Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lectia 4

Ucide Supararea

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lectia 4

 1. 1. A ucide supărarea Capitolul „Răbdarea” al cărții „Ghidul de viață a războinicului spiritual” scris de către maestrul Shantideva Lecția 4
 2. 2. Aici este marele Pământ Plin de miros de tămâie Și de o pătură de flori acoperit. Mărețul munte Cu cele patru continente Purtând Soarele și Luna Ca bijuterie . În mintea mea mi le imaginez Paradisul lui Buddha Și le ofer în dar pe toate ție . Datorită acestei fapte, Fie ca toate ființele vii Într-o lume plină de puritate Să locuiască. Mandala Idam Guru Ratna Mandalakam Niryatayami
 3. 3. Mandala
 4. 4. Refugiul și dorința Până la iluminarea mea Mă refugiez În Budha, Dharma și Sangha. Prin puterea faptelor bune pe care le fac Să ajung la iluminarea completă Pentru binele fiecărei ființe vii.
 5. 5. Refugiul și dorința
 6. 6. 31. Prin urmare, orice există depinde de alți factori, Și ei, la rândul lor depind la fel; - Dacă înțelegi toate acestea, de ce te mai superi Pe ceva ce există doar ca iluzie?
 7. 7. Dimineața se gândesc: „Cui vreau să-i mulțumesc astăzi”. La prânz se gândesc „despre ce vreau să-i mulțumesc”. După-amiaza: „Cum mă simt față de această persoană și față de ce mi-a făcut?” Și seara, „Ce vreau să-i dăruiesc”.
 8. 8. 32. „Atunci”, vei întreba, „cum poate fi ea eliminată? Și ce o elimină, dacă este o iluzie? " Contraargumentul este faptul că ea este dependentă, Și de aceea, suferința poate fi oprită!
 9. 9. 33. Astfel, când vezi pe acel prieten sau dușman Săvârșind un act nedorit, Amintește-ți că tot ceea ce se întâmplă, este condiționat, Păstrează-ți în inimă bucuria în mod potrivit!
 10. 10. Dacă tot ce se întâmplă ar fi fost După a noastră dorință, după a noastră voință, Atunci n-ar mai fi fost nimeni care să sufere, Căci nu există nimeni care să-și dorească a lui suferință! 34.
 11. 11. În timp ce-și pierd cumpătul și rațiunea Există cei care se rănesc cu spini, Pentru a obține femei și bunuri Devin obsedați și se lasă înfometați. Unii merg și singuri se spânzură, Ori sar de pe stâncă, ori înghit otravă, Contrar obiceiului bun ei trăiesc, Și într-o varietate de moduri ei înșiși se rănesc. 35. 36.
 12. 12. Și dacă de afecțiunile mentale oamenii sunt conduși Ca singuri să-și rănească, a lor sine atât de prețuit, Mai este de mirare, că nu pot înceta De a face rău și altor făpturi? Când afecțiunile mentale s-au trezit, Oamenii își provoacă chiar și propriul suicid Dacă în inima ta nu ai milă pentru ei - Cel puțin, încearcă supărarea să ți-o abții! 37. 38.
 13. 13. Și dacă binele este în esență natura ființelor umane, Și fiecare infracțiune este întâmplătoare, tranzitorie - La urma urmei, să fii supărat pe ei este o prostie, Ca și cum te-ai supăra pe fumul care spre cer se ridică. Dacă a face rău altora este însăși natura Acelora care sunt copii Atunci, ar fi o prostie să fi supărat pe ei, Ca și cum ai urî focul pentru faptul că el arde! 39. 40.
 14. 14. 41. 42. Bățul sau altceva, direct mă lovește, Spre cel ce dă în mine, furia mi-o îndrept. Dacă vrei să-ți îndrepți mânia spre cel ce-o pricinuiește, Spre mânia ta îndreapt-o, ea este vinovatul! Eu însumi, am făcut Mult rău altora, în trecut, De aceea este drept, ca fiind cel care a rănit, Să fiu eu, acum cel lovit.
 15. 15. 43. 44. Două lucruri sunt necesare pentru a-mi provoca durerea: Armele lor și corpul meu pe care îl lovesc. Ei au furnizat armele, și eu corpul, - Pe cine dintre ei să fiu supărat? Dacă din atașamentul meu orb, mă agăț De acest abces suferind sub formă umană, Care nu suportă să fie atins, Pe cine să mă supăr, când este rănit?
 16. 16. marikpa me ching/ marikpa sepa mepa ne/ ga shi me ching/ ga shi sepey bardu yang me do// „Nu există ignoranță, nu există eliminarea ignoranței; și tot așa până la absența bătrâneții și a morții, și absența eliminării bătrâneții și a morții.”
 17. 17. 45. Copiii, cu toate că nu vor durerea, În același timp, după sursa suferinței lor sunt însetați. Dacă suferința vine la tine datorită propriului tău păcat Ce rost are să simți ură pentru celălalt? 46. Ia, de exemplu, pe cei ce păzesc infernul Și pădurile pline de copaci Cu frunzele ascuțite ca lamele de săbii. Fiecare dintre ei de faptele tale a fost creat, Și dacă este așa, atunci pe cine ar trebui să fi supărat?
 18. 18. 47. Aceiași oameni care mă rănesc, Spre mine sunt atrași datorită faptelor mele. Și dacă, din cauza răului lor, în infern vor trebui să cadă - Nu sunt eu oare sursa ruinei lor? 48. Datorită lor îmi voi crește răbdarea, - Dar din cauza mea, vremuri îndelungate Vor trebui să sufere în infern Dureri cumplite!
 19. 19. 49. Dacă este așa, eu sunt cel care le fac rău, În timp ce ei sunt cei care mă ajută! Se pare că am devenit creatorul lor În timp ce spre ei mânia mi-o îndrept! 50. Când astfel de gânduri nobile răsar În infern mă vor împiedica să cad. În acest fel, mă voi putea apăra, Dar pe ei ce-i va proteja?
 20. 20. Dacă le răsplătesc răul cu rău, Asta nici nu-i va proteja, Jurămintele mele se vor deteriora, - Și practica răbdării mele va dispărea. 51.
 21. 21. Aici este marele Pământ Plin de miros de tămâie Și de o pătură de flori acoperit. Mărețul munte Cu cele patru continente Purtând Soarele și Luna Ca bijuterie . În mintea mea mi le imaginez Paradisul lui Buddha Și le ofer în dar pe toate ție . Datorită acestei fapte, Fie ca toate ființele vii Într-o lume plină de puritate Să locuiască. Mandala Idam Guru Ratna Mandalakam Niryatayami
 22. 22. Dedicație Datorită faptei mele bune Pe care am făcut-o chiar acum, Fie ca toate ființele Să-și desăvârșească Colecția de merite și înțelepciune. Și astfel, să dobândească, Cele două corpuri sublime Ce numai din cele două se înfăptuiesc.

×