvat, dati un nume fisierului in Nume Fisier(File Name) 5. Daca doriti sa introduceti o parola ladeschiderea fisierului, lansati butonul
 11. 11. Investeşte în oameni!Instrumente → Optiuni Generale (Tools → General Options), iar pentru setarireferitoare la salvare lansati butonul Instrumente → comanda Optiuni de salvare(Tools →Save options). 6. In final, dupa ce ati stabilit diferite optiuni, click pe butonul Salvare (Save). Tiparirea unei prezentari Metoda 1 1. Click pe Buton Office → Imprimare → Examinare inaintea imprimarii(Office Button Print → Print Preview), se deschide o fereastra de examinare aprezentarii si in care se pot face diverse setari. 2. Examinati informatia din diapozitivele prezentarii daca este conforma cuceea ce v-ati propus sa realizati 3. Fila Examinare In aintea imprimarii → grupul Initializare pagina→ inlista De imprimat → selectati Diapozitive (fila Print Preview → Page Setup → PrintWhat → Slides). 4. In grupul Imprimare → click Imprimare (grupul Print → Print), sedeschide caseta de dialog urmatoare:
 12. 12. Investeşte în oameni! 5. Specificati numele imprimantei la care urmeaza sa imprimati prezentarea 6. In sectiunea Zona de imprimat (Print range), alegeti optiunea Toate (All) -daca vreti sa listati toate paginile prezentarii, Diapozitiv curent (Current slide) -listati diapozitivul curent, Selectia (Selection) – listati selectia efectuata. 7. Alegeti Numar de copii (Number of Copies), mai mare decat 1 daca doritimai multe copii ale prezentarii. 8. Click pe butonul OK, lansam listarea prezentarii. Metoda 2 1. Click pe Buton Office → Imprimare(Office Button Print) 2. Se deschide caseta de dialog Imprimare (Print) 3. Se urmeaza pasii 5,6,7,8 de la metoda 1, formatul prezentarii de listat sestabileste in lista De imprimat: (Print what:), exemplu implicit Diapozitive (Slides). Modalitati de vizualizare Vizualizarea diapozitivelor in prezentare poate fi realizata in diferite moduripentru a permite crearea, modificarea, ordonarea acestora. Microsoft OfficePowerPoint 2007 ofera urmatoarele moduri de vizualizare, ce pot fi selectate din filaVizualizare (View): Vizualizarea Normal (Normal) se deschide implicit la deschiderea aplicatiei.In aceast mod de vizualizare se creaza, modifica, formateaza diapozitivele uneiprezentari. Aceasta vedere are urmatoarele zone de lucru: panoul cu fileleSchita(Outline) si Diapozitive (Slide), panoul central cu diapozitivul curent, panoulcu note in partea de jos a panoului diapozitiv. Vizualizarea Sortare diapozitive (Slide Sorter) Acest mod de vizualizare afiseaza pe tot ecranul toate diapozitiveleprezentarii, in ordine, intr-o versiune miniaturizata. Puteti sa copiati, mutati, duplicati,stergeti diapozitivele cu usurinta in acest mod de vizualizare. In imaginea de mai josaveti diapozitivele unei prezentari in acest mod de vizualizare:
 13. 13. Investeşte în oameni! Lansarea unei prezentari Lansarea prezentarii (expunerea diapozitivelor) poate fi realizata prin maimulte metode: 1. In fila Expunere Diapozitive → grupul Pornire expunere diapozitive(Slide Show → grupul Start Slide Show), alegeti: - Click pe butonul De la inceput (From Beginning) daca vreti lansareaprezentarii incepand cu primul diapozitiv, indiferent de diapozitivul curent - Click pe butonul Din diapozitivul curent (From Current Slide) daca vretilansarea prezentarii incepand cu diapozitivul curent - Click pe butonul Expunere diapozitive particularizata(Custom SlideShow), pentru a crea sau lansa o prezentare personalizata (afiseaza numai anumitediapozitive din prezentare) 2. Folositi fila Vizualizare → grupul Vizualizari prezentari → click pebutonul Expunere diapozitive (fila View → Presentation Views → Slide Show) 3. Click pe butonul Expunere diapozitive (Slide Show) de pe bara de stare,lanseaza prezentarea incepand cu diapozitivul curent. 4. Tasta F5 lanseaza prezentarea incepand cu primul diapozitiv.
 14. 14. Investeşte în oameni! In urma lansarii uneia dintre actiunile de mai sus se va afisa prezentarea petot ecranul pornind de la diapozitivul curent, sau de la inceputul prezentarii. In timpul prezentarii trecerea de la un diapozitiv la altul se poate realizamanual, prin click , sau prin actionarea barei de spatiu, sau a tastei Enter. Puteti folosi si metoda automata, daca ati stabilit pentru fiecare diapozitivtimpul de expunere. In timpul lansarii automate a prezentarii, daca vreti sa interveniti, clickdreapta mouse, apare meniul de context, de unde va alegeti comanda dorita:Urmatorul (Next) –trece la diapozitivul urmatorAnteriorul (Previous) – Intoarce la diapozitivulanteriorSalt la diapozitiv (Go to Slide) – deschide lista cudiapozitive existente, de unde puteti selectadiapozitivul pe care vreti sa-l prezentatiExpunere particularizata(Custom Show) – sedeschide lista cu prezentari personalizate, din careputeti alege unaEcran (Screen) – puteti alege Black –ecran negrusauWhite – ecran albOptiuni indicator (Pointer Options) – puteti facediverse insemnari pe diapozitivePauza(Pause) – puteti face o pauzain prezentare Incheiere expunere (End Show) – Incheiatiprezentarea
 15. 15. Investeşte în oameni! EXEMPLEExemplu 1: Realizeaza, in limba studiata, o prezentare PowerPoint prin care sa inveti cum saspui cati ani ai si sa urezi „La multi ani!”
 16. 16. Investeşte în oameni!Exemplu 2: Realizeaza, in limba studiata, o prezentare PowerPoint prin care sa prezinti opoveste ilustrata, ca in exemplu.

×