Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Objektif

1,300 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Objektif

  1. 1. MATLAMAT DAN LATAR BELAKANG : Matlamat program ini adalah untuk memberikan pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin antara ahli Peers. Ianya bertujuan untuk mendidik ahli Peers lebih mendekati dan berinteraksi dengan warga UiTM. Program ini juga turut menyelitkan konsep satu Malaysia dari sudut pandangan kebudayaan dan secara tidak langsung memupuk semangat patriotisme dalam kalangan ahli Peers dan warga UiTM yang boleh dipraktikkan dalam aktiviti seharian. Memandangkan makanan tradisi semakin dilupakan, sebagai rakyat Malaysia adalah satu tanggungjawab kami untuk mengembalikan kemasyuran makanan tradisi yang masih menjadi salah satu keunikan Malaysia. OBJEKTIF:  Memupuk sifat kepimpinan dalam kalangan ahli Peers.  Mengeratkan hubungan silaturrahim antara anggota Peers,dan pelajar UiTM  Menyahut seruan 1Malaysia dalam mempamerkan budaya masyarakat melalui aspek pemakanan, permainan dan tayangan multimedia.  Memupuk semangat patriotisme dan kerjasama antara ahli Peers serta warga UiTM  Membantu mengumpul dana bagi golongan yang kurang berkemampuan dan menambah wang tabungan kelab Peers. KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN Warga UiTM kampus Kuantan1 dan 2 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN  Tarikh yang dirancang adalah pada 10 dan 11 Julai iaitu pada hari Sabtu dan Ahad.  Program ini dilaksanakan selama 2 hari.  Dilaksanakan pada waktu pagi sehingga malam iaitu pada 8.30 pagi sehingga 11.00 malam pada tarikh 10 Julai manakala pada 8.30 pagi sehingga 5.30 petang pada 11 Julai
  2. 2. TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT) Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana UiTM Padang Lalang kampus Kuantan 2  Kampus ini merupakan kampus penempatan utama bagi pelajar asasi tesl dan asasi undang- undang.  Kampus ini sukar untuk mendapatkan makanan yang pelbagai citarasa terutama pada hujung minggu.  Kampus ini mempunyai kawasan yang sesuai bagi menjalankan program ini.  Program ini dilaksanakan didalam kampus kerana tidak memerlukan perbelanjaan yang tinggi PERASMIAN: Program jualan amal,akan dirasmikan oleh Prof. Madya Jelani Sulaiman,sebagai koordinator UiTM kampus Kuantan.Perasmian ini akan dilaksanakan di Dewan serbaguna Kampus Remaja.Majlis perasmian ini turut dihadiri oleh staf-staf akademik dan juga staf-staf sokongan.Bilangan tetamu yang dijangka hadir pada majlis perasmian adalah seramai 20 orang. KAEDAH PERLAKSANAAN AKTIVITI 1. JUALAN MAKANAN Jualan makanan ini akan diadakan di perkarangan tempat letak kereta kampus remaja.Sebanyak 6 buah khemah akan disediakan.Jualan makanan ini melibatkan makanan yang berkonsepkan 1Malaysia seperti makanan pelbagai kaum serta makanan tempatan yang popular di setiap negeri. 2. TAYANGAN PERDANA Tayangan ini akan diadakan di dewan serbaguna Kampus Remaja.Bayaran sebanyak RM 0.50 akan dikenakan kepada setiap penonton yang menonton filem yang ditayangkan.Filem yang bakal ditayangkan adalah filem Papadom dan Talentime. 3. PERMAINAN TRADITIONAL Permainan traditional yang bakal diadakan adalah bowling kelapa yang terbuka
  3. 3. kepada siswa dan siswi,pertandingan sepak takraw yang terbuka kepada pelajar siswa.Permainan baling selipar juga akan diadakan yang terbika kepada pelajar siswa dan siswi JAWATANKUASA PELAKSANA Penasihat: Cik Nurul Fazlienna Binti Abdullah Pengarah Program Aini Fadzlina Binti Hassan  Memastikan perancangan program berjalan dengan lancar dan jaya.  Memastikan segala aktiviti dijalankan pengikut perancangan.  Mempengerusikan mesyuarat perancangan program Penolong Pengarah Program Noor Hafifah Binti Nordin  Membantu memastikan perancangan program berjalan dengan lancar dan jaya.  Memantau pergerakan program.  Menyediakan laporan sepanjang aktiviti berlangsung Bendahari Amie Fara Eyani Binti Alias  Menyediakan bajet perbelanjaan bagi program  Menyediakan laporan kewangan sepanjang perangkaan program sehingga hari perlaksanaan program. Ahli Jawatankuasa Rekreasi dan Multimedia Nurul Afifah Binti Zamrol Amie Fara Eyani Binti Alias  Merancang aktiviti sukan dan permainan Tradisional  Menyediakan segala kelengkapan yang berkaitan dengan sukan permainan dan tayangan multimedia.  Memantau aktiviti dan memastikan aktiviti permainan traditional berjalan lancar sepanjang aktiviti.  Menyediakan persediaan multimedia dan memastikan tayangan berjalan dengan lancar sepanjang program berlangsung.
  4. 4. Ahli Jawatankuasa Makanan Semua ajk program  Menyediakan juadah/ makanan yang bertemakan 1Malaysia  Memastikan kuantiti makanan mencukupi sepanjang program dijalankan Ahli Jawatankuasa tugas-tugas khas Alia Farhana Binti Ab Aziz Aini Fadzlina Bt Hassan Noor Hafifah Bt Nordin  Menyediakan pamplet aktiviti  Menyediakan surat kebenaran serta jemputan dif-dif  Menyediakan serta meninjau penyediaan tempat.  Menyediakan perancangan aktiviti PERANGKAAN KEWANGAN SUMBANGAN KEWANGAN JUMLAH(RM) Sumbangan Ahli RM8 x 70 Sumbangan Fakulti RM200 Sumbangan Dari Hal Ehwal Pelajar RM150 BUTIRAN PERBELANJAAN BIL PERBELANJAAN PERKIRAAN JUMLAH(RM) 1 Kanopi RM100 x 2 RM200 2 Makanan kering dan basah RM100 x 5 RM500 3 Lain-lain RM150 JUMLAH RM850  Jumlah wang diperlukan mungkin tidak sama dengan anggaran bajet kerana terdapat individu yang akan membuat tajaan peribadi yang akan memberikan tajaan dalam menjayakan program ini.  Bayaran sebanyak RM0.50 akan dikenakan bagi sesiapa yang menonton tayangan multimedia yang akan dijalankan di Dewan Terbuka, Kampus Remaja.
  5. 5.  Sebahagian daripada keuntungan akan disalurkan kepada Pusat Zakat untuk diagihkan kepada golongan kurang berkemampuan. PENUTUP Diharapkan apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.Semoga segala objektif dan matlamat ini dapat dilaksanakan dan dipraktikkan dalam kehidupan seharian.Kerjasama daripada pihak tuan untuk mempertimbangkan kertas kerja kami amat kami hargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

×