Esei pengurusan bengkel 2011

3,049 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,049
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
147
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Esei pengurusan bengkel 2011

  1. 1. ESEI PENGURUSAN BENGKEL 20111a. Tujuan guru mengorganisasi bengkel: (8m) 1) Untuk mewujudkan suasana pebgurusan bengkel yang lebih teratur dan tersusun. Kerjasama di antara guru-guru akan menjamin kesempurnaan pengurusan bengkel. 2) Menyusun pembahagian atau agihan tugas dalam bengkel kerana fungsi sesebuah bengkel di sekolah juga seperti sebuah kilang pengeluaran yang melibatkan pelbagai kerja dan tugas. Tujuan ini adalah penting kerana tugas- tugas dalam bengkel seperti penyelenggaraan, stor, inventori dan sebagainya dapat dilaksanakan dengan sempurna. 3) Untuk mencapai objektif pengajaran dan pembelajaran yang lebih berkesan dalam bengkel. Melalui struktur organisasi bengkel, ketua bengkel dapat menyediakan senarai penyelenggaraan mesin dan alat, bilangan peralatan dalam bengkel. Kesemua ini boleh membantu dalam P&P. 4) Organisasi bengkel yang berkesan boleh menghasilkan produk yang lebih bermutu, menjimatkan bahan dan masa yang diperlukan untuk melaksanakan kerja amali seperti mana yang dirancang. Guru akan berbangga dengan bengkel yang mereka bangunkan.b) Bengkel ada seorang guru panitia & 3 orng guru bengkel. Keadaan bengkel tidak mencapai tahap yang memuaskan. Berdasarkan situasi tersebut, apakah kesimpulan yang anda dapat rumuskan tentang sikap & t/laku Pn. Sakinah dari aspek pengurusan ? (12m) Puan Sakinah merupakn seorang guru yang tidak mengamalkan prinsip pengurusan & pengendalian bengkel sepanjang berkhidmat sebagai guru panitia kemahiran hidup. Ianya merangkumi kawalan guru, keselamatan persekitaran, keperluan psikologi, pencahayaan, penyelenggaraan alatan serta keefisienan bengkel.
  2. 2. i. Apakah kesan keadaan bengkel terhadap pelaksanaan P&P. objektif P&P – x tercapai minat murid – xminat teruskan p&P pelaksanaan aktiviti – aktiviti tidak dapat dilaksananakan dengan jaya. Brg xckup. Ibu bapa takot hntr anak ke sekolah (bengkel xselamat) ii. Beri cadangan kepada Puan. (m/s 110 – jilid2 ) Menghasilkan sebuah bengkel yang efisyen. Mewujudkn persekitaran yng selamat & sihat utk bekerja. Memenuhi keperluan psikologi pelajar. Memudahkan kawalan guru d sepnjng masa. Mewujudkn keadaan yng selamat kpd semua alatan, mesin & bahan yng penting d dalam bengkel. Mewujudkn keadaan pencahayaan yang baik kpd pengguna bengkel.2. a) Terangkan punca yang menyebabkan kerosakan mesin dan peralatan. (5m) Susun atur mesin yang tidak sesuai dengan ruang lantai bengkel. Keadaan mesin yang telah lama dan tidak sesuai digunakan lagi. Keadaan mesin & peralatan tangan yang tidak diselenggara dengan baik. Penggunaan peralatan tajam seperti pahat & gergaji yang salah. Penggunaan & penyimpanan peralatan & mesin yang tidak teratur. b) Pengurusan bengkel – nyatakan kekurangan & kelebihan bagi pernyataan yang telah dinyatakan. (15m) KEKURANGAN KELEBIHAN
  3. 3. 3. a) NIOSH & PERKESO. Jelaskan perbezaan dan persamaan. (8m)Perbezaan NIOSH PERKESOPersamaan
  4. 4. NIOSH PERKESOb) Berdasarkan perkhidmatan perumusan piawaian, penguatkuasaan dan penggalakan, rangkakan satu pelan penyediaan bengkel tersebut. (12m)

×