SlideShare a Scribd company logo
1 of 7
Download to read offline
Ushqimet me më shumë OMGJUshqimet me më shumë OMGJ
Produktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më tëProduktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më të
diskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apodiskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apo
mikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë dukemikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë duke
transferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodavetransferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodave
bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar”bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar”
ose “transgjenike”.ose “transgjenike”.
Edhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqimEdhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqim
transgjenik ose me OMGJ.transgjenik ose me OMGJ.
Ushqimet Bio, Forcat e Universit dhe OMGJ-te!
OMGJ ofrojne rreziqe të mundshme shëndetësore
Njeriu eshte ai c`ka ha ose me sakte me thuaj cfare ha te te them si duhet te jesh me
shendet. Keto perbenin filozofine baze te kohes se Hipokratit, ne periudhen e Greqise se lashte.
Qysh ne kohen e Indianeve, 12-15 mije vjet me pare eshte zbuluar se ekzistonte nje lidhje e
forte midis ushqimeve dhe organeve te trupit. Le te themi se, ushqime te caktuara ndikojne
fuqishem ne rendimentin e trurit dhe ne funksionet fizike te trupit, si ne kujtesen e njeriut,
gjumin, dhimbjet, depresionet deri ne aftesine e te mesuarit dhe te pershtaturit ndaj nevojave
te jetes. P.sh ushqimet e pasura me lecitin, qe ndodhet ne familjen e bishtajoreve, rrisin fuqine
mendore, ndersa ato te pasura me karbohidrate e te varfra me proteina, ne menyren me te
sigurte te tyre e bejne njeriun te pergjumur, te ngathet e te vrazhde.
Kerkimet, si ne ate kohe dhe ne kohet moderne sot kane vertetuar qe, ushqimi ose ushqyerja
e sakte e kombinuar me "mjekun" levizja, mund te kuroje, sigurisht per nje kohe me te gjate se
ilacet, por me te sigurte se ato, shumicen dermuese te semundjeve, per te mos te thene te
gjitha. P.sh. cregullimet nervore, cregullimet ne organet e tretjes, hemorroidet, henrie discalis
etj, mund te qetesohen nga medikamentet mjekesore, por kurre s`mund te sherohen prej tyre.
Perkundrazi, ato mund te sherohen totalisht vetem nga menyra e ushqyerjes. Atehere, ku
qendron forca magjike e sherimit prej dietes korrekte te ushqyerjes. Me diete, shpjegojme dhe
kuptojme mekanizmin natyral te te ushqyerit tek njerezit, jo sforcimin per te mbajtur diete
rraskapitese, c`mobilizuese deri ne semundje-ndjellese.
Nuk kontrollohet ushqimi i modifikuar gjenetikisht
 Nëse mbi një produkt ushqimor nuk shkruhet që ai është gjenetikisht i modifikuar,
inspektorët e Drejtorisë së Ushqimit nuk mund ta dallojnë atë. Aq më pak, do të
kuptonin nëse produkti OMGJ është blerë i tillë, apo është rritur nga fara OMGJ. Ligji
thotë se mbi çdo mall duhet shkruar përcaktimi OMGJ, nëse ai i tejkalon 0,9 % të
modifikimit .Duhet të vendoset sistem rigoroz i kontrollit të OMGJ-ve në mënyrë që të
mos shndërrohemi në një farë fushe eksperimentale” tha Zoran Popovski, profesor
universitar. Gjysma e produkteve të sojës në botë është gjenetikisht e modifikuar.
Përveç sojës, kultura të tjera të modifikuara janë kungulli, patatja, pambuku, misri,
kanella dhe papaja. Sipas profesorit Popovski, përveç reagimeve alergjike të shkaktua
nga arra braziliane, nuk është regjistruar ndikim negativ ndaj shëndetit të njerëzve.
Punoi :Punoi :
AMLA HOXHAAMLA HOXHA
Punoi :Punoi :
AMLA HOXHAAMLA HOXHA

More Related Content

What's hot

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveDemtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveEgla Mërzheku
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialFialdoMema
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutDonart Geci
 
Rregullat e qarkullimit
Rregullat e qarkullimitRregullat e qarkullimit
Rregullat e qarkullimitaxheta axheta
 
ndotja e mjedisit
ndotja e mjedisitndotja e mjedisit
ndotja e mjedisitJonadade
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveolinuhi
 
Teoria e evolucioni
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioniErhan Luma
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 

What's hot (20)

Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujveDemtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
Demtimet e kockave, kyçeve dhe muskujve
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Bio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe Mjedisi
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Ndotja akustike
Ndotja akustikeNdotja akustike
Ndotja akustike
 
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Revolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrialRevolucioni i pare industrial
Revolucioni i pare industrial
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Te drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
 
Rregullat e qarkullimit
Rregullat e qarkullimitRregullat e qarkullimit
Rregullat e qarkullimit
 
ndotja e mjedisit
ndotja e mjedisitndotja e mjedisit
ndotja e mjedisit
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Obeziteti
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
 
Rendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmaveRendesia dhe elementet e zhurmave
Rendesia dhe elementet e zhurmave
 
Teoria e evolucioni
Teoria e evolucioniTeoria e evolucioni
Teoria e evolucioni
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 

Viewers also liked

Bimet Transgjenike (biologji)
Bimet Transgjenike (biologji)Bimet Transgjenike (biologji)
Bimet Transgjenike (biologji)Doris Jonuzaj
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationervinahmati
 
Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetikInxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetikArdian Hyseni
 
Bioteknologjia moderne dhe klasike
Bioteknologjia moderne dhe klasikeBioteknologjia moderne dhe klasike
Bioteknologjia moderne dhe klasikeBlerta Berisha
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik Genta Jusufi
 
CAP ne BE dhe SHBA
CAP ne BE dhe SHBACAP ne BE dhe SHBA
CAP ne BE dhe SHBAAnita Dogani
 
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"lira kuca
 
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina#MesueseAurela Elezaj
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetMarinela Abedini
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesJetmira Sula
 
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikSeptic Flesh
 

Viewers also liked (20)

Qytetari
QytetariQytetari
Qytetari
 
Bimet Transgjenike (biologji)
Bimet Transgjenike (biologji)Bimet Transgjenike (biologji)
Bimet Transgjenike (biologji)
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentation
 
Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetikInxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
 
Bioteknologjia moderne dhe klasike
Bioteknologjia moderne dhe klasikeBioteknologjia moderne dhe klasike
Bioteknologjia moderne dhe klasike
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Gjenet dhe ADN-ja
Gjenet dhe ADN-jaGjenet dhe ADN-ja
Gjenet dhe ADN-ja
 
Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik Inxhinieringu gjenetik
Inxhinieringu gjenetik
 
Genetics!
Genetics!Genetics!
Genetics!
 
OMGJ byirenakotobelli
OMGJ byirenakotobelliOMGJ byirenakotobelli
OMGJ byirenakotobelli
 
CAP ne BE dhe SHBA
CAP ne BE dhe SHBACAP ne BE dhe SHBA
CAP ne BE dhe SHBA
 
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
Organizmat njëqelizorë Aleksia Guranjaku Klasa IX shkolla "Albanet"
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteinaProteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
Proteinat ..............Ekzistojnë më tepër se 10000 proteina
 
Karbohidratet
KarbohidratetKarbohidratet
Karbohidratet
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
 
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
 

Similar to Organizmat e modifikuar gjenetikisht

Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
 
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraErvis Cara
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Al genetic tests_bd
Al genetic tests_bdAl genetic tests_bd
Al genetic tests_bdGaniel Licka
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
 
Projekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket SelimajProjekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket SelimajTekla Jamiles
 
Leksione prodhimi shtazor 1
Leksione prodhimi shtazor 1Leksione prodhimi shtazor 1
Leksione prodhimi shtazor 1erdipulaj
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjetMarjan DODAJ
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Merkur Sinani
 
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]Marjan DODAJ
 
Drugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsalban1shabani
 

Similar to Organizmat e modifikuar gjenetikisht (19)

Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
 
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Leksioni nr6
Leksioni nr6Leksioni nr6
Leksioni nr6
 
Al genetic tests_bd
Al genetic tests_bdAl genetic tests_bd
Al genetic tests_bd
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
Projekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket SelimajProjekt by Alket Selimaj
Projekt by Alket Selimaj
 
Leksione prodhimi shtazor 1
Leksione prodhimi shtazor 1Leksione prodhimi shtazor 1
Leksione prodhimi shtazor 1
 
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
 
Kequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
 
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
Aloe vera mbreteresha e bimeve ushqyese dhe kuruese[1]
 
Drugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugsDrugs and the addiction to drugs
Drugs and the addiction to drugs
 
Ed.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptxEd.Fizike.pptx
Ed.Fizike.pptx
 

Organizmat e modifikuar gjenetikisht

 • 1.
 • 2. Ushqimet me më shumë OMGJUshqimet me më shumë OMGJ Produktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më tëProduktet OMGJ ditët e sotme përbën një nga temat më të diskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apodiskutuara te diteve tona. Bimët – kafshët apo mikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë dukemikroorganizmat të cilave u janë ndryshuar veçoritë duke transferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodavetransferuar gJenet e një lloji tjetër me anë të metodave bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar”bioteknologjike quhen “organizma me gjenetikë të ndryshuar” ose “transgjenike”.ose “transgjenike”. Edhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqimEdhe ju mund të keni ngrënë ndonjë produkt apo ushqim transgjenik ose me OMGJ.transgjenik ose me OMGJ.
 • 3. Ushqimet Bio, Forcat e Universit dhe OMGJ-te! OMGJ ofrojne rreziqe të mundshme shëndetësore Njeriu eshte ai c`ka ha ose me sakte me thuaj cfare ha te te them si duhet te jesh me shendet. Keto perbenin filozofine baze te kohes se Hipokratit, ne periudhen e Greqise se lashte. Qysh ne kohen e Indianeve, 12-15 mije vjet me pare eshte zbuluar se ekzistonte nje lidhje e forte midis ushqimeve dhe organeve te trupit. Le te themi se, ushqime te caktuara ndikojne fuqishem ne rendimentin e trurit dhe ne funksionet fizike te trupit, si ne kujtesen e njeriut, gjumin, dhimbjet, depresionet deri ne aftesine e te mesuarit dhe te pershtaturit ndaj nevojave te jetes. P.sh ushqimet e pasura me lecitin, qe ndodhet ne familjen e bishtajoreve, rrisin fuqine mendore, ndersa ato te pasura me karbohidrate e te varfra me proteina, ne menyren me te sigurte te tyre e bejne njeriun te pergjumur, te ngathet e te vrazhde. Kerkimet, si ne ate kohe dhe ne kohet moderne sot kane vertetuar qe, ushqimi ose ushqyerja e sakte e kombinuar me "mjekun" levizja, mund te kuroje, sigurisht per nje kohe me te gjate se ilacet, por me te sigurte se ato, shumicen dermuese te semundjeve, per te mos te thene te gjitha. P.sh. cregullimet nervore, cregullimet ne organet e tretjes, hemorroidet, henrie discalis etj, mund te qetesohen nga medikamentet mjekesore, por kurre s`mund te sherohen prej tyre. Perkundrazi, ato mund te sherohen totalisht vetem nga menyra e ushqyerjes. Atehere, ku qendron forca magjike e sherimit prej dietes korrekte te ushqyerjes. Me diete, shpjegojme dhe kuptojme mekanizmin natyral te te ushqyerit tek njerezit, jo sforcimin per te mbajtur diete rraskapitese, c`mobilizuese deri ne semundje-ndjellese.
 • 4.
 • 5. Nuk kontrollohet ushqimi i modifikuar gjenetikisht  Nëse mbi një produkt ushqimor nuk shkruhet që ai është gjenetikisht i modifikuar, inspektorët e Drejtorisë së Ushqimit nuk mund ta dallojnë atë. Aq më pak, do të kuptonin nëse produkti OMGJ është blerë i tillë, apo është rritur nga fara OMGJ. Ligji thotë se mbi çdo mall duhet shkruar përcaktimi OMGJ, nëse ai i tejkalon 0,9 % të modifikimit .Duhet të vendoset sistem rigoroz i kontrollit të OMGJ-ve në mënyrë që të mos shndërrohemi në një farë fushe eksperimentale” tha Zoran Popovski, profesor universitar. Gjysma e produkteve të sojës në botë është gjenetikisht e modifikuar. Përveç sojës, kultura të tjera të modifikuara janë kungulli, patatja, pambuku, misri, kanella dhe papaja. Sipas profesorit Popovski, përveç reagimeve alergjike të shkaktua nga arra braziliane, nuk është regjistruar ndikim negativ ndaj shëndetit të njerëzve.
 • 6. Punoi :Punoi : AMLA HOXHAAMLA HOXHA
 • 7. Punoi :Punoi : AMLA HOXHAAMLA HOXHA