Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

De directheid van online marketing

5,197 views

Published on

26 tips die moeten leiden tot goede websites. Gebaseerd op de directheid van het internet.

Published in: Business, Travel
 • Be the first to comment

De directheid van online marketing

 1. 1. De directheid van online marketing Karl Gilis – De 'G' in AGConsult Web usability & Informatiearchitectuur Twitter: @AGConsult E-mail: karl.gilis@agconsult.be 27 oktober 2010
 2. 2. Omdat slides zonder de presentatie vaak mooi zijn om naar te kijken, maar moeilijk om te begrijpen, zal je af en toe deze tekstballonnen zien opduiken. Hopelijk wordt het verhaal zo iets duidelijker. Deze slides ondersteunden een gastcollege dat ik gaf aan de marketingstudenten van de Karel de Grote-Hogeschool.
 3. 3. www.agconsult.be www.usability-blog.be Enkele klanten
 4. 4. www.usability-blog.be Wekelijks post ik op http://usability- blog.be 1 of 2 artikels over hoe websites beter kunnen. Veel beter. Als je deze blog niet volgt, worden je slaagkansen wel heel erg klein…
 5. 5. Welke versie had de voorkeur van gebruikers? Dit zijn vroege versies van UitinVlaanderen.be, waarop we gebruikerstesten deden. Welke homepageversie had de voorkeur van de gebruikers?
 6. 6. Welke versie had de voorkeur van gebruikers?
 7. 7. Welke versie had de voorkeur van gebruikers? Een instinker natuurlijk, waarbij 90% het altijd fout heeft. De verklaring is logisch. De website dient vooral om evenementen te vinden. Niet om je te laten inspireren. En dat is wat de rechtse versie te veel wil doen. Google zegt toch ook niet ‘Hey, bezoek deze en deze website misschien ook eens’. Als Google dat zou doen, zouden we allemaal Bing gebruiken.
 8. 8. 1. Laat je ego thuis
 9. 9. "Sell your products the way customers wants to buy them, not the way you want to sell them." Lynda Lybert Dit zegt voor mij waar internetmarketing over gaat. Op internet is je concurrent maar 1 klik van je verwijderd. Als jouw website de bezoeker niet aanstaat, is hij weg.
 10. 10. Jouw mening is onbelangrijk
 11. 11. www.agconsult.be www.usability-blog.be www.webusability-blog.com www.blog-ergonomieweb.be Jouw mening is onbelangrijk Jouw mening over je website is onbelangrijk. Net als mijn mening. Ook de mening van de marketingverantwoordelijke, de directeur of –godbetert- het directiecomité is onbelangrijk. Uiteraard mogen ze een mening hebben. Maar jouw website mag daar niet op gebaseerd zijn. De website is er voor klanten en potentiële klanten. Niet voor het bestuur. Ze moet gebaseerd zijn op feiten en onderzoek. Niet op meningen. Meningen zijn goed voor op café.
 12. 12. De bittere waarheid over internet. De bezoeker staat centraal. Hij is de koning. De dictator zelfs. En hij heeft altijd gelijk. De bezoeker Dit prentje is gebaseerd op het wereldbeeld van Aristoteles. Hij dacht dat de aarde het centrum van het universum was.
 13. 13. De visie van heel wat communicatiemensen, marketeers en web managers. Zij hebben het helemaal mis. Mijn bedrijf / Mijn website
 14. 14. Als je je ego niet thuis laat, krijg je homepages zoals dit. Want ja, mensen bezoeken deze website vooral om te zien of Deloitte nog altijd de grootste is. Not!
 15. 15. En dan vertel je mensen die op zoek zijn naar groene elektriciteit dat je de grootste bent. En zelfs de planeet gaat redden. Terwijl zij gewoon willen weten: ‘Hoeveel kost dat?’.
 16. 16. 2. Luister naar je klanten
 17. 17. Geef het volk wat het volk vraagt - Korte, online enquête - Interviews - Ga zelf eens luisteren - Doe trefwoordenonderzoek Doe echt gebruikersonderzoek! Lees http://usability-blog.be/website- proces-vooronderzoek/ voor meer info over enkele praktische methodes.
 18. 18. Op de volgende slide een voorbeeld van een enquête die wij aanbieden. (Kopieer ze niet of allerlei onheil zal je overkomen…) Ze heeft een responsratio van 10 tot 25%. Ze geeft je inzicht in wie je bezoekers zijn en wat ze komen doen (in hun eigen woorden). Contacteer karl.gilis@agconsult.be om ze te bestellen. Voor 500 euro ben je vertrokken.
 19. 19. www.agconsult.be www.usability-blog.be Gebruik de woordenschat van je publiek
 20. 20. Als jij niet de woordenschat van je klanten gebruikt, kunnen ze jou niet vinden via Google. Dan sta je te roepen in de woestijn. Of op een zoutvlakte.
 21. 21. h BMW was heel blij toen ze op 1 stonden met deze zoekterm.
 22. 22. Jammer alleen dat zo goed als niemand zoekt naar ‘BMW concessiehouder’, hoewel dat de term is die BWM al tientallen jaren gebruikt.
 23. 23. Neen, mensen zoeken naar BMW garage. BMW zal dus vooral met die term op 1 moeten staan in Google.
 24. 24. De politiek correcte term is ‘noord-zuidsamenwerking’. Maar buiten mensen uit die sector gebruikt niemand die term. Gebruik als je 11.11.11 bent dan ook ‘ontwikkelingssamenwerking’ en ‘ontwikkelingshulp’.
 25. 25. Dit soort gegevens kan je zelf opvragen via Google Insights for Search. Ook via de Google Keyword Tool kan je veel te weten komen.
 26. 26. www.agconsult.be www.usability-blog.be Luister en pas je aan Dit is de typische zoekfunctie van vele grote reisoperatoren. Alleen handig als je weet waar je naartoe wil en wanneer precies. Dat is een minderheid van de mensen.
 27. 27. www.agconsult.be www.usability-blog.be Luister en pas je aan Een verdienstelijke poging van SN Brussels Airlines, waarbij de technische databank op een meer menselijke manier bevraagd kan worden. De weergave kan beter (plaats de keuzes links en de kaart met de resultaten rechts). Maar dit is wat surfers verwachten.
 28. 28. In het artikel http://usability-blog.be/leren- van-reiswebsites/ staan nog veel meer slechte en goede voorbeelden uit de reissector. De achterliggende gedachten zijn echter voor elke business bruikbaar. Wat opvalt aan de voorbeelden is dat de ‘oude’ bedrijven op snelheid worden gepakt door nieuwkomers. En vaak gewoon omdat ze niet luisteren…
 29. 29. Als je niet luistert, blijf je gewoon aanmodderen!
 30. 30. Brantano in 2001. Geen deftige schoen te zien. En een hoofdnavigatie met zaken als ‘Concept’ (Tuurlijk, mensen surfen naar je website om het concept achter je merk te kennen…), ‘Dokter Brantano’ (Gaan hun schoenen zo snel kapot?), …
 31. 31. Brantano enkele jaren later. Frisser qua lay-out, maar even dwaas qua inhoud en navigatie. Ja, er is nu ook een speelhoek. Tuurlijk, kindjes surfen liever naar Brantano dan naar KidCity of Studio100.
 32. 32. En nog maar eens een redesign enkele jaren later. Maar het kernprobleem blijft: een domme navigatie en geen schoenen. Maar dat zal het concept zijn, zeker? Zure melk in een nieuwe tas blijft zure melk. Je moet de melk vervangen. Niet de tas.
 33. 33. En kijk eens aan: nog maar eens een nieuwe look & feel. Met een lachende dame. Hoera! En na 10 jaar toch ook al schoenen. Applaus!
 34. 34. 3. Test met gebruikers. Op tijd!
 35. 35. Test met echte mensen. Met klanten en potentiële klanten. Vraag individueel hun mening. Maar vooral: observeer ze terwijl ze je site gebruiken. Dan zal je beseffen dat de structuur en inhoud het belangrijkste is. En dat je eerder daaraan moet werken dan aan de verpakking. Test ook op tijd. Nog voor er gedesigned en geprogrammeerd wordt. Hoe vroeger je een gebruikerstest doet, hoe beter.
 36. 36. www.agconsult.be www.usability-blog.be 5 personen per keer is voldoende! Test met 5 tot max. 10 mensen per keer. Test liever in 3 iteraties met telkens 5 mensen dan 1 keer met 15. Dat laatste is zonde van de tijd en het geld.
 37. 37. 4. Doelgroepkeuzes zijn dwaas
 38. 38. Wat doe je als jonge, lesbische vrouw met een handicap die werkt op de ambassade (ambtenaar) in Tokyo (het buitenland) en ‘s avonds naar de supermarkt wil gaan (consument)? En waar klik ik als gezonde, heterosexuele man?
 39. 39. www.agconsult.be www.usability-blog.be Tijdens gebruikerstesten klikt de helft van de mensen fout. Zelfstandigen klikken vaak op KMO omdat ze denken dat ‘ze dan betere prijzen krijgen’. Bedrijfsleiders van kleine KMO’s voelen zich vaak nog zelfstandige en klikken daar dan op. Bovendien: je kan een bedrijf met 10.000 werknemers hebben, maar als hun job fruit plukken is, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een oplossing die valt onder Zelfstandigen.
 40. 40. Dat is wat Telenet verkoopt. En dat is wat klanten willen zien. Zorg binnen die productgroepen voor overzichtelijke pagina’s zodat iedereen het voor hem geschikte product kan kiezen.
 41. 41. Het water dat bij je thuis uit de kraan komt is hetzelfde als bij een bedrijf. Het is drinkwater. Als je speciale distillaten wil, dan klik je op industriewater. En zodra het wegvloeit, is het ook voor iedereen afvalwater. Deze oplossing is directer dan de op het eerste zicht misschien meer voor de hand liggende indeling in doelgroepen.
 42. 42. 5. Focus op toptaken
 43. 43. Als je onderzoekt waarvoor mensen naar je website komen, zal je vaak zien dat er taken zijn die zeer vaak terugkomen. 80% van je bezoekers heeft dezelfde 20% toptaken. De focus van je website moet daarop liggen. Niet op de 80% andere mogelijke taken die door 20% van de mensen af en toe worden gezocht. Lees ook: Hoe toptaken opsporen?
 44. 44. De focus van de homepage van Google is de zoekfunctie. Nochtans verdient Google haar geld met advertenties en software. Maar omdat 99% van de mensen naar deze pagina komt om te zoeken, ligt de focus op zoeken.
 45. 45. Op de volgende slide toon ik hoe Google er volgens mij zou uitzien als jij hun homepage zou gemaakt hebben. Meer uitleg krijg je in een filmpje dat ik hierover maakte op http://usability- blog.be/google-door-marketingmanager/ Oh ja, het idee voor deze alternatieve versie van Google kreeg ik op een lezing van Gerry McGovern.
 46. 46. About us | News | Research | Advertise with us | Tools | Software | World Wide Search | Blog | Jobs Welcome to Google Since 1998 Google is the world leader in global web search solutions. Our sophisticated bots are crawling over 8 billion pages. We index those pages with an algorithm created by our founders Larry Page and Sergey Brin. Read more. Much more. Google hot news •Google still the biggest. •Google does not fear Wolfram. •Six Degrees of Google Search Appliance: now searching billions of documents •Google Launches New, Data-Rich Dashboard in Local Business Center More news Even more very exciting news. In the picture On June 5th Google launched an even better search. What's new? - More pages indexed. - Improved algorythm. - Faster results Read more. Try the search Free newsletter Subscribe now! It's free! Click here Discover our tools • Orkut • Google Talk. • Google Docs • Picasa • Gmail • Google Pack More tools
 47. 47. www.agconsult.be www.usability-blog.be Vraag  Wat zijn volgens jullie de toptaken voor de websites van Esso, Fina, Shell, Q8 or Lukoil?
 48. 48. Ik ben zeker dat je denkt aan ‘prijzen’ en ‘waar vind ik een tankstation’. Vraag dit aan 100 mensen en dat is met voorsprong de top 2. Maar wat doet Esso?
 49. 49. Niets van dat. Op Esso.be staat het logo van ExxonMobil en veel supersaai nieuws dat bij niemand in de top 3 staat van wat hij verwacht van Esso. Diplomatisch gezegd, is dit dus gewoon crap. Vergelijk dat eens met Lukoil (op de volgende slide).
 50. 50. Veel beter. De toptaken in the picture. En onderaan, uit het zicht, 1 nieuwsheadline.
 51. 51. 6. Bouw je navigatie rond de toptaken
 52. 52. Je interne keuken is jouw probleem. Plaats wat belangrijk is voor de bezoeker, vooraan.
 53. 53. Boven De oude navigatie van Mobistar, opgebouwd rond productnamen. Zeer onduidelijk en onhandig. Onder De nieuwe navigatie, opgebouwd rond thema’s en met duidelijke termen. De navigatie maakt duidelijk wat dit bedrijf doet. Super!
 54. 54. De termen in je navigatie moeten duidelijk maken wat je doet. Dan ziet elke bezoeker op elke pagina van je website wat je doet. En dan snapt Google nog beter wat je doet en zal je beter scoren voor die zaken. De meeste bedrijven hebben nietszeggende navigaties die onderling inwisselbaar zijn. Raad op de volgende slide maar eens wat die bedrijven doen (ik heb hun logo’s weggelaten).
 55. 55. Dit is een goed voorbeeld. Hoofd- en subnavigatie bevatten duidelijke termen. Woorden die mensen zoeken intikken in Google.
 56. 56. 7. Schrap ballast
 57. 57. Zet je website op dieet - Pagina’s met verouderde info  weg ermee - Pagina’s die zelden bezocht worden  bye bye - Blablateksten  schrappen
 58. 58. Bla. Bla. Bla. Mensen gaan naar Deloitte omdat ze hulp nodig hebben met hun internationale fiscaliteit. Die weten dat dat complex is. Die willen weten hoe Deloitte hen kan helpen. Schrap de zever en zeg hoe je hen kan helpen!
 59. 59. De 5 minuten die werden besteed aan de inleidende paragraaf zijn verloren moeite. Pure bladvulling, die niemand leest. Spendeer die 5 minuten aan het nog beter beschrijven van de 4 keuzemogelijkheden.
 60. 60. Wie in augustus 2010 zocht naar ‘Temse in de wolken’ kreeg dit resultaat in Google. Proficiat trouwens aan het webteam van Temse. Ze staan op 1 in Google. Ontkurk de champagne!
 61. 61. Alleen jammer dat de site in kwestie al een jaar niet bijgewerkt was. Dit zijn de data van 2009. Schrap dus oude pagina’s. En maak geen miniwebsites.
 62. 62. 8. Kijk verder dan je aanbod
 63. 63. Online strategie is veel meer dan je aanbod online zetten Aanwezigheid social media Aanwezigheid andere sites Blog, tips & tricks, … Core website
 64. 64. Met ‘core website’ bedoel ik het product/dienst/support- gedeelte. Dat stuk waarrond je business draait. Dat deel moet to-the-point en taakgericht zijn. Wil je mensen naar je aanbod lokken, dan moet je verder kijken. Start een blog, een rubriek tips & tricks etc. Content om meer volk naar je site te lokken en in contact te brengen met je aanbod. Als je tuinmeubelen verkoopt, schrijf dan artikels over hoe ze onderhouden, welk materiaal kiezen etc. Voor het blog- of adviesdeel van je website gelden de eerder genoemde regels veel minder. En als je dan toch die artikels hebt, verspreid ze dan via Twitter, Facebbok, comments op andere sites, guest posts etc.
 65. 65. 9. Volk lokken zonder goede website is zonde
 66. 66. Een website is een trechter 100 bezoekers in, 1 klant uit
 67. 67. Zoekmachine-optimalisatie en je boodschap verspreiden, zorgt voor meer bezoekers Maar als je trechter even nauw is, leveren al die inspanningen vrij weinig op.
 68. 68. Usability zorgt voor meer conversie Evenveel bezoekers, maar meer kopers die door de trechter geraken.
 69. 69. De combinatie maakt je slapend rijk Correctie: slapend rijk worden bestaat niet. Maar de dubbele inspanning levert wel veel op!
 70. 70. 10. Gebruik afbeeldingen slim
 71. 71. www.agconsult.be www.usability-blog.be Tijd voor een quiz  Oudenaarde: welke foto voor bewoners, welke voor ondernemers en welke voor toeristen?
 72. 72. www.agconsult.be www.usability-blog.be Het antwoord De verklaring voor deze fotokeuze vind je op http://usability-blog.be/oudenaarde-fot/
 73. 73. Wat verkoopt dit bedrijf?
 74. 74. Boeken over HR, wat anders? De verklaring voor deze fotokeuze vind je op http://usability-blog.be/juiste-foto-op-website/
 75. 75. Deze foto zegt mij dat dit een bedrijf is dat zich bezighoudt met wegtransport.
 76. 76. 2 pagina’s dieper staat dat ze ook boot- en treintransport doen. Doordat de foto op de homepage iets anders zegt, zullen de meeste mensen op zoek naar trein- en boottransport daar al afhaken en dit nooit te zien krijgen.
 77. 77. Waarover gaat deze pagina?
 78. 78. Geen idee hoe snel jij het hebt gezien, maar de meeste mensen doen er even over vooraleer ze het zien. Vaak moeten ze de tekst lezen. Dat komt omdat de paginatitel rechts staat en verborgen is in een afbeelding. Grafische zones sla je vaak over op internet.
 79. 79. Welke banner haalde 67% meer kliks?
 80. 80. Welke banner haalde 67% meer kliks?
 81. 81. Links zie je het resultaat van een eyetracking onderzoek. De rode zones geven aan waar meer dan 80% van de mensen naar kijkt. Oranje tussen de 60 en 80%. Donkerblauw is nog 20 tot 40%. Zie jij wat ik zie? Hoewel de afbeeldingen in de zone staan die het meeste aandacht trekt, zijn ze niet rood. Dat is omdat afbeeldingen op het web ondergeschikt zijn aan tekst. Opgelet: ik zeg niet dat afbeeldingen overbodig zijn.
 82. 82. Lachende mensen trekken niet echt de aandacht.
 83. 83. Als een foto van een mens dan al de aandacht trekt, zien we dat de blik van de afgebeelde persoon bepalend is voor waar de bezoeker naar kijkt. In dit geval kijkt de baby naar de lezer en vangt hij de blik van de lezer. Leuk. Maar niet de bedoeling van je campagne.
 84. 84. Door de baby te laten kijken naar de tekst, bekijken zowat alle bezoekers ook de tekst. Lees meer over deze techniek op http://usability- blog.be/fotos-kijkrichting/
 85. 85. www.agconsult.be www.usability-blog.be Dit is dus slecht. Een foto die niets met het productaanbod te maken heeft en een dodelijke kijkrichting. Buderus verkoopt geen vrouwen maar verwarmingsketels (jaja, die piepkleine productfotootjes onder de reusachtige madam).
 86. 86. 11. Homepage = uitvalsbasis
 87. 87. De homepage is geen gazet
 88. 88. www.agconsult.be www.usability-blog.be Mensen komen niet naar je website om je nieuws te lezen. Het laat hen koud dat je een nieuwe fabriek opent of dat de Audi TT vanaf nu met Bridgestone banden van de band rolt. Weet je waarvoor mensen naar de website van Bridgestone komen? Om te zien welke band het best is voor hun wagen.
 89. 89. www.agconsult.be www.usability-blog.be En wat gebeurt als je een tijd geen nieuws hebt? Dan staat er oud nieuws of helemaal geen nieuws op je homepage.
 90. 90. Als je een beperkt aantal toptaken hebt, bouw dan je homepage volledig rond die toptaken.
 91. 91. Leg de focus op wat je doet. Niet door lange teksten, maar door duidelijke titels en links. En plaats het nieuws ergens onderaan.
 92. 92. Als je superveel taken hebt, dan heb je ook veel links. Dat is niet erg. Op deze pagina met meer dan 55 links vinden mensen zeer snel hun weg. Het nieuws rechts mag iets minder prominent…
 93. 93. Wist je dat een website in essentie maar 2 paginatypes heeft? Keuzepagina’s en detailpagina’s. That’s it. Ik leg het uit op de volgende slides.
 94. 94. 12. Keuzepagina’s dienen om keuzes te maken
 95. 95. www.agconsult.be www.usability-blog.be Paginatype 1: keuzepagina’s  Wat is een keuzepagina? – Homepage – Elke pagina tussen de homepage en een detailpagina  Doel van een keuzepagina – Bezoekers zo snel mogelijk brengen naar de juiste detailpagina. De pagina die een antwoord biedt op zijn vraag of nood.  2 belangrijke aandachtspunten: – Heldere lay-out • 'Blokken' zijn een goed idee • Horizontale rustpunten bevorderen de scanbaarheid – Betekenisvolle links
 96. 96. Mogelijkheid 1: Blokjes, al dan niet met keuzes
 97. 97. Een vaak voorkomende fout is dat op zo’n keuzepagina een subnavigatie staat. Omdat die herhaalt wat in het midden staat, kan je die gewoon weglaten.
 98. 98. En val op deze pagina de mensen asjeblieft niet lastig met je nieuws. Deze pagina moet hen helpen met vinden wat ze zoeken! Leg de volledige focus op die keuzes (en doe potverdekke die stomme achtergrondfoto weg).
 99. 99. Op de linkerbalk na, eigenlijk een geniale pagina. Eenvoudig en het lijkt zeer vanzelfsprekend. Maar hoeveel bedrijven hebben zo’n zuivere keuzepagina’s?
 100. 100. Uitstekend. Alles is gericht op het maken van de keuze dankzij eenvormige foto’s en 2 belangrijke beslissingscriteria (prijs en koetswerkvariant). Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
 101. 101. Mogelijkheid 2: Vergelijkende tabel Als je producten hebt die vergelijkbaar zijn, maak het vergelijken dan zo eenvoudig mogelijk. Lees er alles over op http://usability-blog.be/productkeuzepagina-voorbeelden/ ?
 102. 102. 13. Detailpagina’s moeten onmiddellijk overtuigen
 103. 103. www.agconsult.be www.usability-blog.be Paginatype 2: detailpagina’s  Wat is een detailpagina? – Eindpagina binnen website met uitleg over een topic  Doel van een detailpagina – Bezoeker informeren – Antwoord geven op zijn vraag – Doorverwijzen naar verwante informatie – Aansporen tot actie  2 belangrijke aandachtspunten – Heldere lay-out – Belangrijkste info bovenaan – Bevat alle info over dat onderwerp – Overtuigen binnen 4 seconden
 104. 104. ? Zet alle info over 1 onderwerp op 1 pagina. Dat kan natuurlijk ook resulteren in megalange pagina’s. Denk jij dat zo’n lange pagina als hiernaast goed of slecht is?
 105. 105. In tegenstelling tot wat jij waarschijnlijk dacht, is het niet slecht. Het is een productpagina van Amazon. De grootste webshop van de wereld.
 106. 106. Het straffe is dat als je die pagina ziet, niets wijst op het feit dat het zo’n lange pagina is. Omdat Amazon de bovenkant van de pagina zuiver houdt. Daar staat alleen wat echt telt. Dat moet jij ook proberen. Lees in dat verband ook ons artikel over Scrollen: feiten en fictie.
 107. 107. Surfers hebben weinig geduld. Ze beslissen binnen de 4 seconden (meestal eerder 2) of ze op een pagina willen blijven of niet. Elke webpagina moet de surfer binnen de 4 seconden bij de lurven grijpen. Bekijk volgende pagina’s eens gedurende 4 seconden. Het zijn pagina’s van verzekeringsmaatschappijen over een woningverzekering. Dat weet je dus al. Je was daarnaar op zoek in Google.
 108. 108. Wat vond je de slechtste pagina? Axa? En de beste? KBC? Weet je ook waarom? - Minder zwaar - Tekst in bullets - Ziet er makkelijk verteerbaar uit Bekijk nu ook nog eens een pagina van Amazon (op de volgende slide). En verbaas jezelf over hoe snel je alles vindt wat echt belangrijk is (welk merk, welk model, hoeveel megapixels, de prijs en of je het nu kan kopen).
 109. 109. Geniaal. Toch?
 110. 110. Begin een pagina met een soort executive summary
 111. 111. Variant 1: executive summary + tabs
 112. 112. Variant 2: tussentitels en springlinks op langere pagina‘s Lees meer over springlinks op http://usability-blog.be/springlinks- anker-links-tips/
 113. 113. 14. Zet op elke pagina een call-to-action
 114. 114. Een link naar je contactinfo in de navigatie is goed. Maar niet voldoende. Op bijna elke keuze- en detailpagina van je core website moet er een call-to-action zijn. Als je online verkoopt, is dat een bestelknop. Als je niet online verkoopt, kan het gaan om een link naar offerte aanvragen, je e-mailadres of telefoonnummer. Waarom zelfs geen chatbox? Hoe makkelijker mensen je kunnen contacteren, hoe vaker ze het zullen doen.
 115. 115. Een redelijke keuzepagina, maar wat als ik niet weet wat ik moet kiezen?
 116. 116. Want more info? Not sure which solution suits you? Call: 0800 25 000 Mail: service@atlascopco.co.uk Chat: Start online chat Contactform Zorg voor lead generation op elke pagina! Lees http://usability-blog.be/tips-voor-goede-contactinfo/
 117. 117. 15. Pas op met de rechterbalk
 118. 118. Wij schreven er al in 2003 een artikel over. Jakob Nielsen bewees het via eyetracking in 2007 en gaf nog meer cijfers in 2010. En we zien het bij elke gebruikerstest opnieuw. Op detailpagina’s kijken mensen amper naar de rechterbalk. Op keuzepagina’s valt de situatie best mee (al hangt veel af van het design). Op de volgende pagina zie je het resultaat van het eyetracking onderzoek van Nielsen. De rode zones geven aan waar meer dan 80% van de mensen naar kijkt. Donkerblauw is nog 20 tot 40%. Geen kleur = niemand. Op detailpagina’s is de rechterbalk dood
 119. 119. Op detailpagina’s is de rechterbalk dood
 120. 120. Duidelijk niet de beste plaats om je upgrade of related products te plaatsen. Tenzij je ze echt niet wil verkopen natuurlijk.
 121. 121. Niet oké Belangrijke links, contactinfo etc. in de rechterbalk plaatsen is dus een heel slecht idee. Plaats die zaken liever onderaan op de pagina.
 122. 122. 16. Stop met volzinnen te schrijven
 123. 123. Volzinnen kunnen uiteraard soms nog wel, maar probeer toch maar zo veel mogelijk zaken kort en in bullets op het scherm te toveren. Bullets helpen om teksten te structureren. Ze maken een tekst visueel. Ze zorgen dat de lezer sneller ziet wat er staat. Met minder hersenactiviteit.
 124. 124. Hieronder staat 2x hetzelfde De ene keer in een volzin, de andere keer in bullets. De bullets zijn (ondanks de onleesbare kleur) toch veel duidelijker?
 125. 125. Op de volgende pagina de originele tekst van een nieuwsbrief van een touroperator. Op de slide erna een ‘gebulleteerde’ versie van dezelfde tekst. Hopelijk zie je zelf wat het verschil in impact is.
 126. 126. www.agconsult.be www.usability-blog.be Boek nu reeds je wintervakantie : vroeg boeken is voordelig boeken! Indien je boekt voor 8 september, krijg je op al onze vakanties de annulatieverzekering aan € 1 per persoon (voor afreizen vanaf dinsdag 28/10). Normaal kost deze 4% van de totale reissom! Voor de exotische vakantiebestemmingen geniet je op een selectie van hotels en afreizen van € 50 extra vroegboekkorting per persoon bovenop alle andere kortingen. Je kan nu reeds je keuze maken uit ons volledig aanbod vlieg- en exotische vakanties voor winter 2008-2009. Keuze uit 6 nieuwe exotische bestemmingen: Mauritius, Aruba, Curaçao, Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Bali.
 127. 127. www.agconsult.be www.usability-blog.be Boek nu je wintervakantie! Voordelen – Kortingen tot 42% – Annuleringsverzekering aan € 1 – € 50 extra korting voor exotische bestemmingen Voorwaarden – Boeken voor 08/09/08 – Afreizen na 28/10/08 Bekijk alle wintervakanties en profiteer van de vroegboekkortingen
 128. 128. 17. Geef bevelen
 129. 129. Op internet werkt directheid het beste. Geen inleidingen en ballast, dat vertelde ik al eerder. Maar ook geen zaken als ‘Gelieve het formulier in te vullen’. Wees direct. Zeg wat mensen moeten doen. Hier mag je zelf eens de dictator spelen. Doe dit! Doe dat!
 130. 130. Welke oproep kreeg 51% meer antwoorden?
 131. 131. Welke oproep kreeg 51% meer antwoorden?
 132. 132. 18. Houd formulieren en procedures eenvoudig
 133. 133. “Als een veld optioneel is, waarom staat het er dan?”
 134. 134. Dit is waanzin. En dat allemaal voor een stomme nieuwsbrief. Vraag minder en je krijgt veel meer inschrijvingen. Doe later dan een wedstrijd of een actie om van die mensen geleidelijk aan meer info te krijgen.
 135. 135. Welke van de 2 formulieren op de volgende slide haalde 52% meer inschrijvingen?
 136. 136. Uiteraard. Visueler. Duidelijker. Minder invulwerk.
 137. 137. “Registration kills conversion” Verplichte registratie is in 90% van de gevallen echt heel dom. Het kost je geld doordat mensen minder kopen. Lees zeker http://usability-blog.be/waarom-registratie- slecht-is-voor-je-online-verkoop/
 138. 138. Hier kan je niets kopen zonder je te registreren. Hallo?
 139. 139. Hoe proper je dit scherm ook maakt, het zal altijd usabilityproblemen opleveren en mensen afschrikken. Schrappen dus.
 140. 140. Bij Booking.com geen verplichte registratie. Wel 150.000 verkopen per dag.
 141. 141. 19. Lok mensen niet in de val
 142. 142. Op dergelijke onduidelijke dubbele negaties zouden gevangenisstraffen moeten staan.
 143. 143. Als ik in je verdomde nieuwsbrief klik op ‘uitschrijven’ dan wil ik me uitschrijven. Maak me dan niet bozer met deze rommel. Dit is je merk nekken.
 144. 144. 20. Manipuleren mag (een beetje)
 145. 145. Als in een tabel de duurdere producten eerst staan, kopen meer mensen duurdere dan goedkope producten.
 146. 146. Als je doorstreept wat ze niet krijgen bij een goedkoper product, zullen nog meer mensen de duurdere producten kiezen.
 147. 147. Maak knoppen groot genoeg. Focus op kopen. Niet op andere uitwegen. Daarvoor is er de back-knop van de browser.
 148. 148. Maak knoppen groot en opvallend genoeg!
 149. 149. 21. Kijk foutmeldingen na
 150. 150. Kijk foutmeldingen bij formulieren altijd na. Druk eens op de knop ‘Verzenden’ zonder iets in te vullen en kijk of je foutboodschappen beleefd en verstaanbaar zijn. Lees ook mijn artikel over klantvriendelijke foutmeldingen. Op de volgende slides enkele voorbeelden van hoe het niet moet.
 151. 151. Zorg ook dat alle interne zinnetjes en vragen weg zijn als je je website online zet. Dit komt niet erg professioneel over.
 152. 152. 22. Geef service na de aankoop
 153. 153. Online marketing stopt niet na de aankoop. Doe iets meer op de bevestigingspagina dan alleen maar de bestelling te bevestigen.
 154. 154. Zoals Booking.com bijvoorbeeld. Op de bevestigingspagina staan er links naar een wegbeschrijving, kan je het adres toevoegen aan je TomTom of de overnachting in je kalender plaatsen. Wat een service! Hier kom ik volgende keer terug.
 155. 155. Bij Asos.com (en ook bij Zappos.com) is zowat het eerste wat je ziet als je je bestelling opendoet, een omslag die duidelijk maakt dat je het pakje kan terugsturen als je niet tevreden bent. Dat geeft vertrouwen. Hier kom ik volgende keer terug. Lees ook http://usability- blog.be/service-na- aankoop-klantenbinding/
 156. 156. 23. Test je zoekfunctie
 157. 157. Als je een zoekfunctie hebt, moet ze goed werken. Test ze. En vermijd zaken zoals hier. Waarbij je tussen 2 zoekopdrachten 15 seconden moet wachten. Handig. Not.
 158. 158. Deze partij liet de regering vallen over BHV. Eens benieuwd wat zij dan denken over BHV…
 159. 159. Mmm… Niet veel …
 160. 160. www.agconsult.be www.usability-blog.be Denk een klein beetje na Ik zocht naar ei. Niet naar madeleines, allesreiniger of een beige panty.
 161. 161. www.agconsult.be www.usability-blog.be Een klein beetje maar Ik zocht naar prei. Niet naar een geurverspreider. Die nog leeg is ook.
 162. 162. www.agconsult.be www.usability-blog.be Een ietsiepietsie maar Ik zocht naar ola. Niet naar kattenvoer op basis van gevogelte (in het Frans ‘volaille’).
 163. 163. www.agconsult.be www.usability-blog.be En maak jezelf niet belachelijk Een leuke synoniemenlijst…
 164. 164. 24. Experimenteer en test
 165. 165. Welke versie verkocht 17% meer? Het verschil? Linker- en rechterbalk zijn omgedraaid. Links staat de prijs en shopping cart in de linkerbalk en staat de product shot en verzendkost in de rechterbalk.
 166. 166. Welke versie verkocht 17% meer?
 167. 167. Welke versie verkocht 17% meer? Geen idee wat jij gekozen hebt. Veel mensen kiezen voor de rechtse versie omdat op de meeste shoppingsites (Amazon bijvoorbeeld) het winkelmandje rechts staat en de productfoto links. Dit voorbeeld toont dat het ook anders kan. Opgelet: dit experiment toont niet aan dat het winkelmandje best altijd links staat. Het toont alleen aan dat je moet durven experimenteren en meten.
 168. 168. “Usability is not a project, It’s a process.”
 169. 169. 25. Gebruik je gezond verstand
 170. 170. Veel van de fouten die je gezien hebt, kan je vermijden. Hoe? Door je gezond verstand te gebruiken. Jammer genoeg ontbreekt het veel mensen blijkbaar aan dat gezond verstand.
 171. 171. 26. Denk later eens aan me Op de volgende slide staat wat wij allemaal doen. Een goede eerste stap om je website en online strategie te verbeteren, is onze opleidingsdag over web usability en schrijven voor internet.
 172. 172. www.agconsult.be www.usability-blog.be Wat doet AGConsult?  Usability & informatiearchitectuur – Expert review – User test – Concurrentieanalyse – Gebruikersonderzoek – Informatiearchitectuur – Aanmaak mock-up of prototype – Schrijven lastenboek – Copywriting  Meer weten? – www.agconsult.be – www.twitter.com/agconsult – www.usability-blog.be  Training – Usability & conversie – Schrijven voor internet – Intranet – Nieuwsbrieven – Informatiearchitectuur – Scoren in Google  Contacteer me – 03 293 39 96 – karl.gilis@agconsult.be

×