Advertisement

Fotoserie van verdwenen bunkers op Ameland

Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'
Nov. 27, 2013
Advertisement

More Related Content

More from Stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'(20)

Advertisement

Fotoserie van verdwenen bunkers op Ameland

  1. Foto van de Week Fotoserie van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog op Ameland http://www.amelanderhistorie.nl Met dank aan Gerlof Molenaar
  2. Bunker op de Oerdblinkert De bekendste bunker op Ameland was wel die op de Oerdblinkert. Menig eilander en zomergast maakte de tocht naar het Oerd voor deze bunker. Helaas, is de bunker begin jaren 1980 gesloopt.
  3. Bunkers bij Excelsior De volgende bunkers stonden/staan bij het vroegere Excelcior dat nu Ostrea is. Eén van de bunkers is jaren als vakantiewoning gebruikt. In de oorlog was hier het hoofdkwartier van de Inselcommandant gevestigd.
  4. ‘Paddestoelbunker’ bij Excelsior
  5. Radar en bunkers bij Engelsmanduun Tijdens de oorlog bevond zich op de Engelsmanduin een radarpost met bijbehorende bunkers. De radar op de Engelsmanduin was van het type: Freya . De codenaam van de radarpost was RITA. Voor de Engelsmanduin bevond zich nog een radar. Dit was een radar van het type: Würzburg-Riese.
  6. Grootste stelling bij jeugdherberg in Hollum Bij de jeugdherberg bij Hollum bevond zich de grootste stelling van Ameland. In het hart van deze stelling waren vier 10.5 cm flak kanonnen. Deze stelling was: een stelling in een stelling! Deze foto laat de bouw van de geschutstelling bij de Wehrmachtbunker zien.
  7. De geschutopstelling voor luchtafweer.
  8. Met dit bordje werd door de kok van de Duitse batterij afscheid van Ameland genomen. Opvallend is de datum 3 juni 1945. Dit komt doordat Ameland in verhouding met de rest van Noord-Nederland. Na de officiële Duitse capitulatie waren er dus nog ruim drie weken Duitsers op Ameland aanwezig. Dit zorgde voor de nodige spanning onder de Amelander bevolking. Ondertussen had de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Binnenlands Strijdkrachten al maatregelen tegen de bezetter genomen. Ze hielden zich o.a. met de ontwapening bezig. Daarnaast mochten de Amelanders nog steeds niet op het strand komen omdat dit vanwege de mijnen levensgevaarlijk was. De soldaten waren zich van hun komende terugreis bewust en liepen nauwelijks patrouilles meer over het eiland en bewaakten geen officiële posten meer. De koffers konden worden ingepakt! Op 3 juni 1945 moesten de Duitsers het eiland verlaten en op diezelfde dag zette de nieuwe burgemeester Roel Walda voet op Amelander bodem!
  9. De Duitse bezetting liet blijvende sporen na. Zo kreeg Hollum er een jeugdherberg bij en werden Duitse huizen voor recreatieve doeleinden gebruikt. Daarnaast bleven veel bunkers nog toegankelijk totdat men dit te gevaarlijk vond. Foto: luchtopname vanaf de vuurtoren.
  10. OPROEP Heeft u foto’s van verdwenen bunkers of van de Tweede Wereldoorlog op Ameland? Dan stellen wij het op prijs als u die naar ons wilt mailen! U kunt uw foto(’s) mailen naar info@amelanderhistorie.nl
Advertisement