Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lectia 2

Ucide Supararea

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lectia 2

 1. 1. A ucide supărarea Capitolul „Răbdarea” al cărții „Ghidul de viață a războinicului spiritual” scris de către maestrul Shantideva Lecția 2
 2. 2. Aici este marele Pământ Plin de miros de tămâie Și de o pătură de flori acoperit. Mărețul munte Cu cele patru continente Purtând Soarele și Luna Ca bijuterie . În mintea mea mi le imaginez Paradisul lui Buddha Și le ofer în dar pe toate ție . Datorită acestei fapte, Fie ca toate ființele vii Într-o lume plină de puritate Să locuiască. Mandala Idam Guru Ratna Mandalakam Niryatayami
 3. 3. Mandala
 4. 4. Refugiul și dorința Până la iluminarea mea Mă refugiez În Budha, Dharma și Sangha. Prin puterea faptelor bune pe care le fac Să ajung la iluminarea completă Pentru binele fiecărei ființe vii.
 5. 5. Refugiul și dorința
 6. 6. Comentariile pe care le vom folosi în studiul nostru a. Primul comentariu numit „Comentariul asupra punctelor dificile din Ghidul de viață a unui războinic spiritual”, a fost scris de un mare înțelept pe nume Prajnakaramati.
 7. 7. b. Al doilea comentariu este tibetan și se numește „Poarta de intrare a copiilor celor victorioși” . El a fost scris de Gyaltsan je dharma rinchen. El a trăit în anii 1364 – 1432 e.n., și a fost un elevul senior al marelui Je Tsongkapa. Dacă ne uităm la comentariul lui, se pare că Gyaltsab Je cunoștea comentariul lui Prajnakaramati.
 8. 8. 7. Orice lucru ce nu-l doresc, Sau ceva care mă împiedică dorința să mi-o împlinesc, Focul furiei din mine îl hrănesc, Și apoi mă nimicesc.
 9. 9. 2. Nici un rău nu este ca ura, Nici o practică spirituală ca răbdarea. Deci, străduiește-te pe orice cale Asupra răbdării să meditezi.
 10. 10. Trei tipuri de răbdare Nupa – a răni. Nupa jepa - fapte dureroase, Ji mi nyam pa- a fi netulburat, Supa – răbdare. Adică, răbdarea care nu este tulburată de nici un fel de faptă dureroasă, indiferent dacă este la nivel personal, sau la un alt nivel. 1.
 11. 11. 2. Un al doilea tip de răbdare este atunci când ni se întâmplă lucruri care nu provin de la oameni. În limba tibetană se numește: Duk-ngel – suferință, Duk-ngel dang du len pa - capacitatea de a suporta suferința, Supa – răbdare. Adică, răbdarea de a suporta suferința, care nu este provocată neapărat de oameni.
 12. 12. 3. Al treilea tip de răbdare, este de a fi pregătiți pentru dificultățile care vor veni și sacrificiile pe calea spirituală. Să le facem față de bunăvoie și bucurie. Chu – Dharma, Ngepar - certitudine, stabilitate, Sempa – conștiință, Chu la ngepar sempa – a persevera în învățarea Dharmei, Supa – răbdare. Adică, răbdarea în care perseverăm în învățarea Dharma, chiar și în fața dificultăților care apar pe cale.
 13. 13. 9. Orice s-ar întâmpla Bucuria nu-mi voi tulbura; Niciodată nemulțumirea nu va împlini ceea ce-mi doresc, Și mai mult de atât, chiar și virtuțile mele vor dispărea.
 14. 14. 10. Dacă o situație se poate rezolva De ce te mai superi pe ea? Și dacă o situație nu se poate rezolva, Atunci ce folos să te mai superi pe ea?
 15. 15. Gelte chusu yu na ni dacă o situație se poate rezolva, De la mi gar a pierde bucuria pentru asta, Chi shik yu ce rost ar avea? Gelte chu su me na ni dacă o situație nu se poate rezolva, De la mi ga je chi pen la ce folosește să-mi pierd bucuria pentru asta.
 16. 16. 11. Nici pentru mine și nici prietenilor mei, Nu doresc durerea, nici să fiu criticat, Cuvinte dure sau defăimat, Ci dimpotrivă – doresc asta dușmanilor mei.
 17. 17. 12. Puține sunt cauzele fericirii, Și multiple cauze ale durerii. Dar fără durere, cum renunțarea va veni? - Prin urmare, te rog, hotărât să rămâi!
 18. 18. ངེས་འབྱུང། Ngen Jung Ngen Jung înseamnă „ieșire sigură" sau „ieșirea definitivă din existența ciclică”
 19. 19. „Dacă vei merge pe calea mea, nu va trebui să mai mori vreodată. Dacă îți păstrezi jurămintele, îl vei învinge pe Lordul morții”.
 20. 20. 13. Dacă unii asceți și oameni din Karnapa Pot îndura durerea tăieturilor și arsurilor fără sens, De ce atunci, de dragul libertății, Nu pot și eu îndura suferința un pic?
 21. 21. 14. Nu există nimic pe lume care să nu vină cu ușurință Dacă este sprijinit și întreținut de obișnuință. Deci, dacă mă deprind cu o ușoară suferință, Voi învăța să port cu răbdare o mai mare suferință.
 22. 22. Gomna lawar mingyurway ngude gang-yang yo ma yin Gomna – dacă practicăm, Lawar mingyurway – să nu fie ușor, Ngu de gang yang – un astfel de lucru, ceva, Yo ma yin – nu există. Adică, nu există nimic care să nu fie ușor dacă-l practicăm cu perseverență.
 23. 23. 15. Cine n-a văzut durerea obișnuită De mușcăturile șerpilor și a insectelor provocată Foamea și setea și altele asemenea, Sau erupțiile dureroase pe pielea noastră? 16. Căldura și frigul, vântul și ploaia, Boala, tortura, bătaia - Nu mă voi teme de astfel de lucruri. A face asta doar îmi agravează durerea.
 24. 24. 17. Unora le crește vitejia Când propriul sânge și-l văd În timp ce alții își pierd toată puterea și leșină Când sângele altuia îl văd!
 25. 25. 18. Toate acestea din minte provin Din a fi statornic sau lipsit de curaj. Fiecare afecțiune care vine, folosește-o să te întărești Și nu-i permite durerii să te mai atingă vreodată.
 26. 26. 19. Orice durere care va veni nu va întuneca Claritatea minții celor înțelepți Care ies să înfrunte afecțiunile lor mentale - Și multe răni vor fi cauzate în perioadele de luptă.
 27. 27. Toată fericirea ce există în lumea întreagă Vine din dorința ca ceilalți să fie fericiți. Și orice suferință ce există în lumea întreagă, Vine din dorința să fiu eu însumi fericit.
 28. 28. 20. Cei ce-și distrug dușmanul afecțiunilor mentale, Sunt gata ca toată durerea s-o suporte, Ei merită să fie numiți „eroi” și „învingători”. Toți ceilalți războinici, ucid doar cadavre.
 29. 29. 21. Durerea, în sine, are calități bune, Ea ne ajută în inima noastră: Compasiunea să ne-o dezvoltăm, Mândria să ne-o eliminăm, Să ne bucurăm de a face bine, Și de a ne abține din a face rău.
 30. 30. 1. Amprenta lăsată în minte este întotdeauna în conformitate cu intenția. 2. Rezultatul este întotdeauna mai mare decât cauza. 3. Dacă nu am semănat nimic, nu avem ce culege. 4. Dacă am plantat ceva, suntem nevoiți să-i culegem roadele. Legile karmice
 31. 31. Tsok Sak Drip Jung Acumulare de binefaceri Purificarea karmei
 32. 32. Aici este marele Pământ Plin de miros de tămâie Și de o pătură de flori acoperit. Mărețul munte Cu cele patru continente Purtând Soarele și Luna Ca bijuterie . În mintea mea mi le imaginez Paradisul lui Buddha Și le ofer în dar pe toate ție . Datorită acestei fapte, Fie ca toate ființele vii Într-o lume plină de puritate Să locuiască. Mandala Idam Guru Ratna Mandalakam Niryatayami
 33. 33. Dedicație Datorită faptei mele bune Pe care am făcut-o chiar acum, Fie ca toate ființele Să-și desăvârșească Colecția de merite și înțelepciune. Și astfel, să dobândească, Cele două corpuri sublime Ce numai din cele două se înfăptuiesc.

×