Internet: Concepte, història i perspectives - Gonçal L.-P.

705 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
705
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
42
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Internet: Concepte, història i perspectives - Gonçal L.-P.

 1. 1. Internet: concepte, història i perspectives Màster en AssessoramentLingüístic i Cultura Literària 1 d’octubre del 2009
 2. 2. Què són les TIC?•! Tecnologies de la Informació i de la Comunicació –!Que no existien abans? –!Quina és la diferència qualitativa que les fa rellevants? –!Per què aquest nom?
 3. 3. Què és Internet?•! “Internet és un sistema global de xarxes d’ordinadors connectats entre ells per mitjà del protocol TCP/IP” (de la Wikipedia). –!La xarxa és accessible des de múltiples dispositius (ordinadors, telèfons intel·ligents, consoles, etc.). –!La xarxa està integrada per serveis molt diversos: WWW, correu electrònic, transferència d’arxius, trucades telefòniques, xats, etc.
 4. 4. El naixement d’InternetAlguns precedents intel·lectuals: el cas deVannevar Bush (As We May Think).“La creació i el desplegament d’Internet en lestres últimes dècades del segle XX es va derivard’una combinació única d’estratègia militar,cooperació de grans projectes científics, esperitempresarial tecnològic i innovaciócontracultural.” Manuel CASTELLS, La era de la información
 5. 5. Què és la Web?•! La World Wide Web (WWW) és una estructura, basada en el sistema HTTP, que ens permet accedir de manera fàcil a Internet i navegar-hi hipertextualment. Tim Berners- Lee, un dels “pares” de la Web
 6. 6. Què és la Web 2.0?•! És un concepte, cada dia més discutible, però encara operatiu, que ens serveix per a donar nom a la tendència de la Web a articular-se al voltant de xarxes socials gràcies a aplicacions en línia, gratuïtes i fàcils d’usar, en les quals l’usuari gestiona gran part dels continguts i de la manera de presentar-los.•! Blogs, wikis, xarxes socials, etc., són exemples d’aquesta tendència.
 7. 7. Un paradigma nouSocietat de la informació…Era de la informació…Societat del coneixement…Web 2.0……al marge de les etiquetes, ens trobem amb un paradigma comunicatiu nou, caracteritzat per la facilitat amb què es transmet la informació, pel seu caràcter digital i pel seu valor econòmic i polític. Internet és l’emblema d’aquest paradigma, però només n’és una part.
 8. 8. Nadius digitals? Els joves i Internet•! Només el 51% de les llars espanyoles disposen d’accés a Internet, però: dels menors de 16 anys… –! …el 94% són usuaris d’ordinadors. –! …el 82% són usuaris d’Internet. –! …el 65% tenen mòbil.•! Això fonamenta la idea que els xiquets actuals són nadius digitals i fa pensar que en pocs anys el 100% de la població usarà Internet amb freqüència. Font: INE (2008)
 9. 9. Usuaris d’Internet•! Pel que fa als majors de 16 anys, el 49% de la població espanyola és usuària habitual d’Internet, amb un creixement interanual del 13%. –! Els valencians ens situem en un 46% d’usuaris habituals, mentre que a Catalunya s’arriba al 59% i a les Illes Balears al 52%. –! La xifra més alta de la UE correspon a Holanda, amb un 81%. La més baixa correspon a Romania, amb un 22%. Font: INE (2008)
 10. 10. La competència digitalLa competencia digital se refiere a la capacidad de comprensión y expresión a través del uso analítico, productivo y creativo de las tecnologías de la información y la comunicación digitales.En los últimos años, el enfoque de los estudios y discursos sobre alfabetización digital parecen estar trasladando el peso desde lo tecnológico hacia lo comunicativo, en un proceso paralelo al que está experimentado también la propia evolución de la Red y sus usos por parte de los usuarios. Tíscar Lara
 11. 11. L’alfabetització en informació•! L’alfabetització ja no és –ja no pot ser– aprendre les beceroles.•! Estar alfabetitzat implica ser capaç de descodificar la informació rellevant dins d’una societat determinada.•! La nostra és una societat basada en la informació i mediada per les tecnologies.
 12. 12. Algunes tendències•! Major centralitat de les TIC en tots els àmbits de les relacions humanes.•! Creixement exponencial dels usuaris.•! Capacitat de connexió ubíqua per mitjà de múltiples dispositius. –! Forces centrípetes i forces centrífugues.•! Lluites pel control polític i econòmic d’Internet.•! Aprofundiment de l’escletxa digital.

×