Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

CASE STUDY HOSPITAL.pptx

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 26 Ad
Advertisement

More Related Content

Advertisement

CASE STUDY HOSPITAL.pptx

  1. 1. CASE STUDIES OF HOSPITAL DESIGN PROJECT 1. PARS HOSPITAL , IRAN 2. Cleveland Clinic , Abu Dhabi SUBMITTED TO : SIR AR SAUD KAMAL , MAAM AR GOHAR MURAD SUBMITTED BY : ALI AZHAR AR 19-03 SEMESTER VI ARCH DESIGN IV MCA , BZU
  2. 2. Pars Hospital Located in: Rahst, Iran Architects: New Wave Architecture Area: 30000 m² Total 160 beds Year: 2016
  3. 3. INTRODUCTION The pars Hospital of Rasht is built in overall 30000 sqm with almost 160 beds, it is located adjacent to one of most crowded roads of Rasht city with high possibility of rising in noise pollution in future. For having less affection from sound pollution, the expansion of the building in the site is in a way to have most distance from road.
  4. 4. PROJECT DETAILS •Location: Rasht, Iran •Architects: New Wave Architecture •Principal: Lida Almassian, Shahin Heidari •Project Team: Azin Babakhanlou, Maryam Ayoubei, Ainaz Rastegar, Sara Milani nia, Soheila Zahedi, Zahra Hamedani, Sara Farahani, Maryam Amanpour, Shirin Ziaei, Sheida Ghotbi, Maryam Marefdoust, Neda Roghani, Neda Dehghani, Mohammad Keshavarzi, Mona Ramzi, Tina Yavarian, Sahar Arabgari •Contractor: Latoum contractor co •Client: Teb Zist Bonyan •Area: Gross floor 30000 sqf •Completion date: 2016 •Photographs: Parham Taghioff, Courtesy of New Wave Architecture
  5. 5. • The concept of design in ground floor coming from having wide space with combination of diagnostic spaces, emergency parts and Outpatient clinic which are connected to other sections vertically an horizontally through main transparent Atrium, play vital role of merging buildings sections into one single entity and acting as organizer of interior pedestrian path, provide coherency, forming hierarchy between public and private areas and creating light space with efficient usage of daylight and less using electrical energy. CONCEPT
  6. 6. DESIGN Preservation of Continuity of users movement beyond remedial sections in all parts of building is afforded in a way that wouldn’t makesany interruption between protected and unprotected areas.
  7. 7. Main interiorroute Main interiorroute Skyline city continuity
  8. 8. Site Plan Floor Plan
  9. 9. Floor Plan
  10. 10. INTRA DEPARTMENTAL RELATION
  11. 11. Floor Plan with Extension
  12. 12. • This building and its specific generated spaces unlike the other common types of health centers are very bright spaces, which in composition to specific colors increase efficiency of daylight usage in interiors. • perfect distribution of areas, shape of volume, alignment to site’s context, view to outside, green spaces, furnishing, materials, color and light values, etc should be considered, as they help persuade comfort feelings and reduce stress and pain in patients. INTERIOR
  13. 13. Sections
  14. 14. • White Travertine stone and glass as the main material are applied in combination of wooden texture panels on the exterior walls as a sort of emblematic of vernacular architecture in Guilan .interior surfaces of departments will be covered by anti- bacterial homogeneous floor-covering, exclusively designed for health care facilities. MATERIALS
  15. 15. Interior Spaces
  16. 16. Interior Spaces
  17. 17. CASE STUDY -2 Cleveland Clinic Abu Dhabi INTRODUCTION Located on Al Maryah Island in the heart of Abu Dhabi’s new central business district, the 364-bed (expandable to 490-bed) facility is organized into five institutes: Digestive Disease; Eye, Heart and Vascular; Neurological; Respiratory; and Critical Care. As in the United States, the hospital will be a physician-led medical facility served by western-trained, board-certified physicians. It will be one of the most advanced, high-tech and luxurious hospitals in the world.
  18. 18. HISTORIC BACKGROUND In the 1970s, when the king of Saudi Arabia needed a heart operation, he did what Middle East royals had been doing for decades: He traveled to the United States. After his successful procedure at the Cleveland Clinic, more wealthy patients from the region followed, culminating in thousands receiving care at the hospital. But starting in 2012, these patients will no longer have to pull out a passport to get Western medical treatment. The Cleveland Clinic joins other major U.S. institutions, such as Johns Hopkins and the Mayo Clinic, in bringing its brand of medicine to the Middle East. When it opens in 2012, Cleveland Clinic Abu Dhabi will be a multi- specialty hospital on a par, its owners hope, with the world’s top medical institutions.
  19. 19. DESIGN “The term ‘hospital of the future’ is used quite often, but I can’t imagine another facility that reflects that phrase more than the Cleveland Clinic Abu Dhabi,” says Mohammed Ayoub, lead HDR designer for the project. “It’s a building that blends cutting-edge technology, evidence-based design, world-class care, and Arabic culture with elegant architecture—creating a facility that looks more like a seven-star hotel than a hospital.”
  20. 20. DESIGN CONCEPT The image of the campus, with its verdant gardens, glowing double-skinned patient tower, distinctive diamond-glazing, modern interiors and colorful massing exemplifies the best of what medical care can be. The design is overlaid with a suite of cultural references that ground the project firmly in Abu Dhabi. The color palette represents surrounding natural elements, such as the turquoise of the Gulf waters and the array of neutrals of the desert, and interior patterns and motifs reflect the local vernacular, as seen in Arabesque patterned screen elements throughout the building
  21. 21. To avoid the characteristic maze of many hospitals, each healthcare component is expressed in an individual architecture form, arranged to express the continuum of healthcare— the Cleveland Clinic model. The blocks are elegantly stacked around a central reflecting pool; the entire design literally and figuratively founded on water, a universally recognized source and symbol of serenity and healing. This grouping of blocks creates efficiencies for the staff and obvious wayfinding for visitors, replacing winding hallways with sleek glass walkways that connect the inpatient spaces with the 340-exam room outpatient clinic, 210 faculty offices, conference center, simulation center and administrative building.
  22. 22. The interior concept is based on blurring the lines between hospital and hospitality. The interior materials—glistening onyx and warm, rich wood tones—soften, and, at the same time, anchor the interior to the exterior. Indoor water elements impart white noise to calm patients and provide a sense of tranquility, while green spaces boost mental alertness and create gathering areas that reinforce the hospital’s sense of community. The patient rooms are intentionally designed with large family spaces and amenities to involve the family in the healing process. Abundant windows with views of lush rooftop gardens and the Arabian Sea provide a soothing atmosphere that advances wellness and recovery. INTERIOR CONCEPT
  23. 23. MATERIALS HDR opted for primarily wood, stone, and metal finishes. A warmcolored onyx animates both exterior and interior surfaces. “The interior and exterior designs were considered together,” he explained. Often in hospitals, the level of interior beauty diminishes with each successive higher floor plate
  24. 24. PLAN
  25. 25. PLAN The characteristic maze-like layout of other healthcare facilities was avoided by housing each healthcare component in its own individual architectural form. The straightforward stacking of the forms creates efficiencies for staff, intuitive wayfinding for visitors and an architectural icon that can be seen for miles

×