Gimnastik pendidikan

8,828 views

Published on

 • Be the first to comment

Gimnastik pendidikan

 1. 1. GIMNASTIK PENDIDIKAN
 2. 2.  Gimnastik pendidikan merupakan cabang pendidikan pergerakan yang berunsurkan penerokaan dan penyelesaian masalah. Ia bebas melakukan pelbagai pergerakan mengikut kreativiti dan kemampuan sendiri. Pergerakan yang dilakukan biasanya berkaitan dengan situasi kehidupan seharian.
 3. 3.  Terdapat 8 tema dalam gimnastik pendidikan. Namun begitu, salah satu tema utama dalam gimnastik pendidikan ialah kesedaran beban. Konsep kesedaran beban berkait rapat dengan tenaga yang digunakan dalam tempoh tertentu semasa melakukan pergerakan. Terdapat beberapa kualiti dalam tema kesedaran beban.
 4. 4. 1) Pergerakan Bertahan Contoh: berkawad.
 5. 5. 2) Pergerakan Bergetar-getar Contoh: bunyi alat penggera kebakaran
 6. 6. 3) Pergerakan Bercirikan Prekusi Contoh: pergerakan yang cepat, tajam, bertenaga dan agak berat.
 7. 7. 4) Pergerakan Staccato Contoh: pergerakan yang terputus-putus, tajam, cepat dan ringan.
 8. 8. 5) Pergerakan Bercirikan Bandul Contoh: pergerakan berayun-ayun melalui laluan berbentuk lengkok.
 9. 9. 6) Pergerakan Runtuh Contoh: pergerakan yang menunjukkan keadaan runtuh atau pengsan.
 10. 10.  Konsep kesedaran beban adalah berkaitan dengan kualiti pergerakan yang dihasilkan dengan cara mengawal kekuatan atau keupayaan otot semasa semasa melakukan pergerakan. Setiap pergerakan berdasarkan tema kesedaran beban akan menunjukkan kualiti pergerakan yang berbeza- beza iaitu cepat, lambat, perlahan, bertenaga, ringan dan sebagainya. Pelbagai alat termasuk alat muzik atau iringan muzik boleh menyerlahkan lagi sesuatu pergerakan. Aspek keselamatan perlu diberi perhatian sebelum, semasa dan selepas menjalankan aktiviti gimnastik pendidikan.

×