Evaluering grønt flagg

381 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
381
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Evaluering grønt flagg

 1. 1. Evaluering Grønt Flagg Soria Moria, Eydehavn Av Martin Aslaksen
 2. 2. Innledning For å kunne gi en best mulig evaluering av Grønt Flagg må man få frem hva det er og hvordan Soria Moria barnehage jobber med det. Fokuset på denne evaluering vil ligge på hvordan avdelingen på Eydehavn har jobbet med prosjekt grønt flagg 2013/2014, «Livet i hundremeterskogen». Grønt Flagg er en internasjonal miljøsertifiseringsordning rettet mot barnehager, grunnskoler, videregående skoler og folkehøgskoler. Formålet med Grønt Flagg er å sikre bærekraftig utvikling gjennom miljøopplæring. Grønt Flagg er et virkemiddel for å innføre miljøledelse, og en drivkraft for miljøundervisning (Education for sustainable Development - ESD). Skolene og barnehagene organiserer miljøarbeidet og jobber med miljøprosjekter innen ulike miljøtemaer i henhold til miljøhandlingsplaner utarbeidet av enheten. Sertifiserte skoler og barnehager får rett til å heise det grønne flagget og får et miljøsertifikat til å henge på veggen. Sertifiseringen gjelder for ett år av gangen. Hvert år må det derfor sendes inn søknad om fornyet sertifisering. Dette sikrer kontinuitet i miljøarbeidet.
 3. 3. Hva jobber vi med? Soria Moria barnehager viser i virksomhetsplan og årsplan at det er et klart miljøfokus. I virksomhetsplanen kan vi finne satsningsområdene til barnehagene våre, og de er:  Miljø, stell av dyr og hage  Utvikle et personlig forhold til/ kunnskap om naturen  I valgte estetiske omgivelser danner vi hele mennesker  Arbeid med estetiske fag Dette året er det hage- og dyrestell som er teamet for barnehagene, og sammen med prosjekt Grønt flagg, har barnehagene flere aktiviteter som gir barn kunnskap og erfaringer om miljø og natur. I prosjekt grønt flagg er det utarbeidet en handlingsplan for 2013/2014, som omhandler livet i Hundemeterskogen vår. Handlingsplanen gir oss aktiviteter vi kan ha med barn, og hvilke fremgangsmetoder som kan brukes. Eksempel på dette kan være når vi skal bli kjent med løvtrær kan vi bruke oppslagsverk, internett, studere bark, knapper og blader. Hva skjer utenfor gjerdet? Skogen utenfor barnehagen tilbyr mange muligheter, her har flere av gruppene sin egen «Hundremeterskog», som de besøker flere ganger i uka. Det er ofte prosjekter på hver Hundremeterskog og på vei til Hundremeterskogene er det mye som kan ses!
 4. 4. Følg ett tre: Barna følger et tre og lærer hvordan det forandrer seg i løpet av tiden. Hva skjer med treet når det blir høst? Hvordan overlever det vinteren? Treet som disse barna følger, er et eiketre. Barna får kunnskap om hva som skjer med treet sitt gjennom de fire årstidene, hva som skjer visuelt, at bladene blir brune og faller ned, det vi ikke kan se, at treet trekker vannet fra bladene inn i stammen, at treet lever, det vokser og at vi mennesker kan skade det. Barna tilegner seg kunnskap om å ta vare på trær og treet sitt, de får kunnskap som hjelper dem til å klatre mer sikkert og ta godt vare på trær. De lærer at man ikke skal klatre på tynne greiner, for å unngå at greinene skal knekke og at de faller ned. De lærer seg å vise respekt for den flotte naturen vi har, ved at vi unngår best mulig å skade den på alle mulige måter og tar godt vare på den.
 5. 5. Lære om løv- og bartrær. Handlingsplanen sier at barna skal få muligheten til å lære om løv- og bartrær. Her er det valgt å se på eik og bjørk, furu og gran. Store deler av skogen er barskog, men det er ikke vanskelig å finne både bjørk og eik i skogen. Barna lærer seg å kjenne igjen særpregene til de forskjellige trærne, som at bjørken er hvit, eikebladene er store, furuen har lange barnåler og granen har mindre barnåler, men i motsetningen til furuen vokser greinene på granen langs hele stammen. Dette er kunnskap barna ofte øver på vei til sine hundremeterskoger, slik at de kan kjenne igjen de «mest typiske» trærne vi har. Bildet viser to gutter som har funnet et stort eikeblad når de var ute og plukket blåbær i hundremeterskogen.
 6. 6. For å bli bedre kjent med furu og gran går vi nærmere inn på trærne og ser på detaljene. Hvordan ser barken ut på furuen/granen? Hva er forskjellen? Hvordan er barnålene og hvordan vokser trærne? Dette er spørsmål som man kan finne ut av ved bare å betrakte trærne. På furu kan man se at barnålene vokser to og to, og at de er lengre enn de som vokser på granen. På granen vokser barnålene en og en langs hele kvisten og er kortere.
 7. 7. Videre skulle barna få velge seg et tre de skulle tegne, enten en furu eller en gran. De voksne snakket med barna om treet barna valgte, hvilke farger de kunne se på treet, hvordan så bark, greiner og barnålene ut? Hvor vokste greinene? Barna svarte og tegnet underveis mens de hadde en samtale med de voksne. Barna sitter foran treet de fant på Hundremeterskogen de ønsket å tegne og illustrere. Her får de muligheten til å studere treet så mye de ønsker, og tegne ned det de ser.
 8. 8. Hvilke insekter lever under stubber og stein? Det er liv i skogen, det er det ikke tvil om, både større dyr og mindre insekter. I Hundremeterskogene har barna vært flere ganger med å lete etter insekter. Hvor finner man insekter? Hvor liker insektene å være? Dette er kunnskap som både er lett å formidle til barn, og som er nyttig å vite før man går og leter etter dem.
 9. 9. Fugler og fuglesang Barna skal få muligheten til å bli kjent med fuglearter og fuglesang. I skogen til barnehagen er det mye fugleliv, det er flere fuglekasser som barna kan sitte ved å observere, barnegruppa valgte å bli nærmere kjent med Svarthvit fluesnapper og Kjøttmeis. Svarthvit fluesnapper Kjøttmeis
 10. 10. Søppel skogen?! At barna finner søppel i skogen skjer ganske så ofte, og da puttes det rett i søppelposen og blir med tilbake til barnehagen. Kommer søppel fra skogen? Vokser det der? Eller hvem er det som legger søppel i skogen? Dette er noe barna fra Eydehavn vet svarene på! Det er mennesker som legger igjen søppel i skogen, den vokser ikke der, men at de ikke tar med seg søppel de har tatt ut i skogen, og det er ikke spesielt fint. Så når enten barn eller voksne finner søppel tar man det med og kaster det!
 11. 11. Når barna er på tur og utenfor gjerdet, er det mange muligheter og barna lærer mye når de er på tur og i Hundremeterskogen sin. De voksne har via handlingsplanen til Grønt flagg, mange ideer til hva man kan gjøre ute på tur, hva man kan se etter eller høre etter. Når barna er tilbake fra tur og kommer seg innenfor gjerdet er det også fokus på miljø og natur. Det er dyr i barnehagen, to geiter og seks høns, som barna er med å ta vare på. De mater, koser og tilbringer tid sammen med dyra hver eneste dag. Barna tilegner seg god kunnskap om hvordan man skal ta vare på dyr og hvordan man oppfører seg rundt dyr. I barnehagen drives det med kildesortering på daglig basis, og dette skal også barna følge når de kaster ting. Barna er med når søpla skal ut fra barnehagen og legges i de større søppelkonteinerne, slik får barna førstehåndserfaring av alle stegene som bli tatt av barnehagen for å kildesortere, og det er alltid populært å se søppelbilen hente søpla.
 12. 12. Natursti Nå i vår har vi lagd en natursti, som vi skal bruke sammen med barna ute på tur og i barnehagen. Naturstien tar opp temaer vi har jobbet med gjennom årstidene. Her kommer noen eksempler på spørsmål som er brukt i naturstien. 1. Hva slags tresort er dette? Gran Eik Furu
 13. 13. Hvilke treslag kommer denne konglen fra? Gran Furu Bjørk Hva slag fugel er dette? Blåmeis Kjøttmeis Dompap
 14. 14. Fra skog til matfat I Soria Moria er vi så heldig at vår nærmeste nabo er skogen. Vi er på tur i skogen flere ganger i uka. Om høsten har vi høsttakkefest i barnehagen, til denne høster vi inn blåbær på turene våre. Både barn og voksne bidrar. Vi høster fra naturen og putter i mage og på fat. BLÅBÆRVISE «Blåbær opp og blåbær ned, og blåbær i min mage. Hvis jeg ikke blåbær får, så lager jeg ballade.»
 15. 15. Blåbæra vi plukker skal det lages syltetøy av. Barna er aktivt med på dette. Vi må veie bæra, det skal brukes sukker og stivelse og alt skal kokes sammen til deilig hjemmelaget syltetøy. I barnehagen får vi smake litt syltetøy på skiva. Det smaker deilig når vi får hjemmelaget brød med hjemmelaget blåbærsyltetøy. Ekstra godt er det når vi har vært med å plukke bæra selv… Mesteparten av syltetøyet blir solgt til foreldrene på høsttakkefesten. Dette er et populært syltetøy!!  «Å være sammen om kulturelle opplevelser og å gjøre eller skape noe felles, bidrar til samhørighet» (Rammeplanen s.25)
 16. 16. «Skape rom for opplevelser, undring, ettertanke og gode samtaler» (Rammeplanen s.27) BLÅBÆRTUREN av Alf Prøysen «Det var en deilig sommerdag at Pelle sa til Kari Nå går vi ut i skauen for det er så mye bær Så får vi med oss Lillebror og Kjellemann og Mari For det er nok å ta av, det er mange tuer der Men vi må ha en plukkekopp og den må være stor Så stormet alle sammen inn i kjøkkenet til mor Og Pelle fikk et melkespann og Kari fikk et krus og Mari fikk en melkekopp og Kjell et kremmerhus Så fløy de opp i skauen i en glad og vilter flokk Og Lillebror fløy sist og skulle plukke i et lokk»
 17. 17. Konklusjon Prosjekt Grønt flagg, med tema «Livet i Hundremeter skogen», er et prosjekt som passer avd. Eydehavn godt. Det jobbes daglig med det på flere måter, og det er godt implementert i hverdagen. Barna er på tur tre dager i uka, og mange av turene går til Hundremeterskogene. Det jobbes gjerne med prosjekter som barna finner interessant, og som har inspirasjon fra handlingsplanen for Grønt flagg. For personalet virker det som at Grønt flagg er blitt godt implementert. Vi jobber med det hver dag, enten det er små aktiviteter med en liten barnegruppe, eller større prosjekter med flere barn. Grønt flagg ligger alltid i bakhodet. Prosjekt Grønt flagg viser seg å passe avd. Eydehavn veldig godt, og vil fortsette å være en stor del av barnehagehverdagen fremover også.

×