Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Reka bentuk bandar

149 views

Published on

bandar kajang

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Reka bentuk bandar

 1. 1. LMCP1532 PEMBANGUNAN BANDAR MAPAN TUGASAN 7: REKA BENTUK BANDAR NUR AFIQAH BINTI MOHD YUSOFF A150344
 2. 2. SOALAN • Kajang telah menjelma dari sebuah bandar kecil menjadi bandar besar dengan membina bandar-bandar baru seperti Bandar Baru Bangi dan Bandar Seri Putra serta melebarkan pusat bandarnya sehingga ke Sungai Chua. Akan tetapi pusat bandar yang asal tidak banyak berubah dan sebahagian besar penduduknya bekerja di Kuala Lumpur, Putrajaya dan kawasan-kawasan luaran. Anda diminta mencadangkan satu perubahan besar untuk pusat bandar Kajang supaya Kajang boleh berdiri sendiri. Gunakan lukisan dan gambar-gambar yang sesuai.
 3. 3. CADANGAN 1. Naik taraf jalan raya • keadaan jalan di sekitar kawasan Kajang dan kawasan sekitarnya adalah berlubang- lubang dan sempit. Justeru, jalan perlu diperlebarkan dan penurapan semula perlu dilakukan. Ketebalan jalan tar boleh dicontohi dari negara maju. Hal ini bagi mengelak jalan mudah berlubang apabila kenderaan berat sentiasa menggunakan jalan tersebut.
 4. 4. 2. Naik taraf sistem perparitan • Pusat bandar kajang sering berlaku banjir ketika hujan lebat. Hal ini menyebabkan harta benda sering musnah. Bagi mengatasi masalah ini, sistem perparitan perlu dinaik taraf. Parit perlu diperdalamkan dan diperlebarkan bagi memberbaiki system perparitan sedia ada. Banyak negara boleh dicontohi system perparitannya trutamanya negara
 5. 5. Kajang mengalami banjir Sistem perparitan Belanda
 6. 6. 3. Naik taraf sistem pengutipan sampah • Sistem pengutipan sampah perlu diperbaiki kerana sampah sarap sering kelihatan terutamanya di tepi jalan raya. Kesan sampah yang tidak sistematik ini juga merupakan punca berlaku banjir kilat.
 7. 7. 4. Naik taraf hospital Hospital perlu dinaiktaraf kerana perkhidmatan yang ada sangat terhad. Hospital yang maju akan menjadi tarikan kepada masyarakat untuk menetap di kajang dan kesannya kawasan tersebut dapat lebih maju.
 8. 8. 5. Membina jejantas di jalan besar • Pembinaan jejantas bagi memudahkan pejalan kaki untuk melintas ke seberang jalan. Contohnya, di hospital kajang, orang awam perlu melintas jalan bagi mendapatkan pengangkutan awam.
 9. 9. 6. Wujudkan kawasan hijau • Di kawasan kajang kekurangan kawasan hijau menyebabkan cuaca menjadi panas. Justeru penanaman pokok yang banyak dapat membantu memberi nafas baru di bandar tersebut.

×