Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pendidikan Islam T4 (aqiqah)

4,608 views

Published on

Nota ringkas mengenai bab aqiqah

 • Be the first to comment

Pendidikan Islam T4 (aqiqah)

 1. 1. • AQIQAH ialah penyembelihan binatang ternakan (al-An’am) yang sah dijadikan qurban sempena mencukur rambut bayi yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T.
 2. 2.  Sunat Muakkad ke atas orang yang menanggung nafkah.
 3. 3.  ANAK LELAKI -> 2 ekor kambing.  ANAK PEREMPUAN -> 1 ekor kambing.
 4. 4.  Pada hari ketujuh kelahiran bayi, jika tidak mampu pada hari tersebut bolehlah dibuat aqiqah pada bila-bila masa asalkan sebelum anak itu baligh.
 5. 5.  Menyembelih binatang ternakan (al-An’am) yang halal.  Binatang yang sihat (tidak cacat).  Binatang yang cukup umur (seperti binatang qurban).  Berniat aqiqah ketika menyembelih.  Memenuhi syarat-syarat sembelihan (rukun- rukun sembelihan,penyembelih dan binatang yang disembelih).
 6. 6.  Berdoa ketika hendak menyembelih.  Menyembelih ketika matahari sedang naik.  Mencukur rambut bayi selepas menyembelih.  Tidak mematah-matahkan tulang binatang aqiqah.  Daging aqiqah dimasak manis dan dibuat jamuan.  Dilakukan pada hari ketujuh selepas kelahiran serta memberi nama yang baik kepada bayi.
 7. 7.  TIDAK WAJIB disedekahkan kepada fakir miskin.  HARUS dimakan semua oleh orang yang beraqiqah.  SUNAT dimasak manis kemudian dibuat jamuan.
 8. 8.  Mendekatkan bayi kepada cara hidup Islam sejak awal-awal lagi.  Sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T. di atas kurniaan anak.  Mengukuhkan hubungan silaturahim antara keluarga anak dengan anggota masyarakat.  Mengikut sunnah Rasulullah S.A.W.  Sebagai pengisytiharan kepada anggota masyarakat tentang anugerah Allah S.W.T.
 9. 9.  Supaya kalimah Tauhid itulah perkataan yang mula-mula didengar dalam hidupnya.
 10. 10.  SUNAT diberi dalam keadaan telah dimasak.  BOlEH diberi makan kepada orang kaya.
 11. 11.  Aqiqah.  Bercukur.  Memberi nama yang baik.  Berdoa.  Bersedekah.
 12. 12. QURBAN AQIQAH  Masa:10 Zulhijjah hingga 13 Zulhijjah.  Hukum-Sunat Muakkad kepada orang yang mampu.  Disedekahkan daging yang mentah kepada fakir miskin/boleh diberikan kepada orang kaya.  Bila-bila masa,sebaik- baik hari ketujuh kelahiran bayi.  Sunat Muakkad kepada orang yang menanggung nafkah.  Dimasak agak manis, dibuat jamuan dan disedekahkan kepada fakir miskin.
 13. 13. QURBAN AQIQAH  Kadar-Lelaki dan wanita satu bahagian dari binatang qurban lembu,kerbau dan unta.Satu ekor jika kambing /biri-biri/ kibas.  Anak lelaki 2 bahagian binatang aqiqah dari unta,lembu,kerbau. Anak perempuan satu bahagian sahaja- 2 ekor jika kambing/ biri-biri untuk anak lelaki dan satu ekor untuk anak perempuan.
 14. 14. QURBAN SEMBELIHAN  Hukumnya Sunat Muakkad.  Dilakukan hanya pada hari raya Aidiladha dan hari-hari Tasyrik 11,12 dan 13 Zulhijjah.  Hanya binatang al- An’am.  Hukumnya Harus.  Boleh dilakukan pada bila-bila masa.  Semua jenis binatang yang halal.
 15. 15. QURBAN SEMBELIHAN  Wajib disedekahkan sebahagian daging kepada orang miskin.  Haiwan yang cukup umur.  Ada kadar tertentu.  Tidak wajib sedekah.  Tiada syarat umur pada haiwan.  Tiada kadar.

×