Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Karangan

3,293 views

Published on

Published in: Technology, Business
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Karangan

  1. 1. BAHASA MELAYU
  2. 2. Ditulis dalam bentuk format biasa Karangan ini memerlukan kita mempunyai pengetahuan yang luas. Jadi perlu banyak membaca buku, majalah, surat khabar dan sebagainya Fahamkan kehendak soalan . Contohnya karangan yang bertajuk ”Tuliskan apa yang kamu tahu tentang burung…. Karangan ini mungkin disalah tafsirkan sebagai burung yang murid sukai atau burung peliharaan murid. Pastikan anda benar-benar tahu dan mempunyai fakta yang betul tentang tajuk. Senaraikan fakta-fakta / isi yang diketahui dan susun mengikut kepentingannya.
  3. 3. • setelah mengemukakan pengenalan , tulis bahagian isi pastikan anda dapat menyediakan 4 isi • kamu harus mampu mengembangkan sesuatu isi • setiap isi haruslah dihuraikan berserta contoh yang sesuai dengan menggunakan ayat dan kata yang mudah difahami. Jika boleh sertakan kesannya. • masukkan perangkaan atau peristiwa untuk menguatkan kenyataan. • setelah siap mengembangkan isi kemukakan bahagian penutup. • gunakan bahasa yang tepat, usah leret-leret.
  4. 4. SOALAN <ul><li>Tuliskan sebuah karangan Jenis Fakta tentang ’Penggunaan Komputer“. </li></ul><ul><li>Rangka Karangan : </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>Pendahuluan - alat komunikasi rekaan sains </li></ul><ul><li>- penggunaannya meluas </li></ul><ul><li>Isi </li></ul><ul><li>Perenggan ke-2 - digunakan di pejabat-pejabat </li></ul><ul><li>-menyimpan data-data </li></ul><ul><li>-menjalankan tugas dengan cepat </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>Perenggan ke-3 - pengunaan komputer di pusat-pusat perubatan </li></ul><ul><li>-mengesan penyakit </li></ul><ul><li>-membantu mengesan penyakit </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>Perenggan ke-4 - pengunaan komputer dalam pelajaran </li></ul><ul><li>-mengajar Matematik, Sains dan Bahasa </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>Penutup - keuntungan menggunakan komputer </li></ul><ul><li>-jimat masa dan wang </li></ul>

×