Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Η περιπέτεια της γλώσσαςστα δίκτυα

548 views

Published on

Παρουσίαση ερευνητικής εργασίας τμήματος Α2

Published in: Education
 • Be the first to comment

Η περιπέτεια της γλώσσαςστα δίκτυα

 1. 1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2 ΘΕΜΑ:ΘΕΜΑ: “Η περιπέτεια της γλώσσας στα δίκτυα”
 2. 2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των δικτύων (υπολογιστών, κινητής τηλεφωνίας) κυρίως από τους νέους, πέρα των άλλων επιπτώσεων, αλλάζει και τον τρόπο επικοινωνίας, επιφέροντας αλλαγές ακόμη και στη χρήση της γλώσσας. (greeklish, emoticons, συντομογραφίες κ.ά) Η επισήμανση του παραπάνω φαινομένου από γλωσσολόγους, εκπαιδευτικούς, γονείς και τους ίδιους τους μαθητές και οι προβληματισμοί που γεννιούνται , μας οδήγησαν να ασχοληθούμε με το θέμα.
 3. 3. ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ➢ Πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση των νέων αυτών “κωδικών” επικοινωνίας; ➢ Γιατί οι νέοι είναι πιο δεκτικοί στην υιοθέτηση των νέων “κωδικών”; ➢ Διευρύνεται με αυτό τον τρόπο το χάσμα των γενεών; ➢ Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν οι νέοι τους νέους “κώδικες”; ➢ Πόσο συμβάλει η χρήση στην αποδοχή τους στις δικτυακές κοινότητες; ➢ Πόσο και με ποιο τρόπο επηρεάζεται η ελληνική γλώσσα; ➢ Πώς διαμορφώνει τη γλωσσική καλλιέργεια των μαθητών και τη δυνατότητα εκφοράς σωστού λόγου; ➢
 4. 4. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ● Αρχικά συζητήσαμε στην ολομέλεια για το θέμα και θέσαμε τα ερευνητικά ερωτήματα. ● Στη συνέχεια, με κύρια πηγή πληροφοριών το διαδίκτυο, βρήκαμε πληροφορίες για τα υπό εξέταση θέματα (Greeklish, emoticons, συντομογραφίες) και τη χρήση τους. Συγκεκριμένα:
 5. 5. Greeklish Τα Greeklish, από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα είδος μετα-γραφής.
 6. 6. Ιστορία Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώριση των ελληνικών χαρακτήρων από τους υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα. Σήμερα τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολύ περισσότερες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν Έλληνες μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα στο Διαδίκτυο. Ωστόσο πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα τα greeklish γιατί είναι γρηγορότερα στην πληκτρολόγηση και δεν υπάρχει λόγος να έχουν σωστή ορθογραφία.
 7. 7. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεσπά ένας άτυπος πόλεμος για την χρήση τους, καθώς δεν είναι εύκολα αναγνώσιμα από χρήστες που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό τον τρόπο γραφής, για λόγους ευκολότερης κατανόησης των κειμένων ή λόγω αδυναμίας αναζήτησης σε αυτά. Κάποιοι αναφέρουν ότι η πρώτη σύγχρονη χρήση των greeklish έγινε από την Ε.Μ.Υ., την ελληνική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πολλές δεκαετίες πριν και πολύ πριν την ευρεία χρήση του διαδικτύου
 8. 8. Πλεονεκτήματα των Greeklish ● Ευκολία και ταχύτητα στην χρήση ● Δεν υπάρχουν κανόνες για την σωστή χρήση της γραμματικής και της ορθογραφίας ● Είναι ''μοντέρνα'' και ''cool'' ● Μπορείς να συνεννοηθείς με τους φίλους σου και οι γονείς σου δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
 9. 9. Μειονεκτήματα των Greeklish ● Η ελλιπής χρήση της ορθογραφίας και της γραμματικής οδηγεί στην μη σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας. ● Είναι δυσανάγνωστα και δύσκολα στην κατανόηση τους ακόμα και από φανατικούς χρήστες τους. ● Αλλάζουν την μορφή και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας μας, υπεραπλουστεύοντας το λεξιλόγιό της.
 10. 10. Μετατροπή greeklish σε ελληνικά Μετά την εμφάνιση των greeklish έγιναν πολλές προσπάθειες να αναπτυχθούν λογισμικά για την αυτόματη μετατροπή των greeklish σε ελληνικά. Τα περισσότερα μπορούν να μετατρέψουν μόνο κάποιες από τις διαφορετικές "διαλέκτους" και μπορούν να βρεθούν στο Διαδίκτυο. Το πρώτο ελεύθερο σύστημα μετατροπής διαθέσιμο στο διαδίκτυο σαν online εφαρμογή με το όνομα deGREEKLISH αναπτύχθηκε από την ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του εργαστηρίου Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πατρών!
 11. 11. EMOTICONS (ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ) Φατσούλες ή emoticons, ονομάστηκαν τα χαρακτηριστικά σύμβολα της ηλεκτρονικής (online) επικοινωνίας, τα οποία χρησιμοποιούνται σε emails,chats,instant messages, sms, στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Ο όρος emoticon χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 25 χρόνια και όπως σε πολλούς μηχανογραφικούς όρους, προτιμάται από την ελληνική του μετάφραση.
 12. 12. ΙΣΤΟΡΙΑ - Τα σύμβολα αυτά ξεκίνησαν με την χρήση σημείων στίξης (παρένθεση, κόμμα, άνω και κάτω τελεία, παύλα κ.λπ.), περιγράφοντας συναισθήματα όπως χαρά και λύπη με αμέτρητους και ιδιαίτερα ευφάνταστους συνδυασμούς. Αποτελούν έναν ευρύτατα διαδεδομένο τρόπο έκφρασης στο επονομαζόμενο «ηλεκτρονικό λεξιλόγιο». Η πρώτη φατσούλα που χρησιμοποιήθηκε σε ηλεκτρονική επικοινωνία στις 19 Σεπτεμβρίου 1982, ήταν το χαμογελαστό πρόσωπο (smiley face) με την χρήση άνω και κάτω τελείας, παύλας και δεξιάς παρένθεσης :-). Η πατρότητά του αποδόθηκε στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τον Σκοτ Ε. Φέλμαν.
 13. 13. ΕΞΕΛΙΞΗ -Τα σύμβολα αυτά είναι δημοφιλή στους χρήστες ηλεκτρονικής επικοινωνίας, γιατί αποδίδουν τα συναισθήματά τους, εκφραστικά και σε μικρό χώρο. Στα 25 χρόνια που ακολούθησαν, η γλώσσα των «emoticons» εμπλουτίστηκε με πολλές νέες προσθήκες, μέσω συμβόλων που απεικονίζουν μια πληθώρα συναισθημάτων, όπως αγάπη, απογοήτευση, οργή, μειδίαμα κ.λπ.
 14. 14. Σήμερα η πιο εξελιγμένη μορφή των emoticons, τα emojis βρίσκονται σχεδόν μέσα σε κάθε συνομιλία που κάνουμε μέσω του iPhone ή του iPad μας. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε και το εικαστικό μέρος, καθώς εμφανίζονται σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και chatrooms σε μορφή σχεδίων (cartoon), και όχι μόνο σαν συνδυασμός σημείων στίξης.
 15. 15. Το δημοφιλές κίτρινο χαμογελαστό προσωπάκι που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων δημιουργήθηκε το 1963 από τον καλλιτέχνη Χάρβεϊ Μπολ.
 16. 16. “ΡΙΖΩΜΕΝΑ” ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ; Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Φλίντερς στην Αδελαΐδα, στην Αυστραλία, που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Social Neuroscience» είχε δείξει ότι τα emoticons ενεργοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αναγνώριση πραγματικών προσώπων, γεγονός που θα μπορούσε να ευθύνεται για την τεράστια δημοτικότητά τους. Όπως είχαν εξηγήσει οι ερευνητές, στην περίπτωση των προσώπων η παρατηρητικότητά μας ενισχύεται καθώς προσπαθούμε να «διαβάσουμε» τις εκφράσεις και τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτές. Το ίδιο βρήκαν ότι ισχύει και με την αναγνώριση των emoticons.
 17. 17. ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ● ΟΡΙΣΜΟΣ: Συντομογραφία, ή βραχυγραφία χαρακτηρίζεται η γραφή λέξεων ή φράσεων σε μικρότερη μορφή, παραλείποντας τμήμα των λέξεων χάριν συντομίας και οικονομίας χώρου.
 18. 18. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη χρήση συντομογραφιών τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, για οικονομία χώρου και χρόνου. Επιπλέον παρατηρείται συχνά το φαινόμενο χρήσης τους χωρίς τη γνώση της πλήρης ανάπτυξής τους, λόγω της καθιέρωσής τους στη συντομευμένη τους μορφή. Μεγάλος αριθμός συντομογραφιών και ακρωνυμίων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο.
 19. 19. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ Στην κλασσική Ελλάδα και στη Ρώμη η μείωση των λέξεων ήταν συνηθισμένη. Σε ρωμαϊκές επιγραφές οι συντομογραφίες ήταν συνηθισμένο φαινόμενο χρησιμοποιώντας αρχικά γράμματα ή γράμματα λέξεων. Συντομευμένες λέξεις και αρχικά γράμματα χρησιμοποιούνταν συνήθως για να αποδώσουν λέξεις της επιστημονικής ορολογίας. Με την ανάπτυξη του διαδικτύου, της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω e-mails και των υπηρεσιών messaging από υπολογιστές και κινητά οδήγησε σε εξάπλωση της χρήσης των συντομογραφιών.
 20. 20. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΚ Την άνοιξη του 1838 στη Βοστόνη, εφημερίδες άρχισαν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες, που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Έτσι η συντομογραφία ΟW ήταν το «oll wright», δηλαδή το ανορθόγραφο «all right», που σημαίνει, «όλα εντάξει».Το ΟΚ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου. Τα αρχικά σημαίναν «oll korrect», που είναι η ανορθόγραφη διατύπωση της έκφρασης «all correct».... Ο κόσμος διασκέδαζε με τις ανορθόγραφες συντομογραφίες, αλλά οι περισσότερες ξεχάστηκαν μετά από λίγο καιρό. Το ΟΚ δεν ήταν μία από αυτές. Ήταν πολύ εύχρηστο και μέσα σε ένα χρόνο, άρχισε να χρησιμοποιείται κανονικά στην ομιλία.
 21. 21. ....ΚΑΙ ΤΟΥ OMG Η συντομογραφία OMG χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1917 σε μια επιστολή του ναύαρχου Φίσερ προς τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και σήμαινε “Oh My God” δηλαδή: “ Ώ Θεέ Μου”.
 22. 22. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ - 4EVER: Για πάντα (For Ever) Γενικά το "4» εξυπηρετεί ως "For" - ASAP: Όσο πιο γρήγορα γίνεται! (As Soon As Possible) - AFK: Παραπλήσιο του BRB- Δε βρίσκομαι στο pc (Away From Keyboard) - BB: Αντίο (Bye Bye) - ΒTW: Μιας κ το έφερε η κουβέντα, παρεμπιπτόντως (By The Way)
 23. 23. - GG: Μπράβο, κάναμε καλό παιχνίδι (Good Game) - OMG: Πωπω Θεε μου! (Οh My God) - PRO: Ο έμπειρος, αυτός που είναι πολύ καλός γνώστης ενός αντικειμένου (PROfessional) -ΤHX: Eυχαριστώ (THanks -> ks=X) Γενικά όπου "ΚΣ" μερικές φορές, βάζουμε "Χ" - ΤLM: Τα λέμε (Τα ΛεΜε) -ΤΥ: Σ' ευχαριστώ (Thank You) - U2: Κι εσύ επίσης (You Too) Γενικά το "2» εξυπηρετεί ως "Too".
 24. 24. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ● Στη συνέχεια οι μαθητές συνέταξαν ερωτηματολόγιο για να ερευνήσουν την έκταση της χρήσης των παραπάνω σε νέους μαθητές, τους λόγους της χρήσης καθώς και τις συνέπειές της. ● Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν αγόρια και κορίτσια, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και απαντήθηκαν από δείγμα 173 ατόμων. ● Η αποδελτίωση των ερωτηματολογίων έδειξε:
 25. 25. Στην ερώτηση: Χρησιμοποιείτε διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας (Η/Υ,κινητό τηλέφωνο) απάντησαν: ● Καθόλου: 1% ● Σπάνια: 3% ● Αρκετά: 15% ● Συχνά: 31% ● Πολύ Συχνά: 51% 1% 3% 15% 31% 51% ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ
 26. 26. Στην ερώτηση: Πόση ώρα αφιερώνετε στο διαδίκτυο απάντησαν: ● Καθόλου: 1% ● Πολύ Λίγη: 3% ● Λίγη: 24% ● Πολλή: 62% ● Πάρα Πολλή: 10% ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΛΙΓΗ ΠΟΛΛΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ 1% 3% 24% 62% 10%
 27. 27. Στην ερώτηση: Χρησιμοποιείτε τα Greeklish στην επικοινωνία σας απάντησαν: ● Ναι: 73% ● Όχι: 27% 73% 27% ΝΑΙ ΟΧΙ
 28. 28. Στην ερώτηση: Πόσο εύκολα μπορείτε να διαβάσετε τα Greeklish απάντησαν: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΕΥΚΟΛΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ 0 10 20 30 40 50 60 Γραμμή 2
 29. 29. Στην ερώτηση: Πόσο πιστεύετε ότι η χρήση Greeklish αποτελεί κίνδυνο για την Ελληνική γλώσσα, απάντησαν: ● Πάρα Πολύ: 16% ● Πολύ: 15% ● Αρκετά: 33% ● Λίγο: 25% ● Καθόλου: 11% 11% 25% 33% 15% 16%
 30. 30. Στην ερώτηση: Όταν βλέπετε σε διάφορες ιστοσελίδες Greeklish, πως νιώθετε απάντησαν: ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΕΤΑ 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Γραμμή 2
 31. 31. Στην ερώτηση: Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε συντομογραφίες απάντησαν: ● Καθόλου: 6% ● Σπάνια: 21% ● Λίγο: 26% ● Συχνά: 28% ● Πολύ συχνά: 19% 6% 21% 26% 28% 19% ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ; ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΛΙΓΟ ΣΥΧΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ
 32. 32. Στην ερώτηση: Για ποιο λόγο χρησιμοποιείτε συντομογραφίες, απάντησαν: ● Γιατί δεν χρειάζεται να προσέχω την ορθογραφία: 18% ● Είναι πιο εύκολο και ξεκούραστο: 65% ● Για να γίνω αποδεκτός/η σε δικτυακές κοινότητες: 2% ● Άλλο: 15%
 33. 33. Στην ερώτηση: Πιστεύετε πως η χρήση των συντομογραφιών είναι επιβλαβής για την Ελληνική γλώσσα, απάντησαν: ● Καθόλου: 16% ● Πολύ Λίγο: 19% ● Λίγο: 37% ● Πολύ: 21% ● Πάρα Πολύ: 7% 16% 19% 37% 21% 7% ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΟΛΥ
 34. 34. Στην ερώτηση: Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε Emoticons, απάντησαν: ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΛΙΓΟ ΣΥΧΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 Γραμμή 2
 35. 35. Στην ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι προσφέρουν τα emoticons, απάντησαν: ● Πιο ευχάριστη επικοινωνία: 31% ● Εκφράζουν πιο άμεσα τα συναισθήματά μας: 52% ● Συντομία στην έκφραση: 17% 31% 52% 17%
 36. 36. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ● Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από τις ομάδες των μαθητών τα αποτελέσματα, τόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων, όσο και σε υποσύνολα με κριτήριο το φύλο των μαθητών και την βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο – Λύκειο) ● Τα βασικότερα συμπεράσματα ήταν:
 37. 37. ● Σε καμία από τις ερωτήσεις δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στις απαντήσεις με κριτήριο το φύλο του ερωτώμενου. ● Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών χρησιμοποιεί πολύ συχνά διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας, αφιερώνοντας πολλή ή πάρα πολλή ώρα στο διαδίκτυο. Οι μαθητές δε του Γυμνασίου φαίνεται να περνούν περισσότερο χρόνο συνδεδεμένοι από αυτούς του Λυκείου. ● Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι μαθητών (73%) χρησιμοποιεί greeklish, κυρίως στη σύνταξη SMS, με τα αγόρια του Γυμνασίου να εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.
 38. 38. ● Διαβάζουν εύκολα τα greeklish και δεν τους προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η χρήση τους στο γραπτό λόγο. ● Χρησιμοποιούν αρκετά συχνά συντομογραφίες, κυρίως για λόγους ευκολίας, με τους μαθητές του Γυμνασίου να τις χρησιμοποιούν πιο συχνά. ● Πολύ συχνά χρησιμοποιούν emoticons, για πιο άνετη επικοινωνία και άμεση έκφραση συναισθημάτων. ● Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σαφής τάση για το αν η χρήση greeklish – συντομογραφιών αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα, καθώς οι απαντήσεις στις αντίστοιχες ερωτήσεις είναι μοιρασμένες.
 39. 39. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ; (ΦΤΩΧΑΙΝΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ;)
 40. 40. Η χρήση των greeklish έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ατελείωτες συζητήσεις. Σε επίπεδο αρνητικών επιδράσεων πολλοί γλωσσολόγοι ανησυχούν για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που βρίσκουν θετικές πλευρές στη χρήση τους.➢ ➢ Ο φιλόλογος, Νίκος Κονίδας, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους τα greeklish πρέπει να περιοριστούν, μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορθογραφία, τη σύνταξη και γενικότερα στην έκφραση. Παρόλα αυτά δεν αρνείται τη θετική πλευρά της χρήσης τους, που είναι το να «γράφεις γρήγορα». «Αν υπάρχει χρήση με μέτρο θα οδηγηθούμε στον περιορισμό του φαινομένου» επισημαίνει. ➢
 41. 41. ● Σύμφωνα με τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο,καθηγητή Λατινικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: ● «Αλλο γλώσσα κι άλλο γραφή της γλώσσας.Δεν πιστεύω ότι τα greeklish συνιστούν απειλή για την ελληνική γλώσσα και γι' αυτό δε πρέπει να κινδυνολογούμε». ●Ο καθηγητής της Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, υπογραμμίζει«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ...ακούει: ‘’τη γλώσσα και τα μάτια σας’’. Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας. Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία». «Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό…μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά.»
 42. 42. Παράγοντες που οδηγούν στη λεξιπενία: ● ΜΜΕ ● Σχολείο ● έλλειψη ορθής γλωσσικής Παιδείας ● Κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών ● οικογενειακό περιβάλλον ● πλημμελής γνώση της γλώσσας ● παραγκωνισμός του βιβλίου
 43. 43. Τρόποι αντιμετώπισης της λεξιπενίας: ● Επιβάλλεται η γενικότερη αναβάθμιση των γλωσσικώ μαθημάτων, ● των οποίων οι ώρες διδασκαλίας έχουν συρρικνωθεί ● Συνειδητοποίηση του προβλήματος ● Συναίσθηση των συνεπειών ● Συμβολή της οικογένειας ● Άρνηση ξένων προτύπων / ξενομανίας. ● Εξυγίανση παιδείας / πληρέστερα προγράμματα γλωσ παιδείας ● Συμβολή Μ.Μ.Ε.
 44. 44. EXTRAS ● ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΚΕΤΣΑΚΙ, ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΗΛΙΑ ΤΟΥ Α2 ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ Κας ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ. ● ΔΕΙΤΕ ΤΑ COMICS ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TOONDO.

×