Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
•ΙΛΙΑΔΑ
Λίγα λόγια για την Ιλιάδα
Η Ιλιάδα (Ιλιάς) είναι ένα από τα ομηρικά έπη,
μαζί με την Οδύσσεια και σώζεται ολόκληρη στις
μέ...
Κύρια χαρακτηριστικά της Ιλιάδας
Από τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιλιάδας πρέπει
ν΄αναφερθεί η μεγάλη συμμετοχή των θεών στ...
Αχιλλέας
Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα (γι' αυτό τον
αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς των
Μυρμιδόνων στη Φθία (σημερινή...
Τρόπος αθανασίας του Αχιλλέα
Σύμφωνα με το μύθο, η Θέτις προσπάθησε να
κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στα
νερά τη...
Θάνατος του Αχιλλέα
Τον Αχιλλέα με τη βοήθεια του Απόλλωνα
σκότωσε ο Πάρης στον Τρωικό πολεμο
χτυπώντας τον στην πτέρνα.
Φωτογραφίες που παριστάνουν τον
Αχιλλέα
.
Αγαμέμνονας

O Αγαμέμνονας είναι ένας από τους
επιφανέστερους ήρωες της ελληνικής
μυθολογίας. Βασιλιάς των Μυκηνών και το...
Θάνατος Αγαμέμνονα
Μετά την άλωση και την επιστροφή του από την
Τροία δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του και
τον Αίγισθο, ερα...
Η ”μάσκα” του Αγαμέμνονα
.
Η νεκρική μάσκα γνωστή ως "Μάσκα του Αγαμέμνονα". Χρυσή, βρέθηκε στον Τάφο
στις Μυκήνες από τον...
Χρύσης
,
Η Χρύσιδα,αρπάχθηκε από τον Αγαμέμνονα ως γέρας για σκλάβα. Τότε ο
Χρύσης παρουσιάσθηκε στο στρατόπεδο των Αχαιών...
Χρυσηίδα
Κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου, ο
Αχιλλέας πήρε ως λάφυρα την Χρυσηίδα, κόρη
του Απολλώνιου ιερέα Χρύση, τ...
Η ικεσία του Χρύση
Η αρπαγή της Βρυσηίδας από τον Αχιλλέα
Αρπαγή της Βρισηίδας απο την σκηνή
του Αχιλλέα
Η Βρισηίδα οδηγείται στον
Αγαμέμνονα
Μ. Κική
Στ. Αργυρώ
Β'4
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ιλιαδα

ιλιαδα

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ιλιαδα

 1. 1. •ΙΛΙΑΔΑ
 2. 2. Λίγα λόγια για την Ιλιάδα Η Ιλιάδα (Ιλιάς) είναι ένα από τα ομηρικά έπη, μαζί με την Οδύσσεια και σώζεται ολόκληρη στις μέρες μας. Η σύνθεσή της, που κατά την παράδοση έγινε από τον Όμηρο, τοποθετείται στον 8ο αιώνα π.Χ.
 3. 3. Κύρια χαρακτηριστικά της Ιλιάδας Από τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιλιάδας πρέπει ν΄αναφερθεί η μεγάλη συμμετοχή των θεών στα δρώμενα με αποτέλεσμα το έπος να αποπνέει μεγάλη θρησκευτικότητα, αφού οι θεοί παρεμβαίνουν στις διαφωνίες των ισχυρών προσώπων.
 4. 4. Αχιλλέας Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα (γι' αυτό τον αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς των Μυρμιδόνων στη Φθία (σημερινή ανατολική - βορειοανατολική Φθιώτιδα) και της Νηρηίδας Θέτιδας. Ο Δίας και ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για το χέρι της μέχρι που ένα μαντείο αποκάλυψε ότι θα γεννούσε ένα γιο μεγαλύτερο από τον πατέρα του, οπότε και πολύ σοφά επέλεξαν να την δώσουν σε κάποιον άλλο.
 5. 5. Τρόπος αθανασίας του Αχιλλέα Σύμφωνα με το μύθο, η Θέτις προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στα νερά της Στύγας, όμως πιάνοντάς τον από τη φτέρνα, τον άφησε τρωτό σ' αυτό το σημείο.Ο Όμηρος,αναφέρει ένα ελαφρύ τραυματισμό του στην Ιλιάδα. Σε μια νεότερη και λιγότερο δημοφιλή εκδοχή, η Θέτιδα άλειψε το αγόρι με αμβροσία κι έπειτα το έβαλε πάνω από τη φωτιά ώστε να κάψει τα θνητά μέρη του κορμιού του. Διακόπηκε από τον Πηλέα και εγκατέλειψε πατέρα και γιό, εξοργισμένη. Ο Πηλέας τον έδωσε στον κένταυρο Χείρωνα, στο όρος Πήλιο, να τον μεγαλώσει.
 6. 6. Θάνατος του Αχιλλέα Τον Αχιλλέα με τη βοήθεια του Απόλλωνα σκότωσε ο Πάρης στον Τρωικό πολεμο χτυπώντας τον στην πτέρνα.
 7. 7. Φωτογραφίες που παριστάνουν τον Αχιλλέα .
 8. 8. Αγαμέμνονας  O Αγαμέμνονας είναι ένας από τους επιφανέστερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, ίσως και επικυρίαρχος των ηγεμόνων της μυκηναϊκής επικράτειας.Πάντως, θεωρείται ο πιο σημαντικός μεταξύ τους και αρχιστράτηγος σε πανελλήνια κλίμακα της εκστρατείας κατά της Τροίας. Ήταν γιος του βασιλιά Ατρέα των Μυκηνών και της Αερόπης, σύζυγος της Κλυταιμνήστρας, από την οποία απέκτησε τρεις κόρες (Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Χρυσόθεμις) και έναν γιο, τον Ορέστη.
 9. 9. Θάνατος Αγαμέμνονα Μετά την άλωση και την επιστροφή του από την Τροία δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του και τον Αίγισθο, εραστή της Κλυταιμνήστρας, που εν τω μεταξύ είχε πάρει την εξουσία των Μυκηνών.
 10. 10. Η ”μάσκα” του Αγαμέμνονα . Η νεκρική μάσκα γνωστή ως "Μάσκα του Αγαμέμνονα". Χρυσή, βρέθηκε στον Τάφο στις Μυκήνες από τον Ερρίκο Σλήμαν (1876), 16ος αιώνας π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
 11. 11. Χρύσης , Η Χρύσιδα,αρπάχθηκε από τον Αγαμέμνονα ως γέρας για σκλάβα. Τότε ο Χρύσης παρουσιάσθηκε στο στρατόπεδο των Αχαιών με μεγαλοπρέπεια και πλούσια δώρα παρακαλώντας για την επιστροφή της. Παρά τη θετική γνώμη των υπόλοιπων Αχαιών, ο Αγαμέμνων αρνήθηκε και τον έδιωξε με σκληρό τρόπο. Μετά από αυτό, ο Χρύσης ζήτησε την επέμβαση του θεού Απόλλωνα. Το στρατόπεδο των Αχαιών άρχισε να υποφέρει από τα θανατηφόρα βέλη της επιδημίας που έστειλε ο θεός, ώσπου ο Αγαμέμνων μεταπείσθηκε (μετά από σχετική μαντεία του Κάλχαντα που απεκάλυψε το αίτιο για τον λοιμό) και έστειλε πρεσβεία υπό τον Οδυσσέα που επέστρεψε τη Χρυσηίδα στον πατέρα της. Με τον τρόπο αυτό απαλλάχθηκαν οι Αχαιοί από την αρρώστια. Ωστόσο ο Αγαμέμνονας για να αποζημιώσει τον εαυτό του άρπαξε τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα
 12. 12. Χρυσηίδα Κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου, ο Αχιλλέας πήρε ως λάφυρα την Χρυσηίδα, κόρη του Απολλώνιου ιερέα Χρύση, την οποία πήρε ως παλλακίδα ο Αγαμέμνονας, και ο Αχιλλέας κράτησε για τον ίδιο την Βρισηίδα η οποία υποτίθεται ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά την Χρυσηίδα. Ο πατέρας της Χρυσηίδας, όμως, παρουσιάστηκε στον Αγαμέμνονα και ζητησε πίσω την κόρη του, αλλά ο Αγαμέμνονας του αρνήθηκε .
 13. 13. Η ικεσία του Χρύση
 14. 14. Η αρπαγή της Βρυσηίδας από τον Αχιλλέα
 15. 15. Αρπαγή της Βρισηίδας απο την σκηνή του Αχιλλέα
 16. 16. Η Βρισηίδα οδηγείται στον Αγαμέμνονα
 17. 17. Μ. Κική Στ. Αργυρώ Β'4

×