Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

E.moderna activitats alumne-respostes-netvibes1

667 views

Published on

6è -edat moderna -resum d'aula

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

E.moderna activitats alumne-respostes-netvibes1

  1. 1. TREBALL DE RECERCA CEIP FOLCH I TORRES L’EDAT MODERNA NOM: CURS:
  2. 2. 6è Primaria L’EDAT MODERNA SITUEM L’EDAT MODERNA  Digues entre quins períodes històrics se situa l’Edat Moderna? Quins segles comprèn? Quins esdeveniments marquen el principi i el final? Descobriment d’’Amèrica Revolució francesa L’Edat Moderna es coneix com l’època dels grans descobriments i se la representa molt freqüent amb grans vaixells.  Abans de l’Edat Moderna... Com s’organitzaven en l’Edat Mitjana? Relaciona els conceptes amb la seva descripció: PODER POLITIC ECONOMIA COMERÇ CIÈNCIA I CULTURA Es basava en l’agricultura. Les universitats són centres de cultura. L’art europeu esta representat pel Romànic i el Gòtic. Compartit entre el rei, la noblesa i el clergat. Es fa a través de la Mediterrània majoritàriament. Dominat per una classe social nova, la burgesia  Quines eren les dificultats a l’inici de l’Edat Moderna a tota Europa, que varem propiciar els grans viatges a altres territoris? Quines solucions buscaren? A) DIFICULTATS • Europa patia pobresa, fam i malalties ( pesta negra). • El comerç amb Àsia i el nord d’Àfrica no pot continuar pel Mediterrani, doncs els turcs van conquerir l’Imperi Romà d’Orient i impedien el comerç. • Els països d’Europa van haver de buscar noves rutes pel comerç. B) SOLUCIONS • Les rutes per l’interior del continent eren molt dificultoses i inaccessibles. • Alguns països van decidir donar tota la volta a Àfrica pel sud. • El reis de Castella van decidir donar la volta a la Terra i arribar a Àsia per l’altre extrem. Així es va descobrir un nou continent, Amèrica.
  3. 3. L’EDAT MODERNA EL DESCOBRIMENT D’AMÈRICA Després de veure el vídeo, observeu les imatges de la presentació i les del llibre de text i, per grups, tracteu de debatre quines van ser les causes i conseqüències del descobriment d’Amèrica.  Causes del descobriment d’Amèrica: • La crisis en el comerç de la Mediterrània degut al domini dels turcs, obligà als països d’Europa a buscar rutes alternatives. • Avenços tècnics (caravel·les, brúixola, astrolabi, mapes cartogràfics,..) ajudaven a la navegació.  Conseqüències del descobriment d’Amèrica: • El descobriment d’Amèrica va suposar pels europeus un lloc on podien obtenir metalls preciosos com or i plata. • El comerç es va desenvolupar extraordinàriament. Els europeus podien vendre els seus productes manufacturats ( artesania, teixits,...) al nou continent. • La burgesia era cada vegada més amplia (metges, advocats, mercaders, banquers, etc.) i més rica. • Van portar aliments nous com el blat de moro, la patata, el tomàquet, el cacau, etc. • A Amèrica, en arribar els europeus van trobar una gran varietat de cultures. Algunes, com ara la maia, l’asteca o l’inca, havien constituït civilitzacions amb un alt grau de desenvolupament socioeconòmic, polític i cultural. Els conqueridors, cobejosos de les riqueses que podien obtenir d’aquells territoris, es van imposar a aquestes civilitzacions i van sotmetre els indígenes i en ocasions els van aniquilar. • Imposen la religió cristiana.
  4. 4. L’EDAT MODERNA FORMA DE GOVERNAR Explica com es governava a l’Edat Moderna cercant la informació per respondre aquestes preguntes:  Qui concentrava tot el poder? Per què? Durant l’Edat Moderna, els reis eren cada vegada més rics i vam recuperar el poder que havien cedit als nobles. Els reis concentraven tot el poder, eren monarques autoritaris.  On vivien aquests governants? A finals del segle XV i principis del XVI, les riqueses procedents del nou continent, propiciaren que els reis i els nobles abandonessin els castells fortificats i es traslladessin a les ciutats; allà construïen palaus i organitzaven luxoses corts.  Com imposaven l’autoritat i es feien respectar els governants? Els reis pagaven un exèrcit propi permanent; també una administració central ben organitzada, i nombrosos funcionaris per garantir el funcionament del regne. Tot era possible gràcies a les riqueses acumulades.  Digues algun dels privilegis dels governants:  Dirigien l’exèrcit.  Dictaven les lleis i jutjaven.  Nomenaven i destituïen els governadors, els jutges i els demès funcionaris.  Dictaven les normes per a regular el comerç amb Amèrica.  Com s’anomena aquesta forma de govern? Aquesta forma de governar molt més autoritària és coneguda com a Monarquia absoluta o Absolutisme.
  5. 5. L’EDAT MODERNA LA SOCIETAT A L’EDAT MODERNA La societat estava dividida en dos grans blocs: - Eren els reis, els nobles i el clergat. - No pagaven impostos. - Podien portar armes. - Ocupaven els càrrecs de govern. - Posseïen grans extensions de terreny, i vivien de les rendes. - Eren els camperols i la burgesia (els artesans , els comerciants, metges, banquers,..). - Vivien del seu treball i pagaven impostos. - No podien portar armes. - No podien ocupar càrrecs de govern. - La majoria vivia en la pobresa excepte l’alta burgesia. La burgesia, cada vegada més rica, estava molt descontenta amb aquesta situació . Degut a la pobresa del poble ras, van aparèixer bandolers, pirates i corsaris. Els bandolers eren principalment camperols desesperats que robaven als rics pels camins. La pirateria era la pràctica que tenia com a finalitat l’atac a una embarcació amb l’objectiu de robar el seu carregament. Els pirates eren els que practicaven la pirateria. Els corsaris eren els capitans de naus que treballaven per un rei atacant els vaixells d’una altre rei o país rival. Privilegiats No Privilegiats Rei Alta noblesa Baixa noblesa Dirigents de l’església Alt clergat Baix clergat Cavallers Camperols rics, comerciants rics, professionals liberals Camperols amb terres, artesans i petits comerciants Jornalers, oficis poc qualificats, serfs, pobles i marginats
  6. 6. L’EDAT MODERNA NOVES MANERES DE PENSAR  Durant l’Edat Moderna va canviar la forma de pensar respecte a temes molt importants. Desprès de la recerca de informació, explica el més rellevants en els aspectes següents: 1) CANVIS en RELIGIÓ 2) CANVIS en la CIÈNCIA 3)CANVIS en el PENSAMENT POLÍTIC I SOCIAL. CANVIS EN RELIGIÓ Al segle XVI el poble estava molt descontent amb l’Església i amb el clergat (Papa, bisbes,..) i van començar a protestar en contra, per reformar el seu funcionament. Aquest moviment es va conèixer amb el nom de la Reforma protestant. Però l’Església no volia perdre els seus privilegis i per a defensar-los, va iniciar la Contrareforma. D’aquests enfrontaments, a partir d’aquell moment , Europa es va dividir en dos blocs de cristians, els protestants i els catòlics. Com a personatge important cal destacar a: * Martin Luter (Eisleben 10 de novembre, 1483 - 18 de febrer, 1546; monjo i teòleg) CANVIS EN LA CIÈNCIA El poble ja no es creien totes les supersticions que van dominar el pensament de l’Edat Mitjana i que controlava l’Església, per això va començar a imposar-se una forma de pensar basada en la raó, la lògica i l’experimentació. Aquest nou pensament científic va suposar grans avenços en medicina, matemàtiques, física, astronomia. Gràcies a aquests mètodes es van aconseguir grans avenços. Com a personatges importants cal destacar a : *Galileo Galilei va afirmar que la Terra girava al voltant del Sol( teoria geocèntrica o Teoría heliocèntrica). *Nicolas Copèrnic, un astrònom polonès. * Isaac Newton fou un físic, matemàtic i filòsof anglès. * Miguel Servet Conesa fou un humanista, teòleg i científic aragonès. Un element importantíssim per a la difusió del pensament i els nous coneixements va ser la impremta, inventada al segle XV per Johann Gutenberg, que permetia fer moltes còpies d’un llibre de forma ràpida i econòmica, en lloc d’haver-los de copiar a mà com es feia abans, a l’Edat Mitjana. *Johannes Gutenberg fou un orfebre alemany, inventor de la impremta. CANVIS EN EL PENSAMENT POLÍTIC I SOCIAL Als segles XVII-XVIII es comença a defensar la idea de que tothom havia de tenir llibertat personal i també que totes les persones tenien els mateixos drets . Aquesta forma de pensar es va conèixer amb el nom de la Il·lustració. Degut a aquesta manera pensar del poble, els monarques absoluts van haver de introduir algunes canvis per a millorar les condicions de vida de les persones ja que no volien perdre els seus privilegis, per això van introduir algunes millores en la seva manera d’actuar, que és coneix amb el nom de Despotisme Il·lustrat.
  7. 7. L’EDAT MODERNA

×