Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ταξίδι στο διάστημα (ομάδα 3η)

665 views

Published on

Ταξίδι στο διάστημα (ομάδα 3η)

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ταξίδι στο διάστημα (ομάδα 3η)

 1. 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Μαχάς Δημήτρης Μπέλλος Νίκος Μυλωνάκη Χριστίνα Μυλωνάκης Βασίλης Παπούλιας Παναγιώτης Πλατανιώτης Ευγένιος
 2. 2. ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Η Κοσμολογία είναι η μελέτη που εξετάζει το πώς και γιατί γεννήθηκε το σύμπαν , τι υπήρχε πριν από αυτό και την εξέλιξη του μέχρι την κατάληξη του Ο αρχαίος άνθρωπος δημιούργησε την Κοσμολογική Μυθολογία υφαίνοντας μύθους πίσω από κάθε φαινόμενο της ζωής του, στην προσπάθεια του να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Με την εξέλιξη της φιλοσοφίας η μυθολογική Κοσμολογία άρχισε να εξασθενεί. Οι φιλόσοφοι, σχηματίζοντας τις πρώτες επιστήμες, βοήθησαν στην ανάπτυξη της Φιλοσοφικής Κοσμολογίας.
 3. 3. Αιγυπτιακή Κοσμολογία Σύμφωνα με αυτήν , ο δημιουργός του κόσμου είναι ο θεός Ρα που με τον λόγο του δημιούργησε τον κόσμο ,τη Γη, το Νερό, την χλωρίδα, την βλάστηση και την Έρημο. Το Σύμπαν το φαντάζονταν ως ορθογώνιο κουτί με πάτωμα την Γη και οροφή το επιμηκυμένο σώμα της θεάς Νουτ με το πρόσωπο της στραμμένο στην ανατολή και τα άκρα της να αποτελούν τους στύλους του στερεώματος. Γύρω από το Σύμπαν-κουτί έρρεε ένας μεγάλος ποταμός πάνω τον οποίο ταξίδευαν ο Ήλιος και η Σελήνη που κρύβονταν στις σπηλιές των όχθεών του κατά την Δύση τους. Κάθε δεκαπενθήμερο περίπου ένα Αγριογούρουνο έτρωγε σιγά σιγά την σελήνη για δυο εβδομάδες. Όταν πείναγε πολύ την έτρωγε ολόκληρη δημιουργώντας εκλείψεις.
 4. 4. Ινδουιστική Κοσμολογία Οι ινδουιστές πίστευαν ότι το Σύμπαν βρισκόταν σε ακατανόητη κατάσταση ύπνου. Το υπέρτατο πνεύμα το ξύπνησε γονιμοποιώντας το θεϊκό σπέρμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκτυφλωτικού αυγού μέσα στο οποίο το πνεύμα μεταμορφώθηκε σε Βραχμάνο. Το αυγό τελικά εξερράγη και χωρίστηκε σε δύο μεγάλα κομμάτια, Γη και Ουρανό, και σε πολλά μικρά που δημιούργησαν κάθε τι στο Σύμπαν. Το σύμπαν συγκρατείται στο κενό από ένα Φίδι πάνω στο οποίο ακουμπά μια τεράστια θαλάσσια Χελώνα που στηρίζει με την σειρά της 4 Ελέφαντες που στηρίζουν τη Γη.
 5. 5. Κινεζική Κοσμολογία Κατά την Αρχαία Κινεζική Κοσμολογική δοξασία τον Κόσμο δημιούργησε ο Παν-Κου, ένας θεός-μάγος, από το ίδιο του το σώμα. Η μεταγενέστερη Ταοϊστική φιλοσοφία δεν αναφέρει δημιουργό, αλλά μία πρωτογενή υπέρτατη αιτία, το Τάο, το οποίο προκύπτει διαμέσου δύο, διαμετρικά αντίθετων, δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές καλούνται: Γιν και Γιανγκ.
 6. 6. Ελληνική Κοσμολογία Δύο από τις θεωρίες της Αρχαίας Ελληνικής Κοσμολογίας είναι: Ορφικός Μύθος Το νερό που κατακάθισε στη λάσπη δημιούργησε ένα φίδι με κεφάλι λιονταριού και ανάμεσα τους το θεό Ηρακλή και Χρόνο. Ο Ηρακλής γέννησε ένα τεράστιο αυγό που από την τριβή έσκασε στα δύο, δημιουργώντας τον Ουρανό και τη Γη που γέννησαν τις Τρεις Μοίρες. Θεογονία του Ησίοδου Στην αρχή ήταν το Χάος. Ύστερα εμφανίστηκε η Γαία και ο Έρως και το Χάος γέννησε το Έρεβος και τη Νύχτα που από την ένωση τους προήλθαν ο Αιθέρας και η Ημέρα. Τέλος η Γαία δημιούργησε τον έναστρο Ουρανό.
 7. 7. Σύγχρονες Κοσμολογικές Θεωρίες - Θεωρία Μεγάλης Έκρηξης Μεγάλη έκρηξη (Big Bang) ονομάζεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία αυτή για τη δημιουργία του σύμπαντος είναι η πιο διαδεδομένη αυτή την στιγμή στην επιστημονική κοινότητα.
 8. 8. ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Ιστορία Στις 4 Οκτωβρίου 1957 δόθηκε μία μεγάλη ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα με την εκτόξευση του Σπούτνικ 1, του πρώτου ανθρώπινου κατασκευάσματος που μπήκε σε τροχιά, η οποία έδωσε το έναυσμα για τον διαστημικό αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Δύο άλλα διάσημα επιτεύγματα αυτής της περιόδου ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, ο Γιούρι Γκαγκάριν με το Βοστόκ 1 στις 12 Απριλίου 1961 και οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι, οι Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ώλντριν με το Απόλλων 11 μαζί με τον Μάικλ Κόλλινς .Μετά από 30 έτη ανταγωνισμού η εστίαση των προσπαθειών άρχισε να μετατοπίζεται από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία.
 9. 9. Ιστορία Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός αναζοπυρώθηκε, αφού η Κίνα πραγματοποίησε επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, δημιούργησε μια μεγάλη βιομηχανία δορυφόρων και έφτιαξε σύστημα εξολόθρευσης δορυφόρων. Οι ΗΠΑ έφτιαξαν κι αυτές σύστημα εξολόθρευσης δορυφόρων και σχεδιάζουν να ξαναπάνε στη Σελήνη το 2020. Η Ρωσία έθεσε σχέδιο δημιουργίας νέας διαστημικής κάψουλας και ανακοίνωσε πως σκοπεύει μέχρι το 2013 να έχει δημιουργήσει δικό της κοσμοδρόμιο στις ανατολικές ακτές της Ασίας.
 10. 10. Ιστορία Η πρώτη επιτυχής τροχιακή εκτόξευση ήταν η αποστολή του σοβιετικού τηλεκατευθυνόμενου δορυφόρου Σπούτνικ 1, στις 4 Οκτωβρίου 1957. Είχε δύο ραδιοσυσκευές αποστολής σημάτων, σήματα τα οποία μπορούσαν να ακουστούν από κάθε ραδιόφωνο σε όλη την υδρόγειο και είχε μπει σε τροχιά σε ένα ύψος περίπου 250 χμ. Αποτεφρώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, στις 4 Ιανουαρίου 1958.
 11. 11. Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα Η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα έγινε με το Βοστόκ 1, φέρνοντας τον 27χρονο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, την 12η Απριλίου 1961, σε τροχιά γύρω από την υδρόγειο. Αυτή η ημερομηνία γιορτάζεται ως «Ημέρα του Κοσμοναύτη» ή ως «Νύχτα του Γιούρι». Η πτήση του Γκαγκάριν αντήχησε σε όλη την υδρόγειο επειδή παρουσίαζε την ανωτερότητα του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και άνοιγε εξ ολοκλήρου μια νέα εποχή στη διαστημική εξερεύνηση.
 12. 12. Πολυτελή μπαλόνια θα κάνουν τα διαστημικά ταξίδια δυνατά! Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα που θα πάει τους ταξιδιώτες σε ένα πεντάωρο ταξίδι στο Διάστημα, μέσα σε πολυτελή κάψουλα που θα μεταφέρεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας μέσω γιγαντιαίου μπαλονιού.

×