Hubungan etnik

702 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
702
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hubungan etnik

 1. 1. WAJ 3106 Hubungan Etnik Disediakan oleh : Nur Hanisah Bt Mahzan Yummi Aisya Bt Yuganu
 2. 2. TAJUK : 1. Perbezaan konsep integrasi dan asimilasi dalam konteks memupuk perpaduan nasional 2. kepentingan konsep-konsep asas hubungan etnik dalam konteks masyarakat majmuk Malaysia.
 3. 3. Konsep Integrasi Integrasi • Satu proses bagi mewujudkan satu identiti nasional dalam kalangan kumpulan yang terpisah dari segi kebudayaan, sosial dan lokasi dlm sesebuah unit politik.
 4. 4. Konsep Asimilasi Asimilasi • Satu proses percantuman dan penyatuan antara etnik berlainan budaya sehingga membentuk satu kelompok dengan kebudayaan dan identiti yang sama. • Contoh: Melayu di Thailand, Cina di Kelantan, Baba dan Nyonya • Berlaku bila ada interaksi yang erat untuk tempoh yang lama.
 5. 5. Perbezaan Konsep Integrasi Dan Asimilasi Dalam Konteks Memupuk Perpaduan Nasional
 6. 6. INTEGRASI ASIMILASI Proses penyatuan kumpulan yang pelbagai latar belakang ke dalam satu entiti yang diikuti norma, nilai dan kepentingan yang seragam serta membentuk satu kebudayaan kebangsaan dan identiti nasional dalam kalangan kumpulan yang terpisah dari segi kebudayaan. Satu proses penyerapan unsur-unsur kebudayaan daripada suatu budaya kepada budaya yang lain. Asimilasi yang diwakili oleh formula A + B + C = A. Etnik minoriti iaitu B dan C akan mengamalkan bentuk kebudayaan A yang merupakan golongan dominan dalam sesebuah negara. Integrasi bertujuan mengurangkan jurang perbezaan pembangunan ekonomi dan sosial antara wilayah maju dengan yang mundur. Cara hidup sesebuah etnik minoriti diasimilasikan dengan cara hidup golongan etnik majoriti seperti pakaian,bahasa, nama, makanan dan lain-lain. Menyatupadukan rakyat melalui program sosial seperti sukan, pendidikan, perumahan dan kesihatan. Etnik minoriti mengamalkan kebudayaan sosial asal golongan etnik majoriti.
 7. 7. Mewujudkan satu identiti baru tanpa menghilangkan identiti asal seperti budaya nenek moyang, agama dan kepercayaan. Kesanggupan golongan minoriti untuk menghilangkan identiti mereka dan kesanggupan golongan majoriti untuk menerima golongan lain. Contoh integrasi : Mengurangkan jurang ekonomi antara Malaysia Barat dengan Malaysia Timur dan Pantai Timur Semenanjung Malaysia dengan Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Contoh asimilasi : masyarakat Baba dan Nyonya, Cina Kelantan, Melayu di Thailand dan Jawa. Integrasi berlaku melalui program sosial seperti sukan, pendidikan, perumahan dan kesihatan. Proses asimilasi berkait rapat dengan saiz kumpulan minoriti dan kadar imigrasi. Integrasi berlaku melalui kerjasama dan pembahagian kuasa politik. Asimilasi berlaku melalui tingkat perbezaan di antara golongan minoriti dengan majoriti.
 8. 8. Kepentingan konsep- konsep asas hubungan etnik dalam konteks masyarakat majmuk Malaysia
 9. 9. 1. Menjadikan Negara Malaysia Sebagai Negara Maju Menjelang Tahun 2020. • Perpaduan rakyat Malaysia adalah cabaran pertama untuk membentuk sebuah Negara yang utuh. • Perpaduan hanya tercapai jika rakyat kita yang terdiri daripada berbilang kaum dan agama mempunyai perasaan kekitaan sebagai warga Malaysia
 10. 10. • Tanpa perpaduan kaum, kita tidak dapat membawa Negara kita ke tahap kemajuan yang optimum. • Wawasan 2020 akan tercapai dengan adanya semangat perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia.
 11. 11. 2. Mengekalkan Keharmonian Dan Kedamaian • Malaysia yang aman dan damai dapat menjamin kebahagiaan dan keselamatan rakyatnya. • Kedamaian dan kesejahteraan dalam kalangan masyarakat Malaysia dapat mengelakkan daripada berlakunya pertelingkahan dan perselisihan faham antara satu sama lain.
 12. 12. 3. Memupuk sikap toleransi • Sikap toleransi turut dilahirkan daripada kedamaian dalam kalangan rakyat Malaysia. • Hal ini demikian, kerana rakyat Malaysia sedar bahawa sikap bertolak ansur penting bagi mengekalkan keharmonian Negara.
 13. 13. • Kaum yang berlainan menyambut perayaan seperti tahun Baru Cina dan Depavali bersama melalui amalan rumah terbuka.
 14. 14. 4. Memupuk sikap adil dan saksama • Menglibatkan semua kaum dalam aktiviti- aktiviti seperti gotong-royong, rukun tetangga dan persatuan peringkat daerah sehinggalah kebangsaan demi mewujudkan hubungan yang erat sesama masyarakat berbilang kaum.
 15. 15. 5. Memahami antara kaum dan tidak membangkitkan isu-isu sensitif • Mengawal kebebasan bersuara dan penerbitan. • Isu-isu yang mengancam perpaduan tidak dibangkitkan sama ada peringkat tempatan atau kebangsaan. • Tidak mendiskriminasikan kaum berlainan sama ada dalam perucapan, perbuatan atau pemikiran.
 16. 16. • Parti-parti politik perlu menekankan perpaduan, iaitu tidak terus-menerus membangkitkan isu-isu yang berpotensi memecahbelahkan perpaduan
 17. 17. Kesimpulan Secara tuntasnya, rakyat Malaysia perlu bersatu padu dalam menjayakan aspirasi 1Malaysia umpama “bulat air kerana pembentung, bulat masyarakat kerana muafakat”. Aspirasi 1Malaysia membawa dasar bahawa rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan untuk keharmonian dan kemakmuran Negara. Semua bangsa Malaysia akan hidup bersama secara aman, damai dan sejahtera.
 18. 18.  SEKIAN,TERIMA KASIHSEKIAN,TERIMA KASIH 

×