Partner bv: Optimaal belasting besparen

188 views

Published on

Elke ondernemer wil zo weinig mogelijk belasting betalen en als het dan toch moet, het nog zo veel mogelijk uitstellen. Bijvoorbeeld door het afwaarderen van activa, het benutten van versnelde afschrijvingsmogelijkheden, het gebruik maken van investeringsfaciliteiten en het vormen van voorzieningen.

Als deze mogelijkheden onvoldoende of geen soelaas meer bieden, dan kunt u kijken naar een mogelijke wijziging van de rechtsvorm, zoals het aangaan van een vof met de partner of het al dan niet geruisloos inbrengen van de onderneming in een bv (structuur). Bij hoge winsten vindt doorgaans een volledige inbreng van de onderneming in een bv plaats. Ook spelen andere overwegingen hierbij vaak een rol, zoals het afschermen van privé-vermogen.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
188
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Partner bv: Optimaal belasting besparen

  1. 1. Partner bv: Optimaal belasting besparen Elke ondernemer wil zo weinig mogelijk belasting betalen en als het dan toch moet, het nog zo veel mogelijk uitstellen. Bijvoorbeeld door het afwaarderen van activa, het benutten van versnelde afschrijvingsmogelijkheden, het gebruik maken van investeringsfaciliteiten en het vormen van voorzieningen. Als deze mogelijkheden onvoldoende of geen soelaas meer bieden, dan kunt u kijken naar een mogelijke wijziging van de rechtsvorm, zoals het aangaan van een vof met de partner of het al dan niet geruisloos inbrengen van de onderneming in een bv (structuur). Bij hoge winsten vindt doorgaans een volledige inbreng van de onderneming in een bv plaats. Ook spelen andere overwegingen hierbij vaak een rol, zoals het afschermen van privé-vermogen. Zijn de winsten weliswaar hoog zijn, maar niet zodanig (langdurig) hoog dat een inbreng in een bv vanuit fiscaal oogpunt wordt geadviseerd? Dan biedt ABAB een goed alternatief. Partner bv Het aangaan van een vof tussen de ondernemer en een door hem of haar opgerichte bv kan een goed alternatief vormen. Een optimale benutting van het lage tarief van de vennootschapsbelasting (vpb) én u kunt profiteren van de ondernemingsfaciliteiten in de inkomstenbelasting (ib). Hebt u al een bv? Omgekeerd komt de situatie voor, waarin de ondernemer zijn onderneming exploiteert in één of meerdere bv’s, waarbij de directeur-grootaandeelhouder (DGA) de totale belastingdruk (ib + vpb) als te hoog aanvaard. Indien de DGA het belang van afscherming van zijn privé-vermogen als ondergeschikt beschouwd, kan het aangaan van een vof tussen de bv en de DGA zelf, een goed alternatief vormen. Het benutten van ondernemersfaciliteiten, inclusief de faciliteiten voor startende ondernemers (startersaftrek en willekeurige afschrijving (WASO), leiden tot een liquiditeitsvoordeel. Voordelen vof met bv • Behoud of opnieuw benutten van de ondernemersfaciliteiten in de Wet op de inkomstenbelasting 2001. • Het afromen van het toptarief in de ib. • Het benutten van het lage (20%) vpb-tarief. • Het creëren van extra afschrijvingspotentieel in combinatie met het bedingen van een stakingslijfrente bij de eigen bv. • Het benutten van de vof als vehikel voor het voorkomen van verliesverdamping. Een voorbeeld over hoe u optimaal belasting kunt besparen vindt u in de casus. Casus Anton van Gerwen van installatiebedrijf Van Gerwen is 41 jaar en is alleen eigenaar van het bedrijf. Zijn resultaat per jaar fluctueert rond € 100.000. Met alle ondernemingsfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb- winstvrijstelling en het optimaal toepassen van de fiscale oudedagsreserve, betaalt hij toch ongeveer €27.000 belasting. Er is een bv opgericht waarbij het gebouw waarin de werkplaats zich bevind, is overgedragen aan de bv. In dit geval kan dit zonder overdrachtbelasting en zo ontstaat de mogelijkheid van extra afschrijvingen ten opzichte van de oude situatie en vindt belastingbesparing plaats.
  2. 2. Anton is de DGA van de nieuwe bv en ontvangt dus salaris. Het salaris is gebaseerd op het aantal uren wat hij voor de bv werkt. Maar ook door een slimme winstverdeling tussen de éénmanszaak en de bv bespaart hij belasting. Wanneer Anton de samenwerking op een uitgekiende manier inricht, zien wij kans om deze winstverdeling jaarlijks zo optimaal mogelijk te bepalen. Dus in de jaren waarin hij een hoger of lager resultaat van de onderneming verwacht, optimaliseren we opnieuw. Uiteraard moet Anton kosten maken om de jaarrekening van de bv uit te werken. Halen we de kosten van de jaarrekening af van het voordeel, dan levert dit ABAB-advies jaarlijks ruim € 7.700 belastingvoordeel op. Wilt u meer weten over het optimaal besparen van belasting? Neem dan contact op met uw relatiemanager of met een vestiging van ABAB bij u in de buurt.

×