Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lectia 3

Ucide Supararea

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lectia 3

 1. 1. A ucide supărarea Capitolul „Răbdarea” al cărții „Ghidul de viață a războinicului spiritual” scris de către maestrul Shantideva Lecția 3
 2. 2. Aici este marele Pământ Plin de miros de tămâie Și de o pătură de flori acoperit. Mărețul munte Cu cele patru continente Purtând Soarele și Luna Ca bijuterie . În mintea mea mi le imaginez Paradisul lui Buddha Și le ofer în dar pe toate ție . Datorită acestei fapte, Fie ca toate ființele vii Într-o lume plină de puritate Să locuiască. Mandala Idam Guru Ratna Mandalakam Niryatayami
 3. 3. Mandala
 4. 4. Refugiul și dorința Până la iluminarea mea Mă refugiez În Budha, Dharma și Sangha. Prin puterea faptelor bune pe care le fac Să ajung la iluminarea completă Pentru binele fiecărei ființe vii.
 5. 5. Refugiul și dorința
 6. 6. Versetul 13, capitolul 5: Unde voi găsi atâta piele Ca fața întregului pământ să o pot acoperi? Dar pielea tălpi pantofilor mei Este ca și cum întreg pământul l-ar acoperi.
 7. 7. Tot așa, imposibil îmi este să opresc Orice obiect din afara mea. Dar dacă în mintea mea pot să-l opresc Ce nevoie mai am de a opri orice altceva? Versetul 14, capitolul 5:
 8. 8. 7. Orice lucru ce nu-l doresc, Sau ceva care mă împiedică dorința să mi-o împlinesc, Focul furiei din mine îl hrănesc, Și apoi mă nimicesc.
 9. 9. 10. Dacă o situație se poate rezolva De ce te mai superi pe ea? Și dacă o situație nu se poate rezolva, Atunci ce folos să te mai superi pe ea?
 10. 10. 14. Nu există nimic pe lume care să nu vină cu ușurință Dacă este sprijinit și întreținut de obișnuință. Deci, dacă mă deprind cu o ușoară suferință, Voi învăța să port cu răbdare o mai mare suferință.
 11. 11. 19. Orice durere care va veni nu va întuneca Claritatea minții celor înțelepți Care ies să înfrunte afecțiunile lor mentale - Și multe răni vor fi cauzate în perioadele de luptă.
 12. 12. 21. Durerea, în sine, are calități bune, Ea ne ajută în inima noastră: Compasiunea să ne-o dezvoltăm, Mândria să ne-o eliminăm, Să ne bucurăm de a face bine, Și de a ne abține din a face rău.
 13. 13. 22. Nu mă supăr pe fierea mea și alte organe, Deși sunt sursa bolii și a suferinței mele, Atunci de ce mă supăr pe cei cu conștiință? Și ei sunt victime acelorași circumstanțe!
 14. 14. 23. Boala, de exemplu, este ceva ce apare În ciuda faptului că n-am dorit-o niciodată; La fel și afecțiunile violente mentale Mă lovesc fără să le fi dorit vreodată.
 15. 15. 25. Orice prejudiciu de orice fel, Întreaga varietate a faptelor rele, Toate de circumstanțe sunt cauzate. Nici unul nu este independent, nici unul autonom.
 16. 16. Concepții asupra lumii din India antică - „Cel primar” Tsowo În tibetană, cel care creează toate lucrurile ca expresii ale sale.
 17. 17. - „Suveranul etern” Dak În tibetană, cunoscut și sub numele de: Dak she rik ki kye bu Ceea ce înseamnă „entitate mentală originară” care experimentează toate obiectele prin sine, fără a fi influențat de vreun alt factor.
 18. 18. Invariabil, permanent și funcțional? a. Exemplu de ceva care se schimbă, dar este permanent (variabil și permanent) – conștiința. b. Exemplu de ceva permanent, dar invariabil (invariabil și permanent) – spațiul gol. c. Exemplu de ceva impermanent și variabil - locul de muncă, sau relațiile noastre obișnuite. d. Exemplu de ceva invariabil care este capabil să facă ceva – așa ceva nu există.
 19. 19. În limba tibetană se numește: Takpa – invariabil, neschimbător. Ngupo înseamnă lucru funcțional. În budism este susținut faptul că așa ceva nu există.
 20. 20. De fapt, în budism cuvintele „lucruri care se schimbă”, „lucruri care sunt cauzate”, „lucruri care sunt create/produse” și „lucruri care fac ceva” sunt toate sinonime și toate au semnificația „lucruri care se schimbă”. Duje – lucru cauzat, Jepa – lucru produs, Ngupo – lucru funcțional, Mitakpa – lucru impermanent/efemer.
 21. 21. O mare de flori în toată splendoarea înfloresc, Palatele de aur de o frumusețe rară strălucesc, Dacă îl vei căuta pe creator, nu-l vei găsi niciodată Pentru că ele din puterea conceptului se ivesc. Și astfel lumea întreagă, numai din noțiuni și etichete este creată. Cine a creat temelia de fier încins din infern? Care este sursa focului cumplit ce devorează totul? Acestea și toate cele similare, a spus cel Atotputernic, Sunt lucrările unei minții păcătoase.
 22. 22. Aici este marele Pământ Plin de miros de tămâie Și de o pătură de flori acoperit. Mărețul munte Cu cele patru continente Purtând Soarele și Luna Ca bijuterie . În mintea mea mi le imaginez Paradisul lui Buddha Și le ofer în dar pe toate ție . Datorită acestei fapte, Fie ca toate ființele vii Într-o lume plină de puritate Să locuiască. Mandala Idam Guru Ratna Mandalakam Niryatayami
 23. 23. Dedicație Datorită faptei mele bune Pe care am făcut-o chiar acum, Fie ca toate ființele Să-și desăvârșească Colecția de merite și înțelepciune. Și astfel, să dobândească, Cele două corpuri sublime Ce numai din cele două se înfăptuiesc.

×