Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Calitatea produselor si serviciilor Ciudin Elena

2,383 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Calitatea produselor si serviciilor Ciudin Elena

 1. 1. Calitatea produselor si serviciilor Elevi: Ciudin Elena Asendulesei Bianca Apetrei Roxana Profesor coordonator: Radu Pintilie
 2. 2. Caracteristici de evaluare ale calitatii grupei de marfuri textile.
 3. 3. Maria Grapini: Trebuie introdus controlul calitatii textilelor din China in Vama .
 4. 4. Romania trebuie sa introduca in vami un sistem de control al calitatii produselor textile importate din China pentru a evita intrarea pe piata a unor produse care pot periclita sanatatea oamenilor, a declarat pentru NewsIn presedintele Federatiei Patronatelor din Industia Usoara (FPIU) Maria Grapini .
 5. 5. "Eu am ridicat aceasta problema si la Bruxelles, pentru ca ne dorim o competitie corecta. Mi s-ar parea normal ca atata timp cat intre tarile Uniunii Europene exista reguli foarte stricte in privinta controlului calitatii produselor care circula dintr-o tara in alta, sa se intample la fel si cu cele din afara UE", a spus Grapini .
 6. 6. Potrivit presedintelui FPIU, in Romania nu exista nici macar posibilitatea efectuarii unor analize Eurotex, care certifica faptul ca un produs nu contine substante ce ar putea dauna sanatatii populatiei. "Din pacate la noi nu exista un control al produselor. Daca vrem sa avem produse cu eticheta Eurotex trebuie sa mergem la Istambul sau Munchen pentru analize. Cred ca introducerea inca din vami a controlului calitatii este esential, deoarece dupa ce au intrat in comert, importatorii sunt foarte greu de depistat si controlat", este de parere Maria Grapini.
 7. 7. In opinia acesteia, aceasta idee este realizabila, desi poate dura si ar mari timpul de stationare in vama. "Probabil ca va dura mai mult, cel putin la inceput. insa, dupa o vreme, si importatorii vor fi mai atenti la ce introduc in tara, pentru ca stiu ca sunt controlati. Atata timp cat nu-i intreaba nimeni despre calitatea produselor, importatorii aduc ce vor ei", a completat Grapini
 8. 8. Presedintele FPIU a mai declarat ca o mare problema o reprezinta evaziunea fiscala. "Eu am avut o discutie la Vama si am cerut ca cei care fac importuri suspecte sa fie urmariti, pentru a putea controla atat evaziunea fiscala, dar si calitatea produselor. Este o discrepanta mare intre sumele raportate in Romania, privind importul, care sunt de doua miliarde de dolari, si cele raportate de China, conform carora aceasta tara a exportat la noi de 4,5 miliarde de dolari. Eu nu spun ca toate produsele venite din China sunt de proasta calitate, dar trebuie sa existe un control", a spus Grapini
 9. 9. O alta modalitate de control propusa de Maria Grapini este aceea ca analizele sa fie facute de laboratoarele marilor companii, pe cheltuiala importatorilor. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus masuri de supraveghere a pietei de haine, in urma mai multor informatii conform carora in Noua Zeelanda s-au descoperit haine importante din China, avand in compozitie lana si bumbac, cu continut ridicat de formaldehida.
 10. 10. Controlul calitatii cuprinde tehnicile si activitatile cu caracter operational utilizate pentru indeplinirea cerintelor privind calitatea. Activitatile menite sa dea incredere conducerii unei firme ca este atinsa calitatea propusa sunt numite frecvent “asigurarea interna a calitatii”. Activitatile urmarind sa dea incredere beneficiarului ca sistemul calitatii furnizorului va conduce la un produs sau serviciu care va satisface cerintele de calitate exprimate de cumparator sunt denumite “asigurarea externa a calitatii”.
 11. 11. 1.2.Caracteristici de calitate: Aprecierea cantitativa a calitatii presupune, in primul rand, identificarea tuturor caracteristicilor unui produs si apoi formarea de grupe tipologice in functie de diferite criterii. 1.In raport cu natura si efectul pe care il au in procesul de utilizare, caracteristicile de calitate se grupeaza in urmatoarele tipologii:
 12. 12. Dupa importanta lor in asigurarea utilitatii si functionalitatii produselor, caracteristicile se grupeaza astfel: a).Caracteristici de baza (absolut necesare) b).Caracteristici secundare, care pot sa lipseasca sau pot fi realizate la nivele inferioare, reducandu-se astfel costurile inutile fara ca gradul de utilitate al produselor sa fie semnificativ afectat.
 13. 13. Dupa modul de compensare a caracteristicilor de calitate distingem: a).Caracteristici masurabile direct ( greutate, rezistenta, continutul de substante utile) b).Caracteristici masurabile indirect ( fiabilitatea unui utilaj determinata pe baza probelor de rezistenta la uzura ) c).Caracteristici comparabile obiectiv cu mostra etalon ( numarul de defecte pe cmp de tesaturi, tabla ) d).Caracteristici comparabile subiectiv cu mostra etalon ( grad de vopsire, finisajul unei mobile, grad de cromare)
 14. 14. 1.3. Standarde, norme, reglementari privind calitatea Documentele referitoare la calitatea produselor se clasifica astfel: 1).Documente care prescriu calitatea produselor: -standarde -caiete de sarcini -norme tehnice 2).Documente care certifica calitatea produselor: -buletin de analiza -certificatul de omologare -certificatul de garantie -certificatul de calitate
 15. 15. STANDARDUL reprezinta ansamblul de reguli tehnice obligatoriu prin care se stabilesc, potrivit nivelului dezvoltarii tehnice intr-un anumit moment, caracteristicile tehnico-economice pe care trebuie sa le indeplineasca un produs precum si prescriptiile privind receptia, marcarea, depozitarea, transportul.
 16. 16. Tehnologii competitive de prelucrare a deseurilor textile si din piele in produse cu valoare adagata mare .
 17. 17. Protectia calitatii mediului este un element cheie in asigurarea unor mijloace de trai durabile pentru generatia actuala, cat si pentru cele viitoare.
 18. 18. Dintre strategiile cheie pentru mediu se pot menţiona: • controlul poluării • eficienţa ecologică • eficacitate ecologică
 19. 19. Etapele analizei aspectelor de mediu sunt: stabilirea cadrului legislativ si a reglemntarilor; inventarierea aspectelor de mediu; stabilirea aspectelor de mediu pentru conditii de functionare normala; stabilirea metodelor in vederea identificarii aspectelor de mediu semnificative; evaluarea gravitatii impacturilor produse de aspectele de mediu identificate identificarea aspectelor de mediu semnificative.
 20. 20. In domeniul textilelor, conceptul ecologic se aplică în trei direcţii: • ecologia producţiei materialelor şi produselor textile; • ecologia utilizării produselor de îmbrăcăminte; • ecologia deşeurilor textile .
 21. 21. Va multumim penru atentia acordata.

×