Sobre l'autor

290 views

Published on

Presentació sobre Joan Salvat-Papasseit

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Sobre l'autor

 1. 1. INTRODUCCIÓ *Va néixer el 16 de maig de 1894 a Barcelona. *Va morir el 7 d’agost de 1924 al carrer de l’Argeneteria de Barcelona, a causa de tuberculosi (amb 30 anys). *Escriptor barceloní d'extracció humil, esperit rebel i altament autodidacta *Poeta innovador *No tenia estudis, però era autodidacta. *Era poeta i escriptor en castellà i en català simpatitzant amb els corrents anarquistes i socialistes. *Avui en dia és considerat un dels escriptors més importants del segle XX.
 2. 2. Què és la tuberculosi? *És una malaltia infecciosa, sovint mortal causada per microbacteris, que sol atacar als pulmons, tot i que també pot afectar a als sistemes, als ossos, a la pell i a les articulacions.
 3. 3. BIOGRAFIA
 4. 4. Una infància difícil
 5. 5. *El seu pare, Joan Salvat Solanas i la seva mare Elvira Papasseit Orovitx, eren de Barcelona, del barri de Sants. *Els seus avis materns i paterns procedien del Camp de Tarragona. *Quan tenia 7 anys (1901) va morir el seu pare accidentalment, que era fogoner embarcat en el Montvideo de la companyia Transantlàntica. Més tard la seva mare el va portar a l’asil naval espanyol i també començaria a treballar en una drogueria.
 6. 6. L'adolescent activista polític i cultural
 7. 7. *Al 1911 va conèixer al llibreter, Emili Eroles que tenia una parada de llibres vells al Mercat de Santa Madrona, on va compartir tertúlia amb altres amants de llibres i de política com Joan Alvedra i Antoni Palau. Amb tots tres va formar el grup Antiflamenquista Procultura, que tenia com a objectiu la publicació de plamfets pels carrers. *Va començar a llegir llibres de diferents autors com Nietzsche, Ibsen i Gorki.
 8. 8. *Eroles, Alavedra, Palau i Salvat es van afiliar a l'Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP). L'Ateneu va facilitar-li l'accés a més lectures. *El 1912 va començar a festejar amb Carme Eleuterio i Ferrer, una noia del seu barri, amb qui es casà el 1918. Més endavant van tenir dues filles. *El 1923 Salvat-Papasseit escriu el pròleg del llibre de Cardona La Batalla. AEP o CDHS (Centre de Documentació Històrica i Social és una associació civil cultural fundada a Barcelona l’any 1902 per un grup d’intel·lectuals i obrers pretenent una societat de neutra cultura sense cap tipus de filtració política o ideològica.
 9. 9. Redactor i editor de revistes
 10. 10. *Al 1914 la seva escriptura ja era consolidada, però a finals d’aquest any va publicar Eroles a la redacció de la revista “Los Miserables”, també anomenada “Eco de los que sufren hambre y sed de justicia”, fins al 1916. Aquesta revista era impulsada per Fernando Pintado, Àngel Semblancat i Lluís Cepdevila. Més endavant comença a signar amb el pseudònim de Gorkiano amb admiració a Màxim Gorki. *Seguidament comença a treballar com a vigilant nocturn al Moll de la Fusta de Barcelona per obtenir més ingressos (així escriu el poema Nocturn per a acordió). Més endavant la seva salut començava a ser delicada, i les nits d'hivern al port el van perjudicar.
 11. 11. *Al 1916 va començar a col·laborar en les publicacions de l’entorn socialista Justícia Social de Reus i Sabadell Federal. *Al 1917 va publicar el fulla de subversió espiritual Un enemic del Poble fins al 1919.
 12. 12. *El 1918 Joan Salvat publica una recopilació d'articles de caràcter polític redactats en castellà titulada Humo de Fábrica
 13. 13. La proliferació poètica i la salut precària
 14. 14. *A partir del 1919 Joan només escrivia en català. *Al 1922 va viure a la Torreta per refer-se de la tuberculosi. *Al morir, sota el seu coixí van trobar una sèrie de poemes inèdits, que Agustí Esclasans els va ordenar i Joan Merlí (promotor artístic) va publicar al 1925 amb el títol Óssa Menor. *Salvat era optimista, gairebé no transmetia als poemes el seu delicat estat de salut.
 15. 15. Estil literari
 16. 16. AVANTGUARDIME I ACADÈMIA *Va ser un dels principals poetes de la literatura d’avantguarda. *En les seves obres hi ha una atracció que en els futuristes provoquen els invents. *Forma part del moviment noucentista. *Comença com a poeta avantguardista i acaba amb formes clàssiques.
 17. 17. TEMES. *Salvat Papasseit partia de la seva realitat quotidiana a través de la premsa i aplicava la seva sensibilitat i passió en les obres. *El tema d’amor és un dels trets distintius de la seva poesia. *Totes les coses relacionades amb el mar també són importants en les seves obres, ja que va passar la major part de la seva vida a prop del mar, i el seu pare era mariner. *Mostrava un gran amor i respecte als nens, ja que creia que son el futur.
 18. 18. Poesia Poemes en ondes hertzianes (1919) •L'irradiador del Port i les gavines (1921) •Les conspiracions (1922) •La gesta dels estels (1922) •El poema de La rosa als llavis (1923) •Óssa Menor (1925, edició pòstuma) Prosa Glosas de un socialista (1916) •Fum de fàbriques (1917) •Concepte del Poeta (1919) •Contra els poetes amb minúscula - Primer manifest català futurista (1920) •Pròleg de La Batalla, llibre de Daniel Cardona i Civit (1923) •Notes biogràfiques (1934, edició pòstuma Obres
 19. 19. Alina Olsson Marta Miguel Andrea Rubio Ana López

×