Cerpen maaf kupinta t2

3,642 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,642
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
81
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cerpen maaf kupinta t2

 1. 1. CERPEN MAAF KUPINTA (REJAB F.I) Disediakan oleh: Hajah Wanda Wan Embong SMK HILLCREST
 2. 2. ISI KANDUNGAN        SINOPSIS TEMA PERSOALAN WATAK DAN PERWATAKAN LATAR NILAI PENGAJARAN
 3. 3. SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan Fauzi yang tinggal di asrama bersekolah di bandar kerana tidak suka kepada ayah tirinya yang dianggap terlalu mengongkong. Cuti persekolahan akhir tahunakan bermula. Fauzi sedang berbaring selepas berkemas untuk pulang ke kampung. Dia mengimbas kembali kehidupannya di kampung sebelum bersekolah di bandar kira-kira sepenggal yang lalu.
 4. 4. PERISTIWA 2 Perasaan benci dan dendam terhadap ayah tirinya Mokhtar kerana terlalu mengawalnya. Ayah kandungnya telah meninggal dunia kerana penyakit barah dan beberapa tahun kemudian ibunya berkahwin dengan ayah tirinya. Mengadu masalahnya kepada neneknya nenek Sapiah.
 5. 5. PERISTIWA 3 Cikgu Zainudin bersusah payah mendapatkannya tempat di asrama di bandar supaya dapat melupakan masalah keluarga . dan menumpukan sepenuh perhatian terhadap pelajaran
 6. 6. PERISTIWA 4 Ibu dan ayah tirinya sering mengunjunginya di asrama. Ibu membawa buah tangan dan ayah tirinya selalu menghulurkan wang saku. Syahir sahabatnya memuji kebaikan ayah tirinya dan menganggap Fauzi amat bertuah berbanding dengannya walaupun dia mempunyai ayah kandung. Selalu mengingati kata-kata ustazahnya “ Hargailah kebaikan budi seseorang walaupun orang yang paling kita benci kerana di sebalik kebencian itu mungkin ada rahmatnya.” Fauzi telah mendapat sinar ketenengan yang dicarinya selama ini. Dia telah sedar kesilapan dan kesalahannya membenci dan berprasangka terhadap ayah tirinya selama ini.
 7. 7. PERISTIWA 5 Balik kampung dan disambut dengan gembira oleh keluarga. Fauzi amat terharu apabila bersalaman dengan ayah tirinya . Fauzi memohon maaf daripada ayah tirinya kerana selama ini telah salah faham terhadap sikap tegas ayah tirinya. Fauzi telah sedar dan bertekad untuk membantu keluarganya di sawah dan ke laut serta membantu adikadiknya dalam pelajaran. Selama ini Fauzi hanya pentingkan dirinya sahaja kerana hatinya penuh dendam dan sakit hati. Kini berbakti kepada keluarga merupakan suatu amalan yang baik.
 8. 8. TEMA Kasih sayang yang terjalin erat antara ayah tiri dengan anak tiri.
 9. 9.         PERSOALAN Keikhlasan, ketegasan, dan pengorbanan seorang ayah tiri yang ingin membentuk masa depan cemerlang anak tirinya. Kepentingan ilmu pendidikan. Persepsi masyarakat bahawa ayah tiri jahat dan menakutkan Kebaikan sekolah berasrama Sahabat yang saling menasihati ketika sahabat lain menghadapi masalah. Guru yang peka dan prihatin terhadap masalah murid. Ketua keluarga yang bertanggung jawab. Berbakti kepada keluarga merupakan suatu amalan yang baik.
 10. 10. WATAK DAN PERWATAKAN
 11. 11. WATAK UTAMA FAUZI
 12. 12. WATAK SAMPINGAN AYAH TIRI (MOKHTAR ) CIKGU ZAINUDIN IBU SYAHIR
 13. 13.      FAUZI  Anak yatim . Ibunya bernama ramlah. Mempunyai ayah tiri yang bernama Mokhtar dan mempunyai 2 orang adik. Sekolah berasrama di bandar. Dia tergolong dalam kalangan murid yang aktif dalam sukan dan pintar dalam pelajaran . Berani bertindak dengan bersekolah di bandar sematamata benci pada ayah tirinya.
 14. 14.      AYAH TIRI (MOKHTAR) Seekor anak lembu peliharaan keluarga junid. Sangat dimanjakan oleh junid. Sangat tambun/sihat/gemuk. Sangat patuh kepada junid. Berperasaan seperti manusia.
 15. 15.    IBU ( RAMLAH)   Bapa junid,seorang penternak dan petani. Sangat bertanggungjawab. Mementingkan pendidikan dunia dan akhirat. Kasih akan anaknya. Rajin bekerja.
 16. 16.    CIKGU ZAINUDIN Bomoh tua yang buta. Percaya pada benda-benda karut. Diyakini cakapnya oleh orang kampung.
 17. 17.   Bertimbang rasa. Seorang yang dihormati oleh orang kampung. SYAHIR
 18. 18. LATAR
 19. 19. LATAR TEMPAT  DI SEBUAH KAMPUNG MELAYU DAN DI PADANG GUA NIBONG; DI SEKOLAH DAN DI RUMAH DATUK JUNID.
 20. 20. LATAR MASA Pagi, petang, malam.
 21. 21. LATAR MASYARAKAT       Masyarakat Masyarakat Masyarakat anak. Masyarakat Masyarakat Masyarakat melayu di kampung yang hidup sebagai petani . kampung yang mementingkan pekerjaan . kampung yang bertanggung jawab terhadap anakyang bersimpati dan sayang akan anak yatim. tua yang prihatin masalah orang muda. sekolah yang prihatin terhadap masalah murid.
 22. 22. NILAI         Kasih sayang – ayah tiri Fauzi menyanyangi Fauzi walaupun Fauzi bukan darah dagingnya kerana itulah dia sentiasa mengambil berat terhadap kelakuan Fauzi. Insaf – Fauzi insaf terhadap sikapnya yang selama ini berdendam dan benci terhadap ayah tirinya. Gigih bekerja – ayah tiri Fauzi gigih bekerja sama ada di sawah atau ke laut untuk menyara keluarga. Semangat setia kawan – Syahir sentiasa mengingati Fauzi tentang perkara-perkara yang baik. Berani – Fauzi berani mengambil tindakan untuk bersekolah jauh dari kampung dan tinggal di asrama. Rasional – ayah tiri Fauzi bertindak rasional dengan mengawal pergaulan dan tindakan Fauzi setiap hari. Rajin – Fauzi membantu keluarga sepanjang cuti persekolahan. Mengaku kesalahan – Fauzi mengaku kesalahannya terhadap ayah tirinya dengan memohon maaf secara terbuka terhadap semua salah faham.
 23. 23. PENGAJARAN      Ibu bapa hendaklah memahami perasaan dan jiwa anak-anak. Kita hendaklah mementingkan pelajaran anak . Seorang anak perlulah berfikir secara rasional sebelum membuat apaapa tindakan. Kita hendaklah bercakap benar untuk menyelesaikan sesuatu masalah supaya tidak timbul salah faham. Seorang guru perlulah prihatin terhadap masalah murid supaya masalah dapat diselesaikan dengan baik.
 24. 24. HABIS DAH..!!!

×