CABARAN POLITIK DALAM HUBUNGAN ETNIK

13,008 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

CABARAN POLITIK DALAM HUBUNGAN ETNIK

 1. 1. PENGENALAN• Di Malaysia, telah wujudnya banyak parti politik kerana variasi etnik yang pelbagai. Kepelbagaian etnik ini secara langsung mahupun tidak telah merancakkan agenda politik dalam Negara.• Pelbagai dugaan dan cabaran yang dilalui dengan penuh kesulitan oleh pemimpin dan generasi terdahulu.• Untuk mencapai tahap negara maju, elemen patriotisme dan nilai murni adalah sangat mustahak ditekankan kerana negara yang maju dan bertamadun akan dianggap tidak lengkap dan sempurna jika kemajuan material tidak dapat diseimbangkan dengan keutuhan akal budi dan semangat cintakan negara.
 2. 2. POLITIK MALAYSIA SEBELUM MERDEKAPenjajahan Portugis di Melaka tahun 1511.Penjajahan Belanda pada tahun 1641.Penjajahan British sejak 1786.Kesan terhadap hubungan etnik dan corakpembangunan politik di Malaysia.Terdapat jurang perkauman antara semua etnik yangada di Tanah MelayuTahun 1943 – Tanah Melayu dijajah oleh JepunJepun menjalankan dasar mendekati masyarakatMelayu dan berbuat baik kepada mereka.Jepun telah mengamalkan dasar berbaik- baikdengan orang India di Tanah Melayu.
 3. 3. Malayan Union Ditubuhkan pada 1 April 1946. Menggabungkan kesemua negeri di Tanah Melayu di bawah satu unit pentadbiran British. Memudahkan kaum bukan Melayu menjadi rakyat Malayan Union berdasarkan prinsip jus soli (kelahiran). Mendapat kekangan hebat dari masyarakat Melayu sendiri. Orang Melayu bimbang hak keistimewaan dan kedudukan politik akan tergugat.
 4. 4. Jawatankuasa Perhubungan Kaum/Communities Liaison Committee(CLC)• Mewujudkan kesefahaman dan kerjasama yang lebih baik dalam kalangan pelbagai etnik di Tanah Melayu.• Memberi perhatian kepada hubungan politik Melayu dan orang yang bukan Melayu.• Mewujudkan hubungan etnik yang harmoni.
 5. 5. Perikatan UMNO MCA-MIC• Januari 1952 Perikatan UMNO MCA-MIC ditubuhkan.• Memenangi sembilan kerusi dalam Pilihanraya Majlis Bandaran Kuala Lumpur pada 16 Februari 1952.• Oktober 1954 Parti Perikatan UMNO-MCA ini telah disertai oleh MIC• Bertanding dalam Pilihan Raya Persekutuan yang pertama pada 27 Julai 1955.• Parti ini telah memenangi 51 buah kerusi daripada 52 buah kerusi yang dipertandingkan.
 6. 6. Barisan Nasional (BN)• Parti Perikatan telah ditukar kepada Barisan Nasional(BN) pada tahun 1974.• Bersatu di bawah presiden UMNO, TUNKU ABDUL RAHMAN• Berjuang bagi mendapat kemerdekaan dan kebebasan daripada penjajahan British untuk tanah melayu.
 7. 7. Pakatan Rakyat• Pakatan rakyat telah dibentuk menjelang Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac 2008.• Terdiri daripada :Democratic Action (DAP)Parti Keadilan Rakyat(PKR)Parti Islam Semalaysia(PAS)
 8. 8. UNKO(OGOS 1961) – Partipolitik yang pertama diikuti dengan USNO (DIS 1961) -PASOK MOMOGUN (1962) BUNAP yang ditukar kepada (SNAP)
 9. 9. 1963 Perlantikan Datuk Donal Stephens (UNKO) sebagai ketua Menteri Sabah yang pertama JUN UNKO dan Pasok Momogun bersetuju membentuk 1964 UPKO Tun Mustapha telah berjaya menjadi Ketua1967 Menteri Sabah (gabungan USNO-SCA)15 JUL BERJAYA dibawah pimpinan Tun Fuad Stephen 1967 telah diwujudkan MAC PBS telah mencabar kepimpinan BERJAYA 1985
 10. 10. APRIL PBS menang Pilihan Raya Negeri1985 setelah banyak konflik yang berlaku1985- PBS berjaya memimpin SABAH dan1994 diambil alih oleh UMNO Sabah dan BN yang telah memperkenalkan sistem penggiliran Ketua Menteri Sabah. MAC Dibubarkan. 2004
 11. 11.  Parti pertama adalah SUPP ( JUN 1959) ditubuhkan oleh orang Cina muncul pula PANAS ( 1960) parti bumiputera bukan Islam yang pertama adalah SNAP (1961) pada tahun 1962, orang Melayu dan Melanau dari Lembah Rejangmenubuhkan parti BARJASA, diikuti PESAKA dan SCA. Pada 22 OKT 1962 parti Perikatan Sarawak telah dibentuk(PANAS,SNAP,PESAKA,BERJASA dan SCA) Ketua Menteri Sarawak yang pertama adalah Stephen Kalong dariSNAP pd thun 1963. Perpaduan etnik Iban tergugat kerana terbentuknya PBDS keranaSNAP dipimpin oleh James Wong Kin Min seorang pemimpin bukan Iban. Walaubaimanapun, masalah perpecahan etnik ini dapat diselesaikanoleh Tun Abdul Taib Mahmud
 12. 12. PENGLIBATAN ETNIK DALAM BIDANG POLITIK • 29 buah parti politik telah berdaftar dengan SPR serta bergiat aktif dalam masyarakat. • Sebagai contoh : BN, UMNO,MCA,MIC,Parti Keadilan Rakyat , PAS dan DAP.
 13. 13. • Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dibawah pentadbiran raja berperlembagaan.• Perikatan Barisan Nasional mempunyai tiga komponen penting - UMNO, MCA (Persatuan Cina Malaysia) and MIC (Kongres India Malaysia).• Perdana Menteri Malaysia adalah ahli daripada parti Melayu (UMNO) di dalam perikatan Barisan National.
 14. 14. SAMBUNGAN…..
 15. 15. SAMBUNGAN…..
 16. 16. L/TARBELAKANG PEKERJAANMASYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA
 17. 17. PARTI POLITIK MALAYSIA UMNO :: ditubuhkan oleh Dato Onn Jaafar hasil Kongres Melayu . Bertujuan menyatukan dan membela hak melayu. PAS :: matlamat menubuhkan negara Islam. MIC :: menjaga kepentingan orang india. MCA :: menjaga kepentingan politik cina. GERAKAN :: didominasi etnik cina. DAP :: parti berbilang kaum. PKR :: parti baru yang bergerak atas platfom kemajmukan.
 18. 18.  Parti keb. Kadazan Bersatu (UNKO). Parti keb. Sabah Bersatu (USNO). Parti Pasok Momugon. Parti Cina Sabah (SCA). Parti Bersatu Rakyat Sabah (BERJAYA). Parti Bersatu Sabah (PBS).
 19. 19.  Parti keb. Melayu Sarawak (PKMS). Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP). Parti keb. Sarawak (SNAP). Barisan Rakyat Jati Sarawak (BERJASA). Pesaka Anak Sarawak (PESAKA). Parti Cina Sarawak (SCA). Parti Negara Sarawak (PANAS).
 20. 20. Adalah ideologi kebangsaan Malaysia. Ia adalah satu susunancara ataupun prinsip hidup bermasyarakat yang mengandungi nilai-nilai kenegaraan dan norma-norma sosial yang meliputi semua aspek kehidupan bernegara.Sebelum meletusnya peristiwa 13 Mei 1969, pihak kerajaanhanya memberikan tumpuan pada usaha-usaha untukpembangunan negara dari segi fizikal .
 21. 21. Selepas peristiwa 13 Mei tersebut terjadi, kerajaan telah mulaberusaha ke arah merangka dasar-dasar pembangunan danpendekatan yang boleh menghapuskan jurang perbezaanantara kaum.Draf rukun negara telah di bincangkan dan dibuat pindaanbeberapa kali oleh Majlis Perundangan Negara, sebelumdiluluskan oleh Majlis Gerakan Negara dan kemudiannyadiisytiharkan pada 31 Ogos 1970 semasa ideologi nasionalMalaysia telah menggariskan lima prinsip utama, iaitu:i.Kepercayaan kepada Tuhanii.Kesetiaan kepada Raja dan Negaraiii.Keluhuran perlembagaaniv.Kedaulatan undang-undangv.Kesopanan dan kesusilaan
 22. 22. Objektif Rukun Negara(a)Untuk mencipta satu masyarakat yang adil supaya kemakmurannegaradapat dinikmati bersama secara adil dan saksama(b)Untuk memelihara cara hidup demokratik(c)Untuk mencapai perpaduan yang lebih erat dalam kalanganseluruhmasyarakat Matlamat rukun negarai.Untuk mewujudkan sebuah negara yang rakyatnya bersatu, masyarakat yangdemokratik, adil, liberal serta progresifii.Untuk mewujudkan sebuah masyarakat Malaysia yang bersatu padudan sanggup memberikan taat setia yang paling tinggi kepada negaraiii.Membina rakyat yang demokratik iaitu bukan sahaja kuasa berada di tanganrakyat tetapi juga menjamin hak-hak asasi dan kebebasan rakyat untukberpolitik sejajar dengan undang-undang negara
 23. 23. Kerajaan campuran pertama yang telah Pada 1 Mei 1972, kerajaan dibentuk adalah Perikatan dengan sebuah campuran telah dibentuk di parti pembangkang iaitu Gerakan pada negari Perak iaitu antara Februari 1972 supaya memudahkan perikatan dengan Parti kerajaan mengimplitasikan dasar-dasar Progresif Rakyat (PPR). sosioekonomi di seluruh negara. Parti Bersatu Rakyat Sabah BARISAN (PBRS),Parti Demokratik NASIONAL(BN) Sabah dan Parti Kemajuan Sabah (SAPP) selepas tahun 1970. Persetujuan telah dicapai selepas beberapa rundingan diadakan untukParti Pesaka Bumiputera Bersatu mewujudkan sebuah kerajaan(PBB), Sarawak National Party campuran antara Perikatan dengan(SNAP) dan Sarawak United Parti IslamSe-Malaysia (PAS).People Party (SUPP).
 24. 24. 1.Memupuk dan mengekalkan satu bangsa Malaysia yang harmoni dan bersatu padu 2.Berusaha untuk mencapai pembangunan jasmani dan rohani serta mengekalkan Islam sebagai agama Persekutuan tetapi agama-agama lain masih boleh diamalkan denganaman dan tenteram 3.Berusaha untuk mewujudkan satu masyarakat yang adil dan saksama 4.Berusaha untuk mengeratkan lagi perhubungan dalam kalangan parti anggota Pakatan Rakyat 1 April 2008 Parti Keadilan Rakyat(PKR), Democratic Action Party (DAP) dan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) 1.Keadilan sosialIdeologi Pakatan Rakyat 2.Kemajuan 3.Demokrasi social 4.Kebajikan awam
 25. 25. KESIMPULAN• Mungkin politik hari ini akan menjadi lebih matang danrakyat negara kita ini akan lebih peka dalam membuat keputusandalam memilih siapa yang pada mereka layak memimpin danmemerintah negara ini.•Kita melihat sikap-sikap politik menghalalkan cara, politikdendam, marah dan politik hanya berpaksi kepentingan tertentulantas merebak penyelewengan, rasuah, keruntuhan integriti danpenyalahgunaan kuasa amat menakutkan.•perbezaan fahaman politik dalam kalangan seperti etnik tidakmenjadi isu yang besar sekiranya setiap komponen dalamorganiasi bangsa Malaysia yang majmuk ini sendiri salingbertoleransi dan bekerjasama
 26. 26. TERIMA KASIH

×