Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Cum poți ajuta mediul la tine acasă

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 13 Ad

Cum poți ajuta mediul la tine acasă

Download to read offline

Trei lucruri simple pe care le poți face ca să te implici în comunitatea din care faci parte, pe teme de ecologie, pentru un mediu înconjurător mai verde și mai bun. Și pentru a combate schimbările climatice.

Trei lucruri simple pe care le poți face ca să te implici în comunitatea din care faci parte, pe teme de ecologie, pentru un mediu înconjurător mai verde și mai bun. Și pentru a combate schimbările climatice.

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Cum poți ajuta mediul la tine acasă

 1. 1. Cum poți ajuta mediul la tine acasă Adrian Mihălțianu
 2. 2. Nu aștepta de la alții ce poți face chiar tu
 3. 3. Acoperișuri verzi: Asociația Cartier Aviației
 4. 4. Acoperișurile verzi cresc durata de viață a panourilor solare și le fac mai eficiente. Cu cât se încinge panoul mai mult, cu atât e mai puțin eficient. Cu un acoperiș normal, temperatura pe bloc poate ajunge la 80 de grade. Plin de verdeață, ajunge la maximum 35. Un acoperiș verde reduce costurile de încălzire și răcire ale clădirii, reduce radiațiile, inclusiv pe cele ale rețelelor de telecomunicații, filtrează aerul, captează CO2 și microparticule și stimulează pozitiv dezvoltarea biodiversității. Pe cele trei acoperișuri deja amenajate sunt albine, fluturi sau tot felul de alte insecte, vin păsările și cresc plantele.
 5. 5. Impact: • Reducerea insulei de căldură de deasupra orașului • Bonus pentru biodiversitate • Reducerea costurilor de încălzire / răcire • Spațiu pentru relaxare
 6. 6. Parcul urban Asociația Parcul Natural Văcărești
 7. 7. În 2012 erau aproape 100 de specii de păsări observate în parc. Apoi în 2016 – când s-a înființat parcul, 150 de specii, iar astăzi avem 172 de observații de specii de păsări. Și ne așteptăm ca numărul să crească. Iar asta doar la păsări. Există o exagerare a grijii pentru zona verde sterilă în detrimentul diversității. În momentul în care bagi motocoasa de trei ori pe an și strângi absolut toate frunzele și toate crengile uscate, nu mai dai nicio șansă unor specii să existe. Tot centrul Europei e plin de allotment gardens în care oamenii ies și-si pun castraveți. Nu putem face așa ceva la parcul Văcărești dar putem chema vecinii și comunitatea să ne ajute. Să scoatem niște cenușeri și să construim o insulă de sorire pentru țestoase, să jumulim ambrozia, să amenajăm un rain garden care la anul poate deveni un spațiu pentru amfibieni. Ne dorim astfel de proiecte comunitare.
 8. 8. Impact: • Reducerea insulei de căldură de deasupra orașului • Bonus pentru biodiversitate • Reducerea costurilor de încălzire / răcire • Spațiu pentru relaxare
 9. 9. Familia Frim: Nu tolerezi gunoiul din natură
 10. 10. „Când am plecat din România, am lăsat gunoaiele aici. După 30 de ani, ne-am întors și erau tot acolo” - Nicu Frim (51 de ani), un bistrițean amator de plimbări în natură, revenit din străinătate după aproape trei decenii în Austria și Irlanda. Când a văzut că multe din zonele verzi din jurul Bistriței sunt pline de gunoaie a vrut să ofere un exemplu comunității și s-a apucat de curățenie alături de soția Aura și de cei 7 copii. Au început cu pădurea din Dealul Târgului, la una dintre ieșirile din oraș, în zona din apropierea unei parcări. În câteva ore au umplut 30 de saci de mari dimensiuni și au sunat la primărie ca să fie ridicați. „Merg copii tineri, își iau mâncarea de la fast- food, mănâncă în pădure și aruncă tot acolo chiar dacă au container la 10 metri de ei. Asta e foarte trist, că se zice că eu fac parte din generația aia care aruncă chiștocul pe geamul mașinii. Am umblat mult în tătă Europa, avem o țară foarte frumoasă. Dar din păcate nu punem mână, tăt așteptăm să pună altu’ mâna înaintea noastră. Am întâlnit oameni absolut inconștienți când ne-am apucat să curățăm lângă parcare. Ziceau că să vină guvernu’ și primăria să facă treaba. Dacă vând înghețată și arunc cornetul pe jos să vină primarul să mi-l ridice? Serios?”
 11. 11. • Găsește un ONG sau o inițiativă • Vezi ce poți înverzi / înflori / curăța în jurul casei • Treci la acțiune

×