Lezing: Achterban bewonerscommissie bereiken.

519 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
519
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Stel jezelf voor. Dit is een lezing, geen workshop. Ik kan u vanavond alleen ideeën aan de hand doen. Wilt u iets met social media, meldt u dan vanavond of morgen aan voor GRATIS seminar. Wilt u d.m.v. een workshop aan de gang met de achterban betrekken of een nieuwsbrief schrijven… Eigen Haard biedt weer 30 cursusplaatsen aan voor begin 2012 u krijgt waarschijnlijk volgende week het programma in de bus.
 • Waarom zou je de achterban willen bereiken? Het korte antwoord is dat het moet! In de wet op het overleg huurders en verhuurder staat dat je als commissie je achterban moet informeren en betrekken.
 • Behalve dat het moet, maakt het daarnaast je werk als commissie ook veel leuker. Door contact met je achterban weet je sneller wat er leeft, krijg je feedback op je resultaten. Het contact tussen de bewoners onderling wordt ook meer betrokken. Soms letterlijk, door samen dingen te ondernemen. Soms doordat mensen dingen over elkaar, van elkaar en over het complex lezen, waardoor een gevoel van saamhorigheid ontstaat. Door het contact met de achterban, weet je wat er in je complex leeft en waar je als commissie iets mee moet / kunt. Tot slot, het raadplegen van de achterban gaat een stuk eenvoudiger als je weet hoe je ze kunt bereiken. Niets zo frustrerend als een oproep of enquête waar bijna geen respons op komt.
 • Laat ik voorop stellen dat het niet altijd eenvoudig is om de achterban te bereiken. Vanavond doe ik u een aantal suggesties, ik begrijp dat niet alles in bij elke commissie of in elk complex toe te passen is. In een workshop kan ik er veel dieper op ingaan wat in uw specifieke situatie de handigste aanpak is. Ik ben er van overtuigd dat er voor elke commissie, elk complex, elke doelgroep een goed werkende aanpak bestaat. Je moet er soms alleen even opkomen! En soms vergt het ook een lange adem. Gelukkig zijn daar verschillende stappen in te onderscheiden, zodat je toch al snel resultaat van je inspanning ziet. En ja, soms moet je een beetje creativiteit gebruiken.
 • Begin klein. Doe iets wat weinig voorbereiding nodig heeft, eenvoudig uit te voeren is en gelijk een korte termijn resultaat laat zien. Los van alle voordelen die deze aanpak heeft motiveert het ook enorm voor jezelf waardoor je makkelijker die lange adem op kunt brengen. Hou het leuk! Dat meen ik. Doe iets wat je leuk vindt en niet iets waarvan je denkt dat het moet. Moet iedereen iets met sociale media? NEE Zit er iemand in uw commissie die sociale media heel erg leuk vindt? AANGRIJPEN Zorg dat je mensen raakt. In hun portemonnaie of in hun hart. Plat gezegd is iedereen sneller enthousiast als het geld bespaard. En een schone hal zal mensen sneller boeien dan het meerjaren onderhoudsplan van een groot complex waarbij de directe link met hun eigen woning niet overduidelijk is.
 • Er zijn verschillende manieren om op ideeën te komen. Vaak kon je niet op iets nieuws, maar blijf je eigenlijk met verschillende variaties van hetzelfde plan komen. Een korte brainstorm is handig om je uit je vaste denkpatronen los te weken en met frisse nieuwe ideeën te komen.
 • Een hele goede tekst. Geweldige layout. Toch ongelezen in het oud papier.
 • Op parkpop delen ze aan het eind van het festival vuilniszakken uit en krijg je voor tien volle vuilniszakken een festival shirt cadeau. Ik weet niet of ze dat nog doen, maar in mijn tijd was dat enorm succesvol. Op Lowlands krijg je voor elke 10 lege plastic bekers een drank muntje. Scholieren lopen de hele dag met vuilniszakken en prikkers de rest op te prikken. Geen idee of ze betaald krijgen, maar gratis toegang tot het festival €150 is natuurlijk voor een middelbare scholier ook top.
 • Saaie site. Flickr. Heel veel foto’s. Paar keer per week nieuwe foto. Site ziet er altijd anders uit. Kan inspringen op actualiteit, op seizoen, op feestdagen. GRATIS Betrokkenheid, mensen leveren foto’s zien graag hun eigen foto. Mensen blij dat hun foto er staat, dat vertellen ze aan vrienden en familie die dan op de site gaan kijken. Ze delen het ook via Twitter waardoor heel veel mensen het berichtje kunnen zien, met daarin een link naar de website van de gemeente Utrecht, gratis publiciteit. Dit kan ook kleinschalig. Op complex niveau. In een nieuwsbrief.
 • Vertel ook over Harderwijk ALV Goedkoop, kan met mobieltje. Altijd wel iemand in het complex die dit kan en leuk vindt om te doen.
 • Leuk om via de sociale media met jullie verder te praten
 • Lezing: Achterban bewonerscommissie bereiken.

  1. 1. ACHTERBAN BEREIKEN … en vervolgens betrekken
  2. 2. WAAROM? <ul><li>Omdat het moet! </li></ul><ul><li>Overlegwet </li></ul>
  3. 3. DAARNAAST <ul><li>Maakt het je werk als commissie veel leuker! </li></ul><ul><li>Krijg je meer betrokkenheid tussen mensen in je complex! </li></ul><ul><li>Weet je als commissie wat er leeft. </li></ul><ul><li>Kun je eenvoudig de achterban raadplegen. </li></ul>
  4. 4. HOE? <ul><li>Het is niet altijd eenvoudig </li></ul><ul><li>Het gelukkig ook niet onmogelijk </li></ul><ul><li>Het vergt soms een lange adem </li></ul><ul><li>Het vergt soms wat meer creativiteit </li></ul>
  5. 5. DE TRUC! <ul><li>Begin klein </li></ul><ul><li>Hou het leuk! </li></ul><ul><li>Raak mensen </li></ul>
  6. 6. ideeën verzamelen
  7. 7. VOORBEELDEN
  8. 8. WELKE OPROEP LEEST U? Kleine reparaties binnen een week opgelost! Bloembakken i.p.v. zwerfvuil: eenvoudige oplossing! Een lagere energierekening met een nieuwe ketel! Word nu lid van de bewonerscommissie!
  9. 9. LEUKE ACTIE
  10. 12. VRAGEN | CONTACT [email_address] @ASWbewoners facebook.com/asw.bewoners http://www.linkedin.com/company/amsterdams-steunpunt-wonen http://nl.linkedin.com/in/petrafisher Presentatie: www.slideshare.net/ASWbewoners

  ×