Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Strenna 2016 Prezentare PPT

Strenna propusă de rectorul major pentru anul 2016.

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Strenna 2016 Prezentare PPT

 1. 1. Călătorim împreună cu Isus, în aventura Duhului Sfânt! Don Angel Fernandez Artime rector major al Salezienilor lui Don Bosco «Strenna» 2016 = mesajul pentru Familia Saleziană
 2. 2. După bicentenarul nașterii lui Don Bosco, pot spune că am impresia că, mulțumind Duhului Sfânt, familia saleziană este vie pretutindeni!
 3. 3. Cu ocazia bicentenarului, am avut posibilitatea de…: de a ne reaminti de ISTORIA lui Don Bosco, de a-i cunoaște mai bine PRINCIPIILE PEDAGOGICE și de a împrospăta unele caracteristici ale SPIRITUALITĂȚII sale...
 4. 4. Acum, prin acest mesaj, doresc să vă ofer un ajutor pentru ►a fi mai mult în comuniune între noi ► și a împărtăși noile căi de acțiune în misiunea noastră.
 5. 5. Călătorim împreună cu Isus, în aventura Duhului Sfânt! Iată-l:
 6. 6. CU ISUS Doar El este „ușa de intrare” și CENTRUL întregii noastre reflexii. Doar El este cel care ne invită să acționăm!
 7. 7. Chemarea sa este, pentru noi, un adevărat „RISC”: a-l urma pe Isus înseamnă a-l lăsa să ne deranjeze, să ne ridice (din lenea noastră) și să ne pună în mișcare: ca să nu stăm pe marginea drumului, ca niște spectatori (poate și critici față de ceilalți...).
 8. 8. A-l lăsa să ne cheme, nu este de ajuns: trebuie și o prietenie personală cu El.
 9. 9. Dacă nu există o prietenie personală cu el, nu sunt adevărate nici celelalte lucruri, cum ar fi entuziasmul de a organiza multe activități, precum jocuri, cursuri, campusuri... toate aparent utile. S-o construim cu adevărată loialitate și încredere
 10. 10. Europa și lumea întreagă s-au schimbat mult;
 11. 11. Orice tânăr, și astăzi, este deschis la viața adevărată, sensibil la întâlnirea profundă cu Dumnezeu și cu ceilalți!
 12. 12. Iar faptul că există atât de mulți tineri care riscă descurajare și marginalizare, ar trebui să ne facă să reacționăm cât mai curând posibil!
 13. 13. ÎMPREUNĂ Isus a mers pe drumurile din Galileea cu ai săi, întâlnindu-se cu mulți oameni, predicând și vindecând multe persoane....
 14. 14. Nu a fost ușor: mergea pe jos prin locuri stâncoase, uneori abrupte și dificile…
 15. 15. După exemplul lui, și noi dorim să-l urmăm (adică, să ne implicăm) chiar dacă, câteodată, este o experiență grea!
 16. 16. Și dorim să călătorim nu în mod izolat, ci uniți între noi și cu cei tineri.
 17. 17. A merge împreună este foarte important: deoarece, în mesajul creștin, dimensiunea comunitară este ceva esențial și nu poate fi exclusă ca un simplu accesoriu neimportant.
 18. 18. În plus, când suntem împreună, ne simțim susținuți și încurajați să fim statornici!
 19. 19. O aventură care ne schimbă total Cuvântul „aventura” nu înseamnă pur și simplu o căutare de experiențe noi, emoționante, distractive, palpitante…
 20. 20. Mai degrabă înseamnă a ști să lași siguranțele tale proprii că să poți descoperi o lume necunoscută, de la care să te întorci schimbat... O aventură care ne schimbă total
 21. 21. Așa totul se învârte doar în jurul meu și mă împiedică să fiu disponibil de a-i sluji pe ceilalți." Trebuie să ieșim din „noi înșine” nimeni nu mă înțelege! ce se întâmplă cu mine? cum mă simt?
 22. 22. Trebuie să mergem în căutarea a ceea ce este esențial în viață: în propria interioritate. Să ne întâlnim profund cu Dumnezeu, și de „ACOLO” să ne întoarcem schimbați!
 23. 23. Cred că nu este o viziune pesimistă să recunoaștem faptul că, în multe culturi, experiența religioasă, astăzi, este marginalizată social.
 24. 24. Și de aceea este nevoie (și urgent) ca fiecare să regăsească semnele lui Dumnezeu în experiența sa interioară.
 25. 25. În plus, în perspectiva creștină, interiorul nu este locul unde ne refugiem în intimitatea noastră, ci conștientizarea matură a faptului că cineva este în interiorul nostru; sau – mai bine spus – că noi suntem în interiorul LUI ca un dar al Său... ca să ne dăruim și pe noi înșine la rândul nostru.
 26. 26. Conduși de Duhul Sfânt Pentru acesta, este nevoie de un drum spiritual profund: adică să învățăm să trăim în lumina Duhului Sfânt, efectiv sub îndrumarea Lui în viața de zi cu zi, și să facem alegerile corespunzătoare...
 27. 27. Și Sfânta Fecioară Maria nu și-a putut imagina ce fel de drumuri va trebui să parcurgă călăuzită de Duhul Sfânt..: pur și simplu, ea a crezut și s-a încredințat cu totul în Dumnezeu.
 28. 28. Însuși Don Bosco n-a renunțat niciodată la visul său de a construi o lume mai bună pentru tinerii săi. Pentru a realiza acest plan, a parcurs un drum lung, conștient că această realizare avea nevoie de mulți colaboratori, multe energii, mult timp și multă răbdare.
 29. 29. Dar mai presus de toate, Don Bosco a vrut să afle mai întâi ceea ce Dumnezeu așteaptă de la el.
 30. 30. Și astăzi Don Bosco propune tuturor (mai ales tinerilor) o viață creștină, plină, bucuroasă, generoasă … capabilă de a asculta Vocea Duhului Sfânt care se poate simți cu putere în adâncul inimii.
 31. 31. Acum, marea provocare este să găsim propuneri concrete. Vă ofer câteva sugestii.
 32. 32. → să exersăm în descoperirea și îmbogățirea vieții noastre interioare, indiferent de vârstă
 33. 33. → să apreciem momentele de tăcere și rugăciune ca să simțim mai ușor acea Voce care ne comunică voința Lui…
 34. 34. → să recunoaștem limitele noastre (sau chiar greșelile) și să le învingem
 35. 35. → să apreciem din ce în ce mai mult familia noastră, prieteniile, solidaritatea cu cei care suferă, renunțarea la sine pentru a-i sluji pe alții
 36. 36. → să le oferim tinerilor multe provocări de a-și oferi viața ca un dar pentru ceilalți: întotdeauna dăruindu-se pentru că aceasta este logica lui Dumnezeu.
 37. 37. Sfârșit Încheiere Don Bosco să ne ajute să nu dezamăgim aspirațiile profunde ale tinerilor. Pentru a realiza acest lucru, să:

×